Bejelentkezés

Erdély: Bihar-hegység

Hangulatos tavaszi túrák a csodálatos Bihar-hegységben

Ezen a tavaszi hétvégén az Erdélyi-szigethegység legsokszínűbb vidékére, a magyar túrázók körében sokszor méltatlanul hanyagolt Bihar-hegységbe invitálunk Titeket! A Nógrád megye méretű területen hihetetlen változatossággal jelennek meg a különböző természeti formakincsek, amelyek közül mi mindegyikből igyekszünk „csipegetni” egy kicsit. Túránkat a világhírű Pádis-fennsíkon kezdjük meg, ahol a „pádis zöld” legelők, víznyelők, mészkősziklák alkotta harmónia semmi máshoz nem hasonlítható Erdélyben. Nem maradhat ki természetesen a hegység leghíresebb körtúrája, a Csodavár túrája sem. Vartopra érve pedig a szigethegység legmagasabb pontjának megmászására, a Nagy-Bihar (1849 m) gyephavasi csúcsára törünk, amelynek 360 fokos panorámájával semmi más csúcs nem versenyezhet a Biharban. Három napos hétvégénket végül a Rozsdás-szakadék felkeresésével zárjuk, amely méltó búcsúja lesz e fantasztikus és sokszínű hegységbe tett túráinknak. Szállásadóink jóvoltából finom és bőséges erdélyi falatok kerülnek majd az asztalainkra, amelyekből természetesen nem hiányozhat a csorba leves és a ţuică sem.
Szállás és ellátás: panzióban, reggelivel és vacsorával.
 • 1. nap Budapest, Pádis-fennsík, Csodavár, Vartop

  3
  Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben) találkozunk reggel 05:50-kor. Gyors bepakolást követően útra kelünk és az M3-as autópálya felé vesszük az irányt. (Felszállási lehetőség: Geleji-pihenő, Debrecen, Berettyóújfalu.) A határt Ártándnál lépjük át, majd Nagyvárad (Oradea), Belényes (Beius), Vasaskőfalva (Pietroasa) településeket a hátunk mögött hagyva érkezünk meg a Bihar-hegység lábához. A Köves-körös majd a Boga völgyébe érve elkeskenyedik az aszfaltút, és látványos mészkő sziklafalak között, meredek szerpentineket leírva érkezünk majd meg a Pádis-fennsík kezdetéhez, a Scarita-nyereghez, ahol leparkolunk a buszunkkal. Kis táskáinkat magunkra véve először a víznyelőkkel tarkított Bál-rétet keresztezzük, amely egykoron „leányvásárok” színhelyéül szolgált a Mócok körében. A Gavoj-réthez érve már találkozunk a frissen csörgedező Vár-patak vizével, lent a faluban lakó helyi árusok és büfések így-úgy összetákolt kalyibáival, ahol helyi finomságokat lehet enni. A csábításnak még ellenállunk, és a Ponor-rét felé vesszük az irányt, amely Románia legnagyobb felszíni dolinája, a Bihar-hegységi háromlépcsős vízrendszer második foka, ahol a „Ponor-vízkeletből” felszínre kerülő Ponor-patak elnyelődik. Ez a víz kerül a felszín alatt később a Csodavárba, majd onnan Galbina-kőközbe, és végül a Körösökbe. Mostani túránkon a Csodavárig követjük a víz nyomát! A „kulisszák” sziklacsoport előtt elhaladva gyönyörű ősfenyvesek között túrázunk a Csodavár fantasztikus barlangszájához, a 60 m-es „Nagy-Portáléhoz”, amely Erdély legnagyobb barlangnyílása. Itt egy meredek törmeléklejtőn, lánc és vassodronyok segítségével lejjebb ereszkedünk a „Belső várudvar” mélyére. Keresztezzük a „Fischer-kőfolyást”, majd a „Tulogdi gábornál” kimászunk a Csodavár „Külső várudvarából”. A Cholnoky- és Papp-kilátókat érintve tekinthetünk majd le a Csodavár kettős katlanába, majd visszatérünk a Glavoj-rétre, ahol megkóstolhatjuk a helyiek által készített nagyon finom, intenzív ízvilággal bíró lángost és plăcintă-t. Kis feltöltődést követően visszasétálunk a buszhoz és Vartopra utazunk, ahol a szállásunk lesz. Táv:12 km. Szint: 400 m fel és le. Szállás: panzió. Ellátás: vacsora.
 • 2. nap Vartop, Nagy-Bihar-csúcs (1849 m), Vartop

  3
  Bőséges reggelit követően egynapos hátizsákunkkal felkerekedünk és megcélozzuk az Erdélyi- szigethegység legmagasabb pontját, a Nagy-Bihart. A Vartop-nyeregben fekvő szállásunktól gyalog indulunk útnak, és a csak télen működő sífelvonó kíséretében meredeken felkaptatunk a gerincre. Az Alsó-havas gyephavasi hegyhátát elérve már tulajdonképpen „örömtúrázásban” folytatjuk utunk egészen a csúcsig, a lassan, éppen csak emelkedő gerincen. Utunk során érintjük a „Visszhangos-követ”, amely a mócok körében legendákkal átszőtt helynek számít, majd az 1510 méter magas Bihar-nyerget, amely hajdan fontos átjáró volt a Körös és Aranyos vidéke között, emellett pedig „leányvásárok” helyszínéül is szolgált. Már közel a Tv-reléállomás épületével ellátott csúcs, amelyhez azonban még majd’120 métert kell emelkednünk fél kilométeres távon. A csúcsról tiszta idő esetén páratlan 360 fokos panoráma terül elénk, amely minden fáradtságunkért kárpótolni fog. A „Nagy-Bihar panorámáját” hazánk első tudományos barlangkutatója Schmidl Adolf 1863-ban rajzolta meg, amely fontos lépcsőfok volt a Szigethegység tudományos feltárásában. Extrém tiszta idő esetén egész Erdélyt keresztbe lehet látni a Radnai-havasoktól a Déli-Kárpátok vonulatáig, a Nagy-Alföldtől a Gyalui-havasokig. Miután kigyönyörködtük magunkat visszasétálunk Vartopra és egy búcsúest keretében megünnepeljük az aznapi teljesítményünket. Táv: 21 km. Szint: 1070 m fel és le. Szállás: panzió. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Vartop, Rozsdás-szakadék, Bak-hát, Budapest

  2
  Reggelink elfogyasztása után bepakolunk a buszunkba, de még nem indulunk el haza, hanem egy kisebb körtúra keretében megnézzük a hegység nagy nevezetességének számító Rozsdás- szakadékot. Túránkat vartopról indítjuk, az aszfaltút mellett kezdődő völgy bejáratánál. Sűrű fenyvesek között emelkedünk a nem túl jól karbantartott turistaúton, amíg egy tisztásra nem érünk. A „pádis zöld” gyepet követve egyszer csak eltűnik lábunk alól a talaj, és egy 200 méter mély, igen széles szakadék peremén találjuk magunkat, amit az erdélyiek egyszerűen csak „rozsdásként” emlegetnek. A fenyvesekkel övezett szakadék egy időszakosan működő patak hátravágódása során alakult ki a törmelékes üledékes kőzetben. Ez a folyamat a mai napig tart és folyamatosan hátrál a völgy. A panoráma kép elkészítése után a turistaösvényt követve az erdőbe sétálunk és szép panorámák mellett megkerüljük a Bak-hát csúcsát. Erdőszéli kilátó-pontjainkról remek képek nyílnak a Béli-hegység, a Királyerdő, a Belényesi-medence vidékére, és a Bihar- hegység belső északi részeire is. Körtúránk befejeztével visszasétálunk Vartopra, és egy egészségügyi szünetet követően buszra szállunk, majd megkezdjük hazautazásunkat. Táv: 7 km. Szint: 430 m fel és le. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást apartmanban 2 éjszakára, 2-3 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a félpanziós ellátás
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazás költségeit (A transzfer ára: 24.900 Ft),
- a biztosítást,
- a félpanziós ellátáson kívüli étkezéseket.

Utazás

A találkozó helye és ideje egyéni kiutazás esetén: Vasaskőfalva (Pietroasa), a Regina Market bolt előtti parkolóban.

GPS-koordináta: 46.5910200170171, 22.55632519023056
Térkép: https://goo.gl/maps/1YqAs1nAtCf6Jvhb7

Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 24.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Transzfer esetén találkozó 5:50 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor!

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az egyéni kiutazások függvényében a létszám kis mértékben emelkedhet. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túraútvonalak közepes nehézségűeknek számítanak, ami azt jelenti, hogy ha rendszeresen túrázol, akkor nem érhetnek meglepetések. A Csodavár túrája jó mozgáskoordinációt kíván, rövidebb szakaszokon a kezünket használva kell majd haladunk, esős időjárás esetén pedig fokozott figyelemmel kell lennünk. A mozgásunkat itt-ott láncos biztosítások és fém létrák segítik a sziklafalakon. A Nagy-Bihar gerinctúrája egy rövid, meredek kaptatóval kezdődik, amely után már kevesebb lesz a szintemelkedésünk. Egész napos hosszú túránk, kiváló terepnek számít a túrabotozóknak, a hegység gyephavasi hegyháta a szigethegység leghosszabb egybefüggő gerince!

Szállás

Szállásunk a Vartop-nyeregben lesz a Nagy-Biharra vezető gerinc alatti hangulatos panzióban, 2-3 ágyas szobákban. A szobákhoz wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva, valamint a szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is. Egy ágyas elhelyezésre ezen a túrán sajnos nincs lehetőség. A szobákban általában 1 franciaágy és 1 egyszemélyes ágy található.

Terület

A Bihar-hegység az Erdélyi-szigethegység központi magja, és annak legmagasabb vonulata, hatalmas kiterjedésű É-D irányú gyephavasi gerinccel, amely a Nagyváradot – Kolozsvárral összekötő Sebes-körös völgyétől az Aranyos-folyó völgyéig nyúlik le. A terület a Körösök, a Kis-Szamos és az Aranyos forrásvidéke. Felépítésileg igen mozaikos hegység több részre is bontható, központi magja a világhírű, mindössze 36 km 2 területű Pádis-fennsík mészkő vidéke, amelyben hihetetlen gazdagságú felszíni és felszín alatti mészkőformák (pl: Csodavár, Ponor-rét stb…) fordulnak elő. Déli része az „Alsó-havas” vonulata, amelyben a Szigethegység legmagasabb csúcsa: a Nagy-Bihar tetőzik 1849 m magassággal. A terület feltárása Czárán Gyula nevéhez fűződik, aki birtokai összes jövedelmét a hegység feltárására fordította, az így kialakult turistaút-hálózat nagy része addig alig járt, vagy egyáltalán nem ismert vadonokba vezette a természetjárókat. Munkája nélkül a hegység ezen részei valószínűleg ma sem lennének járhatók.

Időjárás

A Bihar-hegység Erdély legcsapadékosabb vidéke, mivel a Nagy-Alföldről érkező meleg, nedves légtömegek itt találkoznak először a hegyekkel. Ennek ellenére a május – június környéke stabilabb szokott lenni, a nyári végi, őszi csapadékos időjáráshoz képest. A túránk során hóra nem kell számítanunk, azonban csapadék és szél előfordulhat, amelyek bizonyos esetekben felül is írhatják a program tervezetét. Éjszaka 5-12 °C fokra lehet számítani, a nappali hőmérséklet ilyenkor akár 22-25 °C is lehet.

Felszerelés

Könnyű túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, lélegző alsó és felső ruházat, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás ruházat. Szükség lehet fejlámpára, és a köves szakaszokon túrabotra is akár. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű, kényelmes hátizsákot, az éppen nem szükséges holmid és a nagy táskád a buszban hagyhatod.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra ára félpanziós ellátást tartalmaz, azaz a szálláson kapott reggeli és vacsora mellett a túránk napközben önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség! Első napunk folyamán a Glavoj-réten van lehetőség nagyon finom helyi lángost vagy plăcintă-t enni, ami helyi, házi termékekből készül és nagyon ajánljuk.

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 72 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával a településen nem lehet fizetni! Költőpénznek 7-15.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően. Étkezésre hasonlóan a hazaihoz.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar és nem EU állampolgárok kérjük, a jelentkezéskor az irodának jelezzék az állampolgárságukat!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. 

A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra:  Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 4.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 9.216 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu


A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.