Bejelentkezés

Jordánia

Malajzia, Szingapúr (szilveszter)

Madeira

Kenya szafari, Indiai-óceán (szilveszter)

Izland: aurora borealis (5 nap)

Srí Lanka, Maldív-szigetek (szilveszter)

Annapurna Szentély (Nepál)

eupolisz.hu

Hírlevél

Kedves Látogató!


Ha Kilimandzsáró, akkor Eupolisz.

Pontosan 150-en tartottak velünk az elmúlt sok év során a Kilimandzsáróra, ebből 143 fő jutott fel a csúcsra. Egyedülálló teljesítmény, amire mindenki méltán lehet büszke. Mi Magyarország legsikeresebb Kilimandzsáró túraszervezőjeként három útvonalat kínálunk a Hegyre, és szeretnénk ezúttal összefoglalni a lehetőségeket, egyben ajánlani mindenkinek, azt, ami neki megfelel. Már az elején érdemes leszögezni két tényt:

1. A Kili nem könnyű. Kellő rákészülés nélkül messze nem bárki számára teljesíthető.
2. Aki előzetes akklimatizáción is részt vett (a többség) az nemcsak feljött Afrika csúcsára (az arány 100%), hanem esélye is maradt igazán átérezni, átélni az Élményt. Amikor a talpad alatt a Kilimandzsáró hava.

Kili, Kibo, Uhuru

Fontos, ki mit választ, természetesen nekünk is megvan az ajánlott útvonalunk, de nem biztos, hogy mindenkinek megfelelnek a mi preferenciáink. Persze ha a cél az, hogy a lehető legtöbbet látva és átélve szeretnél feljönni a Kilimandzsáró tetejére, úgy, hogy közben nem érzed az állóképességed teljes elvesztését, és egyáltalán, élveznéd a csúcsrégiót is, akkor érdemes ránk hallgatnod :) A tapasztalat sokat számít, és a 143 csúcstúrázó a 150 főből is minket igazol. Az alábbiakban összefoglaljuk a három útvonalat, valamint megmutatjuk az előzetes akklimatizáció célját szolgáló Mt Meru túrát is.

A Machame-ösvény.

A sikeres túrák alapja, a legfontosabb tényező, a megfelelő akklimatizáció. Ez az alap, erre lehet csak építkezni ebben a magasságban, ami nélkül a kínlódás, a hegyibetegség, és az idő előtti visszafordulás szinte bizonyosan benne van a pakliban. A Kili csúcsára vezető ösvények közül a legjobb akklimatizációt egyértelműen a Machame-ösvény biztosítja. Ez nem jelenti az előzetes akklimatizációs mászás szükségtelenségét, sőt, de anélkül még mindig itt a legjobb az esély feljutni, azzal pedig - 7 év tapasztalata és 143 ember sikere után állítjuk ezt - szinte biztos. Az időjárás persze mindent felülírhat, és hát a Kilimandzsáró Hegy, ahol, mint tudjuk, mindig vigyázni kell.

Kili

A Machame utat amiatt is szeretjük, mert - bár a szépség relatív fogalom - a legtöbbek (például a helyi vezetők, rangerek) által a legszebbnek tartott útvonal. A Shira vulkáni krátere mellett érjük el a Kibo tömbjét, majd annak oldalában haladva a Mawenzi csonkja tárul elénk. A Kilimandzsáró-hegység mind a három óriási vulkáni kúpja elénk kerül tehát, mielőtt felérnénk a legmagasabb pontra, a Kibo csúcsára, az Uhuru Peak-re.
Az útvonal egyirányú, tehát nem találkozunk szembejövőkkel, sőt sokszor csak magában halad a csoport, mintha egyedül lennénk a hegyen. A szállások kiépített sátortáborok, itt nincs menedékház, de a jó minőségű sátraink - és a közösségi konyhasátor - már felállítva vár minket, mikor megérkezünk.

Mindenkinek ajánljuk ezt az útvonalat, a legjobb akklimatizáció, a legösszetettebb látvány, és a legjobban eloszló napi túratávok és magassági szintek miatt.
5895 m - Kilimandzsáró (Machame-ösvény), Ngorongoro-kráter, Zanzibár
Afrika csúcsától a fűszerek szigetéig
399 000 Ft
10% törzsutas kedvezménnyel: 359 100 Ft
Még tudsz jelentkezni. 2015. január 04. - 2015. január 11.

A Marangu-ösvény.

A Marangu-útvonal (vagy Coca-Cola út) a legkönnyebbnek tartott, menedékházakkal ellátott útvonal a Kilimandzsáró csúcsára. A legkönnyebb nagyon relatív fogalom, 4600 méter fölött, a csúcsrégióban már senkinek nem könnyű a túrázás, alapos felkészülést, jó kondíciót feltételez ez az opció is, és az eredményességnek sem a “könnyű” út a záloga. A Marangu-útvonal majdnem a csúcsrégióig egy kiépítettebb ösvény, ahol végig menedékházakban van a szállás. A Mandara (1 éj) és Horombo táborhely (3 éj) esetében általában 8 fős kis kunyhókban, ahol 4-4 fő tud egy kis lakrészben megszállni, vagy a központi épületben, ahol nagyobb 20-24 fős hálóhelységek vannak. A Kibo-házban (1 éj) szintén nagyobb, 10-15 fős hálóhelyek állnak rendelkezésre.
A Marangu-útvonal hátránya, hogy kétirányú, azaz ugyanott megyünk fel és ugyanott jövünk le. A Kili, pontosabban a Kibo tömbjének így csak a délkeleti részét ismerjük meg - ellentétben az összes többi útvonallal, amelyek keresztezik is a hegyet, így a Shira-fennsíktól kezdve a Mawenzi-vidékig átlátjuk a hegységet. A kétirányúságból adódóan emellett szembeforgalomra kell számítani, különösen a déli órákban, amikor a lefelé induló csapatok szembetalálkoznak a felfelé igyekvő csoportokkal.

Kili

Akklimatizációs szempontból nem annyira ideális a Marangu "toronyiránt felmegy a hegyre” vonalvezetése, illetve a csúcsnap szintén megerőltetőbb, a terep meredekebb, s a Gillman's Pointig eljutva a kráterperemen, tehát a legmagasabb régióban hosszabb az út még az Uhuru-csúcsra. Viszont lefelé, a csúcsnapon elég "csak" 3700 méterig ereszkedni. A statisztikák szerint a Marangu-úton a legkisebb a sikeresség a csúcs elérésében, ez részben az előbbiekben felsoroltakból is következik, másrészt abból, hogy a megtévesztő "könnyű" jelző miatt főleg ide jelentkeznek azok is, akik felkészületlenül, rossz kondícióval vágnak neki a túrának. 
A Marangu útvonalat azoknak ajánljuk, akik előzetes akklimatizációt követően próbálják elérni a csúcsot, és a fent említettekkel szemben előnyben részesítik, hogy a szállás nem sátras, hanem menedékházas.
5895 m - Kilimandzsáró (Marangu-ösvény), Ngorongoro-kráter, Zanzibár
Afrika csúcsára a klasszikus, menedékházakkal ellátott, "legkönnyebb" útvonalon
399 000 Ft
10% törzsutas kedvezménnyel: 359 100 Ft
Még tudsz jelentkezni. 2015. február 08. - 2015. február 15.

Az Umbwe-ösvény.

Az Umbwe-úttal azokat szeretnénk megszólítani, akik már komolyabb hegymászó tapasztalattal rendelkeznek, s Afrika csúcsára nem a hagyományos (Machame, Marangu) útvonalakon szeretnének feljutni, hanem egy olyan ösvényen, ami kicsit eldugottabb, az igazi vadon érzetét kelti, s valóban komoly kíhívást jelent. Igazán a túra első két napja adja az út nehézségét, amikor a relatív rövid szakaszokon (6-8 km) jelentős szintemelkedést kell megtenni (1100-1200m) egy kimondottan meredek, kevésbé kiépített ösvényen. Az útvonalnak ugyanakkor az az előnye, hogy szinte csak mi magunk leszünk ebben az igazán vadregényes környezetben, hiszen a Kilimandzsáró mászásra érkezőknek mindössze 2%-a választja az Umbwe-ösvényt. A hátránya a már említett meredek, kaptatós út, ami nem jó akklimatizációs szempontból, így a résztvevőknek itt is erősen javasoljuk az előakklimatizációs mászást!
Az Umbwe-ösvényen a túra második napján elérjük azt a Barranco-tábort, ahonnan egy akklimatizációs és pihenő nap után a hosszabb, de akklimatizációs szempontból jobb Machame-útvonalba (Whisky-út) csatlakozunk be, a Karanga-völgy és a Barafu-tábor érintésével igyekezve Afrika emblematikus csúcsára.

Kili

Erre a túraváltozatra azok jelentkezését várjuk, akik nagyon jó kondícióval, stabil mozgáskoordinációval rendelkeznek, kicsit le akarnak térni a kitaposott ösvényről, komolyabb magashegyi tapasztalatot is szereztek már korábban, s tudják magukról, hogy szervezetük képes jól akklimatizálódni.
5895 m - Kilimandzsáró (Umbwe-ösvény), Ngorongoro-kráter, Zanzibár
Afrika csúcsára a Kilimandzsáró legnehezebb, legritkábban mászott útvonalán
419 000 Ft
10% törzsutas kedvezménnyel: 377 100 Ft
Még tudsz jelentkezni. 2015. január 04. - 2015. január 11.

Előakklimatizáció: Mount Meru.

A 4566 méter magas Mount Meru Tanzánia második, az afrikai kontinens ötödik legmagasabb hegycsúcsa. Nemcsak remek akklimatizációs lehetőséget kínál a „nagy testvér” meghódítása előtt, de egyúttal Kelet-Afrika egyik leglátványosabb hegyi túráját tehetjük itt, amelyet egy fél napos szafari program követ az Arusha Nemzeti Parkban. Mivel a megfelelő akklimatizáció a sikeres Kilimandzsáró mászás titka, a Mount Meru kiegészítő programot kimondottan javasoljuk a biztos siker érdekében!
4566 m - Mount Meru
Afrikai csúcsélmény, és akklimatizáció a Kilimandzsáró előtt.
199 000 Ft
10% törzsutas kedvezménnyel: 179 100 Ft
Még tudsz jelentkezni. 2014. december 30. - 2015. január 04.
4566 m - Mount Meru
Afrikai csúcsélmény, és akklimatizáció a Kilimandzsáró előtt.
199 000 Ft
10% törzsutas kedvezménnyel: 179 100 Ft
Még tudsz jelentkezni. 2015. február 03. - 2015. február 08.

A legutóbbi Kilimandzsáró-mászás.

Az Eupolisz kisvideók közé felkerült a legutóbbi Kilimandzsáró mászásunk is, tekints meg, érdemes :)

Előzetes (összefoglaló) kisfilm: itt.
Mount Meru előakklimatizáció: itt.
Út a Kilimandzsáróra első rész.
Út a Kilimandzsáróra második rész.

Kili
Ha a levél tartalma nem olvasható kattints ide.
Amennyiben le szeretnél iratkozni a következő linken megteheted:
http://eupolisz.hu/newspapper/

2014. október 08.

Üdvözlettel:
az Eupolisz csapata


A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.