Bejelentkezés

Magas-Tátra: Téry-menedékház, Ryšý (2503 m)

Látványos gyalogtúrák és csúcsmászás a Tátra vadregényes tájain

"Nehéz elhinni, hogy az Alpoknak és a Pireneusoknak van versenytársuk Európán belül. Pedig igenis van! A Magas-Tátra. Bár a Tátráról azt mondják, hogy a legkisebb magashegység, mégis annyi látnivalóval kápráztat el, hogy alig győzi az ember kapkodni a fejét. Ott van például a Rysy csúcs. Ha egyszer az ember odaér, utána órákig el tud gyönyörködni a látványban. Nem is beszélve a Téry-házból látható panorámáról. A Zöld-tóról és annak valószínűtlenül szép zöld vizéről már nem is ejtek szót..." A részlet utasunk élménybeszámolójából származik. A szeptemberi hétvégére szervezett programunkba valóban a leglátványosabb túraútvonalak közül válogattunk, melyek megannyi szépséges szeglettel és kihívást jelentő, komolyabb túrákkal várják a hegyek szerelmeseit.
 • 1. nap Ótátrafüred, Téry-menedékház (2015 m), Tarpataki-vízesések

  3
  Találkozás 5:45 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor! A déli órákban érkezünk meg Poprád környékére, ahonnan rögtön tátrai kirándulásunk "bemelegítő" túrájára indulunk. Ótátrafüredről fogaskerekűvel utazunk Tarajkára (1285 m), ahonnan a Kis-Tarpataki-völgy fantasztikus sziklakatlanában megbúvó Téry-menedékház (2015 m) felé vesszük az irányt. Először a magisztrálé útvonalán haladunk, majd a zöld jelzésre rátérve mind közelebbről csodálhatjuk meg az egykori gleccservölgy tipikus U alakját, és a fejünk fölé tornyosuló függőleges sziklafalakat. A kezdetben erdős terepen, majd törpefenyők között vezető túránk egyetlen komolyabb kihívását a Téry-ház alatti sziklaküszöb jelenti, ahol a kopár sziklatörmeléken kialakított lépcsős szerpentinen kapaszkodunk felfelé. A fárasztó kaptató után a menedékházban pihenhetünk, melegedhetünk. Végezetül körbejárjuk a ház mögötti platón szétszórtan fekvő, a környező csúcsokat varázslatosan visszatükröző tengerszemeket, majd a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza Tarajka felé. Amennyiben időnk engedi, túránk utolsó szakaszán kisebb kitérőt teszünk a Tátra talán legszebb vízeséseihez. A több lépcsőből álló Tarpataki-vízesések zuhogó vízfüggönyét több kilátópontról, a víz fölött átívelő fahidakról is megcsodálhatjuk. Szállásunkra az esti órákban érkezünk, hogy a napot egy kellemes vacsorával zárhatjuk, jófajta sört és borovickát kortyolva. (Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 730 méter, túratáv: 15 kilométer.)
 • 2. nap Tengerszem-csúcs (Ryšý 2503 m), Poprádi-tó, Budapest

  4
  Hétvégi túránk igazi kihívása a Tengerszem (Rysy) 2503 méter magas csúcsának meghódítása. Szállásunkról a kora reggeli órákban indulunk a Csorba-tó melletti parkolóig, ahonnan erdészeti úton jutunk a Poprádi-tó partján fekvő menedékházhoz (1494 m). A fokozatosan nehezedő terepen, szerpentines kaptató után érjük el a Békás-völgy alsó teraszát és az ott megbúvó tengerszemeket. Innen már remek látványt nyújt az előttünk emelkedő Tengerszem-csúcs. A kőomladékos terepen átkelve, a Nagy-Békás tavat megkerülve érkezünk egy meredek, láncokkal biztosított szakaszhoz. Akik elfáradtak, az egyik túravezetővel innen visszafelé indulhatnak a Poprádi-tóhoz, s az itt található étteremben kényelmesen megebédelhetnek, lazulhatnak, sétálhatnak a tó partján, vagy tehetnek egy kitérőt a Szimbolikus-temetőhöz, s itt várhatják be a többieket, a csúcsmászó csapatot.

  Akik éreznek magukban elég erőt és elszántságot, azokkal nekivágunk a kaptatónak, ahol az alig 1 kilométeres szakaszt körülbelül egy óra alatt tesszük meg. A láncokkal is biztosított sziklafalon izgalmas kapaszkodás veszi kezdetét, mely a 2250 méteren fekvő Rysy-menedékháznál ér véget, ahol tartunk egy rövid pihenőt (tea, szendvics, meleg étel kapható). Innen kezdődik a csúcshódítás. Először a Váha-nyeregbe (2340 m) mászunk fel, majd kőemberkék sokaságát kerülgetve kapaszkodunk tovább a fenséges panorámával kecsegtető csúcsra. Északra tőlünk Lengyelország, ahova pár percre át is léphetünk. :-) A csúcscsokik elfogyasztása és a csúcsfotózás után visszatérünk a menedékházhoz, ahol emlékként Rysy-pólókat vásárolhatunk. A visszautat a már megismert útvonalon tesszük meg. A Poprádi-tó partján levő étteremnél találkozunk a csúcsmászást kihagyó túratársakkal, s együtt megyünk vissza buszunkhoz. Kora este - kellemesen elfáradva - indulunk haza, érkezés Budapestre a késő esti órákban. (Menetidő csúcsmászóknak: 8-9 óra, szintkülönbség: 1250 méter fel/le, túratáv: 22 km. A csúcsmászást kihagyóknak: 5-6 óra, szintkülönbség 650 méter fel/le, túratáv: 18 km)
Az oldalon látható fotókat Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.