Bajkál-tó

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)
A Bajkál-tó gigantikus, ősi mélyedés: 636 km hosszú, 80 km széles, és 1637 méter mély. Kora több mint 25 millió év - öregebb, mint bármely más tó a Földön. Itt, a barguzini és bajkáli hegyek hófödte csúcsai között, a sztyeppék és a tajga határán található árok a föld édesvízkészletének egyötödét tartalmazza! A hatalmas vízen, télen a jégpáncél olyan vastagra nő, hogy egy időben a Transzszibériai vasútvonal is a tavon keresztül haladt. A környék Oroszország talán legszebb része, melyet jogosan neveznek Szibéria gyöngyszemének, de nem csak a látvány szempontjából. Több mint ezer olyan növény és állatfaj él itt, melyek sehol máshol a Földön nem találhatóak meg. A bajkáli fóka 5000 km-re él legközelebbi rokonától! A Bajkál-tó a természet olyan ékköve, melynek vize, szépsége, felbecsülhetetlen értéke maradandó élményt nyújt minden idelátogatónak.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Irkutszk
 

Hajnali órákban megérkezünk Irkutszkba. Iránytaxival vagy tömegközlekedés busszal megyünk a szállodába. Elfoglaljuk szállásunkat, többágyas szobákkal, közös zuhanyzóval, WC - vel. Megreggelizünk, fürdünk, majd meglátogatjuk a helyi piacot, élelmiszerboltokat, és lesz lehetőségünk pénzváltásra is. Ezután indulunk Lisztvjankába, tömegközlekedéssel. Útközben, Talci Szabadtéri Múzeumát látogatjuk meg, majd megérkezünk az Angara forrásához, ahol a folyó elhagyja a Bajkál-tavat. Ez az egyetlen kivezető út a hatalmas medencéből. Megcsodáljuk a Sámán-sziklát, amely kicsit veszített ugyan magasságából, a szovjet időkben az Angara-n épült hatalmas vízerőmű miatt, de még ma is pazar látvány. Éjszaka a szállodában.

2

 
Bajkalszk
 

Reggeli után iránytaxival kimegyünk a pályudvarra, és vonattal Bajkalszkba utazunk, amely 140 km messze van Irkutszktól a Hamar Daban hegység lábánál. Érkezés után délután elfoglaljuk szállásunkat, többágyas szobákkal, közös zuhanyzóval, WC - vel. Délután a városban van lehetőség élelmiszerek és egyéb használati tárgyak vásárlására, személyes szükségletek szerint. A következő napokban hosszabb ideig leszünk távol a civilizációtól, ennek megfelelően kell felkészülnünk Éjszaka a szállodában.

3-8

 
Gyalogtúra
 

Reggeli után indulunk gyalogtúránkra. Az elkövetkezendő napokban kb. 70 km gyalogunk összesen. (Azokat a holmikat, amiket nem viszünk magunkkal, a szállodában hagyjuk.) Vonattal megyünk Vidrino faluig (kb. 30 km), ahonnan gyalog folytatjuk utunkat a Sznezsnaja folyó mentén erdei utakon, ösvényeken haladunk, tehát nem őserdei körülmények között, azonban nem is kiépített turistautakon a Szelenginka folyó torkolatáig. Itt a két folyó találkozásánál táborozunk le sátrakban. A következő nap reggelén átkelünk a Szelenginka folyón egy gázlón, ami combig, derékig érő vizet jelent. A helyi viszonyok között ennek a lehetősége, sajnos, ott is fennáll, ahol egyébként szokott lenni a vízfolyáson átívelő híd vagy fatörzs, de az ennél kisebb vizet jelent. Előre nem látható körülmények miatt (pl. időjárás) változhat a túra útvonala és időtartama is! Megérkezünk a Coboly tavakhoz. A két tavat egy keskeny választja el egymástól. A két tó együttesen 2,5 km hosszú, és 600 méter széles. A kisebbik tó északi partján táborozunk. Éjszaka a megszokott sátrakban. Harmadik napunkon folytatjuk utunkat a Coboly tó mellett, majd a nagy tó felső végénél állítjuk fel sátrainkat. A negyedik napon pihenhetünk a tó partján, jó lehetőség nyílik növények, gyümölcsök gyűjtésére, horgászásra, erdőjárásra, de tehetünk egy kisebb, egynapos kirándulást is a környéken, meglátogathatjuk a Szkazka vízesést, vagy akár felmehetünk a közeli Neftjannikov csúcsra (2158 méter). Éjszaka sátrakban. Az ötödik napunkon elindulunk visszafelé. Átkeltünk a Szelenginkán, majd letáborozunk a Szelenginka és a Sznezsnaja folyó találkozásánál. Az utolsó gyalogtúrás napunkon eltúrázunk Vidrino falu vasútállomásáig, majd vonattal visszatérünk Bajkalszkba, a szállodába.

9

 
Tartalék nap, Bajkalszk
 

Tartalék nap rossz idő esetére. Éjszaka a szállodában.

10

 
Bajkalszk
 

Pihenés, vásárlás Bajkalszkban, séta a tó partján. Éjszaka a szállodában.

11

 
Arsan
 

Reggeli után indulunk helyi buszjárattal Arsan faluba, ami kb.160 km távolságra található a Tunkinszki völgyben a Keleti Szaján hegységben található Tunkinszki hegygerinc lábánál. Itt először meglátogatunk egy buddhista imahelyet (dacan), majd a Kingara-folyót vesszük célba, és megnézzük annak vízesését. Ez a hely nagyon népszerű a helyiek és a "hazai" orosz turisták között. A faluban több kávézót is találunk, ahol lehet ebédelni, megkóstolva a burját konyhát. Estére visszatérünk Bajkalszkba. Éjszaka a szállodában.

12

 
Szlugyanka, Karsznaja poljana
 

Reggeli után indulunk következő rövid gyalogtúránkra, mely hossza összesen 60 km, 1600 méter szintemelkedéssel. Először vonattal elmegyünk Szlugyankaig (kb. 35 km), majd gyalog folytatjuk utunkat a Cserszkogo csúcs felé. Táborunkat Karsznaja poljana tisztáson állítjuk fel. Éjszaka sátrakban.

13

 
Hamar-Daban meteorológiai állomás
 

Folytatjuk utunkat egy 1400 méter magasan található Hamar-Daban meteorológiai állomásig ahol letáborozunk. Éjszaka sátrakban.

14

 
Cserszkogo csúcs (2092 méter), Szlugyanka, Bajkalszk
 

Felmegyünk a Cserszkogo csúcsig 2092 méter magasra, ahonnan lélegzetállító látvány nyílik a Hamar - Daban hegyeire és a Bajkál tóra. A visszaúton megnézzük a Podkomarnaja folyó vízeséseit, majd legyaloglunk Szlugyankaig ahonnan vonattal térünk vissza Bajkalszkba a szállodába. Éjszaka a szállodában.

15

 
Kis-tenger
 

Korán reggel indulunk utunk következő célpontjai felé: meglátogatjuk a Bajkál-tó nyugati partjánál fekvő Olhon-szigetet, és a Kis-tengernek nevezett szorost, ami a tó partja és sziget között terül el. Végigutazunk tehát a Bajkál déli, majd Irkutszk érintése után a nyugati partjának egy részén, tajgán, sztyeppéken és sziklás partvidékeken keresztül. Reggeli után vonattal utazunk Irkutszkba ahol meglátogatunk egy akváriumot, ahol a Bajkál-tóban élő, a világ egyetlen édesvízi fókájával ismerkedhetünk meg. Ezután rövid szabadprogram következik, melynek során vásárlására, sétára, kávézásra van lehetőségünk, személyes szükségletek szerint. Délután bérelt kisbusszal továbbindulunk a Kis-tenger felé, majd 200 kilométer utazás után megállunk éjszakára a sztyeppén fekvő éjszakai táborhelyünkön (1000 méter magasan vagyunk a tengerszint felett). Fontos, hogy a táborhelynél nincs víz, ezért a főzéshez, tisztálkodáshoz kannákban kell hozni magunkkal. Éjszaka sátrakban.

16

 
Szahjurta, Olhon-sziget
 

Ezen a napon reggeli után kisétálunk a Bajkál-tóhoz, majd továbbindulunk Szahjurta (MRSZ) faluba. Innen a félóránként induló komppal kelünk át az Olhon-szigetre. A szigeten Huzsir falu a cél, melynek közelében meglátogatjuk a híres Sámán-sziklát, amit a szovjet időkben megpróbáltak lerombolni. Itt szokták megtartani a sámánok és varázslók fesztiválját, a sziget elég népszerű a helyi hitvilág sámánjainak körében. A faluban, meglátogatjuk a helyi (természetesen sámán) múzeumot, majd szabad séta keretében eszünk, iszunk, ismerkedünk. Az éjszakát sátrainkban töltjük, nem messze a falutól.

17

 
Pihenőnap, Irkutszk
 

Lehetőség van pihenésre a tó homokos partján, illetve kalandosabb kedvűek fakultatív program keretében bérelt UAZ-zal látogathatnak el a sziget északi csúcsához, a Hoboj-fokhoz. Délután meglátogatjuk a szomszédos Haranci falut is, ahol megcsodálhatjuk egy helyi lakos szánhúzó kutyáit. Fakultatív program keretében este megismerkedhetünk burját népi szokásokkal, életmóddal, vagy találkozhatunk egy sámánnal. Vacsora után tisztálkodhatunk egy gőzfürdőben, majd este indulunk vissza Irkutszkba.

18

 
Irkutsz
 

Hazautazás.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés