Kirgizisztán, Lenin-csúcs trekking (Pamír)

Túrák a Pamír hétezresének vonzásában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kirgizisztan
Nagy népszerűségnek örvendő Kirgizisztán túránkon fellelkesülve megalkottuk Kirgizisztán dél programunkat, amelyben az ország déli részeinek főbb látnivalóit fűztük fel egy igazán belevaló magashegyi túrasorozatra. Programunk központjában a Pamír-hegységben emelkedő 7134 méter magas Lenin-csúcs áll, amelynek alap- és 1-es táborába is koptatjuk bakancsainkat, az éjszakákat pedig igazi magashegyi expedíciós környezetben, sátrazva töltjük majd a gleccser morénáján. Közép-Ázsia egyik legnagyobb kiterjedésű jégárján, a Lenin-gleccseren fogunk kövületeket keresni, a Pamír-hegység panorámájával megkoszorúzva kaptatunk majd fel a Sary Mogol-hágó köves magashegyi átkelőjén, hogy megpillantsuk a türkíz vizű Besh Kolt, azaz az „Öt tó” katlan érintetlen tengerszemeit. Keretet adva utazásunknak felkeressük az ország első UNESCO Világörökségi emlékét, a muzulmánok szent zarándokhelyének számító Szulimán-hegyet, és meglátogatjuk Közép-Ázsia legnagyobb, majd’ háromezer éves múlttal rendelkező bazárját is Osh városában. Nomád kalandok Kirgizisztánban, ahogy más nem csinálja!

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:

- az UNESCO Világörökségi helyszínének számító Szulajman-hegy,
- Közép-Ázsia legnagyobb bazárja, az Os bazár,
- a Pamír Highway,
- 3615 m magasságú Taldyk-hágó,
- a 7134 méter magas Lenin-csúcs látványa,
- a Lenin-gleccser,
- Aláj-hegység homokkő formakincsei,
- a varázslatos Sary Mogol-hágó,
- a türkiz tükrű Besh kol tavak,
- végtelen füves pamírok és szűrtök.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. július 12. -
2022. július 21.
2022. július 11. -
2022. július 21.
A jelentkezés lezárult
2022. május 08.
A Lenin-csúcs trekking túránkat összekötheted az alap Kirgizisztán utunkkal is, a részletekről érdeklődj az irodánkban!
1

 
Bishkek, Os, Szulajman-hegy
 

Érkezés Kirgizisztán második legnagyobb városába, Osba, ahol elfoglaljuk szállásunkat ahonnan utunk indul. A Ferganai-medence egykori történelmi központja, a 3000 éves múlttal rendelkező Os a Selyemúton haladó egykori karavánok fontos megállóhelye volt, olyannyira, hogy itt alakult ki Közép-Ázsia legnagyobb bazára: az „Os bazár” is. Egy központi szállóban elfoglaljuk a szobáinkat, kipihenjük a hosszú utazás fáradalmait, és amennyiben időnk engedi, a délutáni órákban felkerekedünk és felfedezzük a nagy múltú várost. Elsétálunk a Muzulmánok fontos zarándokhelyére: a Szulajman-hegyre, amely látványával, földrajzi és városközponti elhelyezkedésével, kulturális jelentőségével az ország első UNESCO Világörökségi helyszínének számít. A „szent hegy” csúcsáról remek kilátásunk nyílik a minaretekkel tarkított, pléhtetős házas városra, a Ferganai-medence peremvidékére és a távolba felsejlő Aláj-hegység homokkő vonulataira is. Közös vacsoránk előtt még bevásárolunk az elkövetkező napokra, majd időben lefekszünk, mert másnap hosszú utazás vár ránk. Szállás: szállóban.

2

 
Os, Pamír Highway, Taldyk-hágó (3611 m), Achik Tash alaptábor (3600 m)
 

Bőséges reggelink elfogyasztását követően átvesszük a határ engedélyeinket, bérelt gépjárműinkbe szállunk és megkezdjük több órás kalandos utazásunkat az Aláj-hegység irányába. A világ legmagasabban fekvő aszfaltos útjaként ismert, legendákban bővelkedő Pamír Highway északi ágán utazunk, amely a selyemút részeként fontos kereskedelmi útvonal volt Afganisztán és Tádzsikisztán között. Keresztezzük a hajtűkanyarokkal gyakran tarkított 3611 méter magasságú Taldyk-hágót, amely gépjárművekkel szinte csak a nyári időszakban járható. Legmagasabb pontjáról tiszta idő esetén már szépen kivehető a Pamír-hegység „frontvonala”, benne a 7134 méter magasságig nyújtózó Lenin-csúccsal. Az Alay-völgyébe ereszkedve már a magashegyi pamírok és szűrtök látványával karöltve haladunk tovább, keresztülhajtunk a Kizil-suu vadvize fölött elvezetett vasbeton hídon, és megkezdjük off-roadunkat a magashegyi legelők, időszakos folyóvölgyek sáros, kavicsos, görgeteges felszínén. A Lenin-csúcs alaptáborába, a 3600 méter magasságban kiépített Achik Tashba, a késő délutáni órákban érkezünk meg. Elfoglaljuk magashegyi sátrainkat, vacsorázunk és gyönyörködünk a Lenin-csúcs északi falára feszülő lemenő nap fényébe. Szállás: magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli és vacsora.

3

 
Achik Task alaptábor (3600 m), Petrovsky peak gerinc (~4500 m), Hagyma-rét
 

A reggelit követően akklimatizációs túrára indulunk a tábor fölé magasodó Petrovsky-csúcs irányába. Kistáskáinkkal a hátunkon keresztezzük az időszakos vízfolyások völgyét, hogy elérjük a hegy gerincének meredek, füves oldallejtőjét. Figyelve a helyes akklimatizációra szépen, lassan szerpentinezve emelkedünk, tesszük egyik lábunk után a másikat, miközben az alaptábor egyre kisebbnek hat, ha visszatekintünk a hátunk mögé. A gerincre érve tiszta idő esetén csodás kilátás fogad minket; az alaptábor nagy füves legelőn helyezkedik el mélyen a lábunk alatt, más expedíciók színes sátrai és a tradicionális kirgiz jurták földre szórt darabjai pedig csak tovább színesítik az elénk terülő látványt. Északra tekintve az Alay-völgy sűrű párába burkolózik, fölötte az Alay-hegység homokkő vidéke zárja a horizontot. Nyugatra a Petrovsky-csúcs nagy glaciális katlanja, benne sűrűn törmelékkel fedett, összetöredezett blokkgleccserre nyugszik, a katlan legfölső részén pedig a Petrovsky-csúcs 4910 méter magas havas csúcsa emelkedik fölénk. A keskeny gerincen elindulunk a csúcs irányába, és a hóhelyzettől függően magasabbra sétálunk. Elérve a hóhatárt visszafordulunk és leereszkedünk a táborba, hogy pihenjünk, és elég folyadékot fogyasszunk. Délután a tábor határában elfekvő Hagyma-, és Gyopár-rétre sétálunk, hogy megnézzük a „jól táplált” helyi mormotákat, és begyűjtsünk egy-két darabot az európai havasigyopár legközelebbi rokonainak számító gyopárokból. Szállás: magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli, ebéd és vacsora. Táv: 8 km, Szint: 1000 m fel és ennyi le.

4

 
Achik Task alaptábor (3600 m), Travelers-hágó, 1-es tábor (4400 m)
 

Hosszú és fárasztó túranap elé nézünk. Kis táskáinkkal, amelyekben a legfontosabb napi felszerelésünk és ellátmányunk lesz, vágunk neki az előzőnap már megismert, hagymáktól illatozó rét irányába. A maradék felszerelésünk egy részét öszvér viszi majd fel az 1-es táborba. A Travelers-hágó legmagasabb pontjáig hat kilométert sétálunk, és a szintemelkedésnek megtesszük közel a felét is. A hágó kiváló kilátóhely is, ahol harapunk egyet és pótoljuk az eddig kiizzadt folyadékot, miközben tekintetünkkel az innen már jól látható Lenin-gleccser hasadékos, törmelékes felszínében gyönyörködünk. Az útnak innen indul a nehéz része. Törmeléklejtőkön haladunk fel és alá a keskeny 1-2 ember szélességű nyomban. Keresztezünk pár időszakos vízfolyást is, a legnehezebbeknél kirgizi lovasok várják, hogy némi borravalóért cserébe segítséget nyújtsanak nekünk. Utunk nehéz ugyan, de rendkívül látványos: szinte egymás után érjük a különböző magashegységi glaciális formákat, és a szelektív erózió által kialakított alakzatokat, mindeközben pedig egyre közelebb érünk a 7134 méter magas Lenin-csúcs északi falához. Késő délután érkezünk meg a Lenin-gleccser törmelékkel fedett felszínén kialakított 1- es táborba, ahol elfoglaljuk az előre felállított kényelmes sátrainkat. Táborunk a Lenin-katlanban helyezkedik el, hihetetlen környezetben! Körülöttünk széttöredezett függőgleccserek nyúlnak le a hegyóriások gerinceiről, élesen csipkézett csúcsok törnek az égbe, a Lenin-gleccser tömege pedig szinte beleveszik a horizontba. Itt lehetőségünk van megérteni azt, hogy milyen kicsik is vagyunk mi emberek a természet erőihez képest. A megérdemelt finom vacsorát követően elfáradva, de elégedetten bújhatunk be a hálózsákjainkba. Szállás: magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli és vacsora. Táv: 19 km. Szint: 980 m fel és 400 m le. Időtartam: 7-9 óra.

5

 
1-es tábor (4400 m), Peak Kholm gerinc (4800 m)
 

Programunk legszebb napja elé nézzünk! A reggelink elfogyasztását követően felsétálunk a táborunk fölé magasodó Peak Kholm gerincére, ahonnan leírhatatlan kilátásunk nyílik a katlanra. Mai túránk a terep szempontjából nem számít nehéznek, azonban a magasság miatt kellő óvatossággal fogunk mozogni. Felhúzzuk hágóvasainkat vagy a jó minőségű csúszásgátlóinkat és útnak indulunk. Keresztezzük a Lenin-gleccser mellék ágát, és a törmelékes hegyoldalban felhágunk a nyomon a gerincig. Itt addig emelkedhetünk, amíg el nem érjük a mellékcsúcs alatti sziklás részeket, onnantól azonban már nem megyünk tovább. Túránk leglátványosabb kilátópontjáról széttekintve megnyugodhatunk, hogy megérte a sok nehézség, mert a látvány valóban pazar és leírhatatlan. A fényképek elkészítését követően visszaereszkedünk a táborba, ebédelünk, a délutánt pedig a Lenin-gleccser felfedezésével töltjük el. A finom vacsorát követően korán lefekszünk, mert másnap hosszú nap elé fogunk nézni. Szállás: magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli, ebéd és vacsora. Táv: 3-6 km. Szint: 400 m fel és annyi le. Időtartam: 3-5 óra.

6

 
1-es tábor (4400 m), Achik Tash alaptábor (3600 m), Sary Tash
 

A napfelkeltével együtt kelünk, összepakolunk, majd megreggelizünk. Kistáskáinkkal a hátunkon búcsút intünk az 1-es tábornak és elindulunk vissza az alaptáborba az általunk már megismert útvonalon. Észrevesszük majd magunkon, hogy minél alacsonyabbra ereszkedünk, annál könnyebben fog menni a túra, visszatér belénk az erő és könnyebben vesszük az elénk táruló akadályokat is. Az alaptáborba a délutáni órákban érkezünk meg, ahol már meleg étellel várnak minket. Kis pihenőt követően összepakoljuk a felszereléseinket, terepi buszainkba szálunk és az Alay-völgy legfontosabb településére a Kína – Tádzsikisztán – Kirgizisztán határrégióban fekvő, Sary Tashba utazunk, ahol megismerkedünk vendéglátóinkkal és elfoglaljuk a szállásunkat. Szállás: hely turizmus keretében működő hostelben, 2-4 ágyas szobákban. Ellátás: reggeli, ebéd és vacsora. Táv: 19 km. Szint: 400 m fel és 980 m le.

7

 
Sary Tash, Sary Mogol, Sary Mogol-hágó (4120 m), Sary Tash
 

A finom reggelinket követően bérelt kocsikba szállunk és Sary Mogol települést érintve az Alay- hegység lábához kocsizunk, ahol a túránk kiindulópontja található. Széles völgy oldalán keskeny, taposott ösvényen haladunk a hegyek belseje felé, miközben a gleccserek és a hó olvadékából táplálkozó hegyi patak kíséri utunk. Az út mentén több jurtát is érintünk, ahol a környező településekből nyáron felköltöző családok töltik a nyári időszakot a transzhumáló pásztorkodás vagy a turisták fogadása miatt. Jó hét kilométer megtétele után kezdünk el igazán emelkedni, a Sary Mogol-hágó előtti részen. A hágóba meredeken szerpentinező út vezet fel egy keskeny ösvényen csodálatos, szinte érintetlen vad környezetben, amelyből egyre többet és többet látunk, minél magasabbra megyünk. A 4120 méter magas hágóba érve fantasztikus kilátás vár minket az Alay-hegység érintetlen belső vidékére és a cián-türkiz színekben pompázó Beshkol tavakra. Miután elkészítettük a fotóinkat az általunk már ismert úton visszaereszkedünk a terepjárókig, majd a szállásunkra utazunk. Táv: 18 km, Szint: 1100 m fel és ennyi le. Szállás: hely turizmus keretében működő hostelben, 2-4 ágyas szobákban. Ellátás: reggeli és vacsora.

8

 
Sary Tash, Os, Os bazár
 

Reggelink után összepakolunk, elbúcsúzunk a szállásadóinktól és bérelt autóinkkal vagy buszunkkal Osba utazunk. Elfoglaljuk a kényelmes szállásunkat, fürdünk egy kellemeset és a tiszta ruháinkba bújva meglátogatjuk Közép-Ázsia egyik legnagyobb bazárját az Os bazárt. A majd’ 3000 ezer éves múltra visszatekintő bazár igazi kultúrsokk, ahol sokfajta ember, töménytelen árú, kesze-kuszaság és tipikus ázsiai maszek megoldások egyvelegének hangulata tapasztalható meg. Itt bevásárolunk az ajándékokból, majd elmegyünk egy számunkra szimpatikus étterembe vagy helyi kifőzdébe vacsorázni. Szállás: szállóban, 2 ágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

9

 
Os, Bishkek
 

Bőséges reggelinket követően hosszú egésznapos utazásba kezdünk. Utunk fárasztó lesz, de látványban bővelkedő, hiszen szinte keresztül-kasul utazunk az országon, amely során teljesen megismerjük annak természetföldrajzi jellegzetességeit. Kanyargós utunk szűk sziklaszorosokon, mesterséges alagutakon, félsivatagos és hegyvidéki környezetben, pusztán, jurtatáborok és szórványtelepülések mentén halad, érintve a Toktogul-víztározót is, ahol az ország legnagyobb vízerőműve is található. Több megállót és fotószünetet beiktatva, az esti órákban érkezünk majd meg Bishkeki szállásunkra. A hotelünk közelében lévő egyik étteremben megüljük a búcsúesténket és átbeszéljük a kalandjainkat, élményeinket, amelyek együtt éltünk át az út során. Szállás: szállóban, 2 ágyas szobákban. Ellátás: reggeli

10

 
Bishkek
 

Nemzetközi járatunk indulásának függvényében transzfer a reptérre, majd megkezdjük hazautunkat Budapest felé. Vagy becsatlakozási lehetőség Kirgizisztán programunk II. turnusára.

Az oldalon látható képeke Radics Tamás túravezetőnk készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés