Szlovénia: Kamniki-Alpok

Menedékház, csúcstúra és csodálatos mészkőhegyek a Kamniki-Alpokban

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia
Ezen a hosszú hétvégén Szlovénia második legmagasabb alpesi hegyvidéke, közvetlenül az osztrák határ mentén elfekvő Kamniki-Alpok (szlovénül Kamniško-Savinjske Alpe, németül Steiner Alpen) felfedezésére indulunk, amelynek területén 28 db 2000 m feletti csúcs található. Azon túl, hogy déli irányból megmásszuk a legmagasabb, 2558 m Grintovec csúcsot, látogatást teszünk a hegység északi oldalán található és Európa legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyben illetve hazautazás előtt havasi pásztorkunyhóknak otthont adó Velika Planináról szemléljük a magashegyi túránk helyszínét.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Logarska Dolina, Slap Rinka, Kamniska Bistrica, Cojzova menedékház (1793 m)
 

Transzfer esetén találkozó 2020. szeptember 18-án, 05:50-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A túra előtti találkozó: 11:00-kor a Logarska Dolina (Logár-völgy) végében található parkolóban. Szinte végig autópályán haladva kb. 5 órás utazással érhetjük el a Kamniki-Alpok, de talán egész Európa egyik legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyet (Logarska Dolina), mely kiindulópontja számos, a hegység 2000-es csúcsaira vezető északi útvonalnak. A völgy által ámulatba ejtve, az itt vezető autóút végéből gyalogosan indulunk a vadregényes Rinka-vízesés felkeresésére, hogy megcsodáljuk a 90 méterről lezúduló víztömeget. Pallókon és drótkötéllel segített fa lépcsőkőn, sziklás terepen haladunk tovább felfelé a vízesés forrását kutatva, miközben egyre jobban kitárul előttünk a völgy, majd egy kezdetben szintezős útra térünk rá, hogy egy faóriásokkal teli erdőben alternatív útvonalon közelítsünk autóinkhoz. Az így összegyűjtött 3 km/300 m szint fel/le megtétele után, lábainkat kellőképpen kinyújtóztatva autóinkba pattanunk, hogy kb. 1 óra alatt immáron a hegységet délről közelítő Kamniska Bistrica völgyben haladjunk. A vízesés túrával kellőképpen bemelegedve, a következő 2 éjszakára szálláshelyünkként szolgáló Cojzova Koca menedékházat ellátó teherlift alsó állomásánál található parkolóból vágunk neki a házig leküzdendő mintegy 900 méteres szintemelkedésnek. Szinte végig a felvonó drótkötele alatt, kezdetben bükk erdőben szerpentinezve a kora esti órákban érjük el az 1793 m magasan fekvő házat, hogy fekvőhelyeink elfoglalása után egy közös vacsora és némi sör társaságában ismerkedjünk meg egymással illetve holnapi túracélpontunkkal (Logár-völgy táv 4 km, szint 300 m fel/le, menedékházhoz táv 3 km, szint 900 m fel)

2

 
Cojzova menedékház (1793 m), Grintovec (2558 m), Cojzova menedékház
 

A menedékházban elfogyasztott reggelinket követően napi túracuccal indulunk neki a Grintovec 2558 m magas csúcsának, az oda vezető legkönnyebb útvonalon. Sétaútra persze senki se számítson, hiszen közel 800 m szint vár ránk a mai napon is, felsőbb régióban nehezen beazonosítható „ösvényen”. A menedékház feletti első elágazásnál balra tartva már feltűnik előttünk a Grintovec csúcspiramisa. A gyephavasi régióban még főleg az itt bóklászó fekete alpesi gőték miatt érdemes a lábunk elé nézni. Egy virágokkal ékes mezőn megérdemlünk egy kis pihenést, hogy aztán ismét meredekebb szakaszon szuszogjunk tovább a csúcs felé. Minden lépésünkkel egyre kevesebb a zöld felület körülöttünk, míg nem a csúcsrégióban már ösvényünk is egyre nehezebben kivehető, és sziklák közt lavírozva, néhol a kezünket is segítségül hívva érjük el a Kamniki-Alpok legmagasabb pontját. Tiszta időben fenséges körpanoráma a jutalmunk, jöhet a csúcsöröm, csúcskönyv, csúcscsoki, csúcsfotó! A már ismert útvonalon visszaereszkedünk a június közepétől októberig nyitva tartó menedékházunkhoz. Vacsorára egy krajnai kolbász és némi sör jó választás lehet az elvesztegetett kalóriák pótlására, miközben átbeszélhetjük a mászás nyújtotta élményeket. (táv: 7 km szint: 800 m fel/le)

3

 
Cojzova menedékház, Kamniska Bistrica, Velika Planina, Budapest
 

A menedékházban eltöltött második éjszakánkat követően visszaereszkedünk az autóinkhoz, hogy a Kamniska Bistrica völgyből kifelé haladva a 3 napos Kamniki-Alpok túránk méltó lezárásaként még néhány órát a Velika Planina fennsíkján töltsünk. Felvonóval emelkedünk az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségének világába, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai- medencére. A fennsíkon tett körtúránk során lehetőségünk lesz a nemrég kialakított tanösvényen haladva az egykori és mai pásztorélet szokásaiba, mindennapjaiba betekinteni, és érintjük a plató legmagasabb csúcsának számító 1666 m magas Gradisce csúcsot is. Kigyönyörködve magunkat ereszkedünk vissza a felvonóval autóinkhoz, hogy búcsút véve egymástól hazafelé úton fejben próbáljuk feldolgozni a Kamniki-Alpok előző napokban nyújtott szépségeit. (menedékháztól le: 3 km/90 0m szint, Velika Planina táv 6 km, szint 300 m fel/le)


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés