Árvai-Beszkidek: Babia Gora (1725 m) és Pilszkó (1557 m)

Téli túra az elfeledett Árvai-Beszkidek csodálatos téli hegyvidékén

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 19.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert azkorlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia
Az Árvai-Beszkidek a Kárpátok hegykoszorújának magyarok által kevésbé ismert vidéke, az egykori Árva vármegye és a Magyar királyság legészakibb határrészét képezte. Túránk során csodás téli környezetben, fenyőerdők ösvényein bakancsolunk fel az Árvai-Beszkidek gyephavasi gerincére: a Visztula- és a Fekete-Árva forrásvidéke fölé magasodó valamikor határcsúcsra, a Babia Górára, rákövetkező nap pedig a kistestvérére a Pilszkóra.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2023. február 11. -
2023. február 12.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Parassapuszta, Polhora, Babia Gora (1725 m), Sósvízi-menedékház
 

Találkozó 05:50-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Rövid pihenőkkel utazunk Parassapuszta – Besztercebánya – Rózsahegy érintésével Szlovákia legészakibb településére Polhorára, amely egykor a sós vízű forrásairól volt híres. Kisbuszunkat a Sósvízi (chata Slaná vodá) menedékház parkolójába hagyjuk, majd rátérünk a sárga jelzésre. Hagyásfákkal tarkított legelőket keresztezünk, sűrű fenyőerdő ösvényein koptatjuk bakancsainkat, és egyenletesen emelkedünk, amire kiérünk a Babia Góra csupasz, klasszikus gyephavasi gerincére, a mai Szlovákia és Lengyelország határára. Tiszta időben igen pazar kilátás adódik a Visztula és a Fekete-Árva természetes vízválasztójáról: gyönyörködhetünk a Magas-Tátra, a Liptói- havasok és a Beszkidek vonulataiban csak úgy, mint az egykori legzordabb vármegyénk fenyves-dombos vidékének látványában. A csúcsfotók elkészítését követően visszafordulunk és a surlófények kíséretében az általunk már ismert útvonalon visszaereszkedünk a Sósvízi menedékházig, ahol a szállásunk is lesz. Táv: 17 km, Szint: 950 m fel és ennyi le. Szállás: menedékházban 2-4 ágyas szobákban.

2

 
Sósvízi-menedékház, Pilszkó (1557 m), Besztercebánya, Budapest
 

Bőséges reggelink elfogyasztását követően járműveinkbe szállunk és a Lengyel-Szlovák határ közvetlen közelébe utazunk. A Pilszkó tömegének nagyrésze Lengyelországban húzódik, azonban a csúcs a történelmi Árva vidékén magasodik. Az időjárás és a határhelyzet függvényében eldöntjük, hogy a csúcsra vezető két útvonal közül melyik túrautat válasszuk, majd nekiveselkedünk a sűrű fenyőerdőben vezető ösvénynek. A lucfenyvesből álló erdőből kiérve rajzolódik csak ki igazán a gyephavas széles gerince, amelynek legmagasabb pontjáról tiszta időben fantasztikus 360°-os panorámával jutalmaz meg minket a Pilszkó csúcsa. A csúcscsoki elfogyasztása után vissza sétálunk a buszunkhoz és Besztercebánya érintésével Budapestre utazunk, ahová várhatóan az esti órákban fogunk megérkezni. Táv: 14-16 km, Szint: 830 m fel és ennyi le. Időtartam: 5-6 óra.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés