Bejelentkezés

Grúzia: Kaukázus trekking

Magashegyi vándortúra a Kaukázus eldugott, ősi szván falvai közt

Grúzia egyik legeldugottabb és talán legvadregényesebb tartományát, a hagyományait büszkén őrző Szvaneti vidékét Grúzia (Örményország) és Grúzia (aktív) programunk is érinti néhány nap erejéig. Új programunk során azonban egy teljes hetet töltünk a Kaukázus e varázslatos vidékén, hogy igazán alaposan, testközelből átéljük azt a Csodát, ami csak így, egy több napos vándortúra keretében, gyalogosan faluról falura túrázva, minden egyes emelkedővel megküzdve, minden egyes hágón a pazar látványban kicsit elveszve, helyi családoknál megszállva, az ő kosztjukat fogyasztva, az igazi vidéki ízeket élvezve tud megtapasztalni az ember. A hegyvidéki napok kihívásait aztán egy rövid Fekete-tenger menti lazulással hagyjuk lecsengeni, s Kutaiszi környékén egy kihagyhatatlan ókeresztény templom meglátogatása is belefér még programunkba, hogy Grúziáról még teljesebb legyen a kép.

Ha vonzanak a több napos, természetközeli vándortúrák, netán túráztál már velünk a Himalájában, szinte biztos, hogy a Kaukázus e meseszép, hagyományokban gazdag vidéke is belopja majd magát a szívedbe, sőt abban is biztosak vagyunk, hogy hazatérésed után Grúzia más vidékeire is tervezni fogod a visszatérést! ;) Erre a programra alapvetően komolyabb túrázási tapasztalattal rendelkezők jelentkezését várjuk!
 
Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- öt napos gyalogtúra faluról falura a Kaukázus déli lejtőin,
- a rhododendron virágzás idején elképesztően színpompás hegyoldalak,
- az UNESCO Világörökség részét képező Felső-Szvanétiai ősi települések,
- három 2600 m felletti hágó, pazar panorámával a Nagy-Kaukázus fővonulatára,
- gasztronómiai élmények a falusi vendéglátás keretében,
- lazulás, csobbanás a Fekete-tengerben,
- Kutaiszi különleges forgataga,
- ókeresztény templomok és kolostorok Kutaiszi környékén.

Időpontok

 • 2023. június 24
  → július 04.
 • 1. nap Kutaiszi

  Kutaiszi repülőteréről indul programunk, ahonnan bérelt buszunkkal a szállásunkra utazunk, Kutaszi városába. Szállás: panzió.
 • 2. nap Kutaiszi, Mestia, Cholashi

  3
  Kora reggel buszra szállunk és elindulunk a Kaukázus irányába. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Itt nem is olyan régen még élt a vérbosszú törvénye, kultúrája Grúzián belül is különlegesnek számít. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestia Svaneti központja. Itt összekészülődunk, s a kora délutáni órákban nekivágunk a trekkingnek a Kaukázus déli lábainál! Alig hagyjuk el Mestiát, máris megpillantjuk az Ushba fennséges torony alakú kettős csúcsát. Az Ushba - nem véletlenül - a Kaukázus Matterhornjaként ismert. Az elénk táruló hegyvonulat és a virágos rétek folyamatos fotózásra csábítanak, mígnem egy kis erdőben meredek kaptatón folytatjuk tovább utunkat. A Kaukázus vonulatának látványa továbbra is elkísér, majd lassan feltűnnek a völgyekben a híres szván tornyok tornyok és a kis települések. Az ösvényt követve az egyik legautentikusabb településre, Lakhiribe érkezünk, ahol megcsodálhatjuk az itt különösen jó állapotban megmaradt szván tornyokat és bepillantást nyerünk a helyiek mindennapi életébe. Szállásunk ide már nagyon közel van. Megpihenünk és elfogyasztjuk autentikus, helyi alapanyagokból készült vacsoránkat. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora. (szint: 760 méter fel, 420 m le, táv: kb. 11-12 km, menetidő: 4 óra)
 • 3. nap Cholashi, Adishi

  3
  Bőséges, házi finomságokból készült reggeli után folytatjuk utunkat. A patakon átkelve rövid ideig a főút mentén haladunk, majd Chvabiani településnél felkanyarodunk a gyalogtúra ösvényre. Elhaladunk az ősi kis templom mellett és elkezdünk felfele kapaszkodni. Egy lankásabb, ámde némileg hosszabb ösvényen haladunk, az Ushba látványa ma is szinte mindvégig elkísér. Az ösvény sokszor kis erdőben kanyarog, jól esik egy kis árnyék a tűző napsütésben. Utunk folyamatosan emelkedik, míg a Tetnuldi sípályát el nem érjük. A panoráma lenyűgöző, most már a Tetnuldi havas háromszög csúcsa is felbukkan. Festői tájon kanyarog tovább az út, illatos fenyőerdők, ligetek váltják egymást, s csak utolsó pillanatban bukkan elénk mai célpontunk, Adishi apró települése. A látvány annyira pazar a kanyargó völgyben fekvő falura és a környező havas csúcsokra, hogy a kilátópontnál elidőzünk kicsit, mielőtt lesétálunk mai szállásunkra. Napunkat stílusosan a Tetnuldi Caféban zárjuk, ahol jéghideg sör és helyi limonádé mellett lazíthatunk. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (szint: 920 méter fel, 620 m le, táv: kb. 14-15 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 4. nap Adishi, Ckhunderi-hágó, Khalde, Iprali

  3
  Túránk egyik legszebb napja következik. Reggeli után a lankásan emelkedő széles völgyben haladunk az Adishchala-patak mellett, békésen legelésző teheneket kerülgetve. A kanyarokban visszatekintve még sokáig láthatjuk Adishi tornyait, mígnem feltűnik előttünk az Adishi-gleccser völgybe mélyen lenyúló, impozáns jégnyelve. Az ámulattól a jeges patakvíz térít magunkhoz. Az elszántabbakkal a patakátkelést egy sekélyebb gázlót keresve abszolválhatjuk, a többieket lovakkal viszik át a másik oldalra, némi baksis ellenében. Innen meredek kaptató következik, de a pazar kilátás a Kaukazus gerincére feledteti a fáradtságot. A hágóba felérve fennséges körpanoráma tárul elénk és a gerincen tovább haladva még szebb kilátópontokat találunk. A jól megérdemelt ebédszünet után elkezdjük az ereszkedést a szomszédos völgybe, ahol Khalde elhagyott településén újra megpihenhetünk egy üveg sör, az elmaradhatatlan Khachapuri és egy mennyei matsoni mellett. Az éjszakánkat a közeli Iprali településen töltjük e látványos nap után. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (szint: 860 méter fel, 900 m le, táv: kb. 16-17 km, menetidő: 6-7 óra)
 • 5. nap Iprali, Davberi, Murkmeli, Ushguli

  3
  Ma egy könnyebb túranap következik: a völgyben húzódó útvonalon túrázunk fel Ushguliba, Davberi és Murkmeli érintésével, egy nagyrészt erdőségekben kanyargó, néhol virágos mezőkkel övezett útvonalon. Ushgulit a legmagasabban fekvő, állandó lakossággal rendelkező „európai” településnek tartják, amely Felső-Szvanétia részeként az UNESCO Világörökség tagja. Autentikus épületei, az idő múlásával viaskodó szván tornyai hetven családnak nyújtanak otthont. A kőtornyok és kőházak között bóklászva még tanúi lehetünk a középkori hangulatnak, miközben látjuk, hogy az útépítéssel egyre elkerülhetetlenebbül tör be már ide is a civilizáció. Szállásunk elfoglalása és némi felfrissülés után egy helyi kisvendéglő teraszáról csodálhatjuk a környéket. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (szint: 500 méter fel, 90 méter le, táv: kb. 12-13 km, menetidő: 4-5 óra)
 • 6. nap Ushguli, Gvibari-csúcs, Mestia

  4
  Ha még bírjuk a túrázást, reggeli után felkapaszkodhatunk Ushgulitól déli irányban a hegyoldalba, a Gorvashi-hágó irányába. Jó 800 méter szint legyűrése után, egy rendkívüli látványos ösvényen haladva érjük el a 2943 m magas Gvibari-csúcsot, ahonnan egy rövidebb gerinctúrát teszünk, élvezvén a Kaukázus fenséges panorámáját, majd visszatérünk Ushguli településre. Mivel oda-vissza túrát teszünk, ha valaki elfáradt volna, nem muszáj végig jönnie. Sőt, ha valaki úgy érzi, inkább ezen ősi településen barangolna körbe alaposabban, Ushguliban maradva is el lehet tölteni az időt. Bármerre is induljunk reggel, Mestiába közösen fogunk visszaindulni a délutáni órákban, a már ismerős szállásunkra. A nap hátralévő része öt napos trekking túránk végeztével ma egyértelműen a pihenésé lesz. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebédcsomag. (szint: 810 méter fel, 810 m le, táv: kb. 13 km, menetidő: 4-5 óra)
 • 7. nap Mestia, Ushba vízesések

  3
  Ma egy könnyebb, levezető túrát teszünk Mestia környékén: az Ushba vízesésekhez látogatunk. Kisbusszal közelítjük meg délelőtti túránk kiindulópontját, majd egy hídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, az Ushba dübörgő vízeséseit. Egész közel túrázhatunk, amíg a vízpermet az arcunkat mossa. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz, s szállásunkra utazunk. A délután hátralevő részét Mestia belvárosában tölthetjük. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 8-9. nap Mestia, Zugdidi, Batumi

  2
  A bakancsainkat most már elcsomagoljuk, búcsút intünk a Kaukázusnak és elindulunk a tengerpart irányába. Útközben megállhatunk helyi őstermelőknél mennyi gesztenye mézet kóstolni, várásolni, aztán a hegyekből lekanyarogva hamarosan már a tengerpart mentén halad az út, s kora délután meg is érkezünk Grúzia híres üdülővárosába, hogy a hegyvidéki napok nyugalma után megismerjük egy kicsit a másik végletet, Batumi pörgését is. Bakancs lerúg, itt az ideje a csobbanásnak, majd másnap egy nap nyugodt tengerparti lazulásnak. Szállásunk közel lesz a parthoz, így aki szeretne, már délután megmártózhat a Fekete-tenger hullámaiban, s másnap sem kell mással törődnunk, csak a lazulással. Hosszan elnyúló kicsit köves tengerpartja van a városnak, ahol úszás után kellemes vacsorázóhelyet találhatunk a parton és megkóstolhatunk néhány újabb helyi specialitást. Batumi városában két éjszakát töltünk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Batumi, Kutaiszi

  Reggeli után elindulunk vissza Kutaiszibe, ahol a kora délutáni órákban elfoglaljuk szállásunkat. Megtesszük kötelező ismerkedési köreinket a városban, megnézzük a piacot, s ha időnkben belefér, felmegyünk az óváros fölött magasodó  Bagrati székesegyházhoz is. Este már valamelyik kellemes étteremben vacsorázhatunk, sörözhetünk vagy akár kipróbálhatjuk a remek helyi borokat. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Kutaiszi

  A mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Transzferünkkel kiutazunk a repülőtérre, ahol programunk végződik.
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást Grúziában bérelt busszal végig a program során,
- a szállásokat Kutaisziben, 2 éjszakára panzióban,
- a szállásokat Mestiában 2 éjszakára panzióban,
- a szállásokat és a trekking során 4 éjszakára magánszállásokon, helyi családoknál, reggelivel,
- a trekkingtúra 2-3-4-5.napján ebédcsomagot,
- a trekking alatt a vacsorákat a programban feltüntetett módon,
- a trekkintúra alatt angolul beszélő helyi túravezetőt,
- a csomagszállítást a trekking alatt,
- a szállásokat Batumiban, 2 éjszakára panzióban,
- a Kutaszi környéki kirándulást a kolostorokhoz,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és az illetékek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást, a belépőket,
- a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás közvetlenül a Wizz Air Budapest - Kutaiszi járatával érhető el, amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Az utazáshoz legoptimálisabb menetrend jelenleg (02.23.) a következő:
2023.06.24. W6 2247 Budapest - Kutaiszi 05:10 - 10:10
2023.07.04. W6 2248 Kutaiszi - Budapest 10:45 - 12:00
 
Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.
 
Utazásunk az érkezési ország repülőterén indul és végződik a fenti járat aktuális menetrendjéhez igazodóan.

Utazás

Repülővel utazunk Grúziába, ott pedig helyileg bérelt kisbusszal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Kaukázus trekking programunkra túrázási tapasztalattal rendelkező, aktív utasaink jelentkezését várjuk, hiszen az 5 napos vándortúra a hágó-átkelésekkel, patakátkelésekkel, meredek emelkedőkkel egyes szakaszokon nehéz, így fontos a megfelelő fizikai kondíció és állóképesség. A túrák szinte végig 2-3000 méter tengerszint feletti magasságban lesznek, a Nagy-Kaukázus hegyláncai között, ahol az időjárás szinte az egyik percről a másikra változhat meg, és akár havazás is előfordulhat. 

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, valamint az orosz-grúz határon dúló politikai helyzet)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Szállás

Az út során szállókban, panziókban, illetve a hegyek közt helyi családoknál, magánszállásokon szállunk meg falusi turizmus keretében. A panziókban a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A panziókban a szobák szinte mindig két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállodákban van wi-fi.

A trekking során és Mestiában helyi családoknál a magánszállásokon módunk lesz bepillantást nyerni a helyiek életébe, kemencéjébe, megkóstolhatjuk a helyi házi kosztot, és megtapasztalhatjuk az igazi kaukázusi vendégszeretetet. Itt nem mindig lesz saját fürdőszoba és WC, hanem a szobákon kívül található fürdőszoba használatát kell majd több utastársunkkal megosztani. Általában 4-8 emberre jut egy fürdőszoba és WC. Ezeken a szállásokon a szobák lehetnek több ágyasak (2-3-4), így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Ezekre a területekre utazunk: Grúzia, Svanetia, Kutaiszi, Kaukázus. Grúzia: Területe 69 700 km2. Északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus láncai húzódnak, közöttük fekszik a Rioni folyó völgye, az ún. Kolhisz, amely a Fekete-tengerhez fut ki. Szomszédos országok: Oroszország, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán. Fővárosa Tbiliszi, 1.4 millió lakossal. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul.

Ország

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, ezen a területen 14:00 óra a pontos idő).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek, de nem gond nélkül

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V). Konektorok EU szabvány szerintiek, a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Grúzia nagyon biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire akár európai országokba történő utazások alkalmával is. Ezen a területen sok szegény ember él, ezért nem kell az embereket elcsábulásra bírni, még ha a kultúrájuk ezt szigorúan is bünteti. Értékeinket (kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Ez a térség alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra. Esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Grúzia klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. Itt a nagyobb magasságban hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni. A hegyeken kívül az időjárás nyáron egyenletesen napos, meleg nyár, néha rövid záporral.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni, az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözetet és egy jó bejáratott túrabakancsot mindenképpen hozzunk magunkkal, ez a legfontosabb! Ezeket ne csomagoljuk a feladott foggyászba, hanem ebben utazzunk! A feladott csomag bármikor elkeveredhet!

Ezenkívül: kényelmes közepes 30-50 l hátizsák, sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit a napi trekkingre nem hozol magaddal), fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A tengerparti programhoz fürdőruha! A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A hegyek között nagyon erős az UV sugárzás, borongós idő esetén is, így magas a leégés veszélye!
Jó naptej, ajakra is, fejfedő, jó napszemüveg feltétlenül szükséges és a trekking során kiemelten fontos!

Hálózsák nem kell, a trekking során a magánszállásokon is lesz ágynemű.

Az 5 napos trekking során a csomagszállítás biztosított, a napi szakaszokon csak kis hátizsákkal, az aznapra feltétlenül szükséges dolgokkal (elemózsia, víz, értékek, eső elleni védelem) túrázunk! Az esetleges patakátkelésekhez jól jöhet egy túraszandál, crocs papucs. A meredek kaptatók és ereszkedések miatt mindenképpen javasoljuk a túrabot használatát!
 
Ruházat: Nem iszlám országokba látogatunk, szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során előfordulhatnak korlátozott tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de mindenképp érdemes kipróbálni Grúziában a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a Grúziába utazáshoz a következőket javasolja:
Kötelezően előírt védőoltás: nincs.
Javasolt védőoltás: nincs. 
COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj. 

A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el. 

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk során reggelit minden nap kapunk, a trekking során pedig vacsorát és ebédcsomagot is, a programban feltüntetettek szerint. A többi étkezés önellátó. Utunk során erről mindig időben lesz tájékoztatás. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a helyi konyha esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a városokban és a nagyobb falvakban.

Pénz-ügy

Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. Kutaisziben és a reptéren is sok pénzváltót találhatunk, mindig ezeknél váltsunk, sose "feketén", az utcán. ATM automaták a nagyvárosokban találhatóak, de inkább készpénzt érdemes magunkkal vinni. Leginkább az amerikai dollárt kedvelik, de természetesen váltható az euró is. Grúzia hivatalos pénzneme a Lári (GEL). 1 USD – kb. 3,10 GEL, 1 EURO - kb. 3,70 GEL. Mivel a hegyitúra alatt szinte végig teljes ellátást kapunk, költőpénznek napi 15-20 dollárt javaslunk, ami fedezi az italok, további alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét.  Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 200-250 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá kb. 30 eurót!

Belépők, fakultatív programok tájékoztató jellegű árai:

- A templomok és az erődök látogatása általában ingyenes.
- Mestia svan torony: 2 GEL
- borravaló a helyi személyzetnek: kb. 30 Euro / fő

Vám

Európai Unió tagállamainak állampolgárai, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére. 
Az utazáshoz útlevél szükséges, mely az országba történő belépést követően legalább 6 hónapig még érvényes kell legyen.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Grúziában, és Örményországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 9.460 Ft /fő
Air & Cruise Extra 14.520 Ft /fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 14.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Mariann

"Örök emlék marad az első Eupolisz utam és biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó. A táj és a természet adta csodák lenyűgöztek, nagyon finom ételeket próbáltunk ki. Szilveszter profi volt és az utastársak közül néhánnyal egészen biztosan fogom tartani a jövőben is a kapcsolatot, szóval ez az út sokkal többet adott, mint vártam. Minden ismerősömnek csak órákat tudok zengeni a Kaukázusról és a megszerezett élményekről. Életem egyik legjobb élménye volt a trekking. Csodálatos helyeken jártunk. A tájjal és a vadvirágok gyönyörű látványával nem lehetett betelni. :) A túra pedig pont annyira volt fárasztó, amennyire kellett. Számomra biztonságézetet adott, hogy a helyi túravzető vezette a társaságot, a magyar túravezető pedig követte a csapatot. Szilveszter folyamatosan tájékoztatott bennünket mindenről. A trekkingen túl gasztotúrán is részt vettünk neki hála. :) Nagyon szívesen utaznák vele újra. A szállások jobbak voltak, mint amire számítottam. A buszutak kalandosak voltak, a sofőrök magyar szemmel elég extrémen vezettek, illetve a vidéken igénybe vett busszal kapcsolatban voltak fenntartásaim, hogy azzal valóban célbaérünk-e. De így kalandosabb volt az utazás. :) A tengerpartról azt gondoltam, hogy jó program lesz, de nekem személy szerint nem volt hangulatom a csendes hegyi falvak után a vidékhez képest túlzsúfolt és zajos tengerparti városhoz. Szívesebben maradtam volna a hegyekben. Kutaiszi szintén nagyon felejthető. Számomra nyomasztó volt a város. Egyedül a kolostorok voltak érdekesek, a Gelati kolostor fantasztikus volt. Bár a Kaukázusban töltött idő így is jelentős volt arányaiban nézve, mégis azt mondanám talán,hogy legyen még több nap hegyekben. :) De így is felejthetelen az élmény. :) Köszönöm. :)"

Anita

"Nagyon jó utazás volt, gyönyörűek voltak a hegyek, a többnapos túra teljesen kikapcsolt és nagyon jók voltak a túratársak is, senki sem panaszkodott egy percet sem, kellemes volt velük tölteni az utazás napjait. A túravezető nagyon lelkesítő volt. Az út csúcspontja az Ushguli melletti közel 3000 méteres hegy megmászása és az onnan elénk táruló Kaukázus főgerinc panorámája volt. A program Kaukázus trekking része, azaz a túranapok úgy voltak tökéletesek, ahogy voltak. Nekem a tengerpartból kicsit több hiányzott, Kutaisi városnézésből meg kevesebb, elegendő lett volna egy nap, fél napos kolostorlátogatással, utána meg szabadprogram. A túrákon tetszett, hogy tudtam a saját tempómban haladni (szerintem mindenki), mindig bevártuk egymást, nagyon jó kis túracsapat alakult ki. A látvány mindig csodálatos volt. A terep pedig kifejezetten tetszett, erdei talajon ment a túraútvonal nagyrészt, nem voltak nehezen járható, sziklás vagy kitett részek, kellemes volt túrázni ezen a terepen. A túravezető nagyon profi volt, elégedett voltam vele. Ügyesen megoldott minden felmerülő problémát, összetartotta a csapatot, és kellően rugalmas is volt. Nagyon szimpatikus volt, hogy lelkesített folyamatosan minket. Bármikor szívesen túráznék vele újból. A szállások teljesen megfeleltek az igényeimnek, mindenhol tiszták voltak, volt melegvíz, egy trekkingtúrához tökéletesen megfeleltek. Várakozásomat felülmúlták. A szállasadók is nagyon barátságosak és kedvesek voltak, a felszolgált ételek is nagyon finomak voltak. Az utazást aktív életmódot folytató, túrázós ismerőseimnek szívesen ajánlanám."

Petra

"A túra trekking része (első 5-6 nap) fantasztikus élményt nyújtott mindenki számára! A túraútvonalak, szálláshelyek, ellátás, túravezetés, minden tökéletes volt!!! A kulturális programok is jók voltak, de a csapat nagy hányada szívesebben maradt volna még a hegyekben további magashegyi trekking lehetőségek reményében (akár a városnézés, kolostor látogatások kárára is). A helyszín, hangulat és légkör, a helyi túravezető és szállásadók kifogástalanok voltak, szuperül éreztük magunkat! A túrázás minden nap hihetetlen élmény volt! 10* Mind a csapat túravezetője és a helyi guide is hatalmas segítséget nyújtottak, jó hangulatot teremtettek és minden szükséges információt átadtak. Köszönjük! Az utazás egyik alappillére a szálláshelyek (vendégházak) sajátosságában rejlett (számomra), így ez a szempont is maximális elégedettséget nyújtott. Az utat mindenkinek javasolnám és így is teszek!"

Alexandra

"A hegyvidéki rész elképesztően jó élmény volt, minden program a helyén volt. Már most megismételném. Külön kiemelném a jóleső figyelmességet, hogy minden este külön szobában tudtunk aludni a férjemmel, mivel ez a nászútunk volt. A tengerparti fürdőzés is nagyon jól esett, azonban a Kutaisziben töltött napokat ki tudtam volna hagyni. Nyomasztó volt számomra a városi atmoszféra a hegyi csendes, bájos falvak után. Inkább ott a hegyekben töltöttem volna még 2 napot. A hegyekben tetszett minden egyes útvonal, elképesztő tájakat láttunk, mesébe illő volt. Ha nehéz is volt, mindenki megválaszthatta a maga tempóját, voltak összevárási pontok, senki sem maradt le. Nagyon elégedettek voltunk a túrával, sok élménnyel gazdagodtunk. Bármelyik másik útra szívesen mennék Szilveszterrel, mindig megfelelő tájékoztatást kaptunk az adott napi prpgramról, és a váratlan helyzeteket is jól kezelte. Szállások tekintetében mi sokkal rosszabbra számítottunk, elvárásainkat felülmúlta mindegyik. Mindenképp javaslom majd ismerőseinknek."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.