Bejelentkezés

Ausztrália

Kiscsoportos utazás a kenguruk földjére

Ausztrália, egy ország mely egyben Földünk legkisebb kontinense, és a legek földje: a legszárazabb, a legidősebb, a legkülönösebb állat- és növényvilággal. Napfényes, homokos tengerpartok, hatalmas sivatagok, egyedülálló, különleges állatok, és növények. Sydney-ben, Ausztrália legnépesebb városában kezdjük utunkat, majd irány az ország közepe. A vörös sivatagban tiszteletünket tesszük az itteni őslakos törzsek szent helyénél, az Ulurunál, autózunk az ország központjában a száraz, sziklaformációkkal izgalmassá tett sivatagban. Végül pedig Földünk legnagyobb korallzátonyánál gyönyörködhetünk a színpompás tengeri élővilágban. Terra Australis Incognita, az ismeretlen déli föld, melynek ezernyi arca, bennszülöttek, koalák, kenguruk, kacsacsőrű emlősök, krokodilok, a Nagy-korallzátony színpompás élővilága és számtalan más természeti csoda vár ránk utunk során.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Sydney Operaház (UNESCO Világörökség),
- Kék-hegység (UNESCO Világörökség),
- Kings Kanyon vörös sziklaszirtjei,
- Uluru, más néven Ayers Rock, a szikla, az őslakosok szent helye (UNESCO Világörökség),
- Cairns környéki trópusi dzsungel,
- A Nagy-korallzátony (UNESCO Világörökség).
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania?ausztralia
 • 1. nap Sydney

  Érkezés Ausztrália legnagyobb városába, Sydney-be. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Miután kipakoltunk, és marad rá időnk, akkor egy rövid városnézés segítségével akklimatizálódunk: a város két fő látványossága az operaház és az öböl fölött átívelő Harbour Bridge, őket a következő nap közelebbről is megtekintjük, a mai napon inkább a belvárosban sétálunk, és kipróbáljuk az ausztrál konyha remekeit, krokodil, kenguru, emu és társaik. A városban két éjszakát töltünk. Szállás: apartman, vagy szálló.
 • 2. nap Sydney

  Reggeli után irány a Harbour Bridge. Az egyik tartóoszlop tetején, 87 m. magasan kialakított kilátóból csodálhatjuk meg Sydney panorámáját. Aki magasabbra vágyik, az fakultatív program keretében felkapaszkodhat a híd 134 m. magas tetejére is, egy speciális vezetett túra keretében. Innen irány a világhíres operaház. Végigsétálunk a kikötőn, megnézzük a XIX. században épült régi vámházat, majd az operaház után betérünk a Királyi Botanikus kertbe, ahol elkezdhetjük az ismerkedést Ausztrália egyedi növényvilágával. Itt akár piknikezhetünk is a helyiek példáját követve. Ebéd után irány a Bondi Beach, Ausztrália egyik leghíresebb strandja. Hosszú fehér homokos part, vakítóan kék óceán, napsütés, szörfösök a hullámokon, mintha a Baywatch forgatásába csöppentünk volna. Mielőtt lemenne a nap visszatérünk a városba, és napnyugta után a központ valamelyik hangulatos helyén megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: apartman, vagy szálló.
 • 3. nap Sydney, Kék-hegység

  1
  Reggeli után elhagyjuk Sydney-t, hogy bérelt kisbuszunkkal két órás utazással érjük el Ausztrália egyik legszebb természeti látnivalóját, a Kék-hegységet. Megfelelő időjárási körülmények esetén a hegység kék ködbe borul, az eukaliptuszok kipárolgásának köszönhetően. De mielőtt megérkeznénk, útközben meglátogatunk egy parkot, ahol megismerkedhetünk Ausztrália emblematikus állataival. Több mint 1700 emlős, madár és hüllő vár minket, köztük természetesen a csak ezen a földrészen honos fajok is. Kenguruk, koalák, wombatok és sorolhatnánk. Miután kicsodálkoztuk magunkat, fotózkodtunk, indulunk tovább. A késő délutáni órákban érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat és elindulunk felfedezni a környéket. Még sötétedés előtt egy laza, egy- másfél órás sétára indulunk a Három Nővér ösvényen, hogy gyönyörködhessünk a Kék-hegység gyönyörű tájaiban, és megnézzük a bejárt ösvény nevét viselő sziklaformációt. Szállás: apartman, vagy szálló, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 4. nap Kék-hegység

  3
  A mai nap a túrázásról szól, amely során két útvonalat fogunk bejárni. Először a Grose völgy egyik látványos útvonalát fogjuk bejárni, melynek során a Kék-hegység Grand Canyonja a célunk. A homokkőbe a Greaves patak vájta be magát, látványos formációkat és vízeséseket hozva létre. Őshonos növények között, sziklapárkányokon vezet utunk, melynek során több kilátópontról gyönyörködhetünk a tájban. Első túránk után ebédszünetet tartunk, majd irány a Jamison völgy, ahol még lélegzetelállítóbb látvány vár minket. Vár minket az ausztrál őserdő, vízesések, hegyek, és természetesen kilátópontok sokaságáról élvezhetjük a messzeségbe nyúló zöld növényzettel borított hegyek látványát. Este érünk vissza szállásunkra, hogy feldolgozzuk az élményeket és felkészüljünk a következő napi hosszú utazásra. Szállás: apartman, vagy szálló. Túratáv Grose völgy: 10 km, szintemelkedés 450 m fel, 450 m le. Túratáv Jamison völgy: 18 km, szintemelkedés 700 m. fel, 700 m le.
 • 5. nap Kék-hegység, Sydney, Alice Springs

  1
  Repülőjáratunk indulásának függvényében visszamegyünk Sydney-be, ahonnan elrepülünk Ausztrália vörös szívébe. Alice Springsbe érkezünk, ahol egy egészen más világ vár minket. A levegő forró és száraz, és akármerre nézünk a táj sárgás és vöröses színű. Felvesszük bérelt kisbuszunkat, elfoglaljuk szállásunkat, majd rövid városnézésre indulunk. Alice Springs nagynak nem mondható, de elhelyezkedése folytán jelentős település, ahol akad egy két látnivaló. Érdemes megtekinteni a repülő doktor és a levegő iskola múzeumokat, ahol bepillantást nyerhetünk abba, hogy oldották meg az orvosi ellátást és az oktatást Ausztrália végtelen területein. Naplementéhez felkaptatunk az Anzac Hill dombra, ahonnan körpanoráma nyílik a városra és környékére. Szállás: szállóban, ahol egyet alszunk.
 • 6. nap Alice Springs, Kings Canyon, Uluru

  2
  Korán reggel indulunk, hiszen ma a hosszú utazásé a főszerep. Első célunk a sivatag közepében fekvő Kings Canyon, amely körülbelül ugyanolyan távolságra van Alice Springs és Uluru között. Késő délelőtt érkezünk és elindulunk egy pár órás sétával felderíteni a a Watarrka Nemzeti Park fő látványosságát. A kanyon egy hatalmas hasadék a sivatagi tájban, melynek mélyén folyik a Kings patak. A kanyon falai helyenként a 300 méteres magasságot is elérik, és mélyén a víznek köszönhetően kizöldül a táj. Körbejárjuk a kanyont, és természetesen leereszkedünk a mélyére is. Itt megnézzük az „Édenkertet”, egy állandóan vízzel teli üreget, buja növényzettel. Visszatérünk a kanyon peremére a függőleges falak közötti homokkő labirintusban vezető ösvényen, majd irány a parkoló, ahonnan tovább indulunk az Uluru-Kata Tjuta nemzeti Park mellett fekvő Yulara településre. A késő esti órákban érkezünk meg szállásunkra, mely a Nemzeti Parktól nem messze található. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Túratáv: 6,5 km, szintemelkedés 300 m fel, 300 m le.
 • 7. nap Uluru, Kata Tjuta

  2
  Az Uluru, más néven Ayers Rock egy óriási homokkő sziklatömb gyakorlatilag az ország közepén. A Világörökség részét képező szikla 348 m. magas és nagyobb része a föld alatt van. Az Uluru az itteni őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. Az Ausztrália közepén élő őslakók egy része ma is elzarándokol ide vallási okokból. Az Uluru egyike a világ legszentebb helyeinek. Korán reggel indulunk, hogy a nagy meleg beköszönte előtt körbejárjuk a nem őslakos ausztrálok által halott szívnek nevezett hatalmas sziklát. Túránk végén megebédelünk, és megpihenünk egy árnyékos helyen, hogy átvészeljük a nap legmelegebb részét. Délután átbuszozunk a nem messze található Kata Tjuta, más néven Olga hegyhez. Itt szürreális formájú vörös sziklák között túrázunk a sivatagban, majd naplementére visszamegyünk az Uluruhoz, hogy naplemente nézőpontról csodálhassuk meg a vörösen izzani látszó sziklatömböt. Naplemente után visszatérünk szállásunkra. Szállás: szállóban. Túratáv Uluru: 10 km., szintemelkedés 80 m. fel, 80 m. le. Túratáv Mt. Olga: 7 km., szintemelkedés 350 m. fel, 350 m. le.
 • 8. nap Uluru, Cairns

  A mai nap célja Ausztrália kelti partja, a Nagy-korallzátony fővárosa, Cairns. Kimegyünk a repülőtérre, és pár órás repülés után a Csendes-óceán partján landolunk. Cairns az esőerdő és a Nagy-korallzátony találkozásánál fekszik és ennek köszönhetően rengeteg természeti látnivalót találhatunk itt. Miután elfoglaljuk szálláshelyünket, meglátogatjuk a Botanikus kertet, ahol az eddig Ausztráliában látottaktól eltérő növényvilágot ismerhetünk meg. A kert után meglátogatjuk a város központjában kialakított mesterséges lagúnát, ahol jól esik egy kis hűsülés a nagy melegben. Szállás: apartman, vagy szálló, ahol a következő öt éjszakát fogjuk eltölteni.
 • 9. nap Cairns, Kuranda

  Reggel kimegyünk Cairns pályaudvarára, hogy vonatra szállva, kétórás utazás után elérjük a Tabeland fennsíkot, és rajta az esőerdőben fekvő Kurandát. A vonatút során a buja trópusi növényzettel borított meredek domboldalak, és látványos vízesések sokasága felejthetetlen élményt nyújt. Az 1882 és 1891 között épült vasútvonalon 15 alagút és 37 híd található. Kurandában pár órás szabadprogram keretében lazítunk, meglátogathatjuk a helyi piacot, egy koala kertet, vagy egy lepke farmot, vagy madár parkot. Ebéd után busszal megyünk vissza Cairnsbe, vagy aki szeretné, az fakultatív program keretében drótkötélpályán, felvonón is jöhet. A 7,5 kilométer hosszú, másfél órás felvonós utazás során felülről, szinte madártávlatból lehet lepillantani az esőerdőre. Két helyen lehetőség van kiszállni a felvonóból, egy rövid séta idejére a trópusi erdőben. Délután érünk vissza tengerpartra, ahol még meglátogathatjuk a város körüli strandok valamelyikét. Szállás: apartman, vagy szálló.
 • 10. nap Cairns, Port Douglas

  1
  A mai napon a Cairns-től északra fekvő partokat fedezzük fel. Viszonylag rövid autóútnyi távolságra több strandot is kipróbálhatunk, melyek mindegyike különböző, sajátos. Van városban lévő jól kiépített strand zuhanyzókkal, grillező helyekkel, kávézókkal, városokon kívüli homokos partok minden infrastruktúra nélkül, fehér homokos, sárga homokos, egyszóval mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt. Megállunk a méregzöld növényzettel határolt partokon, úszkálunk a leírhatatlanul kék vízben. Elautózunk egészen Port Douglas városig, melynek fő látnivalója a négy mérföld hosszú homokos, sűrű trópusi növényekkel és pálmafákkal keretezett strand. Itt töltjük a délutánt a parton pihenve, majd a késő esti órákban térünk vissza Cairnsba, szállásunkra. Szállás: apartman, vagy szálló.
 • 11. nap Cairns, Palm Cove

  Reggeli után ismét irány Palm Cove, ahol megismerkedhetünk a környék és Ausztrália egyik legveszélyesebb élőlényével, a sósvízi krokodillal. Cairns-től északra található krokodil farmra látogatunk, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a „saltie”- kel, ahogy a helyiek hívják ezeket a hatalmas hüllőket. Etetés, krokodil támadás, fotózkodás, és sok más érdekes program vár minket. De itt nem csak krokodilok vannak, hanem láthatunk többek között koalákat, kengurukat is. A kenguruk hatalmas kifutókban szabadon mászkálnak, ahova mi is bemehetünk, és akár meg is etethetjük Ausztrália legismertebb erszényesét. Szállás: apartman, vagy szálló.
 • 12. nap Cairns

  A mai napon szabadprogram keretében pihenhetünk, de természetesen a strandolás mellett több program lehetőség közül is választhatunk. Dzsungeltúra, helikopteres kirándulás, hőlégballonos repülés, rafting, bungee jumping is szerepel a lehetőségek között. És természetesen a Nagy-korallzátony. Készülékes merülésre is van lehetőség, vagy „csak” sznorkellezhetünk. Szervezett túra keretében ismét meglátogathatjuk Földünk egyik csodáját, melynek során vagy ismét egy trópusi szigetet nézhetünk meg, a partról bukva a víz alá, vagy úszó platformról merülhetünk a vízbe megcsodálni a színpompás tengeri élővilágot.Szállás: apartman, vagy szálló.
 • 13. nap Cairns, hazautazás

  A mai napra szervezett programunk nincsen, a repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat és több átszállást követően érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.

Út ára tartalmazza

- az Ausztrálián belüli utazásokat a program szerint bérelt autóval, kisbusszal,
- 9 éjszaka szállást szállókban, vagy apartmanokban, két ágyas, légkondicionált, saját fürdőszobás szobákban,
- 3 éjszaka szállást szállókban, két ágyas, légkondicionált, saját fürdőszobás szobákban,
- a vonatjegy árát Cairns és Kuranda között,
- a buszjegy árát Kuranda és Cairns között,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek, valamint illetékek árát, és a lehetséges repülőtéri kilépési illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást, az esetleges védőoltások árát,
- a belépőket, a lehetséges fakultatív programok árát, és az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 280 Ft/1 AUD (ausztrál dollár) árfolyamig tudjuk tartani. Ha az ausztrál dollár (AUD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest – Sydney és Cairns – Budapest útvonalon) kb. 400.000 - 550.000 Ft.

A belföldi repülőjegy ára a Sydney – Alice Springs, Ayers Rock - Cairns útvonalakon összesen 100.000 – 180.000 Ft között várható. 

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.


Utazás

Kényelmes, bérelt kisbusszal, autóval, belföldi repülőjáratokkal és vonattal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 5-10 fő.

Túra nehézsége

A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Azonban az ország északkeleti részének trópusi vagy középső részének sivatagi klímája több kitartást kíván. Ha szoktál időnként túrázni, vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Az Ulurunál történő túrázások során viszont fel kell készülni a nagy melegben (akár 35 - 40 Celsius fok) való gyaloglásra.

Szállás

Szállásaink tiszták és igényesek, európai színvonalúak. Különböző szállás típusokat veszünk igénybe utunk során. A szállókban a szobák két ágyasak és mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobákban van ágynemű és törülköző. Az apartmanok 1 vagy két külön hálószobával rendelkeznek. Apartmanhoz tartozik konyha, hűtő, nappali, valamint egy vagy két fürdőszoba. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, de törülközőt nem mindig kapunk. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi.

Terület

Az Ausztrál Államszövetség a Föld hatodik legnagyobb, kontinensnyi méretű országa. A déli félteke 10. és 40. szélességi körei között található, keletről az Indiai-, nyugatról a Csendes-óceán határolja. Területe Magyarország nyolcvanszorosa, míg lakosai csupán két és félszer annyian (23 millió) vannak. Területének java részét az úgynevezett Outback, a világ egyik legősibb tája foglalja el. Vörös por és sziklák magányosan álló házikókkal megszakítva. Földrajzilag három részre osztható: keleten a tengerparti síkság és a Nagy-Vízválasztó hegység található. Itt él a népesség nagy része. Középen terül el a Belső-ausztráliai-medence, nyugaton pedig a Nyugat-ausztrál-fennsík. Legmagasabb csúcsa a 2228 méter magas Mt. Kosciuszko, legnagyobb városa a 4,6 milliós Sydney, fővárosa Canberra. Ausztráliának a világon egyedülálló növény- és állatvilága van, mert az évmilliók óta elkülönült a többi kontinenstől. A végeláthatatlan síkságokon kenguruk ugrándoznak, az eukaliptusz fákon koalák, a bokrok között wombatok és kazuárok bóklásznak. Keleti partja mellet húzódik Földünk legnagyobb korallzátonya, a 34 millió hektáron elterülő, 3000 zátonyból és kb. 900 kis szigetből álló Nagy-korallzátony, mely az űrből s látható. Az itt élő emberek barátságosak és közvetlenek, úgy tűnik, mintha Európában lennénk, hasonló szokások és életmód, csak néhány nap után esik le, hogy ez a hely teljesen más.

Ország

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. Sivatagban, erdőben, parkok területén, útközben nem mindenhol lesz térerő. De csak azok a telefonkészülékek működnek, melyek bírják a 3G rendszert kezelni, vagyis a régi telefonok nem biztos, hogy működnek. Wi-fi a szállásainkon van.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége eltér az itthonitól (240 V) A konnektorok csatlakozója is
eltér az itthonitól, amihez átalakítót be lehet szerezni itthon. Alábbi linken meg lehet nézni milyen a
konnektorok csatlakozója:
A kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Útközben a szivargyújtóról lehet tölteni. Hozzatok magatokkal átalakítót és elegendő tartalék akkumulátort.

Időeltolódás: Utunk során több időzónát is fogunk érinteni. Sydney és környékén + 10 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Sydney és környékén este 22:00 óra a pontos idő). Alice Springs, Uluru, Kings Canyon + 8 óra 30 perc Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Alice Springs, Uluru, Kings Canyon területén este 20:30 óra a pontos idő). Cairns + 9 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Cairns területén este 21:00 óra a pontos idő).

Veszélyek: Nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Ausztrália közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, maximum nagyvárosokban lehet olyan veszély, mint más országokban is. Annak ellenére, hogy az általunk meglátogatott területek teljesen biztonságosak, de biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, és értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Ausztráliában hemzsegnek a különböző mérgező és egyéb módon veszélyes állatok. Kígyók, skorpiók, százlábúak, sósvízi krokodilok, cápák, medúzák, és még sorolhatnánk, de ezekkel az utunk során nagy valószínűséggel nem fogunk találkozni. Ugyanakkor az általunk bejárt területeken nem kizárható, hogy előfordulhatnak veszélyes állatok. A balesetek megfelelő elővigyázatossággal, körültekintéssel elkerülhetőek. Bokros sűrű növényzettel borított részeken körültekintően, óvatosan, nagy zajt csapva közlekedjünk, kövek alá, repedésekbe, üregekbe ne nyúlkáljunk se a szárazföldön, se a tengerben. Csak kijelölt helyeken fürödjünk a tengerben is, akármilyen csábító is lehet egy elhagyatott partszakasz.

Időjárás

Az ország egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt óceáni éghajlat a jellemző. Az évszakok pont ellentétesen alakulnak, mint nálunk, amikor itt tél van, ott nyár. A parti területeken a tenger kiegyenlítő hatása mérsékel, míg a belső területeken a szélsőséges hőmérsékleti értékek jellemzőek. A nyári passzátszelek bőséges monszunesőket hoznak a kontinens északi és északkeleti részére. A keleti part északi részének időjárása trópusi, a hőmérő higanyszála napközben elérheti a 25-30 fokot, és estére sem esik 20 °C alá. Esők az utazás időszakában nem jellemzőek. Ahogy haladunk déli irányba, egyre csökken a hőmérséklet. Sydney-ben kora nyári késő tavaszias idő várható. A tenger szinte végig fürödhető hőfokú. A kontinens belseje száraz, a nappalok forrók, az éjszakák hűvösek, nagy az ingadozás.

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része) vagy sport táska vagy utazó táska, kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). A nyári lábbeli vagy túraszandál mellett a sivatagos terepen is elengedhetetlen egy, a bokát jól tartó és kényelmes túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható szárú túranadrág, rövidnadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőgépbe, hálózati átalakító, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz és még az utazásokhoz szükséges egyéb kellékek. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. A szállások egy részén van mosási lehetőség, így nincs szükség háromheti váltás ruházatra. A fényképezéshez esetleg egy könnyű állvány használata ajánlott. Érdemes lehet távcsövet is hozni, mert lehet, hogy nagy távolságban láthatunk vadon élő állatokat.

Higiénia

Ausztráliában nincs szükség védőoltásra, és a higiéniával sincsenek gondok. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, ill. hastífusz ellenit. Az oltásokról a háziorvosnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes elhozni: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint seb fertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. Fontos a magas faktorszámú naptej és a napszemüveg is.

Élelem

Az ország elszigeteltségéből adódóan nagyon szigorúak a belépési szabályok. Vámvizsgálatnál be kell jelenteni minden magunkkal vitt élelmiszert, növényt és állati eredetű terméket, sőt még a bakancsunk talpára ragadt sárdarabokat is leszedetik (további infó: http://www.immi.gov.au/). Többek között a tej, tejtermékek, tojástermékek, hústermékek, magvak, friss zöldségek, gyümölcs és egyes élelmiszerek bevitele tilos, valamint bizonyos élelmiszerek államok közti mozgatása is korlátozott. A be nem jelentett és a csomagvizsgálatnál megtalált élelmiszer miatt 2-5 ezer dolláros helyszíni büntetés jár. Utunk során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Az árak a magyarországiaknál magasabbak.

Pénz-ügy

Az ország fizetőeszköze az ausztrál dollár (AUD), amiből egy kb. 220-230 forintba kerül. Kivitelre az eurót vagy a dollárt javasoljuk, mivel AUD-t Magyarországon szinte lehetetlen beszerezni. Az országban használhatjuk hitelkártyáinkat (VISA, Mastercard stb), azzal szinte mindenhol lehet fizetni. Ausztrália magyar szemmel nézve drága ország. Étteremben egy kávé kb. 3-4 AUD, egy sör 5-8 AUD, egy főétel kb. 20-30 AUD. Költőpénznek napi 70-80 AUD javaslunk, de ez vérmérséklettől függően erősen változhat.  
 
Néhány belépő és fakultatív program tájékoztató jellegű árai: 
Harbour Brigde mászás 328-348 AUD
Harbour híd kilátó 19 AUD
Uluru belépő 38 AUD
Kuranda felvonó 59 AUD
Cairns krokodil farm 43 AUD
Sydney vadaspark 38 AUD
Nagy-korallzátony egy napos szervezett túra 220 – 240 AUD


Vám

Magyar Állampolgároknak Ausztráliába való beutazás előtt online vízumot kell igényelniük, mellyel 90 napig tartózkodhatunk országban és ami az igénylés napjától egy évig érvényes. (http://www.immi.gov.au ) Fontos, hogy útlevelük érvényessége legalább hat hónappal meghaladja azt a dátumot, amikor az országot elhagyjuk.

Csomag

Legyen egy nagy túrazsákod, sport táskád vagy utazó táskád (ebbe kerül a felszerelésed nagy része) és egy kis hátizsákod, amelyeket úgy pakolj meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan ezen az oldalon részletes tájékoztatás található.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 - 23 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt a 20 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 12.480 Ft/fő 
Air & Cruise Extra: 19.200 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Kombi: 59.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.