Mianmar (Burma)

Arany pagodák, Bagan lenyőgöző romvárosa és a burmai tengerpart

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?mianmar-burma
Mianmar (régebben Burma) a többszáz éves templomok, arany színben ragyogó sztúpák, kedves és vendégszerető emberek országa. Várnak az aranyozott Buddhák Yangonban, Bagan mágikus templomai, az Inle-tó nyugalma, a lábbal evező halászok, a bételt rágó férfiak, az ökrös szekérrel taxizó helyiek. Burma mindenkit lenyűgöz! A volt fővárosban, Yangonban meglátogatjuk a világ talán leglátványosabb sztúpáját, a Shwedagon arannyal borított és drágakövekkel díszített építészeti remekművét. Az Inle-tónál megismerkedhetünk a vidéki Burma életével, és csónakkal derítjük fel a tavat. Bagan, az ezer templom földje Burma egyik leglátványosabb része: megtekinthetjük Délkelet-Ázsia, de talán egész földünk leglátványosabb romvárosát, ahol több ezer sztúpa és templom tárul szemünk elé. Utunk végén a tengerparton pihenünk, ahol pálmafák övezte fehér homokos strandok várnak minket. Paradicsomi körülmények között nyaralunk trópusi tengerparton, ahol mindig süt a nap és türkizkék a tenger. Itt még megtaláljuk azt a nyugalmas szépséget, amilyenek Thaiföld álomstrandjai lehettek a nagy turista áradat előtt. Ha egyedülálló kalandot keresel, tarts velünk! :)

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Shwedagon pagoda, arannyal és drágakövekkel borított sztúpával,
- Inle-tó, ahol lábbal eveznek a halászok,
- hegyi falvak, vízibivalyok, hosszú nyakú nők,
- a bagani fennsík több ezer temploma, sztúpája,
- Mandalay, és a királyvárosok
- Mingun, Inwa, Amarapura
- Irrawaddy folyó,
- Ngapali beach fehér homokos tengerpartja, türkizkék tenger, és pálmafák.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Mianmar (Burma) alapprogram után! Meglátogatjuk a turisták által kevésbé felfedezett burmai tengerpartok egyik legszebbjét, a Ngapali beach-et. A kiegészítő program felára: 140.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen három nappal később fogsz hazarepülni! A kiegészítő program az alapprogram utolsó napján indul, amikor is Baganból a Ngapali beach melletti repülőtérre repülünk. Számodra a teljes program tehát 2022. január 21-én indul Yangonból, és 2022. február 2-án ér véget Ngapali beach-en! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Yangon
 

Érkezés Yangonba, Mianmar egykori fővárosába. Miután felvettük vízumunkat a repülőtéren, bérelt busszal a szállásunkra utazunk, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Kifújjuk magunkat, és elindulunk, hogy először megkóstoljuk a burmai konyhát, majd ebéd után teszünk egy rövid sétát a belvárosban. A széles sugárutakkal és szűk mellékutcákkal felosztott Yangon igazi ázsiai nagyváros, ahol az emberektől, autóktól, árusoktól nyüzsgő utcákon, igazi ázsiai atmoszféra fogad: zaj, zsúfoltság, lengedező ruhák, telefon- és villanydrótok kibogozhatatlan kötegei, a falak penészednek a forró, nedves klímán. Mindenki ad-vesz mindent: Bruce Lee, és Jézus posztert, longyit, ruhákat, tankönyveket, burmai pénzérméket, sült-főtt és nyers ételeket. Nemcsak a nők, de a férfiak nagy része is tradicionális ruhában jár, longyiban, mely egy egyszerű szabású szoknya, olyasmi, mint a szarong burmai megfelelője. A helyiek az utcai étkezdékben kb. harminc centi magas, óvódásokra méretezett, műanyag sámlikon üldögélnek, teáznak. Fakultatív programlehetőségként amennyiben időnk engedi, vonatozhatunk egy jót. Szállás szállóban.

2

 
Yangon
 

Miután megnéztük az óvárost, irány a legfőbb látnivaló, a Shwedagon pagoda. A szinte mindenhonnan látható 92 m magas pagodát hatvan tonna arany burkolat és több mint hétezer gyémánt és drágakő fedi. Négyfelől széles, fedett lépcsősorok vezetnek a pagoda márványalapjához. Lenyűgöző látvány a város közepén a hatalmas csillogó kupola, körülötte több mint nyolcvan szentély, imaház, meditálócsarnok, márvány és arany minden. Itt nyugodtan lehet mezítláb mászkálni, nincsenek majmok, és egy takarítócsapat rendszeresen felsöpör. A Shwedagon Yangon, és Mianmar büszkesége, az ország szimbóluma, és csakugyan - árnyékában más pagoda nem rúghat labdába. Visszatérünk szállásunkra, megvacsorázunk a környéken, és felkészülünk a másnapi utazásra. Szállás hotelban, ellátás reggeli.

3

 
Yangon, Heho, Inle-tó
 

A mai napon egy belföldi járattal átrepülünk Shan tartományba, Heho kisvárosába, amely számunkra semmi érdekeset nem tartogat, ezért megyünk is tovább. Amennyiben a repülőjárat menetrendje elég időt hagy, mielőtt az Inle tóhoz mennénk, meglátogatjuk egy kitérővel a Pindaya-i barlangokat, ahol több mint 8.000 darab, különféle anyagból készült Buddha szobor található. Innen indulunk tovább az Inle-tóhoz, Nyaungshwe városkába. Kisbusszal tesszük meg a másfél órás utat, majd elfoglaljuk szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

4

 
Inle-tó
 

Reggeli után indulunk az Inle-tóhoz, hogy a napot a tavon csónakázva töltsük. A tó 1300 méternél magasabban, a hegyek között fekszik, 22 kilométer hosszú, körülötte számos falu és több száz kolostor van. A tavon élnek az inthák, akik a vízre szorultak, mivel érkezésükkor a partot már elfoglalták a shanok. Halásznak, paradicsomot termesztenek épített szigeteken, cölöpházakban laknak, és csónakjaikon állva lábbal eveznek. Először az úszó piac felé vesszük az irányt és megnézünk néhány hosszúnyakú asszonyt. A padaungok eredetileg nem a tó mellett éltek, de ma már a parton is vannak "zsiráfnyakú" nők. Nyakukon, kezükön, lábukon hordják a rézkarikákat (valójában nem karikák, hanem spirálisan fölhelyezett ujjnyi vastag rézhuzalok). Először feltesznek hét karikát, majd pár év múlva megint hetet, és végül ötöt. Az úszó piacon is rengeteg érdekesség vár minket: tarka csónakból virágot áruló festett arcú lányok, zöldség és gyümölcsárusok, egymással csereberélő nők, ajándékárusok és kifőzdék, fodrász, szuvenírárusok. Ebéd után következik egy szövöde, ahol lótuszvirág szárából és a tartományban tenyésztett selyemhernyó gubójából nyert fonálból szőnek sálakat, ingeket, egyéb ruhadarabokat. Következő megálló egy szivargyár, ahol a nevezetes cheroot-ot, a burmai szivart készítik fiatal lányok, kézzel sodorva mintegy napi 500 darabot. A tavon visszafelé megnézzük az úszó kerteket, melyekben az ország paradicsomtermésének 75%-át állítják elő. Ezután megnézzük Indeint, ahol több száz faragott sztúpa között vezet az utunk, majd visszaúton naplemente a tavon és készülés a holnapi túrára. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

5

 
Inle-tó
 

A mai napon biciklikkel fedezzük fel a várost és környékét. Tekerés közben élvezzük a falusi életképeket: rizsföldeken kapirgáló kócsagok, varsával halászó férfiak, csatornában mosó nők, cölöpökön álló házak, melyeknek a teraszán száradnak a ruhák, bivalyháton ülő kis srácok, lovas kocsin és biciklin közlekedő helyiek, egymással nevetgélve játszó porontyok, cölöpöket fakalapáccsal beverő munkások, kolostorokból kiszűrődő éneklés. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

6

 
Inle-tó, Heho, Bagan
 

Reggeli után kb. egy órás transzfer a már jól ismert hehoi repülőtérre, ahonnan a repülőgép indulásának függvényében átrepülünk Baganba. Érkezés után szállásunkra utazunk, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, majd miután kifújtuk magunkat, biciklire szállunk, hogy két keréken fedezzük fel a bagani fennsíkot. A ritkás növényzettel borított tájon több mint 2 000 pagoda, sztúpa, vallási épület maradt épen az eredetileg felépített több mint 3000-ből. Ez itt a világ legnagyobb buddhista épületegyüttese, amely több mint 40 négyzetkilométernyi területen fekszik. Kerekezés közben akárhova nézünk, mindenhol templomok, sztúpák sokasága vöröslik, fehérlik. Kicsik, nagyok, aranyszínűek, helyreállítottak és romosak. A leglátogatottabbak a nagyok, ezek szépen helyre vannak hozva, de csak egy-kettő van, amelyikre kívülről fel lehet menni. Mindegyik pagodánál árusok, éttermek, az egyiknél mi is lepihenünk ebédelni. Több nap is kevés megnézni a több ezer épületet, de a legszebbekre természetesen lesz időnk. Ahogy közeledik a nap vége, felmászunk egy pagodára, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a bagani fennsíkra. A látványt Angkorhoz, vagy a piramisokhoz lehet hasonlítani. Igazi templomerdő, ameddig a szem ellát a ritkás növényzettel borított fennsíkon – fantasztikus. Szállás: hotelban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli.

7

 
Bagan
 

Folytatjuk a bagani fennsíkon álló építmények felfedezését. Ahogy az előző nap, most is biciklivel indulunk útnak, és először egy helyi kézműves műhelyt látogatunk meg. Itt kézzel készítik, festik a különböző lakkozott használati tárgyakat, tálkákat, tányérokat, kanalakat, szekrényeket. Innen ismét a romterületet célozzuk meg, hiszen még bőven maradt felfedezni való. A hatalmas területről a régészeti ásatások megkezdésekor az itt élő embereket a környékbeli falvakba költöztették. Bagan a XI-XIV. századokban virágzott, majd miután a mongolok ide is eljutottak, a környék lassan elnéptelenedett. Sorra járjuk az építményeket, megcsodáljuk az egykori építőmesterek munkáit, a buddha szobrokat, sztúpákat. A nap végéhez közeledve ismét megcélzunk egy pagodát, melynek tetejére felmászva naplemente néző helyeket foglalunk el. A csodálatos, vörösen izzó naplemente után visszatérünk szállásunkra. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

8

 
Bagan, Mandalay
 

Korán reggel bérelt busszal indulunk, hogy kb. 4 órás utazást követően megérkezzünk Mandalayba. Elfoglaljuk szállásunkat a belvárosban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, majd miután kifújtuk magunkat, és megebédeltünk, biciklivel indulunk el a kaotikus városi forgalomban, hogy felfedezzük a méltán világhíres mandalayi templomok, pagodák legszebbjeit. Első állomásunk a Shwenandaw pagoda. A XIX. század végén épült pagoda valaha a Királyi Palota területén állt, és ma annak ez a legnagyobb épségben megmaradt épülete. A teakfából épült templom magán viseli a tradicionális burmai építészet stílusjegyeit, és falain, valamint tetején faragott buddhista mitológiai jeleneteket láthatunk. Innen áttekerünk a Kuthodaw pagodába, ahol a világ legnagyobb könyvét láthatjuk. Ne számítsunk klasszikus könyv formára, a valaha pálmalevelekre írt buddhista kánonokat Mindon király 729 márványtáblára vésette, és itt helyeztette el. Innen egy percnyi tekerésre van a Sandamani pagoda, ahol megállunk egy rövid időre, hogy gyönyörködhessünk a több száz, hófehér sztúpa látványában. Mielőtt besötétedne, visszatekerünk szállásunkra. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

9

 
Mandalay, Mingun, Amarapura
 

Az előző napok bringázásai után ma bérelt busszal fogjuk felkeresni a Mandalay környéki látnivalókat. Először lemegyünk a kikötőbe, ahonnan rövid hajózás után megérkezünk Mingunba. Itt megtekintjük a világ legnagyobb sztúpáját, melyet igaz nem sikerült befejezni, és a megmaradt alapzat is megrepedt egy földrengés következtében, így csak elképzelni lehet mekkora lett volna, ha elkészül. Ugyanitt látható a világ legnagyobb ép harangja. A moszkvai nagyobb, de eltört. Miután kinézelődtük magunkat, hajóval visszatérünk Mandalayban várakozó buszunkhoz, amely elvisz következő célunkhoz, Inwa-ba. Az egykori királyi fővárost motorcsónakon közelítjük meg, majd lovas kocsikon járjuk körbe a megmaradt építményeket. Poros úton zötykölődve érjük el első megállónkat, a teakfából épült Bagaya kolostort, amely valaha a királyi család oktatásának helyszíne volt. Megnézzük az egykori királyi palota helyét, melynek emlékét egy őrtorony, és egy hajmosó medence őrzi. Rövid ebédszünet után jön a Maha Aungmye Bonzan templom melyet a burmai templomoktól eltérően nem fából, hanem kőből építettek. Visszatérünk buszunkhoz, és rövid utazást követően megérkezünk a világ leghosszabb teakfa hídjához. Amarapurában a Taung Tha Man tó fölött vezető híd 1,2 km. Hosszú. Helyenként betonoszloppal van megerősítve, de legnagyobbrészt eredeti állapotában áll. Itt elvegyülünk a helyiek között, akik a hídon fotóznak, árulják a szuveníreket, pihenőkben üldögélnek. Lent halászok, a parton éttermek, szerzetesek. Az egyik étteremben üldögélve, vacsora közben csodáljuk meg a naplementét, majd visszatérünk szállásunkra. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

10/+1

 
Mandalay, Ngapali Beach
 

Azon utasaink, akik csak az alapprogramon vesznek részt, a választott repülési útvonal függvényében ma megkezdik hazautazásukat.

Aki a hosszabbítást is választotta, azokkal a repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a bagani repülőtérre, ahonnan elrepülünk az egyik legszebb burmai tengerpartra, Ngapali Beach-re. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd lazítunk a fehér homokkal borított tengerparton, fürdünk a meleg vízben, kipihenjük az előző nap fáradalmait. Szállás hotelben, ellátás reggeli.

11/+2 -12/+3

 
Ngapali Beach
 

A városnézések, pagodák, templomok megtekintése után két teljes napra a jól megérdemelt lazításé a főszerep. Természetesen több fakultatív programlehetőség közül is választhatnak az aktívabb kikapcsolódásra vágyók. Lehet hajókirándulásra indulni, melynek során a hajó többször megáll, egyszer egy kis halászfalu mellett, valamint hogy fürödhessünk a tengerben, és sznorkel felszereléssel deríthessük fel a víz alatti világot. Lehetőség van tengeri kajakkal felderíteni a környék sziklás partjait, az eldugott öblöket, barlangokat, strandokat, vagy aki a víz alatti élővilágban szeretne gyönyörködni, az akár a könnyű búvárkodást is kipróbálhatja. Miután lemegy a nap, a trópusi fehér homokos tengerparton, zöldellő pálmafák alatt vacsorázhatunk. Szállás hotelben, ellátás reggeli.

13/+4

 
Ngapali Beach
 

Reggeli után repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és megkezdjük hosszú utazásunkat Budapestre. Ellátás reggeli.

Az oldalon látható fotókat Bodon Pál, és Jeli Gábor készítették.

További fotók a túravezetőtől itt láthatóak:

https://picasaweb.google.com/palbodon/MianmarBurma