Mianmar (Burma)

Arany pagodák, Bagan lenyőgöző romvárosa és a burmai tengerpart

Mianmar (régebben Burma) a többszáz éves templomok, arany színben ragyogó sztúpák, kedves és vendégszerető emberek országa. Várnak az aranyozott Buddhák Yangonban, Bagan mágikus templomai, az Inle-tó nyugalma, a lábbal evező halászok, a bételt rágó férfiak, az ökrös szekérrel taxizó helyiek. Burma mindenkit lenyűgöz! A volt fővárosban, Yangonban meglátogatjuk a világ talán leglátványosabb sztúpáját, a Shwedagon arannyal borított és drágakövekkel díszített építészeti remekművét. Az Inle-tónál megismerkedhetünk a vidéki Burma életével, és csónakkal derítjük fel a tavat. Bagan, az ezer templom földje Burma egyik leglátványosabb része: megtekinthetjük Délkelet-Ázsia, de talán egész földünk leglátványosabb romvárosát, ahol több ezer sztúpa és templom tárul szemünk elé. Utunk végén a tengerparton pihenünk, ahol pálmafák övezte fehér homokos strandok várnak minket. Paradicsomi körülmények között nyaralunk trópusi tengerparton, ahol mindig süt a nap és türkizkék a tenger. Itt még megtaláljuk azt a nyugalmas szépséget, amilyenek Thaiföld álomstrandjai lehettek a nagy turista áradat előtt. Ha egyedülálló kalandot keresel, tarts velünk! :)

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Shwedagon pagoda, arannyal és drágakövekkel borított sztúpával
- Inle-tó, ahol lábbal eveznek a halászok
- hegyi falvak, vízibivalyok, hosszú nyakú nők
- a bagani fennsík több ezer temploma, sztúpája
- Ngapali beach fehér homokos tengerpartja, türkizkék tenger, és pálmafák
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. január 17. -
2018. január 27.
2018. január 16. -
2018. január 28.
Már csak néhány hely maradt!
1

 
Yangon
 

Érkezés Yangonba, Mianmar egykori fővárosába. Miután felvettük vízumunkat a repülőtéren, bérelt busszal a szállásunkra utazunk, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Kifújjuk magunkat, és elindulunk, hogy először megkóstoljuk a burmai konyhát, majd ebéd után teszünk egy rövid sétát a belvárosban. A széles sugárutakkal és szűk mellékutcákkal felosztott Yangon igazi ázsiai nagyváros, ahol az emberektől, autóktól, árusoktól nyüzsgő utcákon, igazi ázsiai atmoszféra fogad: zaj, zsúfoltság, lengedező ruhák, telefon- és villanydrótok kibogozhatatlan kötegei, a falak penészednek a forró, nedves klímán. Mindenki ad-vesz mindent: Bruce Lee, és Jézus posztert, longyit, ruhákat, tankönyveket, burmai pénzérméket, sült-főtt és nyers ételeket. McDonald’s jellegű gyorsétterem, vagy élelmiszerbolt nincs. Nemcsak a nők, de a férfiak nagy része is tradicionális ruhában jár, longyiban, mely egy egyszerű szabású szoknya, olyasmi mint a szarong burmai megfelelője. A helyiek az utcai étkezdékben kb. harminc centi magas, óvódásokra méretezett, műanyag sámlikon üldögélnek, teáznak. Szállás szállóban.

2

 
Yangon
 

Miután megnéztük az óvárost, irány a legfőbb látnivaló, a Shwedagon pagoda. A szinte mindenhonnan látható 92 m. magas pagodát hatvan tonna arany burkolat és több mint hétezer gyémánt és drágakő fedi. Négy felől széles, fedett lépcsősorok vezetnek a pagoda márványalapjához. Lenyűgöző látvány a város közepén a hatalmas csillogó kupola, körülötte több mint nyolcvan szentély, imaház, meditálócsarnok, márvány és arany minden. Itt nyugodtan lehet mezítláb mászkálni, nincsenek majmok, és egy takarítócsapat rendszeresen felsöpör. A Shwedagon Yangon, és Mianmar büszkesége, az ország szimbóluma, és csakugyan - árnyékában más pagoda nem rúghat labdába. Visszatérünk szállásunkra, megvacsorázunk a környéken, és felkészülünk a másnapi utazásra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

3

 
Yangon, Inle-tó
 

A mai napon egy belföldi járattal átrepülünk Shan tartományba, Heho kisvárosába, amely számunkra semmi érdekeset nem tartogat, ezért megyünk is tovább az Inle-tóhoz, Nyaungshwe városkába. Kisbusszal, vagy platós teherautón tesszük meg a háromnegyed órás utat, majd elfoglaljuk szállásunkat, ahol három éjszakát fogunk eltölteni. Ebéd után biciklikkel fedezzük fel a várost és környékét. Tekerés közben élvezzük a falusi életképeket: rizsföldeken kapirgáló kócsagok, varsával halászó férfiak, csatornában mosó nők, cölöpökön álló házak, melyeknek a teraszán száradnak a ruhák, bivalyháton ülő kissrácok, lovas kocsin és biciklin közlekedő helyiek, egymással nevetgélve játszó porontyok, cölöpöket fakalapáccsal beverő munkások, kolostorokból kiszűrődő éneklés. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

4

 
Inle-tó
 

Reggeli után indulunk az Inle tóhoz, hogy a napot a tavon csónakázva töltsük. A tó 1300 méternél magasabban, a hegyek között fekszik, 22 kilométer hosszú, körülötte számos falu és több száz kolostor van. A tavon élnek az inthák, akik a vízre szorultak, mivel érkezésükkor a partot már elfoglalták a shanok. Halásznak, paradicsomot termesztenek épített szigeteken, cölöpházakban laknak, és csónakjaikon állva lábbal eveznek. Először az úszó piac felé vesszük az irányt és megnézünk néhány hosszúnyakú asszonyt. A padaungok eredetileg nem a tó mellett éltek, de ma már a parton is vannak "zsiráfnyakú" nők. Nyakukon, kezükön, lábukon hordják a rézkarikákat (valójában nem karikák, hanem spirálisan fölhelyezett ujjnyi vastag rézhuzalok). Először feltesznek hét karikát, majd pár év múlva megint hetet, és végül ötöt. Az úszó piacon is rengeteg érdekesség vár minket: tarka csónakból virágot áruló festett arcú lányok, zöldség és gyümölcsárusok, egymással csereberélő nők, ajándékárusok és kifőzdék, fodrász, szuvenírárusok. Ebéd után következik egy szövőde, ahol lótuszvirág szárából és a tartományban tenyésztett selyemhernyó gubójából nyert fonálból szőnek sálakat, ingeket, egyéb ruhadarabokat. Következő megálló egy szivargyár, ahol a nevezetes cheroot-ot, a burmai szivart készítik fiatal lányok, kézzel sodorva mintegy napi 500 darabot. A tavon visszafelé megnézzük az úszó kerteket, melyekben az ország paradicsomtermésének 75%-át állítják elő. Ezután megnézzük Indeint, ahol több száz faragott sztúpa között vezet az utunk, majd visszaúton naplemente a tavon és készülés a holnapi túrára. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

5

 
Inle-tó, Bagan
 

A mai napon a repülőgép indulásának függvényében átrepülünk Baganba, ami utunk talán legérdekesebb állomása. Az egy órás repülés után szállásunkra utazunk, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Miután kifújtuk magunkat, biciklire szállunk, hogy két keréken fedezzük fel a bagani fennsíkot. A ritkás növényzettel borított tájon több mint 2000 pagoda, sztúpa, vallási épület maradt épen az eredetileg felépített több mint 3000-ből. Ez itt a világ legnagyobb buddhista épületegyüttese, amely több mint 40 négyzetkilométernyi területen fekszik. Kerekezés közben akárhova nézünk, mindenhol templomok, sztúpák sokasága vöröslik, fehérlik. Kicsik, nagyok, aranyszínűek, helyreállítottak és romosak. A leglátogatottabbak a nagyok, ezek szépen helyre vannak hozva, de csak egy-kettő van, amelyikre kívülről fel lehet menni. Mindegyik pagodánál árusok, éttermek, az egyiknél mi is lepihenünk ebédelni. Több nap is kevés megnézni a több ezer épületet, de a legszebbekre természetesen lesz időnk. Ahogy közeledik a nap vége, felmászunk egy pagodára, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a bagani fennsíkra. A látványt Angkorhoz, vagy a piramisokhoz lehet hasonlítani. Igazi templomerdő, ameddig a szem ellát a ritkás növényzettel borított fennsíkon – fantasztikus. Szállás: hotelban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli.

6

 
Bagan
 

Folytatjuk a bagani fennsíkon álló építmények felfedezését. Ahogy az előző nap, most is biciklivel indulunk útnak, és először egy helyi kézműves műhelyt látogatunk meg. Itt kézzel készítik, festik a különböző lakkozott használati tárgyakat, tálkákat, tányérokat, kanalakat, szekrényeket. Innen ismét a romterületet célozzuk meg, hiszen még bőven maradt felfedezni való. A hatalmas területről a régészeti ásatások megkezdésekor az itt élő embereket a környékbeli falvakba költöztették. Bagan a XI-XIV. századokban virágzott, majd miután a mongolok ide is eljutottak, a környék lassan elnéptelenedett. Sorra járjuk az építményeket, megcsodáljuk az egykori építőmesterek munkáit, a buddha szobrokat, sztúpákat. A nap végéhez közeledve ismét megcélzunk egy pagodát, melynek tetejére felmászva naplemente néző helyeket foglalunk el. A csodálatos, vörösen izzó naplemente után visszatérünk szállásunkra. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

7

 
Bagan
 

A mai nap Baganban szabadprogram. Folytathatjuk a környék felfedezését, megismerkedhetünk a burmai konyhával egy főzőtanfolyamon, vagy hőlégballonos repülés során a magasból csodálhatjuk meg a bagani fennsíkot borító több ezer templomot és sztúpát. Vagy csak simán lazítunk a szállásunk medencéje mellett. Szállás hotelban, ellátás reggeli.

8

 
Bagan, Ngapali beach
 

A mai napon repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a bagani repülőtérre, ahonnan elrepülünk az egyik legszebb burmai tengerpartra, Ngapali beach-re. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd lazítunk a fehér homokkal borított tengerparton, fürdünk a meleg vízben, kipihenjük az előző nap fáradalmait. Szállás hotelben, ellátás reggeli.

9-10

 
Ngapali beach
 

A városnézések, pagodák, templomok megtekintése után két teljes napra a jól megérdemelt lazításé a főszerep. Természetesen több fakultatív programlehetőség közül is választhatnak az aktívabb kikapcsolódásra vágyók. Lehet hajókirándulásra indulni, melynek során a hajó többször megáll, egyszer egy kis halászfalu mellett, valamint hogy fürödhessünk a tengerben, és sznorkel felszereléssel deríthessük fel a víz alatti világot. Lehetőség van tengeri kajakkal felderíteni a környék sziklás partjait, az eldugott öblöket, barlangokat, srandokat, vagy aki a víz alatti élővilágban szeretne gyönyörködni, az akár a könnyűbúvárkodást is kipróbálhatja. Miután lemegy a nap, a trópusi fehér homokos tengerparton, zöldellő pálmafák alatt vacsorázhatunk. Szállás hotelben, ellátás reggeli.

11

 
Ngapali beach
 

Reggeli után repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és megkezdjük hosszú utazásunkat Budapestre. Ellátás reggeli.

Az oldalon látható fotókat Bodon Pál, és Jeli Gábor készítették.

További fotók a túravezetőtől itt láthatóak:

https://picasaweb.google.com/palbodon/MianmarBurma

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés