Bejelentkezés

Dél-Csehország

Klasszikus kalandtúra evezéssel, túrával és hangulatos kisvárosokkal

Itt az alkalom, hogy velünk tarts Csehország legszebb és leghangulatosabb kisvárosába Český Krumlovba és hazánkban alig ismert környékére. Három napos dél-csehországi kalandtúránk alatt evezhetünk majd a Moldva vadregényes vízén egészen Český Krumlov központjáig, valamint csúcstúrára indulunk a Šumava Nemzeti Park legmagasabb cseh csúcsára és a közeli hármashatárra, hogy bejárjuk Közép-Európra legnagyobb egybefüggő erdőségét is. Túránkat a hangulatos városi bolyongások teszik teljessé a történelmi utcákon Český Krumlovban, a cseh gasztronómia remekeivel és persze helyi sörökkel megspékelve.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag
 • 1. nap Budapest, Český Krumlov

  1
  Találkozó 5:45-kor, indulás 6:00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Várhatóan a kora délutáni órákban érkezünk Český Krumlovban található szállásunkra. Gyors pakolást és felfrissülést követően közösen besétálunk a történelmi városközpontba, hogy a főtérről megkezdjük Csehország egyik legszebb történelmi városának felfedezését. Becsatangoljuk a hangulatos utcácskákat, a város felett emelkedő Vár zegzugos tereit, kertjeit. Szabadprogram keretében a naplemente eljövetelekor érdemes beülni valamelyik Moldva-parti étterembe, hogy belevessük magunkat a cseh gasztronómia alapos megismerésébe. Szállás: belvárosi szállodában, ahol 2 éjszakát töltünk.
 • 2. nap Český Krumlov (Rožmberk - Český Krumlov raftingtúra)

  2
  A mai napon a remek hangulatú Český Krumlovban töltjük az idő, ahol lehetőségetek lesz még alaposabban bejárni a kisvárost, kerékpárt bérelni, vagy akár átbuszozni a közeli České Budějovicébe is. Akik kedvelik a vizes programokat, azokkal egy izgalmas, fakultatív raftingtúrára indulunk szállásunkról. Buszunk a festői Moldva parti kisváros, Rožmberk várához repít minket, ahol már várnak ránk hajóink, hogy megkezdjük az „Igazi Kalandot” :) Eligazítás, rövid oktatás után nagy rafting hajókba pattanunk, hogy elinduljunk a hegyek között folyó Moldván Cesky Krumlov irányába. Az evezést időnként zúgók és kialakított csúzdák szakítják meg, ahol a túravezetőink biztonságos irányítása mellett suhanunk le hajóinkkal. Útközben megcsodáljuk a felettük magasodó Rožmberk várát és a helyi természet csodáit. A part mentén több pihenőhelyet is érintünk, ahol lesz lehetőségünk kipihenni az eddigi izgalmakat. Késő délután érkezünk meg hajóinkkal Český Krumlovba, ahol több csúszdán keresztül evezünk be/át az előző nap megismert történelmi városrészen. Kiszállás után a közeli régi Eggenberg sörgyár területén található sörözőben, vagy valamelyik Moldva parti kiskocsmában ünnepeljük meg izgalmas napunkat! Evezési idő: 6-9 óra, táv: 22 km. Szállás: belvárosi szállodába, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Český Krumlov, Šumava Nemzeti Park, Plechý csúcstúra (1378 m), Budapest

  3
  Kora reggel elindulunk Dél-Csehország egy ismeretlen tája felé, a Šumava Nemzeti Parkban található Plechy (Plöckenstein) 1378 méter magas csúcsának meghódítására. A Lipnói-tó közelében található Nová Pec településéig utazunk, ahonnan kezdetben kiépített útvonalon haladunk mind magasabbra. Túránk során érintjük az ipartörténelmi jelentőségű Swarzenberger-kanálist, amin a múlt században a kitermelt fákat úsztatták le egészen Bécs városáig. A csúcs felé haladva érjük el az 1090 méter magasan található, magas sziklafalakkal határolt jégkorszaki Plesné-tavat. Rövid pihenő után megkezdjük a Šumava Nemzeti Park 5. legmagasabb csúcsának meghódítását és végül gránit köveken kaptatunk fel a cseh és osztrák határon található 1378 méter magas Plechy csúcskeresztjéhez. A csúcscsokik és fotók elkészülése után elindulunk a még 1,5 kilométerre található cseh, osztrák és német hármashatár jelzőkövéig. Innen az ismert úton, a tavat megkerülve túrázunk vissza buszunkhoz. Délután megkezdjük hazautunkat Magyarország felé, ahová várhatóan az esti órákban érkezünk. Táv: 12 km szint: 600 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra. Ellátás: reggeli.

Út ára tartalmazza

- az utazást kisbusszal,
- a szállást színvonalas belvárosi szállodában, két ágyas szobákban,
- a reggeliket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a belépők árát,
- a biztosítást,
- a reggeliken kívüli étkezéseket,
- a fakultatív raftingtúra költségét (kb. 25 euró/fő).

Ha érdekel a rafting, kérjük jelentkezéskor jelezd felénk!

Utazás

Kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű ruházatot igénylő, teljesen kiépített útvonalakon haladó túrákról van szó, melyek hétköznapi erőnléttel kényelmesen teljesíthetők. A raftingtúrán teljesen kezdők is bátra szét vehetnek.

Szállás

Hotelben, kétágyas szobákban, saját fürdőszobával, mosdóval. A hotelban van étterem, bár és természetesen WIFI is.

Ország

Hazánkhoz nagyon sok szempontból hasonló ország, beszélt nyelve a cseh, de jól használható a német és az angol. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait szállásunkon van lehetőséged feltölteni.

Időjárás

Csehország időjárása hasonló Magyarországéhoz, mind hőmérséklet, mind csapadék tekintetében.

Felszerelés

Réteges túraöltözet, meleg váltásruha, polárdzseki, esőkabát, sapka, kényelmes túracipő vagy könnyű túrabakancs, váltás cipő.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, a csapvíz biztonsággal iható.

Élelem

A túra önellátó. Az élelmiszer árak kicsit magasabbak, mint a magyar árak. Lesz lehetőségünk bevásárlásra, de nem árt, ha valamennyi élelmet viszünk magunkkal. Szállásunkon, vagy annak környékén számtalan helyen tudunj majd vacsorázni.

Pénz-ügy

Az árak hasonlóak az itthonihoz, fizetőeszköz a cseh korona (1 CZK kb. 12 Ft). Korona Budapesten a nagyobb pénzváltóknál kapható. Költőpénznek nagyból annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél.
 
Összesen belépőkre kb. 5000 forintnyi koronát tegyél félre.
A fakultatív raftingtúra költsége kb. 25 euró/fő.
Ha érdekel a rafting, kérjük jelentkezéskor jelezd felénk!

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél szükséges.

Aktuális beutazási szabályok: 2021.05.15-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Csehországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától, az alábbiak szerint:

- két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 3 hónapig megengedett;
- két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges;
- egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett.

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a napi túrázásokhoz amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esernyőt, esőkabátot teszünk. A nagy csomagot csak a szállásokra megérkezve tudjuk a buszból kivenni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra: 2.070 Ft/fő
Top  + sport extra: 2.723 Ft/fő
Top extra  + sport extra: 4.500 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 4.795 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 3.836 Ft/fő (önrész: 0-20 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.