Bejelentkezés

Árvai-Beszkidek: Babia Gora (1725 m) és Pilszkó (1557 m)

Téli túra az elfeledett Árvai-Beszkidek csodálatos téli hegyvidékén

Az Árvai-Beszkidek a Kárpátok hegykoszorújának magyarok által kevésbé ismert vidéke, az egykori Árva vármegye és a Magyar királyság legészakibb határrészét képezte. Túránk során csodás téli környezetben, fenyőerdők ösvényein bakancsolunk fel az Árvai-Beszkidek gyephavasi gerincére: a Visztula- és a Fekete-Árva forrásvidéke fölé magasodó valamikor határcsúcsra, a Babia Górára, rákövetkező nap pedig a kistestvérére a Pilszkóra.

Időpontok

 • 2024. január 27 → 28.
 • 1. nap Budapest, Parassapuszta, Polhora, Babia Gora (1725 m), Sósvízi-menedékház

  3
  Találkozás 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor. Rövid pihenőkkel utazunk Parassapuszta – Besztercebánya – Rózsahegy érintésével Szlovákia legészakibb településére Polhorára, amely egykor a sós vízű forrásairól volt híres. Kisbuszunkat a Sósvízi (chata Slaná vodá) menedékház parkolójába hagyjuk, majd rátérünk a sárga jelzésre. Hagyásfákkal tarkított legelőket keresztezünk, sűrű fenyőerdő ösvényein koptatjuk bakancsainkat, és egyenletesen emelkedünk, amire kiérünk a Babia Góra csupasz, klasszikus gyephavasi gerincére, a mai Szlovákia és Lengyelország határára. Tiszta időben igen pazar kilátás adódik a Visztula és a Fekete-Árva természetes vízválasztójáról: gyönyörködhetünk a Magas-Tátra, a Liptói- havasok és a Beszkidek vonulataiban csak úgy, mint az egykori legzordabb vármegyénk fenyves-dombos vidékének látványában. A csúcsfotók elkészítését követően visszafordulunk és a surlófények kíséretében az általunk már ismert útvonalon visszaereszkedünk a Sósvízi menedékházig, ahol a szállásunk is lesz. Táv: 17 km, Szint: 950 m fel és ennyi le. Szállás: menedékházban 2-3 ágyas szobákban.
 • 2. nap Sósvízi-menedékház, Pilszkó (1557 m), Besztercebánya, Budapest

  3
  Bőséges reggelink elfogyasztását követően járműveinkbe szállunk és a Lengyel-Szlovák határ közvetlen közelébe utazunk. A Pilszkó tömegének nagyrésze Lengyelországban húzódik, azonban a csúcs a történelmi Árva vidékén magasodik. Az időjárás és a határhelyzet függvényében eldöntjük, hogy a csúcsra vezető két útvonal közül melyik túrautat válasszuk, majd nekiveselkedünk a sűrű fenyőerdőben vezető ösvénynek. A lucfenyvesből álló erdőből kiérve rajzolódik csak ki igazán a gyephavas széles gerince, amelynek legmagasabb pontjáról tiszta időben fantasztikus 360°-os panorámával jutalmaz meg minket a Pilszkó csúcsa. A csúcscsoki elfogyasztása után vissza sétálunk a buszunkhoz és Besztercebánya érintésével Budapestre utazunk, ahová várhatóan az esti órákban fogunk megérkezni. Táv: 14-16 km, Szint: 830 m fel és ennyi le. Időtartam: 5-6 óra.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást menedékházban egy éjszakára, 2-3 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- egy reggelit,
- a szervezést és a túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozás 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az egyéni kiutazások függvényében a létszám kis mértékben emelkedhet. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az Árvai-Beszkidekbe irányuló túráink klasszikus magashegyi túrák, melyek túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételeznek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Ha aktívan túrázol, akkor a napi túrák teljesítése nem jelenthet problémát.

Szállás

Menedékházban, 2-3 ágyas szobákban. Hálózsákot célszerű hozni.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat havazás, szélvihar, ezért fontos a megfelelő, réteges öltözködés.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

Fontos! A túrához hozz magaddal jó minőségű, „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy a hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken nagyon jó hasznát veheted! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Amennyiben a hóviszonyok megkívánják és hótalpakra van szükség a túra teljesítéséhez, úgy azokat az irodából is tudod bérelni. Ezek ára a hétvégi túrára 10-15 euró/fő.

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A vasárnapi reggelin kívül önellátó. A menedékház éttermében lehetőség van tradicionális árvai ízvilágú ételeket is megkóstolni.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 10-15.000 Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, vagy amennyit itthon is elköltenél 2 nap alatt.

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Kérjük, nézd meg, van-e ennek megfelelő érvényes utasbiztosításod! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 3.480 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 2.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 5.876 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu


A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.