Erdély: Retyezát-hegység

A Kárpátok vad esszenciája

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Október első felében a Déli-Kárpátok legvadabb magashegységébe látogatunk el, Románia első Nemzeti Parkjába, a Retyezátba. A Hátszegi-medence fölé majd 2000 méterrel tornyosuló Retyezát Erdély egyik déli határhegysége, a Kárpátok magashegységeinek összes jellemző vonását magában hordozza, így a hasonszőrűek között a "Kárpátok játszóterének" is szokás nevezni. A Magas-Tátrát követően a Kárpátokban itt található a legtöbb tengerszem (58 állandó, és 40 időszakos tó), amelyek közül a Bukura-tó a Déli-Kárpátok legnagyobb kiterjedésű glaciális tava. Az alpi jellegű "Magas-Retyezát" két csúcsa is 2500 méter magasság fölé nyúlik, kiváló túraterepeit a jégkorszakok során kialakuló tágas völgykatlanjai, piramis szerű csúcsok, éles gerincek, morénasáncok, terepküszöbök, a 2000 méter feletti részeken pedig aprózódási folyamatok során kialakult kőtengerek teszik rendkívül változatossá és élvezetessé. A hegység hangulata is egyedi, mivel nem rendelkezik a Tátrákra vagy az Alpokra jellemző kiépített turisztikai szolgáltatásokkal, színvonalas szállásokkal, varázsa a puritánságából és az alpi jellegű magashegység érintetlenségéből ered. Akit egyszer megérint a Retyezát varázsa, azt nem engedi el soha sem.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. október 07. -
2022. október 09.
A jelentkezés lezárult
1

 
Cârnic telep, Encián menedékház (1670 m)
 

Transzfer esetén találkozó 6:15-kor, indulás 6:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Több kisebb-nagyobb pihenőt követve érkezünk majd meg a Retyezát-hegységbe, a Nuksóra-patak fölött kialakított Cârnic telep felső parkolójába, ahonnan túránk indul. Felesleges holmijainkat a kocsikban hagyva, a közös vacsorának szánt ételt elosztva, két napos zsákjainkkal nekiveselkedünk a kék jelzés mentén vezető erdészeti útnak. A Lojála-vízesés érintését követően, 1,5 – 2 órás séta után megérkezünk a Pietrele-házhoz vezető elágazáshoz, ahol letérünk a makadámútról, és a kék háromszög mentén a Pietrele-patak mellett beereszkedünk a sűrű fenyőerdőbe. Mintha tündérországba csöppentünk volna, olyan lesz a vastag mohatakarók övezte fenyők közötti puha talajon emelkednünk a hegység belseje felé. Bő két órás kaptatást követően érkezünk majd meg a sűrű fenyőerdő első tisztásán felépített Encián-menedékházhoz, amely csillagtúráink romantikus kiindulópontja lesz az elkövetkező napokban. Miután elfoglaltuk az ágyainkat, közös vacsora készítésébe kezdünk és némi helyben kapható sör, vagy helyi gyógynövényből készült tea kíséretében megosztjuk egymással eddigi magashegységi kalandjainkat.

2

 
Encián-menedékház, Bukura-hágó (2206 m), Bukura 1 csúcs (2433 m), Retyezát-csúcs (2482 m), Lolája-gerinc, Encián-menedékház
 

Gyönyörű túra áll előttünk! Reggel korán felkelve összecihelődünk és a reggelink elfogyasztását követően a hegység központi része felé fordítjuk a bakancsainkat. Egy napos táskáinkkal gyorsan magunk mögött hagyjuk az erdősávot és hamar az alpesi régióba találjuk magunkat. A völgy híres vándorkövénél a „Tomi sziklánál” fújunk egyet, majd a széles, glaciális völgykatlant szerteszéjjel átszövő patakokat kerülgetve tovább emelkedünk a Bukura-hágó aljáig. Egy viszonylag gyorsan teljesíthető szerpentinezést követően felérünk a „hágóba”, amelynek túloldalán a Déli-Kárpátok legnagyobb tengerszemében, a 8,8 hektár kiterjedésű Bukura-tóban gyönyörködhetünk. A hágóban nyugati irányba fordulva gyorsan „bezsebeljük” a látványos Bukura csúcsokat, majd egy trükkös, „kézhasználó” gerinc mentén folytatjuk túránkat. A Retyezát-nyeregből jó kilátásunk nyílik a hegység egyik nyugati, fokozottan védett völgykatlanára, amely farkasrezervátumként funkcionál. A hegység névadójának számító Retyezát-csúcsot a délutáni órákban fogjuk elérni, amelyről tiszta időben fenséges 360°-os panoráma nyílik a Déli-Kárpátokra, Erdélyre, a Hátszegi-medencére vagy éppen a Havasalföldre. De itt még nem engedhetünk ki, mert még előttünk áll a túra legkalandosabb része: a legendás Lojála-gerinc. A Pietrele-házba már késő délután érünk le, ahol nem fogunk tudni ellenállni egy jó kóla csábításának, némi pihenést követően azonban tovább megyünk, a kb. 1 órára lévő Encián-menedékházig. Vacsorát főzünk, majd az elégedettség érzésével a lelkünkben, időben lefekszünk, mert másnap következik a hegység legmagasabb pontjának számító csúcs: a Peleaga „bevétele”. Táv: 14,5 km. Szint: 1200 m fel és ennyi le. Idő: 8-10 óra.

3

 
Encián-menedékház, Rossz-völgy, Peleaga-nyereg (2206 m), Pelaga-csúcs (2509 m), Bukura-hágó (2206 m), Encián-menedékház, Cârnic telep (1005 m), Budapest
 

Időben kelünk, majd a reggelit követően egy rövidebb lefele szakasszal nyújtjuk le combizmainkat. A Pietrele-patakon átkelve a sárga háromszög mentén emelkedünk lassan a Rossz-völgy egykori gleccservölgyébe. A hegység szinte érintetlennek tűnő, ritkán járt völgyében járunk, több száz éves fenyőfák között vezető kalandos ösvényeken, amíg el nem érjük a jégkorszakok időszakaiból fennmaradt küszöböket, amelyeket meredekebb „felszökések” formájában tapasztalunk meg. Az Alsó-tó, a Rossz-völgyi-tó és a Törmelékes-tó érintésével, már a piros jelzés mentén kaptatunk a Pelaga-nyeregbe, amelytől egy rövid, de időigényesebb szakaszt követően érünk fel a hegység legmagasabb pontjára, a 2509 m magas Pelaga csúcsra. Tiszta időben innen is 360°-os panoráma vár ránk, és a hegység legjelentősebb kilátópontjaként innen nyílik a leglátványosabb kilátás a Retyezát belső részére. A csúcsfotó elkészítését követően a Bukura-púp metszésével leereszkedünk a Bukura-hágóba, majd onnan az ismert útvonalon bő két óra alatt elsétálunk az Encián házhoz. Rövid pihenő után a cuccainkat összepakolva leereszkedünk Cârnic telepre, majd megkezdjük hazautunkat. Budapestre csak a késő esti órákban érkezünk. Táv: 11 km, 890 m fel, 1290 m le. Idő: 6-8 óra.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés