Bejelentkezés

Erdély: Székelyföld, Csalhó (1907 m)

Medveles páratlan panorámákkal a Keleti-Kárpátokban

Út ára tartalmazza

- két éjszaka szállást Gyergyószentmiklóson hotelben 2-3 ágyas szobákban,
- egy éjszaka szállást a csalhói Dochia menedékházban több ágyas szobában,
- egy éjszaka szállást a Madarasi-Hargitán menedékházban több ágyas szobában,
- a szállásokon a reggeliket,
- egy hidegvacsorát a medveles során és egy vacsorát a Hargitán,
- a medveles költségeit,
- az utazást kisbusszal,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a nem feltüntetett étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 82 Ft / 1 RON árfolyamig tudjuk tartani. Ha a román lei (RON) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Kisbusszal. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az egyéni kiutazások függvényében a létszám kis mértékben emelkedhet. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túraútvonalak közepes nehézségűeknek számítanak, ami azt jelenti, hogy ha rendszeresen túrázol a magashegységekben, akkor nem érhetnek meglepetések. Technikailag a Mária-kőről való lejövetel számít nehezebbnek, ott az erdőben vezető meredekebb részeken kifüggesztett kötelek segítik az előre jutást. A Csalhón jelentős a szintemelkedés, amit „két napos” táskával kell leküzdeni, jó szolgálatot fog tenni a túrabot! Néhány túránk naplemente után fog véget érni, így a fejlámpákat és a hozzájuk tartozó pótelemeket, töltőket ne hagyjátok otthon.

Szállás

Két éjszakát hotelben Gyergyószentmiklós központjában fogunk eltölteni 2-3 ágyas szobákban, amihez wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva. A szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is, valamint mind a két nap kapunk reggelit. A csalhói menedékház a moldvai viszonyokhoz képest jól felszerelt, melegételt és innivalót is lehet vásárolni, az éjszakát több ágyas szobákban fogjuk eltölteni, tusoló és wc a szobáktól külön a folyosón található. Célszerű egy vékony hálózsákkal vagy huzattal készülni, mert a menedékház szobáiban nem biztos, hogy befűtenek tavasszal, valamint vékonyak a takarók. A Madarasi- Hargitán lévő szállásunk igazi túrabakancsosoknak való menedékház, amelyben igényes wc és melegvizes tusoló is található, azonban nincs semmi féle kiszolgálás. A vacsorát és a másnapi reggelit is a szomszédos épületben fogjuk kapni. A kényelmes szobákban főleg emeletes ágyak találhatók és ide is kelleni fog a hálózsák.

Időjárás

A Gyilkos-tó vidéke a rendkívül tagolt domborzat következtében általában hűvösebb a környező medencékétől. Április végén – május elején hajnalban még előfordulhatnak fagyok, de az utóbbi években inkább a kellemes tavaszias időjárás volt a jellemző. A Csalhó és a Madarasi-Hargita időjárása a magashegyi viszonyok következtében már szélsőségesebb lehet, extrém esetben előfordulhat akár havazás is. Célszerű változékony időjárásra (eső, szél) készülni, ezért legyen nálunk megfelelő réteges öltözet. Május elején még előfordulhatnak kisebb hófoltok, akár jeges szakaszok is így a hómacskát célszerű lehet elhozni az útra.

Felszerelés

Könnyű, de időjárás álló túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, lélegző alsó és felső ruházat, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás ruházat. Szükség lehet fejlámpára, és a köves szakaszokon túrabotra is akár. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű, kényelmes hátizsákot, ami lehetőleg akkora legyen, hogy a Csalhó túrán a fenti éjszakázáshoz szükséges holmik is beleférjenek.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Élelem

Programunk során minden nap kapunk reggelit, első esténken kiadós hidegvacsorát, az utolsó esténken pedig a Madarasi menedékházban kóstolhatjuk meg a helyi húsgombócos csorba levest és a töltött káposztát. A többi étkezés önellátó. Az út alatt remek éttermeket érintünk majd, ahol meg tudunk állni vacsorázni, ebédre pedig be tudunk majd vásárolni a helyi boltokban.

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 86 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával csak kevés helyen lehet fizetni! Költőpénznek 30 – 50.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar és nem EU állampolgárok kérjük, a jelentkezéskor az irodának jelezzék az állampolgárságukat!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 2.700 Ft/fő
Top: 3.550 Ft/fő
Top extra: 5.800 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 9.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 7.960 Ft/fő (önrész: 0-20 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.