Stájerország

A legszebb túrák Ausztria zöld szívében

Ha elszánt túrázó vagy és mindig új kihívásokat keresel, akkor Ausztria zöld szívének nevezett Stájerország tartományának északi hegyláncain bóklászva a legjobb helyen jársz! Az égbetörő hegyek, haragos zöld erdők, zúgó hegyi folyók, sziklafalakat tükröző tavak felfedezése új erőt ad és megtisztítja a lelket. Egy ilyen környezetben túrázni, élvezni a természetet, kényelmesen megpihenni, helyi ízeket megkóstolni: ez a legtökéletesebb módja Stájerország felfedezésének. Ausztria legszebb helyének megválasztott smaragdzöld Grüner See melletti sétától, Erzberg bányájában a világ legerősebb és legnagyobb taxijával egy teherautós utazáson át, varázslatos panorámát adó csúcsokig minden kaland és csoda vár itt Rád! Gyere el, dobbantsa meg a Te szíved is ez a vidék!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. augusztus 09. -
2018. augusztus 12.
A jelentkezés lezárult
2018. május 27.
1

 
Budapest, Tragöß, Meßnerin (1835 m), Grüner See, Präbichl
 

Indulás Budapestről 5.30-kor, találkozás 5.10-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Rövid pihenőkkel utazunk Stájerországba, végcélunk Tragöss hangulatos falucskája lesz. A település melletti parkolóba a délelőtti órákban érkezünk meg. Innét indulunk neki a Meßnerin csúcsához. Túránk közepes nehézségű, de az út fáradalmait nehezen veszi itt észre az ember. Újabb és újabb fotópontok veszik el az ember figyelmét a fogyó energiáról: hol a völgyre nyílik ablak és szalad el a tekintet a Mura völgyéig, hol a Hochschwab csoport csúcsai integetnek vissza, hol a Grüner See csillámlik fel, hol hegyikecskék játéka varázsolja el a túrázót. Amikor megteltünk a panorámával és beírtuk magunkat a csúcsfüzetbe, kényelmesen visszaindulunk kisbuszunkhoz. Präbichl településen található a vendégházunkig rövid buszozás vár ránk, majd itt a túránk fáradalmait a közeli Gössben (ma Leoben városrésze) készített Gösser sörrel, majd kiadós alvással feledjük. Kirándulás Messnerin csúcsára táv: 13,7 km, szint: 1019 m fel és le, kb. 5-6 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: reggeli, vacsora igényelhető.

2

 
Präbichl, Abenteuer Erzberg, Leopoldsteinersee, Hochblaser (1771 m), Präbichl
 

Eisenerz, ez az évszázados bányászhagyományokat tükröző kisváros alaphangulatát a négy hatalmas szikla: az Eisenerzer Reichenstein, a Wildfeld, a Kaiserschild és a Pfaffenstein határozza meg. A völgykatlan vad, természetes szépsége és benne az Erzberg bánya monumentális piramisának látványa éles ellentétet képez: a természet érintetlensége és az emberkéz által formált táj látványa közötti különbség lesz napunk programja. Eisenerz fölé magasodó, vöröses színárnyalatú Erzberg bányapiramisa Közép-Európa legnagyobb külszíni vasércbányája. Első elképesztő kalandunk itt, a vasércbányában lesz. Túránkat, az a jármű teszi igazán különlegessé, amivel bejárhatjuk a régi bánya külszíni területeit! 1991-ben egy gigantikus méretű, 860 lóerős Haulpak TRUCK 85 C típusú bányagépet miután kivonták a használatból, átalakították, platóját ülésekkel látták el. Új neve: Hauly lett, titulusa pedig 1993 óta a világ legnagyobb taxija. A bánya után a vad természet vár minket: a várostól északra fekszik a Leopoldsteinersee, a képeslapra illő hegyi tó és a felette magasodó Hochblaser varázslatos kilátással váró csúcsa. Túránk nem könnyű, néhol drótkötéllel biztosított, de minden nehézséget megér a csúcsról elénk táruló elképesztő panoráma. Kirándulás Hochblaser (1771 m) csúcsára táv: 8,97 km, szint: 191 m fel és le, kb. 2-3 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: reggeli, vacsora igényelhető.

3

 
Präbichl, Gesäuse Nemzeti Park, Admont, Grabnerstein (1847 m), Präbichl
 

Ezen a napon az óperencia és az üveghegyek világa vár ránk. A Gesäuse Nemzeti Parkba utazunk, mely Ausztria harmadik legnagyobb és egyben a legfiatalabb nemzeti parkja. A csodás természeti környezetben 90 költőmadárfajta, mormoták, zergék, őzek és szarvasok, valamint 50 orchideafajta él. A óriási sziklafalak és az Enns folyó szurdokvölgye jellemzi leginkább a Gesäuse Nemzeti Parkot. Itt kanyargunk át néhány fotómegállóval Admontig. A világ nyolcadik csodájaként is ismert Admonti Kolostorban Európa egyik legnagyobb kolostori könyvtárát tekintjük meg, majd megismerjük az apátsági múzeum különlegességeit, végül a gyógynövénykertben zárjuk a kolostor felfedezését. Ez után az almok, az alpesi legelők világát barangoljuk be, majd a Gesäuse Nemzeti Park legcsodásabb kilátásával, a Grabnerstein (1847 m) csúcsával koronázzuk meg napunkat. Kirándulás a Grabnerstein (1847 m) csúcsára táv: 11,26 km, szint: 833 m fel és le, kb. 5-6 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: reggeli, vacsora igényelhető.

4

 
Präbichl, Wasserlochklamm, Weichselboden, Klausgraben, Mariazell, Budapest
 

Utolsó napunkra is nagyszerű kalandok csábítanak útra. Kiadós reggelink elfogyasztása után a hatalmas Eisenerz-i vasbánya mellett elhaladva, majd az Enns és a Salza vadregényes völgyében kanyargunk első kalandunkig. A Palfau mellett található Wasserlochklamm szurdokvölgy hatalmas zúgó vízesések birodalma. Utunkat egy bátorságpróbával, a Salza fölött kifeszített függőhíddal kezdjük, majd falépcsőkkel és hidakkal kiépített ösvényen fedezzük fel az óriási vízeséssorozatot. Kikalandozva magunkat hátunk mögött hagyjuk a játékos patakot, a függőhídról integetünk a Salzán evező raftingosoknak majd tovább indulunk Weichselboden apró településéhez. Innét indulunk el a Salza folyó fantasztikus áttörési völgyét, a Klausgrabent felfedezni. Ösvényünk hidakon, pallókon és néhol láncokkal vagy drótkötéllel biztosított szakaszokon halad át. Ezután pedig Ausztria egyik legfontosabb zarándokhelyét, Mariazell kisvárosát járjuk be. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszatérünk a buszunkhoz és elindulunk hazafelé. Rövid pihenőkkel a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre. Kirándulás Wasserlochklamm szurdokban táv: 2,47 km, szint: 257 m fel és le, kb. 2,5-4 óra. Kirándulás a Klausgraben szurdokában táv: 8,3 km, szint: 260 m fel és le, kb. 3-4 óra.

Az oldalon látható képeket Nagy Gergő készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés