Egyiptom

A fáraók földjén aktívan: túrák, nílusi hajózás, a legfontosabb történelmi emlékek és a varázslatos Sínai-félsziget

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt busszal végig a program során
- 2 éjszaka szállást Asszuában núbiai vendégházban, 2 ágyas szobákban, külön fürdőszobával, 2 reggelivel,
- 4 éjszaka szállást Luxorban és Dahabban, színvonalas hotelekben, 2 ágyas szobákban, külön fürdőszobával, 4 reggelivel,
- 1 éjszaka szállást Kairóban, színvonalas hotelekben. 2 ágyas szobákban, külön fürdőszobával, reggelivel,
- a nílusi hajózást felukka hajókon vacsorával, reggelivel, és alvással a hajó fedélzetén,
- a fél napos kirándulást Abu Simbelbe és Philae-szigetre külön busszal,
- Asszuában a délutáni hajós városnézést és naplemente túrát,
- Luxorban a történelmi látnivalókhoz tartó kirándulásokat,
- a Ras Mohammed nemzeti parkban az egész napos hajós kirándulást sznorkell felszereléssel, transzferrel és ebéddel,
- a Saint Catherine melletti Sínai-hegy napfelkelte túrát kötelező helyi vezetőkkel,
- a kötelező helyi idegenvezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát,
- a fakultatív programok és belépők árát,
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- a feltüntetetteken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 410 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket - amennyiben a csoport létszáma már elérte az induláshoz szükséges minimális létszámot - irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A nemzetközi repülőjegy várható ára a Budapest - Asszuán, Kairó - Budapest útvonalon: kb. 150.000 - 260.000 Ft.
A belföldi repülőjegyek várható ára (Luxor - Sarm es-Sejk ): kb. 50.000 Ft

Utazásunk az Egypt Air légitársaság közvetlen Budapest - Kairó (majd innen Asszuán) járatával érhető el a legoptimálisabban, amely jelenleg (2022.11.18.) a következő menetrend szerint repül:
2023.03.17. Egypt Air MS752 Budapest - Kairó 14:55 - 19:05
2023.03.17. Egypt Air MS96 Kairó - Asszuán 20:45 - 22:05

2023.03.25. Egypt Air MS751 Kairó -Budapest 11:30 - 13:55

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat/járatok telítettségétől.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint erősen meghaladják az elmúlt évek átlagárait. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetve az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza. Amennyiben az út indulásától/érkezésétől eltérő dátumokban repülsz, a plusz szállások foglalásában természetesen segítünk.

Utazás

Asszuánig repülővel, országon belül saját, bérelt buszokkal, majd Luxor és Sarm es-Sejk között ismét repülővel, belföldi járatokkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Bár nagy túrák nem szerepelnek a programban, fel kell hívnunk a figyelmedet, hogy az Egyiptom utunk nem egy pihentető, buszból ki- és beszállós ipari utazás. Egyiptomban utazni önmagában is kifejezetten fárasztó, programunk pedig tartalmas és ezáltal pedig nagyon sűrű is, ezért fontos, hogy bírd a napi gyűrődést, a sok utazást, a hajnali keléseket és az estig tartó programokat. Természetesen lesz időnk pihenésre is, de luxusra ne számíts, ez az út az aktív kalandokról és a minél több élményről szól.
Asszuánban egy 2-3 órás naplemente túrát teszünk amely nem jelent majd nagy kihívást, a Sínai-hegyre hajnalban felkapaszkodni viszont fárasztó és izzasztó dolog, ezért érdemes jó fizikális kondícióval eljönni az utazásra. 

Szállás

Utunk során 7 éjszakát fogunk eltölteni hangulatos és színvonalas vendégházakban és hotelekben. Szállásaink a magyarországi 3 csillagnak felelnek meg, de külön figyelünk a tisztaságra, a higiéniéra és a lehető legjobb elhelyezkedésre. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák minden esetbe két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. 1 éjszakát töltünk majd egy felukka hajó fedélzetén, kényelmes matracokon a szabad ég alatt, melyhez egy könnyed hálózsákot, ágynemű huzatot érdemes elhozni.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Egyiptom egy hatalmas közel-keleti ország, területének nagyobbik része Észak-Afrikában, kisebb része Délnyugat-Ázsiában található. A két földrészt a Szuezi-csatorna választja el egymástól. Az országot nyugatról Líbia, délről Szudán, északról a Földközi-tenger, északkeletről a Gázai övezet és Izrael, keletről pedig a Vörös-tenger határolja. Fővárosa a középkor óta az arab és az iszlám világ központja, Kairó, mely több mint húszmillió lakosával a világ egyik legnagyobb agglomerációja. A Sínai-félsziget által Afrika egyetlen transzkontinentális országa, és jelentős hatalom az arab államok között; 2022-ben a világ 12. legerősebb katonai hatalma. Több mint 100 milliós és folyamatosan növekvő népességével a legnépesebb arab ország és a harmadik legnépesebb ország Afrikában. A népesség nagy része a Nílus partján és a Nílus-deltában él, ami az ország területének töredéke, és itt találhatók a termőföldek is. Az ország többi részét túlnyomórészt a gyéren lakott Szahara sivatag borítja.

Időjárás

Egyiptomban a kora tavasz az egyik legideálisabb időpont az utazásra. A sivatagi klímán fekvő Asszuában és Luxorban még nincs annyira perzselő meleg, de így is számítsunk 25-28 fokra és szikrázó napsütésre. Hasonló időre kell számítani a Sínai-félsziget déli részén is, 26-28 fokra, sok napsütésre és kellemesen meleg tengerre.

Felszerelés

Meleg, sivatagi éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. Pakoláshoz egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák/bőrönd/sporttáska, a túrákra, napi programokra kishátizsák (legalább 25-30 literes!) javasolt, egy könnyű nyári hálózsák a hajón alvásra, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, fürdőruha, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre és légkondicionált helyekre, fejlámpa, kullancs- és szúnyogriasztó, esőkabát, az utcai lábbeli mellé egy kényelmes, bokát jól tartó túracipő, terepfutó cipő, esetleg egy könnyedebb bakancs. 
Egyiptomban szabadon viselhetünk európai ruhákat, ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de talán a Közel-Keleten itt van rá a legnagyobb esély, hogy valamilyen emésztőrendszeri betegséget összeszedjünk, bármennyire is figyelünk rá. Ha nem eszünk húst, salátát és nem iszunk frissen facsart gyümölcsleveket csak palackos vizet, jelentősen csökkenthetjük a gyomorrontás kockázatát.

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt. Az egyiptomi gyomorrontást legjobban egy speciális helyi gyógyszerrel, az Antinal nevű antibiotimukkal érdemes kezelni, melyet kint bárhol be tudunk majd szerezni.

Élelem

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon mindig kapunk bőséges reggelit. A nagyvárosokban találunk európai jellegű hipermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Egyiptomban elméletben nagyon olcsóak a déligyümölcsök, ám vigyázni kell rá, mert a turistáknak mindenhol 3-4-szeres árat fognak mondani.

Pénz-ügy

Egyiptomban a hivatalos fizetőeszköz az egyiptomi font (EGP). 1 EGP = kb. 16-20 HUF.  A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára nem sok helyen van lehetőséged. Költőpénznek nagyjából 250.000 Ft-nak megfelelő EUR-t vagy USD-t ajánlunk, mely magában foglalja az étkezések, innivalók, emléktárgyak, ajándékok, valamint a belépők árát. Természetesen ez valamennyivel kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árakat szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárokban nem. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez, a szolgáltatásokért elvárják, általános, javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10-15 %-a. 

Várható extra költségek:
- egyiptomi vízum: 25 USD
- belépők: nagyjából 150-200 EUR összesen (Egyiptomban borsosan megkérik mindenhol a látivalók árát, átlagban 15-20 euró a belépő szinte bármelyik helyszínre)
- helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: kb. 50 EUR/fő összesen
- hőlégballonozás Luxorban: 60-100 EUR/fő (nagyban függ a létszámtól)
- fakultatív kirándulás Dahabnál: kb. 40-50 EUR/fő

Vám

Magánútlevéllel, turista céllal beutazó magyar állampolgárok legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy a https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba. Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lenni a beutazástól számítva.

Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Egyitpomba.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.


Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:


Air & Cruise Top: 7.020 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 10.800 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 19.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés