Bejelentkezés

Téli túra a Lengyel-Tátrában

A Tátra lengyel oldalának téli csodavilága, menedékházakkal, pazar hegycsúcsokkal és a hangulatos Zakopanéval

Hiánypótló új utunk a mesebeli erdőkkel borított, csodálatos sziklavilágba visz. Zakopane fő utcájának téli hangulata, a Morskie Oko behavazott völgye, a menedékházak forralt bor illata, a hó ropogása lábunk alatt, a társaság jó hangulata mind erősíti azt a lelkiállapotot, amit a téli tájban való túrázás jelent.

Időpontok

 • 2024. február 09 → 11.
 • 1. nap Budapest, Konrád-menedékház (1333 m), Zakopane

  3
  Találkozás 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor. Rövid pihenőkkel megszakított utazással, Szlovákián keresztül érkezünk meg első túránk kiinduló pontjához. Zakopanéból egy aszfalt úton indulunk a Nemzeti Park területére. Rövid időn belül már csak az erdő susogása és a hó ropogása kísér minket, ahogy haladunk a hegyóriások felé. Túránk csúcspontja a Konrád-menedékház (1333 m), amely jelenleg felújítás miatt zárva tart, ám a látvány természetesen így is kárpótol majd minket. Visszatérve Zakopane városába elfoglaljuk szállásunkat egy kényelmes szállodában. Este lehetőségünk nyílik egy helyi gorál étteremben vacsorázni, de igénybe tudjuk venni a szálloda éttermét, bárját is, hogy jó hangulatban megtartsuk ismerkedési estünket. Szállás: színvonalas szállodában, ellátás: reggeli. (A túra menetideje: 4 óra, szintkülönbség 350 m fel/le, túratáv: 10 km)
 • 2. nap Zakopane, Murowaniec-menedékház, Zakopane

  3
  Reggel a szállásunkról indulunk az 1500 méteren fekvő Murowaniec menedékház felé. Kezdetben kocsiúton jutunk el az erdőbe, majd erősebb kaptatón haladunk, ahol jégátfolyások is előfordulhatnak, ezért a túrabot használata erősen javallott. Az út végig hatalmas havas fenyők között kacskaringózik, majd kiérve a gerincre gyönyörű panoráma nyílik a völgyre és a környező hegycsúcsokra. A menedékházba érve megpihenünk, ahol lehetőségünk nyílik megkóstolni a helyiek specialitását, a meleg sört, vagy a céklalevest! Innen hazafelé vesszük az irányt és egy látványos gerincen ereszkedünk le túránk kiindulópontjához, hogy onnan autóbuszunkkal visszajussunk a szállásunkra. Szállás: színvonalas szállodában, ellátás: reggeli.
  (A túra menetideje: 6 óra, szintkülönbség: 710 méter fel/le, túratáv: 15 kilométer.)
 • 3. nap Zakopane, Mickiewicz-vízesések (1099 m), Morskie Oko (1395 m), Budapest

  2
  A szállásunkról már összepakolva korán reggel indulunk autóbuszunkkal a Morskie Oko-t körbevevő erdőség szélére. Innen gyalog megyünk egy aszfaltozott úton, hatalmas havas fenyvesek közt, ahol néha lovas szánok suhannak el mellettünk. Útközben megpillantjuk a Mickiewicz-vízeséseket, melyek három, egymástól jól elkülöníthető lépcsőből állnak. Utunkat folytatva egy kisebb emelkedős rész leküzdésével érkezünk meg a csodálatos fekvésű Halas-tóhoz (Morskie Oko). Innen fantasztikus látvány nyílik a Rysy (2499 m), a Czarny (2410 m), a Posredni (2393 m), a Wielki (2428 m) és a magányosan „álldogáló” Mnich (2070 m) csúcsokra. Fényképek elkészítése után betérünk a Havas-tavi menedékházba, hogy erőt gyűjtsünk a visszaúthoz. Ugyanazon az úton térünk vissza az autóbuszunkhoz, így a vállalkozóbb szelleműek akár lovas szánnal is megtehetik ezt az utat. Nehéz szívvel, de élményekben gazdagon hagyjuk magunk mögött ezt a csodás hegyvidéki tájat, hogy a késő esti órákban megérkezzünk Budapestre.
  (A túra menetideje: 6-7 óra, szintkülönbség: 650 méter fel/le, túratáv: 18 kilométer)

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- 2 éjszaka szállást 3 csillagos szállodában, kétágyas szobákban,
- 2 büfé reggelit,
- az idegenforgalmi adót,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépőket.

A két reggelin kívül az étkezés önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozás 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkba olyan túra útvonalakat válogattunk, melyek téli időjárási viszonyok között is jól járhatóak. Természetesen a túrázás az esetenként havas, csúszós, néhol akár lejegesedő ösvényeken extra kihívást és nehézséget jelenthet. Gyakorlott túrázóknak ez nem okozhat gondot, de mindenképp felhívjuk a figyelmet a megfelelő réteges túraruházat fontosságára! A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Természetesen a túrák nem kötelezőek, ha csak pihenni szeretnél, a Természet közelségét élvezni, akkor is sok szeretettel várunk programunkra.

Szállás

Zakopane városában jól felszerelt, kulturált szállodában. Itt alapvetően 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákban, vagy két kétágyas szobával rendelkező stúdiókban leszünk elszállásolva. Minden szobában tv, rádió, telefon és wifi is rendelkezésre áll. A szálláson vacsorázási lehetőség van.

Terület

A Lengyel-Tátra a Liptói-havasokat, valamint a Magas-Tátra északi töredékét foglalja magába. Területe közel 175 km2, legmagasabb csúcsa, amely egyben Lengyelország legmagasabb pontja, a Rysy (2499 m). Míg a Magas-Tátrát zömmel gránitsziklák építik fel, addig a Liptói-havasokat többnyire erősen karsztosodott mészkőfelszínek alkotják. A domborzati változatosságnak köszönhető rendkívül változatos flórája és faunája, amelyek közül számos faj fokozottan és-vagy szigorúan védett. Mindez körülbelül 1300 növényfajt jelent, valamint az állatok közül szarvasok, vaddisznók, hiúzok, vidrák, sasok, baglyok, hegyi kecskék, hegyi mormoták, medvék gazdagítják természeti kincseit. 1954-ben nemzeti parkká nyilvánították a térséget. A menedékházak, a kényelmes szállodák, a jelzett turistautak sűrű hálózata, a kiépített műutak és a közlekedéshálózat a legváltozatosabb igényeket is kielégítik.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi téli időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat hó, avagy egy hirtelen hóvihar, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 5 és - 5 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik.

Felszerelés

kis hátizsák a napi túrákhoz, vízálló túrabakancs, kamásli, sapka, kesztyű, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, túrabot hótányérral, elemlámpa, termosz, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

Fontos! A túrához hozz magaddal jó minőségű, „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy a hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken nagyon jó hasznát veheted! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A szállásunk közelében kisboltok is találhatók. A túrák során a menedékházakban étkezési lehetőség általában biztosított. Este lehetőség van a közeli éttermekben sörözni, vacsorázni.

Pénz-ügy

Fizetőeszköz a zloty (1 Zloty - PLN - Kb. 88-90 Ft), amit célszerű itthon váltani. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél.

Belépők és költségek (tájákoztató árak):
Napi belépő a Lengyel-Tátra NP. területére: 5 PLN/fő/alkalom.

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.


A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra: 3.480 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 5.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 8.276 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.