Bejelentkezés

Szlovénia

Tavaszi hosszú hétvége a mesés Szlovéniában

Fedezd fel Közép-Európa egyik legváltozatosabb országának, Szlovéniának a tavaszi arcát: a Velika Planina fennsíkján még hóköntösbe bújt hegyvidékkel, ezüstös fenyvesekkel, míg a vadregényes völgyekben már a tavaszt köszönthetjük a zordon várakkal, óvárosi hangulatokkal, gleccserek vájta hegyvidéki tavakkal, tengerpartozással, és a szlovén konyha finomságaival! Ahogy a mesében, itt is az üveghegyek és a kalandok kéz a kézben járnak! Fáradalmainkat pedig a Ljubjana belvárosában fekvő 4 csillagos szállodánk melegében pihenjük ki. Tedd felejthetetlenné a tavaszi hosszú hétvége napjait egy különleges utazással Szlovénia legszebb vidékein kalandozva!

A március 12-15 hosszú hétvégének köszönhetően 4 napos programunkhoz most nincs szükség egyetlen nap szabadságra sem! Kalandra fel!
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia
 • 1. nap Budapest, Velika Planina, Ljubljana

  1
  Találkozó 05:15-kor, indulás 05:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Első látványos túránkat a Velika Planina fennsíkján tesszük. A Kamniska Bistrica völgyben található parkolóból felvonóval néhány perc alatt felérünk a magasba, ahol kellemes körtúrát teszünk. A Velika Planina területe Szlovénia legnagyobb összefüggő havasi pásztor szálláshelye. Gyalogtúránk hegyét gyakran említik a legszebb szlovén hegynek, amely nemcsak lélegzetelállító kilátást kínál a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai-medencére, hanem bepillantást nyújt az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségébe. A pásztorkunyhók között sétálva a körülölelő hegyek sármja, a folklór és a gazdag építészet összhatása minket is elvarázsol odafent. Miután kigyönyörködtük magunkat, levonózunk buszunkhoz és szállásunk felé vesszük az irányt, ahol a következő 3 éjszakát töltjük. Szállás: szálloda. Túra: Velika Planina: 7 km, 200 m szint fel és le
 • 2. nap Ljubljana, Skocjan-barlang, Piran (Adriai-tenger), Ljubljana

  1
  A mai napon egy másik arcát fogjuk megismerni az országnak. Reggeli után buszunkra pattanunk és a tengerpart felé vesszük az irányt. Mielőtt még az Adriához érnénk, tartunk egy megállót és először a grandiózus Skocjan-barlangot fedezzük fel, mely a több ezer Szlovéniában található barlang közül - Postojna mellett - a legjelentősebb. Óriási terek, mély szurdok, a barlangban folyó Réka kristálytiszta vize és 12 fokos hűvös idő vár ránk a barlangban. Megismerkedünk a barlang kialakulásának történetével, mely természetesen a folyóhoz kötődik és teszünk egy 3 kilométeres sétát a látványos cseppkövek közt. Ezt követően a tengerpart felé vesszük az irányt. Szlovénia nem túl hosszú, de annál látványosabb tengerparti szakasszal rendelkezik. Bájos kis városok, hangulatos kikötők, remek tengeri ételeket felszolgáló éttermek és persze az Adria többségében télen is szikrázó napsütése vár itt ránk! Szabad program keretében mindenki „elveszhet” a szűk sikátorokban és kedve szerint eldöntheti, hogy melyik étteremben kényezteti ízérzékét. A kora esti órákban indulunk vissza ljubljanai szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túra: Skocjan-barlang: 3 km)
 • 3. nap Lubljana, Bled, Bohinji-tó, Sáva-vízesés, Ljubljana

  2
  Bőséges reggelinket követően ezen a napon elsőként Bled festői kisvárosába látogatunk, ahol szabad program keretében több opció közül választhatunk: szánhatunk időt egy tóparti sétára bledi krémest kóstolgatva, látogatást tehetünk a sziklán magasodó várkastélyban, de az időjárási és terepviszonyok függvényében a tóra és a közepén található kis szigetre és templomra remek rálátást nyújtó Osjtrica és Osojnica csúcsokra is tehetünk egy kisebb túrát. A Bohinji-tónál tartott fotószünetet követően napunk zárásaként a Sáva-vízesést keressük fel, majd visszatérünk Ljubjanába. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Ljubljana, Skofja Loka, Budapest

  1
  A hazautazás napja városi programokat ígér. Reggeli és a szobák elhagyása után a délelőtt folyamán még lesz időnk ljubljanai szabadprogramra, majd pedig már útközben keressük fel Szlovénia legrégebbi városát, Skofja Lokát. A középkori kisváros történelme egészen a 10. századig nyúlik vissza, ekkor említették először írásos források. Érdemes időt szánnunk erre a festői városkára, ahol szinte tapintani lehet a történelmet. A főtér 16. és 17. századi barokk és gótikus stílusú épületei, a Selska Sora folyó felett átívelő, több mint 600 éves kőhíd mind-mind ez az érzetet kelti bennünk. Városi barangolásunk után utunkat már csak néhány rövid megállóval szakítjuk meg. Érkezés Budapestre az esti órákban. Ellátás: reggeli.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást 4 csillagos hotelben, kétágyas, fürdőszobás szobákban,
- 3 bőséges, svédasztalos reggelit,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a belépők díját,
- a biztosítást.

Utazás

Autóbusszal utazunk. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 20-40 fő. Az utat minimum 20 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nem teszünk komolyabb felkészülést igénylő túrát, ám a Velika Planina fennsíkján a várható havas terep miatt fel kell készülni nehézségekre. Főleg a felszerelés helyes megválasztása fontos (bakancs, kamásli, víztaszító nadrág, réteges öltözködés). Tavaszi programunkba olyan túra útvonalakat válogattunk, melyek átlagos időjárási viszonyok között is jól járhatóak. Mindenképp felhívjuk a figyelmet a megfelelő túraruházat fontosságára! Javasoljuk a túrabot használatát! A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Természetesen a túrák nem kötelezőek, ha csak pihenni szeretnél, a természet közelségét élvezni, akkor is sok szeretettel várunk tavaszi programunkra.

Szállás

Ljubjana belvárosához közel, egy 4 csillagos hotelben lesz a szállásunk. A szobák kétágyasak, saját fürdőszobával, ágyneművel, törölközővel. A szállásokon étterem, bár, ingyenes wifi található.

Korlátozott számban egyágyas elhelyezésre is van lehetőség, ennek felára 65.000.- Ft a három éjszakára összesen. Az egyágyas felár a jelentkezéskor, az előleg összegével együtt fizetendő.

Ország

Nyugati szomszédunk, Szlovénia 20 273 km2 területű, ahol valamivel több, mint 2 millió ember él. Fővárosa Ljubljana, hivatalos fizetőeszköze az euro. Hivatalos nyelve a szlovén, regionálisan az olasz és a magyar. Legmagasabb pontja a Triglav 2864 méter. Az ország területén négy nagy európai földrajzi régió érintkezik. Az apró országban az Alpok, a Dinári-hegység, a Mediterránium és a Kárpát-medence tájai, élővilága és kulturális jegyei találkoznak.

Időjárás

Hidegebb időre kell számítani, mint Magyarországon, és fel kell készülni jelentős havazásra is. Júliai-Alpok közeli fekvése és erős időjárás befolyásoló hatása sajátos időjárási körülményekkel jár: a hegyek előtti medencékben gyakran megreked a hideg, ezért ez a terület az ország egyik hidegpontja. Gyakran előfordul, hogy lent a völgyekben köd és hideg fogad, addig a hegycsúcsokon szikrázó napsütés, és kicsivel enyhébb idő fogad. A túra programpontjai szélsőséges időjárási körülmények között természetesen megváltozhatnak. Túrákon változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat havazás, avagy egy hirtelen hózápor, ezért különösen fontos a téli túraruházat. Napközben 0 fok alatti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. Napsütés esetén sokkal jobb a hőérzet, ilyenkor mindenképp szükség van egy megfelelő napszemüvegre és némi naptejre is az erős szórt fény miatt. Felhős, szeles időben viszont a levegőt is sokkal hidegebbnek érezzük.

Felszerelés

Túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, kamásli, víz és szélálló nadrág, illetve víz és szélálló dzseki, valamint meleg pulcsi, sapka, kesztyű. A téli túrázáshoz javasoljuk a túrabot használatát. Ne feledjük a réteges öltözködést! A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű kényelmes hátizsákot is, az éppen nem szükséges holmid és a nagytáskád végig a szálláson hagyhatod.

Élelem

A reggeliken kívül a napközbeni élelmedről neked kell gondoskodnod. Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) magaddal hozni, de ezeket természetesen helyi boltokban is meg tudod majd venni.

Szilveszter előtt lesz lehetőség bevásárlásra nagyobb boltban vagy szupermarketben. Újév napján várhatóan minden zárva lesz, ezen a napon vásárlásra nem lesz lehetőség. Szállásunkon a reggeli svédasztalos.

Pénz-ügy

Szlovénia hivatalos fizetőeszköze az Euro, amit érdemes itthon váltani, mert kint nem biztos, hogy lesz rá mód.

Tájékoztató árak:
- Felvonó Velika Planina: 18 EUR
- Bled vár: 8,50 EUR
- Bledi krémes: 4,20 EUR
- Savica-vízesés: 3 EUR

Vám

Magyar állampolgárok részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek...). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással. (Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
"Sí-Profi hótalpas túrázásra": 3.440 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető  
Storno Kombi: 4.760 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.