Bejelentkezés

Szlovák Paradicsom, Magas-Tátra (Ryšý, 2503 m)

Látványos gyalogtúrák és csúcsmászás a Tátra vadregényes tájain

Szurdoktúra, magashegyi kalandok, gyönyörű vízesések… Igazi különlegességet hoztunk, hiszen ötvöztük a Szlovák Paradicsom és a Magas-Tátra legszebb, leglátványosabb túráit egy igazi csúcsélménnyel megkoronázva. Rendkívül látványos kirándulásokkal kecsegtető három napos hosszú hétvégi kalandra invitálunk a szomszédba Titeket. Túránk helyszíneit patakok, meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti. Fantasztikus szurdok- és pataktúráink mellett most itt az alkalom, hogy idén nyáron begyűjtsd az egyik legikonikusabb csúcsát a Magas-Tátrának, s egyben megcsodálhasd az egyik legszebb tengerszemet is!
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Szállás és ellátás: panzióban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
 • 1. nap Cingov, Nagy Sólyom-völgy, Nova Lesna

  3
  Találkozó 6:00-kor a Keleti-Pályaudvaron lévő postai parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. Első napunk célpontja a Szlovák Paradicsom leghosszabb és legvadregényesebb völgye a Nagy Sólyom-völgy. A patakba lépés szinte garantált, miként a fantasztikus látvány is. Bedőlt fák, doronglétrák, láncok segítik haladásunkat a sziklák és vízesések között. A szurdokból kikapaszkodva másik ösvényen, szép nyár végi erdőben térünk vissza a parkolóba, ahonnan átutazunk a szállásunkra, Nova Lesnába. Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 600 m fel/le, túratáv: 17 km. Szállás: hotel.
 • 2. nap Nova Lesna, Tengerszem-csúcs (Ryšý 2503 m), Poprádi-tó

  4
  Hétvégi túránk igazi kihívása a Tengerszem (Rysy) 2503 méter magas csúcsának meghódítása. Szállásunkról a kora reggeli órákban indulunk a Csorba-tó melletti parkolóig, ahonnan erdészeti úton jutunk a Poprádi-tó partján fekvő menedékházhoz (1494 m). A fokozatosan nehezedő terepen, szerpentines kaptató után érjük el a Békás-völgy alsó teraszát és az ott megbúvó tengerszemeket. Innen már remek látványt nyújt az előttünk emelkedő Tengerszem-csúcs. A kőomladékos terepen átkelve, a Nagy-Békás tavat megkerülve érkezünk egy meredek, láncokkal biztosított szakaszhoz. Akik elfáradtak, az egyik túravezetővel innen visszafelé indulhatnak a Poprádi-tóhoz, s az itt található étteremben kényelmesen megebédelhetnek, lazulhatnak, sétálhatnak a tó partján, vagy tehetnek egy kitérőt a Szimbolikus-temetőhöz, s itt várhatják be a többieket, a csúcsmászó csapatot.

  Akik éreznek magukban elég erőt és elszántságot, azokkal nekivágunk a kaptatónak, ahol az alig 1 kilométeres szakaszt egy óra alatt tesszük meg. A láncokkal is biztosított sziklafalon izgalmas kapaszkodás veszi kezdetét, mely a 2250 méteren fekvő Rysy-menedékháznál ér véget, ahol megpihenünk (tea, szendvics, meleg étel kapható). Innen kezdődik a csúcshódítás. Először a Váha- nyeregbe (2340 m) mászunk fel, majd kőemberkék sokaságát kerülgetve kapaszkodunk tovább a fenséges panorámával kecsegtető csúcsra. Északra tőlünk Lengyelország, ahova pár percre át is léphetünk. :-) A csúcscsokik elfogyasztása és a csúcsfotózás után visszatérünk a menedékházhoz, ahol emlékként Rysy-pólókat vásárolhatunk. A visszautat a már megismert útvonalon tesszük meg. A Poprádi-tó partján levő étteremnél találkozunk a csúcsmászást kihagyó túratársakkal, s együtt megyünk vissza buszunkhoz. Kora este - kellemesen elfáradva - indulunk vissza szállásunkra. Menetidő csúcsmászóknak: 8-9 óra, szintkülönbség: 1250 méter fel/le, túratáv: 22 km. A csúcsmászást kihagyóknak: 5-6 óra, szintkülönbség 650 méter fel/le, túratáv: 18 km. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Nova Lesna, Ótátrafüred, Téry-menedékház (2015 m), Tarpataki-vízesések

  3
  Reggelink után megindulunk Poprád környékére, ahonnan rögtön tátrai kirándulásunk "bemelegítő" túrájára indulunk. Ótátrafüredről fogaskerekűvel utazunk Tarajkára (1285 m), ahonnan a Kis- Tarpataki-völgy fantasztikus sziklakatlanában megbúvó Téry-menedékház (2015 m) felé vesszük az irányt. Először a Magistrale útvonalán haladunk, majd a zöld jelzésre rátérve mind közelebbről csodálhatjuk meg az egykori gleccservölgy tipikus U alakját, és a fejünk fölé tornyosuló függőleges sziklafalakat. A kezdetben erdős terepen, majd törpefenyők között vezető túránk egyetlen komolyabb kihívását a Téry-ház alatti sziklaküszöb jelenti, ahol a kopár sziklatörmeléken kialakított lépcsős szerpentinen kapaszkodunk felfelé. A fárasztó kaptató után a menedékházban pihenhetünk, melegedhetünk. Végezetül körbejárjuk a ház mögötti platón szétszórtan fekvő, a környező csúcsokat varázslatosan visszatükröző tengerszemeket, majd a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza Tarajka felé. Túránk utolsó szakaszán kisebb kitérőt teszünk a Tátra talán legszebb vízeséseihez. A több lépcsőből álló Tarpataki-vízesések zuhogó vízfüggönyét több kilátópontról, a víz fölött átívelő fahidakról is megcsodálhatjuk. Innen szépen lassan a parkoló felé vesszük az irányt, hogy három napos utunk élményeivel telve, meginduljunk hazafelé. 5-6 órás utazás után érkezünk meg Budapestre a késő esti órákban. Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 730 méter, túratáv: 15 kilométer. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható fotókat Gutter Krisztián, Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást panzióban, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a reggelit,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a kiutazás költségeit,
- a biztosítást,
- a fogaskerekű árát Ótátrafüredről Tarajkára (12 euró/fő) és a nemzeti parki belépőket a Szlovák Paradicsomba (1,5 euró/fő/nap),
- a parkolás díját a Nemzeti Park és a Magas-Tátra területén (3-10 euró/autó),
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Utazás

A találkozó helye és ideje egyéni kiutazás esetén Píla település kis parkolójában. GPS-koordináta: 48°56'44.1"N 20°20'50.4"E
A parkolás fizetős (3-5 euró /nap)!
Térkép: https://goo.gl/maps/X1qMS5PetBPztidF7
Cím: Dóczyfürésze, 053 15 Hrabušice-Píla, Szlovákia.

Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Transzfer esetén találkozó a Keleti-Pályaudvar Posta felőli oldalán lévő parkolóban reggel 6:00 órakor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-20 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Magas-Tátrába irányuló túráink megerőltető magashegyi túrák, melyek túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételeznek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. A Szlovák Paradicsomba vezető túráink közepes nehézségű túrák, hétköznapi erőnléttel és elegendő lelkesedéssel teljesíthetőek, de a stabil mozgáskoordináció itt is elengedhetetlen a biztonságos teljesítéshez. Szédülésmentesség, lépésbiztonság minden napi túránkhoz szükséges!

Szállás

Ótátrafüreda közelében családias panzióban, 2 fős, saját fürdőszobás szobákban szállunk meg. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásunkon van wi-fi. Ágynemű biztosított, hálózsákot nem kell hoznod.

Terület

A Szlovák Paradicsom (Káposztafalvi-karszt) vadregényes mészkőterülete Budapesttől 350 km-re fekszik, a magyarországi mészkő-hegyvidékekhez (pl. Bakony, Bükk) igen hasonló élővilággal. A területen nem sok magyar él, de a kisboltban és a vendéglátóhelyeken alapvetően beszélnek angolul, vagy németül. A fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait szállásunkon van lehetőséged feltölteni.

A Magas-Tátra a maga mindösszesen 340 négyzetkilométernyi területével egyedülálló módon ötvözi mindazt a természeti szépséget, magashegyi változatosságot, amit az Alpokban fellelhetünk. Nem véletlenül hívják "mini Alpoknak" is. A 26 km hosszúságú főgerinc számos kiágazással bír, melyek között tengerszemekkel telehintett, mesés völgyek húzódnak. A hegylánc legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs: 2654 méter. A hegységen átvezető turistaútvonalak egy részét a természet megóvása érdekében november 1. és június 15. között lezárják.

Időjárás

A Szlovák Paradicsomban az időjárás meglehetősen változékony. Napsütéses időben is hirtelen (néhány óra alatt) óriási esőfelhők gyűlhetnek össze. Előfordulhat több napos eső, de tartós napsütés és meleg is. A nappali legmagasabb hőmérséklet 15-25 C közt várható, a hajnalban pedig 5-10 C lehetséges. A völgyekbe csak rövid ideig süt be a nap jó idő esetén is, ezért mindenképpen ajánlatos rétegesen öltözni, a vízálló felszerelésre kimondottan oda kell figyelni. A Magas-Tátrában változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. A magasabb térségekben kisebb-nagyobb hómezőkre is kell számítani, azaz kamásli legyen nálunk! Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, bringás vagy bőrkesztyű kesztyű (a láncokhoz, létrákhoz), nap ellen sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, csősál, fejlámpa, elemózsia és elegendő folyadék, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli. Kullancsok itt is vannak, esténként és hazatéréskor is ellenőrizni kell magunkat!

Élelem

A túra a szálláson kapott reggeli kivételével önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség! A túrák közben alkalmanként érintünk éttermet, büfét, de a szállásunkon is van lehetőség meleg ételt enni.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 15-25.000,-Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, belépők, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató árak:
- felvonó Ótátrafüredről egy útra: kb. 9-11 euró/fő
- parkolási díj 3-5 euró/nap (a szálláson ingyenes!)
- nemzeti parki belépő 1,5 euró/fő/nap

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 15 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. Az autóbusz csomagterébe kerülő poggyászokat csak a szálláshelyekre megérkezve, este tudjuk elővenni. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 2.070 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 2.723 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 4.500 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.495 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.996 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:
Storno Basic: 3.240 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.592 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.