Szilveszter Szlovéniában

Évbúcsúztató a mesés, téli Szlovéniában

Szilveszterre mindig valami különleges kell! Fedezd fel Közép-Európa egyik legváltozatosabb országának, Szlovénia téli arcát: hóköntösbe bújt hegyvidékkel, ezüstös fenyvesekkel, vadregényes völgyekkel, zordon várakkal, óvárosi hangulatokkal, gleccserek vájta hegyvidéki tavakkal, alpesi menedékházakkal, szlovén konyha finomságaival és persze mókával, kacagással, koccintással. Ahogy a mesében, itt is az üveghegyek és a kalandok kéz a kézben járnak! Fáradalmainkat pedig a Júliai-Alpok lábánál fekvő bájos családi panzióink melegében pihenjük ki.

Tedd felejthetetlenné az év utolsó napjait egy különleges utazással a téli Szlovénia legszebb vidékein kalandozva! Gyere velünk! :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. december 30. -
2021. január 03.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Velika Planina, Lesce
 

Találkozó 05:15-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 05:30-kor autóbusszal Szlovéniába. Útunk során több pihenőt tartunk. Célunk Szlovénia második legnagyobb területű hegységében, a Kamniki-Alpokban megbújó Velika Planina fennsíkja. A parkolóból a felvonóval percek alatt a magasba jutunk, ahonnan téli kalandozásunk első, amolyan "bemelegítő" túrájára indulunk. A Velika Planina területe Szlovénia legnagyobb összefüggő havasi pásztorszálláshelye. Gyalogtúránk hegyét gyakran említik a legszebb szlovén hegynek, amely nemcsak lélegzetelállító kilátást kínál a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai-medencére, hanem bepillantást nyújt az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségébe. A pásztorkunyhók között sétálva a körülölelő hegyek sármja, a folklór, és a gazdag építészet összhatása minket is elvarázsol odafent. Kigyönyörködve, kellemesen elpilledve az utolsó felvonóval buszunkhoz utazunk és folytatjuk utunkat a szállásunkig, ahol már meleg vacsorával várnak minket. A szállás elfoglalása után a helyi finomságok mellett megosztjuk egymással aznapi élményeinket. (Szintkülönbség: 194 m fel és le, túratáv 10,46 km, menetidő: kb. 3 óra). Szállás: panzió, ellátás: vacsora.

2

 
Lesce, Bled, Lesce
 

Az év utolsó napján a közeli Bled városát fedezzük fel és járjuk körbe, amely Szlovénia másik ékszerdobozaként ismert. A festői kisvárosnak páratlanul szép fekvése van: az Alpok láncai között megbúvó tó partjára települt városra egy sziklaszirt tetején épült vár vigyáz, míg a tó apró szigetén kedves templom teszi teljessé a látképet. A tó nyugati partjáról egy rendkívüli panorámatúrára indulunk: egy meredek erdei ösvényen felkapaszkodva a tó fölött magasodó Mala Osojnica (685m) csúcsára érünk, amelyről az egyik legszebb kilátás nyílik a Bledi-tóra és környékére, a Karavankákra, a Kamniki-Alpokra és a Gorenjsko síkságra. Nem véletlen, hogy innen származnak az ismert bledi panoráma felvételek. Utunkat folytatva a szomszédos Straza csúcsán át egészen a városig sétálunk, ahol az utolsó erőfeszítéseket megtéve felkapaszkodunk a fellegvárba, ahol megismerhetjük a város történelmét. A rövid „történelemóra” után szabad program keretében érdemes felkeresni a város egyik cukrászdáját, hogy megkóstoljuk a helyiek büszkeségét, a bledi krémest. A város is hangolódik az újévre, a tóparton kisebb zenés forgatag alakul ilyenkor. Kora este visszatérünk szállásunkra, hogy mindenkinek legyen ideje előkészülnie a szilveszteri mulatságra, ahol ízletes vacsora és hajnalig tartó tánc vár ránk. (Szintkülönbség: 310 m fel és le, túratáv 6,2 km, menetidő: kb. 2-3 óra). Szállás: panzió, ellátás: reggeli, vacsora.

3

 
Lesce, Savica-vízesés, Vogel sífelvonó, Bohinji-tó, Lesce
 

Reggeli után buszba ülünk és meg sem állunk Szlovénia egyik legvarázslatosabb hangulatú helyszínéig Bohinjig. A hegyek itt mintha egyenesen a bohinji-tó kristálytiszta vizébe omlanának bele. A délelőtti órákban még gyakran köd üli meg a víz felszínét, de ha az időjárás kedves velünk a napsugarak délre már felszárítják és beragyogják a tájat. Először a Száva-vízesést keressük fel, amely vízbőséges időkben 70 méter magasból zúdul le a Komma-sziklafal oldalából. A vízesés az előző napi Zelenci forrástó párja, amely szintén a Szávát táplálja. Miután megcsodáltuk a lezúduló víztömeget, visszahuppanunk buszunkba és követjük az akkor még folyócska útját, amely a Bohinji-tóba torkollik és innét immár felduzzadva, hosszú utat megtéve végül a Dunába ömlik Szerbia területén. A parkolóba visszatérve buszunkba ülünk és a közeli Vogel sífelvonóig gurulunk. Itt jegyeink megváltása után a modern, nagy kabinnal könnyen küzdünk le 1000 méter szintemelkedést, miközben gyönyörködhetünk az igazán festői panorámában. Ezt követően az időjárás, azaz hómennyiség függvényében, esetlegesen hótalpakkal felszerelkezve indulunk a Sija 1880 méteres csúcsának meghódítására. Innen tiszta időben egészen a tengerig elláthatunk. Ha a tél nem makacsolja meg magát, felejthetetlen élményt nyújtó havas hegycsúcsok vesznek minket körül. Fenti túránkat követően a már ismerős kabinos lifttel ereszkedünk vissza buszunkhoz. Innen hazafelé vesszük az irányt, de még néhány fotó erejéig megállunk a Bohinji-tó Ribcev Laz felöli oldalnán, ahol megtekinthetjük a Keresztelő Szent János templomot vagy felkereshetjük itt is Zlatorog szobrát, illetve a 4 bátor hegymászóét, mely kompozíció a Triglav első, 1778-as megmászóinak állít emléket. Végül tényleg nincs más hátra, mint a kora esti órákban visszatérni szállásunkra. Szintkülönbség: Savica-vízesés kb. 400 lépcső fel és le, túraidő: 1 óra, Sija túra: 6,5 km: 350 m fel és le, túraidő: 3 óra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, vacsora.

4

 
Lesce, Laghi di Fusine, Zelenci Nemzeti Park, Jasna-tó
 

Nem messze a szlovén-olasz határtól két festői szépségű tó, a Laghi di Fusine bújik meg a Mangart égbetörő csúcsával koronázott hatalmas sziklakatlanban. A túránk kiindulópontja a káprázatosan tiszta, hihetetlenül kék vízű jégkorszaki eredetű tavacskák, amelyek a Júlia-Alpok legfőbb természeti látnivalói közé tartoznak. A tavaktól és folyamatosan az ösvényen haladva a legelképesztőbb látványt a Mangart (2679 m) zordon északi sziklafala nyújtja. Ahogy emelkedünk egyre feljebb és egyre közelebb kerülünk a sziklafalakhoz úgy lesz utunk egyre izgalmasabb. A túra végpontja a Luigi Zacchi menedékház csodás terasza, ahonnan jól belátható az egész sziklakatlant keretező csipkézett gerinc. Miután kigyönyörködtük magunkat visszaindulunk buszunkhoz. Következő látnivalónk már újra Szlovéniában vár minket. A Száva egyik ága, a Sava Dolinka a Júliai-Alpok és a Karavankák között ered a Zelenci nevű, elképesztő zöld vizű karszt forrástóból. Jól kiépített tanösvény vezet a varázslatos tavacskához, melyből a hatalmas ormok tükörképei integetnek vissza. Napunkat a Kranjska Gora melletti Jasna-tónál zárjuk, ahol rövid sétát teszünk. A tó partján felkeressük a rendkívül népszerű fotóhelyet, a mitikus kecskebak, Zlatorog szobrát. A fotószünet után élményekkel megtelve indulunk vissza szállásunkra, ahol a jól megérdemelt vacsora vár minket. (Szintkülönbség: 727 m fel és le, túratáv 10,82 km, menetidő: kb. 4-5 óra). Szállás: panzió, ellátás: reggeli, vacsora

5

 
Lesce, Skofja Loka, Ljubljana, Budapest
 

Utolsó napunkon Szlovénia néhány kulturális helyszínét fedezzük fel, így reggelit követően elsőként felkeressük Szlovénia legrégebbi városát, Skofja Lokát. A középkori kisváros történelme egészen a 10. századig nyúlik vissza, ekkor említették először írásos források. Érdemes időt szánnunk erre a festői városkára, ahol szinte tapintani lehet a történelmet. A főtér 16. és 17. századi barokk és gótikus stílusú épületei, a Selska Sora folyó felett átívelő, több mint 600 éves kőhíd mind-mind ez az érzetet kelti bennünk. Ismét buszunkba szállunk és az apró szlovén fővárosig, Ljubljanáig utazunk, melynek bűbájos utcái és kicsiny terei olyanok, akár a mesében. Ezek a varázslatos helyek mindig visszavárják, azt, aki járt már erre. A város látképét a fölé magasodó vár, a Ljubljanica folyó, mely, mint Velence csatornái körbe öleli és átszeli az óvárost és a belvárost és a hatalmas hegykoszorú teszi még festőibbé. Városi barangolásunk után hazautunkat már csak néhány rövid megállóval szakítjuk meg. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. Ellátás: reggeli


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés