Bejelentkezés

Erdély: Vigyázó-hegység

Három napos kikapcsolódás az őszi színeken pompázó Vigyázó-hegységben

A Vigyázó-hegység vidéke nagy ismertségnek őrvend az erdélyi túratársaink körében, hiszen viszonylag kis területen változatos felszínformákkal és számos természeti látványossággal lopja be magát az ide látogatók szívébe. A magyar irodalmakban Kalota-havasként emlegetett területen található az Erdélyi-szigethegység harmadik legmagasabb csúcsa: a Vigyázó is, amely bástyaként, a környezetéből hírtelen kiemelkedve őrködik Kalotaszeg tömbmagyarsága fölött. A hegység völgyszájainál várromok, völgyeiben ma is működő vízimalmok találhatóak, a területen pedig a 12. század óta itt élő hegyi románok: a mócok élik nehéz mindennapjaikat. Őszi három napos programunkban felkeressük a Vigyázó-hegység főbb látnivalóit, vendéglátóink jóvoltából az erdélyi konyha legfinomabb fogásai kerülnek majd az asztalainkra, a látványos túrákat követően pedig kipihenhetjük fáradalmainkat a szállásunkhoz tartozó SPA szolgáltatásai keretében.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
 • 1. nap Budapest, Kissebes, Kőrizstető, Pozsárkő, Orosz-hegy

  3
  Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben) találkozunk reggel 04:50-kor. Gyors bepakolást követően útra kelünk és az M3-as autópálya felé vesszük az irányt. (Felszállási lehetőség: Geleji-pihenő, Debrecen, Berettyóújfalu.) A határt Ártándnál lépjük át, majd Nagyvárad (Oradea), Élesd (Aleșd) elhagyásával a Királyhágót követően ereszkedik be buszunk a Sebes-Körös völgyébe, amit Kissebes (Bologa) településig el sem hagyunk. Itt egy közeli hegytetőn áll a 12. században a Nagyvárad – Kolozsvár kereskedelmi- és hadiút védelmére épült Sebesvár romja, amely alatt elrobogva érjük el a Székelyjó-patak völgyét. Kőrizstetőnél (Scrind-Frăsinet) szállunk ki a buszból és kezdjük meg körtúránkat a Vár-patak völgyében. Itt kényelmes terepen, erdészeti makadám úton haladunk az Esztenácska- és a Pejkó-patak találkozásáig, ahol túránk első sziklabástyája: a Pozsárkő is található. A turista jelzés mentén felhágunk a Vár- és Rékás-patak között emelkedő gerincre, amíg ki nem érünk egy tisztásra. Innen meredekebb ösvényen felkaptatunk a Pozsárkő csúcsára, amelyről szép kilátás nyílik a Vár-patak völgyre, a Vigyázó-hegység gerincére és a keletre elterülő Kalotaszegi tájra. A csúcsról visszatérve a bevállalósabbakkal felmászhatunk az Orosz-kőre is, amely nehezebb terepnek számít, és kell hozzá a szédülésmentesség is, ám megmászása maradandóbb élményt nyújt. Miután kigyönyörködtük magunkat az Orosz-hegyen át hegyi esztenák kíséretében leereszkedünk Kőrizstetőre, ahol a buszunkkal a néhány kilométerrel északra fekvő szállásunkig utazunk, ahol már várni fognak ránk a finom erdélyi vacsorával. Táv: 12,5 km. Szint: 430 m fel és ennyi le. Szállás: panzió, ellátás: vacsora.
 • 2. nap Havasrogoz, Vigyázó csúcs (1836 m), Fehér-kövek

  3
  A bőséges reggelink elfogyasztását követően buszra szállunk és a Mogyorós-patak mellett kiépített keskeny aszfaltúton néhány kilométert megtéve Havasrogoz móc településig utazunk. Itt veszi kezdetét a hegység leghíresebb túrája: a Vigyázó körútja. Egy rövid szakaszon még az aszfalton koptatjuk bakancsainkat, majd az erdőbe érve nekiveselkedünk a Vigyázó csúcstömbjének. Bal oldalunkon elhagyjuk a Vigyázói menedékházat, majd gyönyörű fenyők kíséretében érjük el a Vigyázó-nyerget, amelyről déli irányba fordulunk. Ettől a ponttól már csillapodik a szintemelkedés és kibontakozik a Vigyázó csúcsára vezető borókával, törpefenyvesekkel övezett, széles gyephavasi gerinc. A csúcs tömbjére érve a meteorológiai állomás után érjük el a legmagasabb pontot, amelyről tiszta időben fantasztikus kilátásunk adódik Erdélyre. Tiszta időben a kárpátaljai Hoverlától a Déli-Kárpátok gyöngyszeméig: a Retyezátig is ellátni, de kevésbé párás időben is megcsodálható innen az Erdélyi-szigethegység belső része: a Bihar-hegység főgerincével, és a Nagy-Bihar csúcsával, de látható az északkeletre elhelyezkedő Radnai-havasok és Széples tömbje is. A csoportkép elkészítését követően egy meredekebb szakaszon leereszkedünk a „Hegyek közének” nevezett nyeregig. Ereszkedésünk során pillantjuk meg a környék egyik leglátványosabb sziklaképződményét: a Fehér-köveket, amelynek mészkő sziklája markánsan emelkedik a környék sűrű fenyőerdeje fölé, uralkodását kifejezve ezzel a tájon. A Fehér-köveknél elidőzünk egy kicsit és felfedezzük magunknak a sziklaképződmény nyújtotta vad túraterepet. Visszasétálunk a buszunkhoz és kellemesen elfáradva emlegetjük majd fel a mai túra kalandjait, szépségeit szállásunk melegvizes medencéjében megpihenve. Táv: 20 km. Szint: 990 m fel és ennyi le. Szállás: panzió, ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Havasrekettye, Havasrekettyei-vízesés, Lespezi-csúcs, Budapest

  2
  Utolsó napi túránkon sem maradunk látványosságok nélkül, hiszen a hegység legismertebb látnivalóját: a Havasrekettyei-vízesést fogjuk megtekinteni. A reggelit követően bepakoljuk a csomagjainkat a buszba és elindulunk Havasrekettye településre. Itt a Székelyjó-patak völgyének felső részében fogunk túrázni, miközben kellemesen, szinte észrevétlenül emelkedünk egyre feljebb. Szűkebb sziklaszorosok között kelünk át, és amikor elkezd szerpentinezni az út, az egyik kanyarban egy rövid kitérőt teszünk, ahol megcsodáljuk a „Fátyol-vízesésként” vagy a „Menyasszony-fátylaként” is ismert vízesést, amely Erdély legszebb látnivalói közé tartozik. A 30 méter magas vízesésen zúdul le a legtöbb víz az Erdélyi-szigethegység vízesései közül, a sziklafalakra télen ráfagyó permetvíz pedig közkedvelt jégmászó falnak számít az erdélyiek körében. A vízesést követően kellemes erdei terepre térünk rá, és lassan emelkedve sűrű fenyőerdőben haladunk túránk utolsó kilátópontjáig a Lespezi-csúcsig. A csúcsra egy rövid, de meredekebb kaptatót követően lehet kijutni, amely mindenképpen megéri a fáradtságot, hiszen mesés kilátás nyílik róla a hegység belseje felé, és a Havasrekettyei-vízesésre, amely ebből a magasságból kis patakocskának fog hatni a fenyők alkotta rengeteg közt. Néhány fénykép elkészítését követően visszaereszkedünk az erdei útra, és kellemes terepen, móc rönkházak között ereszkedünk vissza Havasrogoz településre. Itt felszálunk a buszra és megkezdjük hazautunkat Budapestre, ahová előreláthatólag az esti órákban fogunk megérkezni. Utazásunk során, ha az időnk engedi, egy hosszabb pihenő erejéig megállunk a Király-hágó környékén, ahol lehetőség lesz meleg étel fogyasztására is. Táv: 13 km. Szint: 440 m fel és ennyi le. Ellátás: reggeli. Táv: 13 km. Szint: 440 m fel és ennyi le. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást panzióban, 2-3-4 ágyas szobákban,
- a két reggelit és a két vacsorát
- a SPA használatot,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a feltüntetetteken kívüli étkezéseket,
- a biztosítást.

Utazás

Autóbusszal utazunk. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programban található túraútvonalak bárki által teljesíthetők, akik aktívan túráznak a hazai hegységekben. Így túránkat szeretettel ajánljuk azoknak, akik csak most ismerkednének a magashegységi területekkel, de azok is megtalálják a számításaikat, akik már nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Legnagyobb kihívást a 2. napi körtúránk követeli meg, amikor az Erdélyi-szigethegység 3. legmagasabb csúcsára mászunk fel, egy egésznapos gyönyörű túra keretében. Technikailag a Pozsárkő és a Lespezi-csúcs sziklás kilátóhelyei igényelnek komolyabb odafigyelést, de akik nagyobb tériszonnyal küszködnek, ők „lent” megvárhatják a csapatot, amíg visszatér a pár perc kitérőre lévő csúcsokról.

Szállás

Szállásunk Székelyjó (Sacuieu) település után a Székelyjó-patak völgyében, gyönyörű fenyőerdős környezetben lesz panzióban, 2-3-4 ágyas szobákban. A szobákhoz wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva, valamint a szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is. Egyágyas elhelyezésre ezen a túrán sajnos nincs lehetőség. A szálláson van SPA (medence, amelynek hőmérséklete 30-35°C, és szauna), amelynek használatát az ár tartalmazza.

Terület

A Vigyázó-hegység az Erdélyi-szigethegység központi tagjának számító Bihar-hegység legészakibb tagja, amelyet a szakemberek külön hegyvidékként tekintenek a Jád- és a Dragán- völgyével kiegészülve. Északról a Sebes-Körös völgye, keletről a Gyalui-havasok és Kalotaszeg, délről a Bihar-hegység, nyugatról pedig a Király-erdő által határolt sok természeti látnivalót magába rejtő terület igazi turista paradicsomnak számít. Felépítését tekintve a vulkanikus kőzetek: a riolit és a dácit vannak túlsúlyban (Vigyázó tömbje), de a Fátrák hegyvilágát idéző mészkő kibukkanások (Lespezi-csúcs, Fehér-kövek), csúcsok is a terület meghatározó elemei közé tartoznak. Kalotaszeg fölé őrként magasodó Vigyázó hegytömbje közkedvelt túraterep, amelyről jó látási viszonyok mellett a kárpátaljai Hoverlától a Déli-Kárpátok egyik leglátványosabb tagjáig; a Retyezátig ellátni. A Lespezi-, és Pozsár-kő csúcsáról a Vigyázó- hegység belső része ismerhető meg, amely a 12. századtól kezdve a „havasi románokként” ismert mócok északi élőhelye. Programunk során érintjük a hegység legismertebb látnivalóját a Havasrekettyei-vízesést is (Rekiceli-vízesés / Fátyol-vízesés / Menyasszony fátyla), amely 30 méter magasságból, két „lépcsőn” keresztül zúdul le a lábunk elé, a hegység magasabban fekvő részeiből.

Időjárás

A Vigyázó-hegység egész éven keresztül kiváló túraterepet nyújt a természet kedvelői számára, de látványosság szempontjából kiemelkedik az őszi időszak, amikor a lombhullató erdők elhaló színkavalkádja keveredik az örökzöld fenyvesek állhatatos zöld színével. A területre jellemzők a légköri inverziók, ami azt jelenti, hogy az alacsonyabban fekvő területekre, völgyekbe beszorul a hideg levegő, míg a napnak kitett, magasabb részeken 5-7 °C-kal is melegebb lehet. Éjszakára fagypont közelire hűlhet le a levegő, míg nappal akár 17-20°C-ra is emelkedhet.

Felszerelés

Impregnált túrabakancs, meleg túrazokni, kamásli, túrabot (kötelezően hótányérral!), sínadrág, vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival, sál, síkesztyű, aláöltözet, polár pulóver, vastag és vékony sapka, jó napszemüveg, síszemüveg, símaszk, termosz, naptej, fejlámpa. Ajánlott túraöltözet: hosszú ujjú aláöltözet – alsó és felső, téli túrazokni, sínadrág, polár pulóver, bélelt túradzseki, sapka, síkesztyű. Javasoljuk, hogy a hótalpak tárolását, hátizsákra való felerősítését segítő eszközöket (heveder, gumipók vagy pántos hátizsák) is hozzatok, mert olyan részeken, ahol kicsi a hó, vagy a sziklák kilógnak (pl. kevés hó esett, erős szélnek kitett gerinc), a hótalpakat le kell vennünk! A hótalpakat az iroda biztosítja.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra ára félpanziós ellátást tartalmaz, azaz a szálláson kapott reggeli és vacsora mellett a túránk napközben önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség!

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 72 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával a szálláson nem lehet fizetni! Költőpénznek 7-15.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően. Étkezésre hasonlóan a hazaihoz, ajándékvásárlásra egyéni elszántságtól függően tudsz költeni.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar és nem EU állampolgárok kérjük, a jelentkezéskor az irodának jelezzék az állampolgárságukat!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.380 Ft/fő
Top: 1.815 Ft/fő
Top extra: 3.000 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.995 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.396 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.