Bejelentkezés

Grúzia: Kaukázus trekking

Magashegyi vándortúra a Kaukázus eldugott, ősi szván falvai közt

Grúzia egyik legeldugottabb és talán legvadregényesebb tartományát, a hagyományait büszkén őrző Szvaneti vidékét Grúzia (Örményország) és Grúzia (aktív) programunk is érinti néhány nap erejéig. Új programunk során azonban egy teljes hetet töltünk a Kaukázus e varázslatos vidékén, hogy igazán alaposan, testközelből átéljük azt a Csodát, ami csak így, egy több napos vándortúra keretében, gyalogosan faluról falura túrázva, minden egyes emelkedővel megküzdve, minden egyes hágón a pazar látványban kicsit elveszve, helyi családoknál megszállva, az ő kosztjukat fogyasztva, az igazi vidéki ízeket élvezve tud megtapasztalni az ember. A hegyvidéki napok kihívásait aztán egy rövid Fekete-tenger menti lazulással hagyjuk lecsengeni, s Kutaiszi környékén egy kihagyhatatlan ókeresztény templom meglátogatása is belefér még programunkba, hogy Grúziáról még teljesebb legyen a kép.

Ha vonzanak a több napos, természetközeli vándortúrák, netán túráztál már velünk a Himalájában, szinte biztos, hogy a Kaukázus e meseszép, hagyományokban gazdag vidéke is belopja majd magát a szívedbe, sőt abban is biztosak vagyunk, hogy hazatérésed után Grúzia más vidékeire is tervezni fogod a visszatérést! ;) Erre a programra alapvetően komolyabb túrázási tapasztalattal rendelkezők jelentkezését várjuk!
 
Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- öt napos gyalogtúra faluról falura a Kaukázus déli lejtőin,
- a rhododendron virágzás idején elképesztően színpompás hegyoldalak,
- az UNESCO Világörökség részét képező Felső-Szvanétiai ősi települések,
- három 2600 m felletti hágó, pazar panorámával a Nagy-Kaukázus fővonulatára,
- gasztronómiai élmények a falusi vendéglátás keretében,
- lazulás, csobbanás a Fekete-tengerben,
- Kutaiszi különleges forgataga,
- ókeresztény templomok és kolostorok Kutaiszi környékén.
 • 1. nap Kutaiszi, Mestia

  2
  Kutaiszi repülőteréről indul programunk, ahonnan bérelt buszunkkal továbbindulunk a Kaukázus irányába. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Itt nem is olyan régen még élt a vérbosszú törvénye, kultúrája Grúzián belül is különlegesnek számít. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestia Svaneti központja. Miután elfoglaltuk szállásunkat, körbesétálunk a településen, megcsodáljuk a környék büszkeségeit, a híres svan tornyokat. Szállás: vendégház.
 • 2. nap Mestia, Cholashi

  3
  Ma nekivágunk a trekkingnek a Kaukázus déli lábainál! Kényelmes reggeli után kezdjük el a túránkat és alig hagyjuk el Mestiát, máris megpillantjuk az Ushba fennséges torony alakú kettős csúcsát. Az Ushba - nem véletlenül - a Kaukázus Matterhornjaként ismert. Az elénk táruló hegyvonulat és a virágos rétek folyamatos fotózásra csábítanak, mígnem egy kis erdőben meredek kaptatón folytatjuk tovább utunkat. A Kaukázus vonulatának látványa továbbra is elkísér, majd lassan feltűnnek a völgyekben a híres szván tornyok tornyok és a kis települések. Az ösvényt követve az egyik legautentikusabb településre, Lakhiribe érkezünk, ahol megcsodálhatjuk az itt különösen jó állapotban megmaradt szván tornyokat és bepillantást nyerünk a helyiek mindennapi életébe. Szállásunk ide már nagyon közel van. Megpihenünk és elfogyasztjuk autentikus, helyi alapanyagokból készült vacsoránkat. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora. (szint: 760 méter fel, 420 m le, táv: kb. 11-12 km, menetidő: 4 óra)
 • 3. nap Cholashi, Adishi

  3
  Bőséges, házi finomságokból készült reggeli után folytatjuk utunkat. A patakon átkelve rövid ideig a főút mentén haladunk, majd Chvabiani településnél felkanyarodunk a gyalogtúra ösvényre. Elhaladunk az ősi kis templom mellett és elkezdünk felfele kapaszkodni. Egy lankásabb, ámde némileg hosszabb ösvényen haladunk, az Ushba látványa ma is szinte mindvégig elkísér. Az ösvény sokszor kis erdőben kanyarog, jól esik egy kis árnyék a tűző napsütésben. Utunk folyamatosan emelkedik, míg a Tetnuldi sípályát el nem érjük. A panoráma lenyűgöző, most már a Tetnuldi havas háromszög csúcsa is felbukkan. Festői tájon kanyarog tovább az út, illatos fenyőerdők, ligetek váltják egymást, s csak utolsó pillanatban bukkan elénk mai célpontunk, Adishi apró települése. A látvány annyira pazar a kanyargó völgyben fekvő falura és a környező havas csúcsokra, hogy a kilátópontnál elidőzünk kicsit, mielőtt lesétálunk mai szállásunkra. Napunkat stílusosan a Tetnuldi Caféban zárjuk, ahol jéghideg sör és helyi limonádé mellett lazíthatunk. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (szint: 920 méter fel, 620 m le, táv: kb. 14-15 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 4. nap Adishi, Ckhunderi-hágó, Khalde, Iprali

  3
  Túránk egyik legszebb napja következik. Reggeli után a lankásan emelkedő széles völgyben haladunk az Adishchala-patak mellett, békésen legelésző teheneket kerülgetve. A kanyarokban visszatekintve még sokáig láthatjuk Adishi tornyait, mígnem feltűnik előttünk az Adishi-gleccser völgybe mélyen lenyúló, impozáns jégnyelve. Az ámulattól a jeges patakvíz térít magunkhoz. Az elszántabbakkal a patakátkelést egy sekélyebb gázlót keresve abszolválhatjuk, a többieket lovakkal viszik át a másik oldalra, némi baksis ellenében. Innen meredek kaptató következik, de a pazar kilátás a Kaukazus gerincére feledteti a fáradtságot. A hágóba felérve fennséges körpanoráma tárul elénk és a gerincen tovább haladva még szebb kilátópontokat találunk. A jól megérdemelt ebédszünet után elkezdjük az ereszkedést a szomszédos völgybe, ahol Khalde elhagyott településén újra megpihenhetünk egy üveg sör, az elmaradhatatlan Khachapuri és egy mennyei matsoni mellett. Az éjszakánkat a közeli Iprali településen töltjük e látványos nap után. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (szint: 860 méter fel, 900 m le, táv: kb. 16-17 km, menetidő: 6-7 óra)
 • 5. nap Iprali, (Lagem-hágó), Ushguli

  4
  Ma ismét egy rendkívül látványos, de kemény túranap következik. Amennyiben az időjárási és terepviszonyok lehetővé teszik, iprali szállásunkról visszatúrázunk a Khaldechala folyó mentén a már ismerős völgyben egy alkalmas patakátkelésig, ahol meredek kaptatóval kapaszkodunk fel az alig-alig járt Lagem-hágóba. A terep nehezebb, kevésbe kitaposott a korábbi napokban magszokotthoz képest, cserébe fantasztikus kilátást élvezhetünk a Grúzia legmagasabb csúcsára, a Shkharára és a Kaukázus főgerincére. A hágóból aztán leereszkedünk teljesen az Enguri-folyó völgyébe, ahonnan a folyó mellett kanyargó ösvény elvezet túránk célállomására, Ushguli legendás, kőtornyokkal tűzdelt ősi településére. (Figyelem! Ha a magasabb régiókban még komolyabb hófoltok nehezítenék meg a hágón való átkelést, a hagyományos, völgyben húzódó útvonalon túrázunk fel Ushguliba, Davberi és Murkmeli érintésével!) Ushgulit a legmagasabban fekvő, állandó lakossággal rendelkező „európai” településnek tartják, amely Felső-Szvanétia részeként az UNESCO Világörökség tagja. Autentikus épületei, az idő múlásával viaskodó szván tornyai hetven családnak nyújtanak otthont. A kőtornyok és kőházak között bóklászva még tanúi lehetünk a középkori hangulatnak, miközben látjuk, hogy az útépítéssel egyre elkerülhetetlenebbül tör be már ide is a civilizáció. Szállásunk elfoglalása és némi felfrissülés után egy helyi kisvendéglő teraszáról csodálhatjuk a környéket. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (szint: 1070 méter fel, 1120 m le, táv: kb. 16-18 km, menetidő: 7-8 óra / a völgyben haladva a szint: 500 méter fel, 90 méter le, táv: kb. 12-13 km, menetidő: 4-5 óra)
 • 6. nap Ushguli, Gvibari-csúcs, Mestia

  4
  Ha még bírjuk a túrázást, reggeli után felkapaszkodhatunk Ushgulitól déli irányban a hegyoldalba, a Gorvashi-hágó irányába. Jó 800 méter szint legyűrése után, egy rendkívüli látványos ösvényen haladva érjük el a 2943 m magas Gvibari-csúcsot, ahonnan egy rövidebb gerinctúrát teszünk, élvezvén a Kaukázus fenséges panorámáját, majd visszatérünk Ushguli településre. Mivel oda-vissza túrát teszünk, ha valaki elfáradt volna, nem muszáj végig jönnie. Sőt, ha valaki úgy érzi, inkább ezen ősi településen barangolna körbe alaposabban, Ushguliban maradva is el lehet tölteni az időt. Bármerre is induljunk reggel, Mestiába közösen fogunk visszaindulni a délutáni órákban, a már ismerős szállásunkra. A nap hátralévő része öt napos trekking túránk végeztével ma egyértelműen a pihenésé lesz. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag. (szint: 810 méter fel, 810 m le, táv: kb. 13 km, menetidő: 4-5 óra)
 • 7. nap Mestia, Ushba vízesések

  3
  Ma egy könnyebb, levezető túrát teszünk Mestia környékén: az Ushba vízesésekhez látogatunk. Kisbusszal közelítjük meg délelőtti túránk kiindulópontját, majd egy hídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, az Ushba dübörgő vízeséseit. Egész közel túrázhatunk, amíg a vízpermet az arcunkat mossa. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz, s szállásunkra utazunk. A délután hátralevő részét Mestia belvárosában tölthetjük. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Mestia

  Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Amennyiben erre nem lenne szükség, a napot Mestia környékén töltjük egy újabb túrázással, melyre számos, jobbnál jobb lehetőség kínálkozik. Aktuális túránkat az időjárási viszonyok és a csapat erőnlétének függvényében a helyszínen választjuk ki. Ami biztos, hogy ma is remek élmények várnak. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Mestia, Zugdidi, Kobuleti

  2
  A bakancsainkat most már elcsomagoljuk, búcsút intünk a Kaukázusnak és elindulunk a tengerpart irányába. Útközben megállhatunk helyi őstermelőknél mennyi gesztenye mézet kóstolni, várásolni, aztán a hegyekből lekanyarogva hamarosan már a tengerpart mentén halad az út, s kora délután meg is érkezünk a kis üdülővárosba, Kobuletibe. Nem hiányzik Batumi pörgése, a hegyvidéki napok után a szolid, csendes Kobuleti az ideális hely egy kis csobbanáshoz, egy nap nyugodt tengerparti lazuláshoz. Szállásunk közel lesz a parthoz, így aki szeretne, már délután megmártózhat a Fekete-tenger hullámaiban. Hosszan elnyúló kicsit köves tengerpartja van a városnak, ahol úszás után kellemes vacsorázóhelyet találhatunk a parton és megkóstolhatunk néhány újabb helyi specialitást. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Kobuleti, Kutaiszi

  A mai nap első fele a lazulásé a kaukázusi hegyvidéken túrázással töltött, kalandos napok után. Reggeli előtt, reggeli után lehet a szállásunkhoz közeli tengerparton úszni egyet a Fekete-tenger habjai közt, napozni a fekete fövenyen, élvezni a semmittevést. Déltájban egy tengerparti étteremben megebédelhetünk, majd indulunk majd vissza Kutaiszibe, ahol a késő délutáni órákban elfoglaljuk szállásunkat. Megtesszük kötelező ismerkedési köreinket a városban, megnézzük a piacot, s ha időnkben belefér, felmegyünk az óváros fölött magasodó  Bagrati székesegyházhoz is. Este már valamelyik kellemes étteremben vacsorázhatunk, sörözhetünk vagy akár kipróbálhatjuk a remek helyi borokat. Szállás: panzió.
 • 11. nap Kutaiszi

  A mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Transzferünkkel kiutazunk a repülőtérre, ahol programunk végződik.
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.