Szlovák Paradicsom, Magas-Tátra (Ryšý, 2503 m)

Látványos gyalogtúrák és csúcsmászás a Tátra vadregényes tájain

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Szállás és ellátás: 3 csillagos hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
Szurdoktúra, magashegyi kalandok, gyönyörű vízesések… Igazi különlegességet hoztunk, hiszen ötvöztük a Szlovák Paradicsom és a Magas-Tátra legszebb, leglátványosabb túráit egy igazi csúcsélménnyel megkoronázva. Rendkívül látványos kirándulásokkal kecsegtető 4 napos hosszú hétvégi kalandra invitálunk a szomszédba Titeket. Túránk helyszíneit patakok, meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti. Fantasztikus szurdok- és pataktúráink mellett most itt az alkalom, hogy idén nyáron begyűjtsd az egyik legikonikusabb csúcsát a Magas-Tátrának, s egyben megcsodálhasd az egyik legszebb tengerszemet is!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. augusztus 20. -
2020. augusztus 23.
A jelentkezés lezárult
2020. augusztus 19.
1

 
Cingov, Nagy Sólyom-völgy
 

Találkozó és indulás 6:00-kor a Keleti pályaudvar posta felől levő parkolójánál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Első napunk célpontja a Szlovák Paradicsom leghosszabb és legvadregényesebb völgye a Nagy Sólyom-völgy. A patakba lépés szinte garantált, miként a fantasztikus látvány is. Bedőlt fák, doronglétrák, láncok segítik haladásunkat a sziklák és vízesések között. A szurdokból kikapaszkodva másik ösvényen, szép nyár végi erdőben térünk vissza a parkolóba, ahonnan átutazunk a szállásunkra Cingovba. Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 600 m fel/le, túratáv: 17 km. Szállás: hotel.

2

 
Cingov, Tengerszem-csúcs (Ryšý 2503 m), Poprádi-tó
 

Hétvégi túránk igazi kihívása a Tengerszem (Rysy) 2503 méter magas csúcsának meghódítása. Szállásunkról a kora reggeli órákban indulunk a Csorba-tó melletti parkolóig, ahonnan erdészeti úton jutunk a Poprádi-tó partján fekvő menedékházhoz (1494 m). A fokozatosan nehezedő terepen, szerpentines kaptató után érjük el a Békás-völgy alsó teraszát és az ott megbúvó tengerszemeket. Innen már remek látványt nyújt az előttünk emelkedő Tengerszem-csúcs. A kőomladékos terepen átkelve, a Nagy-Békás tavat megkerülve érkezünk egy meredek, láncokkal biztosított szakaszhoz. Akik elfáradtak, az egyik túravezetővel innen visszafelé indulhatnak a Poprádi-tóhoz, s az itt található étteremben kényelmesen megebédelhetnek, lazulhatnak, sétálhatnak a tó partján, vagy tehetnek egy kitérőt a Szimbolikus-temetőhöz, s itt várhatják be a többieket, a csúcsmászó csapatot.

Akik éreznek magukban elég erőt és elszántságot, azokkal nekivágunk a kaptatónak, ahol az alig 1 kilométeres szakaszt egy óra alatt tesszük meg. A láncokkal is biztosított sziklafalon izgalmas kapaszkodás veszi kezdetét, mely a 2250 méteren fekvő Rysy-menedékháznál ér véget, ahol megpihenünk (tea, szendvics, meleg étel kapható). Innen kezdődik a csúcshódítás. Először a Váha- nyeregbe (2340 m) mászunk fel, majd kőemberkék sokaságát kerülgetve kapaszkodunk tovább a fenséges panorámával kecsegtető csúcsra. Északra tőlünk Lengyelország, ahova pár percre át is léphetünk. :-) A csúcscsokik elfogyasztása és a csúcsfotózás után visszatérünk a menedékházhoz, ahol emlékként Rysy-pólókat vásárolhatunk. A visszautat a már megismert útvonalon tesszük meg. A Poprádi-tó partján levő étteremnél találkozunk a csúcsmászást kihagyó túratársakkal, s együtt megyünk vissza buszunkhoz. Kora este - kellemesen elfáradva - indulunk vissza szállásunkra. Menetidő csúcsmászóknak: 8-9 óra, szintkülönbség: 1250 méter fel/le, túratáv: 22 km. A csúcsmászást kihagyóknak: 5-6 óra, szintkülönbség 650 méter fel/le, túratáv: 18 km. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Cingov, Ótátrafüred, Téry-menedékház (2015 m), Tarpataki-vízesések
 

Reggelink után megindulunk Poprád környékére, ahonnan rögtön tátrai kirándulásunk "bemelegítő" túrájára indulunk. Ótátrafüredről fogaskerekűvel utazunk Tarajkára (1285 m), ahonnan a Kis- Tarpataki-völgy fantasztikus sziklakatlanában megbúvó Téry-menedékház (2015 m) felé vesszük az irányt. Először a Magistrale útvonalán haladunk, majd a zöld jelzésre rátérve mind közelebbről csodálhatjuk meg az egykori gleccservölgy tipikus U alakját, és a fejünk fölé tornyosuló függőleges sziklafalakat. A kezdetben erdős terepen, majd törpefenyők között vezető túránk egyetlen komolyabb kihívását a Téry-ház alatti sziklaküszöb jelenti, ahol a kopár sziklatörmeléken kialakított lépcsős szerpentinen kapaszkodunk felfelé. A fárasztó kaptató után a menedékházban pihenhetünk, melegedhetünk. Végezetül körbejárjuk a ház mögötti platón szétszórtan fekvő, a környező csúcsokat varázslatosan visszatükröző tengerszemeket, majd a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza Tarajka felé. Túránk utolsó szakaszán kisebb kitérőt teszünk a Tátra talán legszebb vízeséseihez. A több lépcsőből álló Tarpataki-vízesések zuhogó vízfüggönyét több kilátópontról, a víz fölött átívelő fahidakról is megcsodálhatjuk. Szállásunkra az esti órákban érkezünk vissza, hogy a napot egy kellemes vacsorával zárjuk, jófajta sört és borovickát kortyolva. Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 730 méter, túratáv: 15 kilométer. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

4

 
Cingov, Hernád-áttörés, Tamásfalvi-kilátó
 

Utolsó napunk méltó lezárásaként a Szlovák Paradicsom talán leghíresebb, leglátványosabb túrájára indulunk: a Hernád-áttörésbe. A szakadékszerű sziklafalak között kanyargó folyó legszebb szakaszait és a legjobb kilátást biztosító magaslatokat, kilátókat érintve garantált élményekben lehet ismét részünk. A belépők megfizetés után már 3 nyelvű tábla figyelmeztet, még magyarul is: Vigyázat! Óvatosság! Ezek után már meg sem lepődünk, amikor ismét kidőlt fákat kell kerülgetnünk, és lassan feltűnnek az első sziklafalba erősített fémtálcák. És mi hamarosan ott lebegünk ég és víz között, míg alattunk-mellettünk a Hernád hömpölyög gyönyörű fenyvesekkel szegélyezve... A továbbiakban is hangulatos erdei szakaszok váltakoznak a csúszós sziklákkal tarkított, keskeny vízparti ösvényekkel, doronglétra-hidakkal, behajló sziklákkal és láncos sziklafaltálcákkal, melyeken az átkelés valóban teljes figyelmet és lélekjelenlétet igényel! De hát ezért jöttünk! Közben többször is keresztezzük a folyót imbolygó függőhidakon, pihenésre hívogató tisztások mellett és elvarázsolt fenyvesek közt haladva. A podlesoki sípályát elérve már egy meredek emelkedő áll előttünk, majd a gerince érkezve elindulunk a Tamásfalvi-kilátó irányába. Utunkat a hegygerinc felé folytatjuk, egy meredek kaptatón keresztül jutunk el a kilátó maga közel 160 méter magas sziklafalának tetejébe. A láblógatással csak óvatosan, mert korlát, kapaszkodó az nincs! Egy újabb szédítő élmény! Innen szépen lassan a parkoló felé vesszük az irányt, hogy 4 napos utunk élményeivel telve, meginduljunk hazafelé. 5-6 órás utazás után érkezünk meg Budapestre a késő esti órákban. Teljes menetidő: 8 óra, táv: 19 kilométer, halmozott szintkülönbség: 715 méter. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Gutter Krisztián, Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés