Ausztrália

Kiscsoportos utazás a kenguruk földjére

Ausztrália, egy ország mely egyben Földünk legkisebb kontinense, és a legek földje: a legszárazabb, a legidősebb, a legkülönösebb állat- és növényvilággal. Napfényes, homokos tengerpartok, hatalmas sivatagok, egyedülálló, különleges állatok, és növények. Sydney-ben, Ausztrália legnépesebb városában kezdjük utunkat, majd irány az ország közepe. A vörös sivatagban tiszteletünket tesszük az itteni őslakos törzsek szent helyénél, az Ulurunál, autózunk az ország központjában a száraz, sziklaformációkkal izgalmassá tett sivatagban. Végül pedig Földünk legnagyobb korallzátonyánál gyönyörködhetünk a színpompás tengeri élővilágban. Terra Australis Incognita, az ismeretlen déli föld, melynek ezernyi arca, bennszülöttek, koalák, kenguruk, kacsacsőrű emlősök, krokodilok, a Nagy-korallzátony színpompás élővilága és számtalan más természeti csoda vár ránk utunk során.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Sydney Operaház (UNESCO Világörökség),
- Alice Springs, város az ország vörös szívében,
- Uluru, más néven Ayers Rock, a szikla, az őslakosok szent helye (UNESCO Világörökség),
- Cairns környéki trópusi dzsungel,
- A Nagy-korallzátony (UNESCO Világörökség).
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Sydney
 

Érkezés Ausztrália legnagyobb városába, Sydney-be. A repülőtéren felvesszük buszunkat, amivel a következő pár napban közlekedni fogunk, és irány a szállásunk. Miután kipakoltunk egy rövid városnézés segítségével akklimatizálódunk. A város két fő látványossága az operaház és az öböl fölött átívelő Harbour Bridge. Következő nap közelebbről is megtekintjük, de a mai napon inkább a belvárosban sétálunk, és kipróbáljuk az ausztrál konyha remekeit, krokodil, kenguru, emu... A városban két éjszakát töltünk. Szállás: apartmanban.

2

 
Sydney
 

Reggeli után irány a Harbour Bridge. Az egyik tartóoszlop tetején, 87 m. magasan kialakított kilátóból csodálhatjuk meg Sydney panorámáját. Aki magasabbra vágyik, az fakultatív program keretében felkapaszkodhat a híd 134 m. magas tetejére is, egy speciális vezetett túra keretében. Innen irány a világhíres operaház. Végigsétálunk a kikötőn, megnézzük a XIX. században épült régi vámházat, majd az operaház után betérünk a Királyi Botanikus kertbe, ahol elkezdhetjük az ismerkedést Ausztrália egyedi növényvilágával. Itt akár piknikezhetünk is a helyiek példáját követve. Ebéd után irány a Bondi Beach, Ausztrália egyik leghíresebb strandja. Hosszú fehér homokos part, vakítóan kék óceán, napsütés, szörfösök a hullámokon, mintha a Baywatch forgatásába csöppentünk volna. Mielőtt lemenne a nap visszatérünk a városba, és napnyugta után a központ valamelyik hangulatos helyén megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: apartmanban.

3

 
Sydney, Alice Springs, Uluru
 

Ma a hosszú utazásé a főszerep. Repülőjáratunk indulásának függvényében elrepülünk Ausztrália vörös szívébe. Alice Springsbe érkezünk, ahol egy egészen más világ vár minket. A levegő forró és száraz, és akármerre nézünk a táj vöröses színű. Felvesszük bérelt kisbuszunkat, és közel ötszáz kilométeres útra indulunk, melynek célja az Uluru-Kata Tjuta nemzeti Park. A késő esti órákban érkezünk meg szállásunkra, mely a Nemzeti Parktól nem messze található. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

4

 
Uluru, Kata Tjuta
 

Az Uluru, más néven Ayers Rock egy óriási homokkő sziklatömb gyakorlatilag az ország közepén. A Világörökség részét képező szikla 348 m. magas és nagyobb része a föld alatt van. Az Uluru az itteni őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. Az Ausztrália közepén élő őslakók egy része ma is elzarándokol ide vallási okokból. Az Uluru egyike a világ legszentebb helyeinek. Korán reggel indulunk, hogy a nagy meleg beköszönte előtt körbejárjuk a nem őslakos ausztrálok által halott szívnek nevezett hatalmas sziklát. Túránk végén megebédelünk, és megpihenünk egy árnyékos helyen, hogy átvészeljük a nap legmelegebb részét. Délután átbuszozunk a nem messze található Kata Tjuta, más néven Olga hegyhez. Itt szürreális formájú vörös sziklák között túrázunk a sivatagban, majd naplementére visszamegyünk az Uluruhoz, hogy naplemente nézőpontról csodálhassuk meg a vörösen izzani látszó sziklatömböt. Naplemente után visszatérünk szállásunkra. Szállás: szállóban. Túratáv Uluru: 10 km., szintemelkedés 80 m. fel, 80 m. le. Túratáv Mt. Olga: 7 km., szintemelkedés 350 m. fel, 350 m. le.

5

 
Uluru, Cairns
 

A mai nap célja Ausztrália kelti partja, a Nagy-korallzátony fővárosa, Cairns. Kimegyünk a repülőtérre, és pár órás repülés után a Csendes-óceán partján landolunk. Cairns az esőerdő és a Nagy-korallzátony találkozásánál fekszik és ennek köszönhetően rengeteg természeti látnivalót találhatunk itt. Miután elfoglaljuk szálláshelyünket, meglátogatjuk a Botanikus kertet, ahol az eddig Ausztráliában látottaktól eltérő növényvilágot ismerhetünk meg. A kert után meglátogatjuk a város központjában kialakított mesterséges lagúnát, ahol jól esik egy kis hűsülés a nagy melegben. Szállás: szállóban, a következő 4 éjszakát fogjuk eltölteni.

6

 
Cairns, Kuranda
 

Reggel kimegyünk Cairns pályaudvarára, hogy vonatra szállva, kétórás utazás után elérjük a Tabeland fennsíkot, és rajta az esőerdőben fekvő Kurandát. A vonatút során a buja trópusi növényzettel borított meredek domboldalak, és látványos vízesések sokasága felejthetetlen élményt nyújt. Az 1882 és 1891 között épült vasútvonalon 15 alagút és 37 híd található. Kurandában pár órás szabadprogram keretében lazítunk, meglátogathatjuk a helyi piacot, egy koala kertet, vagy egy lepke farmot, vagy madár parkot. Ebéd után busszal megyünk vissza Cairnsbe, vagy aki szeretné, az fakultatív program keretében drótkötélpályán, felvonón is jöhet. A 7,5 kilométer hosszú, másfél órás felvonós utazás során felülről, szinte madártávlatból lehet lepillantani az esőerdőre. Két helyen lehetőség van kiszállni a felvonóból, egy rövid séta idejére a trópusi erdőben. Délután érünk vissza tengerpartra, ahol még meglátogathatjuk a város körüli strandok valamelyikét. Szállás: szállóban.

7

 
Cairns, Palm Cove
 

Reggeli után, aki szeretne közelebbről megismerkedni Ausztrália őslakosainak kultúrájával, életével, azokkal meglátogathatjuk a Tjapukai Aboriginal Cultural Parkot. Itt megismerkedhetünk az őslakosok kultúrájával, ételeikkel, táncaikkal, dobálhatunk bumerángot. Ebéd után ismét irány Palm Cove, ahol megismerkedhetünk a környék és Ausztrália egyik legveszélyesebb élőlényével, a sósvízi krokodillal. Cairns-től északra található krokodil farmra látogatunk, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a „saltie”- kel, ahogy a helyiek hívják ezeket a hatalmas hüllőket. Etetés, krokodil támadás, fotózkodás, és sok más érdekes program vár minket. De itt nem csak krokodilok vannak, hanem láthatunk többek között koalákat, kengurukat is. A kenguruk hatalmas kifutókban szabadon mászkálnak, ahova mi is bemehetünk, és akár meg is etethetjük Ausztrália legismertebb erszényesét. Szállás: szállóban.

8

 
Cairns, Palm Cove
 

A mai napon szabadprogram keretében pihenhetünk, de természetesen a strandolás mellett több program lehetőség közül is választhatunk. Dzsungeltúra, helikopteres kirándulás, hőlégballonos repülés, rafting, bungee jumping is szerepel a lehetőségek között. És természetesen a Nagy-korallzátony. Készülékes merülésre is van lehetőség, vagy „csak” sznorkellezhetünk. Szervezett túra keretében ismét meglátogathatjuk Földünk egyik csodáját, melynek során vagy ismét egy trópusi szigetet nézhetünk meg, a partról bukva a víz alá, vagy úszó platformról merülhetünk a vízbe megcsodálni a színpompás tengeri élővilágot. Szállás: szálló.

9

 
Cairns, hazautazás
 

A repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat és több átszállást követően érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés