Horvátország (Isztria)

Jóga, túra, életmód, bájos horvát kisvárosok, pazar sziklás partok

Elképzelted már, hogy reggel ébredés után csak lesétálsz a tengerpartra és néhány napindító gyakorlattal, mélyet lélegezve a friss sós levegőből, a csillogó nagy kéksége merengve indítod a napod? Majd hangulatos utcákon sétálva, kávézgatsz? Néhány ókori épület lépcsőjén, egy helyi piacon, vagy az Amfiteátrum tövében figyeled a helyiek nyüzsgését? Délután a kellemesen hűsítő türkizkék tengerben csobbansz egyet, majd egy könnyed, mediterrán vacsorával zárod a napot? Esetleg ezt az egészet egy kis hegyvidéki sétával, vad erdei növényzettel, nordic walkinggal, és egy pohár finom borral bolondítod meg? Akkor itt a helyed! Az Adriai-tenger legnagyobb félszigete, Isztria, egyedülállóan színes kulturális, etnikai és természeti adottságokkal rendelkezik, ebből kapunk kóstolót, színes programokkal kiegészítve.

A jóga, csikung, nordic walking programokat a gyakorlott és nagy tapasztalattal rendelkező Papp Anikó tartja, aki végig velünk lesz az út során!

Egy program amely nem csak a tested, de a lelked is megmozgatja!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Opatija (Abbázia), Vela Draga (Ucka-hegység), Fazana
 

Indulás Budapestről 6.00 órakor, találkozás 5.30-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás Isztria irányába. Első megállónk az Učka-hegység lábánál fekvő Opatijába (Abbázia) lesz. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia második legnagyobb üdülőhelyén, tengerparti paloták között sétálva hamar megértjük miért vált népszerűvé a hegy lábához települt városka. Kellemes klímája nem csak a monarchia idejében, most is népszerű településsé teszi. A sétányon magyar vonatkozású emlékek mellett is elhaladunk, hiszen a mai szállodák annak idején még gyógyszállóknak és szanatóriumoknak épültek, általában magyar építészek munkái, hírnevüket is hazánk orvosainak köszönhették. Ezt követően tovább indulunk de nem megyünk messze, a Vela Ucka alagút után ismét kiszállunk buszunkból és egy rövid séta során látványos kilátópontot látogatunk meg. Itt érezzük igazán először, hogy megérkeztünk a varázslatos horvát hegyek közé, háttérben a csillogó tengerrel. Ezt követően szállásunk felé vesszük az irányt Fazana településre. Itt elfoglaljuk szobáinkat, majd lenézünk a pár percnyi sétára található partra, ahol megtartjuk ismerkedési estünket is. Szállás: apartmanszálláson, ahol összesen 5 éjszakát fogunk eltölteni. Túratáv: 5 km, 250 m csak lefelé, menetidő kb 1,5 óra.

2

 
Fazana, Pula, Fazana
 

A reggelt néhány csikung gyakorlatokkal indítjuk. Ez egy ősi kínai energia torna és meditáció, mely serkenti a csi keringését a testben, és javítja az egészséget. Ezt követően még a délelőtti órákban elindulunk, hogy felfedezzük Pula városát, mely nemcsak mediterrán hangulatáról nevezetes, hanem római emlékeiről is, mint például amfiteátrumáról (a világon ez a 6. legnagyobb ilyen építmény!) és római templomairól. Érdemes megnézni a velencei vár helyére épült osztrák citadellát is, majd sétálni egyet a macskaköves úton, egészen a kikötőig. Lesz lehetőségünk egy kellemes ebédet is eltölteni a városban, mielőtt visszaindulunk szállásunk felé. A napot fürdőzéssel és jógával zárjuk. Szállás: apartmanban.

3

 
Fazana, Brijuni-sziget, fakultatív delfinles
 

Fazana partvonalával pont szemben található a Brijuni-sziget, nemzeti park, több kisebb szigettel körbevéve. A sziget Tito-szigetként is ismert, hiszen itt volt az egykori jugoszláv elnök magánrezidenciája. A szigeten ma is működik egy kisebb szafari park, amelynek állatait Tito ajándékba kapta. Először megyünk egy kört kis vonattal a szigeten, érintve a szafari parkot is, majd gyalogos, nordic walking útra indulunk. Megnézzük a szigeten maradt római kikötő romjait és itt is lesz lehetőségünk az eldugott kis öblök egyikében megmártózni, majd tovább sétálni, a csodás természetben. Délután visszahajózunk Fazana városába. Itt lesz lehetőségünk egy kellemes vacsorát eltölteni, de akinek még nem volt elég a vízből, az benevezhet egy fakultatív naplementés delfinles programra is. Szállás: apartmanban.

4

 
Fazana, Rovinj, Sopot-vízesés túra
 

A mai napon Isztria több arcát is megismerhetjük. Reggel a messze földön híres Rovinj városában kezdjük utunkat. A félszigeten található meseszép kisvároska minden zegzugát bejárjuk, és felkapaszkodunk a település látképét uraló Szent Eufémia-templomhoz is. Iszunk egy kávét a kikötőben, majd elindulunk felderíteni Belső-Isztria csodáit. Útközben megállunk egy fotószünetre a fjordszerű tengeröbölnél, a Limski kanalnál, majd Motovun alá érkezünk. Motovun egyike a sziklaszirtekre épült, korábban olasz többségű kisvárosoknak, amik megrekedtek a fejlődésben, így ma is azt a képet mutatják, mint pár száz évvel ezelőtt. Felkapaszkodunk az óvárosba, ahol az egykori városfalról csodáljuk a kilátást. Akik rajonganak a szarvasgombáért, itt beszerezhetik kedvenc csemegéiket, hiszen Motovun és környéke az egyik legjobb gombalelőhely Európában. A nap zárásaként túrázni indulunk: (8 km, 400 méter szintemelkedés felfelé, 500 méter lefelé. Menetidő 2-3 óra) Gračišće (450 m) faluból előbb egy templomromhoz érkezünk, majd leereszkedünk a pici Žlepčari településre. Utunkat Belső-Isztria nyugodt, hullámos tája kíséri. Kisvártatva megérkezünk a Sopot-vízeséshez (80 m): függőleges falak övezte kis tóba hullik alá a sebes patak. Innen még egy kaptató vár ránk, a túra végállomása Pićan (350 m) középkori kisvárosa. Ezt követően komótosan visszakanyargunk szállásunkra Fazanába. Szállás: apartmanban.

5

 
Kamenjak-félsziget, strandtúra
 

Az Isztria legdélebbi és talán egyben a legvadregényesebb pontja is a Kamenjak-félsziget, nemzeti parki terület. Ez a csodálatos földnyelv néhol kopár, poros szikladombokból, máshol kalandos cserjés, fás területekkel rendelkezik. Fantasztikusan tiszta vizű öblöket találhatunk itt. Lesz lehetőség snorkelezni, napozni, sétálni a sziklás parton, benevezni a bátor sziklaugrók közé, illetve ellátogatni a félszigeten található hangulatos bárok egyikébe. Délután visszamegyünk szállásunkra, majd lesz lehetőség még egy közös jógára, ami után már csak egy jól megérdemelt vacsora vár ránk a hangulatos kis helyi éttermek egyikében. Szállás: apartmanban.

6

 
Fazana, Vojak-csúcs (1401 m), Budapest
 

Reggeli után összepakolunk és búcsút intünk szállásunknak, hogy hazafelé menet még egy látványos túra beleférjen. Buszunkkal az Učka-hegység felé vesszük az irányt. Miközben haladunk a Poklon-hágó felé, elmerenghetünk azon, mennyire volt elzárva Isztria az ország többi részétől, amíg nem készült el az alattunk futó Učka-alagút. A 922 méter magasan fekvő hágóból indul utunk, rögtön az első kilométereken megtesszük a mai napi emelkedő javát. A kaptató végén magasodik a Vojak-csúcs (1401 m), ami fantasztikus kilátással hálálja meg kitartásunkat. Pihenő után leereszkedünk a csúcs alatt fekvő, ma már lakatlan Mala Učka faluba, majd hol árnyas erdőben, hol nyíltabb – ezért szép kilátást ígérő – terepen visszatérünk a hágóba. (12 km, 650 m fel és le, menetidő kb. 4-5 óra) Ezt követően már csak a hazafelé út vár ránk. Sok-sok élménnyel gazdagodva a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés