Bejelentkezés

Magas-Tátra: Téry-menedékház, Ryšý (2503 m)

Látványos gyalogtúrák és csúcsmászás a Tátra vadregényes tájain

"Nehéz elhinni, hogy az Alpoknak és a Pireneusoknak van versenytársuk Európán belül. Pedig igenis van! A Magas-Tátra. Bár a Tátráról azt mondják, hogy a legkisebb magashegység, mégis annyi látnivalóval kápráztat el, hogy alig győzi az ember kapkodni a fejét. Ott van például a Rysy csúcs. Ha egyszer az ember odaér, utána órákig el tud gyönyörködni a látványban. Nem is beszélve a Téry-házból látható panorámáról. A Zöld-tóról és annak valószínűtlenül szép zöld vizéről már nem is ejtek szót..." A részlet utasunk élménybeszámolójából származik. A szeptemberi hétvégére szervezett programunkba valóban a leglátványosabb túraútvonalak közül válogattunk, melyek megannyi szépséges szeglettel és kihívást jelentő, komolyabb túrákkal várják a hegyek szerelmeseit.

Időpontok

 • 2023. szeptember 23 → 24.
 • 1. nap Ótátrafüred, Téry-menedékház (2015 m), Tarpataki-vízesések

  3
  Találkozás 5:45 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor! A déli órákban érkezünk meg Poprád környékére, ahonnan rögtön tátrai kirándulásunk "bemelegítő" túrájára indulunk. Ótátrafüredről fogaskerekűvel utazunk Tarajkára (1285 m), ahonnan a Kis-Tarpataki-völgy fantasztikus sziklakatlanában megbúvó Téry-menedékház (2015 m) felé vesszük az irányt. Először a magisztrálé útvonalán haladunk, majd a zöld jelzésre rátérve mind közelebbről csodálhatjuk meg az egykori gleccservölgy tipikus U alakját, és a fejünk fölé tornyosuló függőleges sziklafalakat. A kezdetben erdős terepen, majd törpefenyők között vezető túránk egyetlen komolyabb kihívását a Téry-ház alatti sziklaküszöb jelenti, ahol a kopár sziklatörmeléken kialakított lépcsős szerpentinen kapaszkodunk felfelé. A fárasztó kaptató után a menedékházban pihenhetünk, melegedhetünk. Végezetül körbejárjuk a ház mögötti platón szétszórtan fekvő, a környező csúcsokat varázslatosan visszatükröző tengerszemeket, majd a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza Tarajka felé. Amennyiben időnk engedi, túránk utolsó szakaszán kisebb kitérőt teszünk a Tátra talán legszebb vízeséseihez. A több lépcsőből álló Tarpataki-vízesések zuhogó vízfüggönyét több kilátópontról, a víz fölött átívelő fahidakról is megcsodálhatjuk. Szállásunkra az esti órákban érkezünk, hogy a napot egy kellemes vacsorával zárhatjuk, jófajta sört és borovickát kortyolva. (Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 730 méter, túratáv: 15 kilométer.)
 • 2. nap Tengerszem-csúcs (Ryšý 2503 m), Poprádi-tó, Budapest

  4
  Hétvégi túránk igazi kihívása a Tengerszem (Rysy) 2503 méter magas csúcsának meghódítása. Szállásunkról a kora reggeli órákban indulunk a Csorba-tó melletti parkolóig, ahonnan erdészeti úton jutunk a Poprádi-tó partján fekvő menedékházhoz (1494 m). A fokozatosan nehezedő terepen, szerpentines kaptató után érjük el a Békás-völgy alsó teraszát és az ott megbúvó tengerszemeket. Innen már remek látványt nyújt az előttünk emelkedő Tengerszem-csúcs. A kőomladékos terepen átkelve, a Nagy-Békás tavat megkerülve érkezünk egy meredek, láncokkal biztosított szakaszhoz. Akik elfáradtak, az egyik túravezetővel innen visszafelé indulhatnak a Poprádi-tóhoz, s az itt található étteremben kényelmesen megebédelhetnek, lazulhatnak, sétálhatnak a tó partján, vagy tehetnek egy kitérőt a Szimbolikus-temetőhöz, s itt várhatják be a többieket, a csúcsmászó csapatot.

  Akik éreznek magukban elég erőt és elszántságot, azokkal nekivágunk a kaptatónak, ahol az alig 1 kilométeres szakaszt körülbelül egy óra alatt tesszük meg. A láncokkal is biztosított sziklafalon izgalmas kapaszkodás veszi kezdetét, mely a 2250 méteren fekvő Rysy-menedékháznál ér véget, ahol tartunk egy rövid pihenőt (tea, szendvics, meleg étel kapható). Innen kezdődik a csúcshódítás. Először a Váha-nyeregbe (2340 m) mászunk fel, majd kőemberkék sokaságát kerülgetve kapaszkodunk tovább a fenséges panorámával kecsegtető csúcsra. Északra tőlünk Lengyelország, ahova pár percre át is léphetünk. :-) A csúcscsokik elfogyasztása és a csúcsfotózás után visszatérünk a menedékházhoz, ahol emlékként Rysy-pólókat vásárolhatunk. A visszautat a már megismert útvonalon tesszük meg. A Poprádi-tó partján levő étteremnél találkozunk a csúcsmászást kihagyó túratársakkal, s együtt megyünk vissza buszunkhoz. Kora este - kellemesen elfáradva - indulunk haza, érkezés Budapestre a késő esti órákban. (Menetidő csúcsmászóknak: 8-9 óra, szintkülönbség: 1250 méter fel/le, túratáv: 22 km. A csúcsmászást kihagyóknak: 5-6 óra, szintkülönbség 650 méter fel/le, túratáv: 18 km)
Az oldalon látható fotókat Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást légkondicionált autóbusszal,
- a szállást hűrom csillagos szállodában, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a reggelit,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a fogaskerekű árát Ótátrafüredről Tarajkára,
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet egy gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 20-40 fő. Az utat minimum 20 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Magas-Tátrába irányuló túráink megerőltető magashegyi túrák, melyek túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételeznek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról.

Szállás

Három csillagos szállodában, a Csorba-tótól kevesebb mint 200 méterre, két ágyas szobákban. A szobák műholdas TV-vel, valamint zuhanyzóval és piperecikkekkel ellátott fürdőszobával rendelkeznek. A hotel fedett úszómedencével rendelkező wellness részleggel rendelkezik, ahol finn szauna, pezsgőfürdő és jégmedencék nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget a hosszú túra nap után. A wellnesslétesítmények felár ellenében vehetők igénybe.

A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

A Magas-Tátra a maga mindösszesen 340 négyzetkilométernyi területével egyedülálló módon ötvözi mindazt a természeti szépséget, magashegyi változatosságot, amit az Alpokban fellelhetünk. Nem véletlenül hívják "mini Alpoknak" is. A 26 km hosszúságú főgerinc számos kiágazással bír, melyek között tengerszemekkel telehintett, mesés völgyek húzódnak. A hegylánc legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs: 2654 méter. A hegységen átvezető turistaútvonalak egy részét a természet megóvása érdekében november 1. és június 15. között lezárják.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 5-15 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Az őszi időszak közepén akár havazásra, a magasabb térségekben kisebb-nagyobb hómezőkre is kell számítani, azaz kamásli legyen nálunk! Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra a szálláson kapott reggeli kivételével önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség! A túrák közben alkalmanként érintünk éttermet, büfét, de a szállásunkon is van lehetőség meleg ételt enni.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 10-20.000,-Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató árak:
- felvonó Ótátrafüredről egy útra: kb. 11 euro/fő
- wellness részlet használata (3 órás jegy): 14 euro/fő

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél.


A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 15 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. Az autóbusz csomagterébe kerülő poggyászokat csak a szálláshelyekre megérkezve, este tudjuk elővenni. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 1.620 Ft/fő/túra
Top + sport extra kiegészítés: 2.130 Ft/fő/túra
Top extra + sport extra kiegészítés: 3.480 Ft/fő/túra
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.995 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.396 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.