Szlovák Paradicsom, Magas-Tátra (Ryšý, 2503 m)

Látványos gyalogtúrák és csúcsmászás a Tátra vadregényes tájain

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Szállás és ellátás: panzióban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
Szurdoktúra, magashegyi kalandok, gyönyörű vízesések… Igazi különlegességet hoztunk, hiszen ötvöztük a Szlovák Paradicsom és a Magas-Tátra legszebb, leglátványosabb túráit egy igazi csúcsélménnyel megkoronázva. Rendkívül látványos kirándulásokkal kecsegtető három napos hosszú hétvégi kalandra invitálunk a szomszédba Titeket. Túránk helyszíneit patakok, meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti. Fantasztikus szurdok- és pataktúráink mellett most itt az alkalom, hogy idén nyáron begyűjtsd az egyik legikonikusabb csúcsát a Magas-Tátrának, s egyben megcsodálhasd az egyik legszebb tengerszemet is!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Cingov, Nagy Sólyom-völgy, Nova Lesna
 

Találkozó 6:00-kor a Keleti-Pályaudvaron lévő postai parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. Első napunk célpontja a Szlovák Paradicsom leghosszabb és legvadregényesebb völgye a Nagy Sólyom-völgy. A patakba lépés szinte garantált, miként a fantasztikus látvány is. Bedőlt fák, doronglétrák, láncok segítik haladásunkat a sziklák és vízesések között. A szurdokból kikapaszkodva másik ösvényen, szép nyár végi erdőben térünk vissza a parkolóba, ahonnan átutazunk a szállásunkra, Nova Lesnába. Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 600 m fel/le, túratáv: 17 km. Szállás: hotel.

2

 
Nova Lesna, Tengerszem-csúcs (Ryšý 2503 m), Poprádi-tó
 

Hétvégi túránk igazi kihívása a Tengerszem (Rysy) 2503 méter magas csúcsának meghódítása. Szállásunkról a kora reggeli órákban indulunk a Csorba-tó melletti parkolóig, ahonnan erdészeti úton jutunk a Poprádi-tó partján fekvő menedékházhoz (1494 m). A fokozatosan nehezedő terepen, szerpentines kaptató után érjük el a Békás-völgy alsó teraszát és az ott megbúvó tengerszemeket. Innen már remek látványt nyújt az előttünk emelkedő Tengerszem-csúcs. A kőomladékos terepen átkelve, a Nagy-Békás tavat megkerülve érkezünk egy meredek, láncokkal biztosított szakaszhoz. Akik elfáradtak, az egyik túravezetővel innen visszafelé indulhatnak a Poprádi-tóhoz, s az itt található étteremben kényelmesen megebédelhetnek, lazulhatnak, sétálhatnak a tó partján, vagy tehetnek egy kitérőt a Szimbolikus-temetőhöz, s itt várhatják be a többieket, a csúcsmászó csapatot.

Akik éreznek magukban elég erőt és elszántságot, azokkal nekivágunk a kaptatónak, ahol az alig 1 kilométeres szakaszt egy óra alatt tesszük meg. A láncokkal is biztosított sziklafalon izgalmas kapaszkodás veszi kezdetét, mely a 2250 méteren fekvő Rysy-menedékháznál ér véget, ahol megpihenünk (tea, szendvics, meleg étel kapható). Innen kezdődik a csúcshódítás. Először a Váha- nyeregbe (2340 m) mászunk fel, majd kőemberkék sokaságát kerülgetve kapaszkodunk tovább a fenséges panorámával kecsegtető csúcsra. Északra tőlünk Lengyelország, ahova pár percre át is léphetünk. :-) A csúcscsokik elfogyasztása és a csúcsfotózás után visszatérünk a menedékházhoz, ahol emlékként Rysy-pólókat vásárolhatunk. A visszautat a már megismert útvonalon tesszük meg. A Poprádi-tó partján levő étteremnél találkozunk a csúcsmászást kihagyó túratársakkal, s együtt megyünk vissza buszunkhoz. Kora este - kellemesen elfáradva - indulunk vissza szállásunkra. Menetidő csúcsmászóknak: 8-9 óra, szintkülönbség: 1250 méter fel/le, túratáv: 22 km. A csúcsmászást kihagyóknak: 5-6 óra, szintkülönbség 650 méter fel/le, túratáv: 18 km. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Nova Lesna, Ótátrafüred, Téry-menedékház (2015 m), Tarpataki-vízesések
 

Reggelink után megindulunk Poprád környékére, ahonnan rögtön tátrai kirándulásunk "bemelegítő" túrájára indulunk. Ótátrafüredről fogaskerekűvel utazunk Tarajkára (1285 m), ahonnan a Kis- Tarpataki-völgy fantasztikus sziklakatlanában megbúvó Téry-menedékház (2015 m) felé vesszük az irányt. Először a Magistrale útvonalán haladunk, majd a zöld jelzésre rátérve mind közelebbről csodálhatjuk meg az egykori gleccservölgy tipikus U alakját, és a fejünk fölé tornyosuló függőleges sziklafalakat. A kezdetben erdős terepen, majd törpefenyők között vezető túránk egyetlen komolyabb kihívását a Téry-ház alatti sziklaküszöb jelenti, ahol a kopár sziklatörmeléken kialakított lépcsős szerpentinen kapaszkodunk felfelé. A fárasztó kaptató után a menedékházban pihenhetünk, melegedhetünk. Végezetül körbejárjuk a ház mögötti platón szétszórtan fekvő, a környező csúcsokat varázslatosan visszatükröző tengerszemeket, majd a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza Tarajka felé. Túránk utolsó szakaszán kisebb kitérőt teszünk a Tátra talán legszebb vízeséseihez. A több lépcsőből álló Tarpataki-vízesések zuhogó vízfüggönyét több kilátópontról, a víz fölött átívelő fahidakról is megcsodálhatjuk. Innen szépen lassan a parkoló felé vesszük az irányt, hogy három napos utunk élményeivel telve, meginduljunk hazafelé. 5-6 órás utazás után érkezünk meg Budapestre a késő esti órákban. Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 730 méter, túratáv: 15 kilométer. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Gutter Krisztián, Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.