Kis-Fátra

Látványos csúcsokon és szurdokokon át a csodálatos Kis-Fátrában.

Indulás helye: Terhely (Terchova, Szlovákia)
Szállás és ellátás:  2 éjszaka Terhely településen, 2-3 ágyas szobákban, reggelivel.
Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 9.900 Ft.
A nyár kezdetén végre ismét túrázhatunk a kedvenc felvidéki hegyeink között. A bezártság során felhalmozódott energiánkat éppen ezért változatos, aktív programokkal szeretnék felszabadítani, így született meg a Kis-Fátra ikonikus túraútvonalait felfűző programunk. Túránk során a magyarok által méltatlanul hanyagolt Kis-Fátra vidékére látogatunk el, ahol a Horne Diery- szurdok létrás-láncos szikla kanyonjába koptatjuk majd bakancsainkat, a környék emblematikus dolomit csúcsán, a Velky Rozsutecen gyönyörködünk a felvidék egyik legszebb 360 fokos panorámájában, a Stoh gerinctúrájával pedig az igazi magashegyi vándorlás élményével gazdagabban térhetünk majd haza.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. június 26. -
2020. június 28.
A jelentkezés lezárult
2020. június 25.
1

 
Budapest, Terhely
 

Találkozó péntek este Terhelyen (Terchova) a szállásunknál. Transzfer esetén találkozó 2020. június 26-án pénteken, 16:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Érkezés Terhely városába este 9 óra környékén. Szállás: szállóban.

2

 
Terhely, Štefanova, Horne Diery-szurdok, Velky Rozsutec (1609 m), Štefanova
 

Reggelink elfogyasztását és egy rövid autókázást követően érkezünk majd meg Štefanova alpesi hangulatot árasztó településére hétvégi túráink kiindulópontjára. A főképp víkend- és menedékházakból álló települést északkeleti irányba elhagyva, lombhullató erdőben érjük el a 745 méteres magasságban húzódó Vrchpodziar-nyerget. A nyeregből leereszkedünk a Horne Diery-szurdokba, ahol létrákkal és láncokkal fűszerezett nehéz, ám annál látványosabb úton haladunk egészen a Medzirozsutc-nyeregig, ahol egy nagyobb pihenőt tartunk és ebédelünk egyet. A pihenőt követően folyamatos emelkedés mellett a Velky Rozsutec északi gerincén haladva kapaszkodunk fel az 1609 méter magas csúcsig. A csúcs egy impozáns és kitett dolomit tömb teteje, melyről csodálatos körpanoráma terül elénk szinte az egész Kis-Fátra területére. Nem sietünk, ráérünk, ezért a csúcson elidőzünk, pihenünk eszünk és gyönyörködünk a látványban. A csúcsról dél felé ereszkedünk le a Medziholie (1185 méter) nyeregbe, majd egy kellemes sétával megérkezünk kiindulópontunkra, Štefanova falucskába. A szállásunkra érkezve gyors zuhany, majd vacsora, egy-két jó sör, kellemes társaság, beszélgetések - remélhetőleg egy újabb remek hangulatú est vár ma is ránk. Táv: 12 km. Szint:1000 méter fel és ennyi le, menetidő 8-10 óra.

3

 
Štefanova, Medziholie-nyereg, Stoh-csúcs (1608 m), Poludňový grúň (1459), Štefanova, Budapest
 

Finom reggelinket követően ismét Štefanova településig autózunk, ahol leparkolunk. A zöld jelzés mentén sűrű fenyvesek között koptatjuk a bakancsainkat majd két órán keresztül, amire elérjük a Stoh és a Nagy-Rozsutec csúcsai közé mélyült Medziholie-nyerget (1185 m). Némi pihenés után áttérünk a gerincet jelző piros sávra, majd felkaptatunk a környék egyik legszebb panorámáját nyújtó Stoh-gyephavasi tömbjére (1608 m), ahol elfogyasztjuk az uzsonnánkat. A csúcsra vezető kaptatós szakaszok igényelnek némi kitartást, de ha gyakorlott túrázó vagy, nem jelenthet gondot ezeknek az etapoknak a teljesítése, a fáradságért pedig a felvidék egyik legszebb panorámája kárpótol majd! A csúcsfotók elkészítését követően először leereszkedünk a Stoh- nyeregbe (1230 m), majd némi szintemelkedés után a Poludňový grúň (1459 m) csúcsával búcsúzunk a gerinctől, és visszaereszkedünk Štefanovába. Némi pihenést követően autóba szállunk és elindulunk Budapestre, ahová az esti órákban fogunk megérkezni. Táv: 12 km. Szint: 1170 m fel és ennyi le. Menetidő: 7-8 óra.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés