Kis-Fátra

Nyári évadnyitó program látványos csúcsokon és szurdokokon át

Június közepi, nyári évadnyitó programunkon ezúttal Szlovákia egy a magyarok által kevésbé ismert térségébe szeretnénk elkalauzolni Titeket. A táj rendkívül sokszínű: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és páratlan kilátást nyújtó meredek sziklás hegyormok váltják egymást. A Kis-Fátra meglepően változatos, és sokszor igazi magashegyi élményt kínáló túrái mellett esténként jót pihenhetünk színvonalas szállásainkon, hangulatos vacsoráink közben pedig átbeszélhetjük aznapi élményeinket és terveinket a nyári szezonra. Kalandra fel!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Terchová, Kis-Fátra Nemzeti Park, Sokolie gerinctúrája
 

Indulás Budapestről, reggel 6.00 órakor, találkozás 5.45-kor a Hősök terén, a Műcsarnok mellett az autóbusz parkolóban. Budapestről Zólyom, Besztercebánya, majd Rózsahegy érintésével utazunk a Kárpát-medence északi részén található Kis-Fátra hegységbe. Utunk kb. 5 órát vesz igénybe, így valamikor a késő délelőtti órákban érkezünk meg a Terchová településére. A mai napon egy rövidebb túrára vállalkozunk bemelegítés gyanánt, a Tiesnavy (574 méter) szurdokból kiindulva egy viszonylag meredek emelkedőn kapaszkodunk fel s Sokolie gerincére. Utunk során több helyen létrák, illetve láncok segítenek előrehaladásunkban. A gerincre felérve kifújhatjuk magunkat, mert innen durván szintben haladhatunk nyugati irányba egészen a Sokolie csúcsig (1171 méter). A gerincen haladva számtalan kilátó található, melyekről csodálatos panoráma tárul elénk a Kis-Fátra főgerincére. A csúcsot elhagyva a gerincvonal lassan ereszkedni kezd, majd éles kanyar után balra egy csodálatos bükkfaerdőn keresztül leereszkedünk a Prislop nyeregbe. Itt megpihenünk, bevárjuk túratársainkat, majd egy könnyed séta keretein belül legyalogolunk Stary Dvor (600 méter) parkolójába, ahol már vár ránk buszsofőrünk. Pár perces buszozást követően a késő délutáni órákban érkezünk meg szálláshelyünkre. A szobák elfoglalása és egy frissítő zuhanyzás után egy közeli éttermében elkölthetünk egy jóízű, hangulatos vacsorát. (Túra: 500 méter fel/ 500 méter le, menetidő 6-7 óra.)

2

 
Terchová, Horne diery szurdoka, Velky Rozsutec (1609 m)
 

Egy jó alvást követően, kellemesen kipihenve nézünk elébe a mai nap megpróbáltatásainak. Finom reggelit követően Stefanova (625 méter) települését északkeleti irányba elhagyva, lombhullató erdőben haladva érjük el a 745 méteres magasságban húzódó Vrchpodziar nyerget. Első nagyobb pihenőnket itt tartjuk. A nyeregből leereszkedünk a Horne diery szurdokba, majd keleti irányba létrák és láncokkal fűszerezett igen nehéz, de annál látványosabb úton haladunk egészen a Medzirozsutce (1200 méter) nyeregig. A nyeregben megpihenünk, uzsonnázunk, illetve bevárjuk túratársainkat. A pihenőt követően folyamatos emelkedés mellett a Velky Rozsutec északi gerincén haladva kapaszkodunk fel az 1609 méter magas csúcsig. A csúcs egy impozáns és kitett mészkő tömb teteje, melyről csodálatos körpanoráma terül elénk szinte az egész Kis-Fátra területére. Nem sietünk, ráérünk, ezért a csúcson elidőzünk, pihenünk eszünk és gyönyörködünk a látványban. De mivel semmi sem tart örökké, így sajnos nekünk is mennünk kell. A csúcsról dél felé ereszkedünk le a Medziholie (1185 méter) nyeregbe, majd egy kellemes sétával megérkezünk kiindulópontunkra, Stefanova falucskába. A szállásunkra érkezve gyors zuhany, majd vacsora, egy-két jó sör, kellemes társaság, beszélgetések - remélhetőleg egy újabb remek hangulatú est vár ma is ránk. (Túra: 1000 méter fel/1000 méter le, menetidő 8-10 óra.)

3

 
Chata Vratna, Velky Krivan (1708 m), Chleb, Hromové, Steny, Budapest
 

Ismét egy új nap: kipihenten és üdén, finom reggeli után elindulunk mai programunkra, mely a Kis-Fátra főgerincét veszi célba. Buszunkkal pár perces utazást követően megérkezünk Stara dolina völgyébe, a Chata Vratna (750 méter) sífelvonó házához. A felvonóval 1520 méteres magasságba emelkedünk pillanatok alatt. Elgondolkodtató, vajon gyalogosan mennyi időnkbe és energiánkba került volna ez a pár perces utazás, de mivel hosszú még az út a főgerincen, nem lesz híja a kalóriák égetésének. A felvonó végétől folyamatos emelkedéssel érjük el a gerinc és egyben a Kis-Fátra legmagasabb pontját a Velky Krivan 1708 méteres csúcsát. A csúcson megpihenünk és élvezzük az elénk táruló látványt. Tiszta idő esetén csodálatos rálátás nyílik a zsolnai, illetve az alsókubini medencére. A csúcsról keleti irányba haladunk tovább a gerincen érintve a Chleb (1647 méter), a Hromové (1636 méter) csúcsokat, melyeken szintén megpihenünk. A gerincvonal innen északi irányba fokozatosan lejt a Poludnovy grun (1460 méter) csúcsáig. Sajnos innen az utunk meredeken lefelé tart, elhagyjuk a gerinc vonalát és szinte a szintvonalakra merőlegesen száguldunk lefelé egészen a 989 méteren található Grun menedékházig. Ez a kellemesnek nem nevezhető lejtő igencsak megviseli combizmainkat, meg persze térdízületeinket is, ezért a menedékháznál kisebb pihenőt tartunk. Míg bevárjuk túratársainkat, egy hideg sör mellett pihenjük ki fáradalmainkat. A menedékháztól már csupán egy fél órás könnyű pihentető, relaxáló erdei séta vár ránk a parkolóig, ahol buszunk már vár ránk, hogy hazaröpítsen bennünket. Sajnálattal bár, de búcsút kell mondanunk e csodálatos tájnak, miközben már robogunk hazafelé. Várható érkezésünk Budapestre az esti órákra tehető. (Túra: 400 méter fel/ 900 méter le, menetidő 5-6 óra.)

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés