Ausztrália

Utazás a kenguruk földjére

Ausztrália, egy ország mely egyben Földünk legkisebb kontinense, és a legek földje: a leszárazabb, a legidősebb, a legkülönösebb állat- és növényvilággal. Napfényes, homokos tengerpartok, hatalmas sivatagok, egyedülálló, különleges állatok, és növények. Sydney-ben, Ausztrália legnépesebb városában kezdjük utunkat, majd a Kék-hegységben túrázunk, majd irány az ország közepe. A vörös sivatagban tiszteletünket tesszük az itteni őslakos törzsek szent helyénél, az Ulurunál, autózunk az ország központjában a száraz, sziklaformációkkal izgalmassá tett sivatagban, leereszkedünk a Kings kanyonba. Utunk végén pedig Földünk legnagyobb korallzátonyánál gyönyörködhetünk a színpompás tengeri élővilágban. Terra Australis Incognita, az ismeretlen déli föld, melynek ezernyi arca, bennszülöttek, koalák, kenguruk, kacsacsőrű emlősök, krokodilok, a Nagy-korallzátony színpompás élővilága és számtalan más természeti csoda vár ránk utunk során.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Sydney Operaház (UNESCO világörökség),
- A Kék-hegység (UNESCO világörökség),
- Alice Springs, város az ország vörös szívében,
- Kings Kanyon vörös sziklaszirtjei,
- Uluru, más néven Ayers Rock, a szikla, az őslakosok szent helye (UNESCO világörökség),
- Cairns környéki trópusi dzsungel,
- A Nagy-korallzátony (UNESCO világörökség).
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. október 23. -
2017. november 05.
2017. október 21. -
2017. november 06.
A jelentkezés lezárult
1

 
Sydney
 

Érkezés Ausztrália legnagyobb városába, Sydney-be. A repülőtéren felvesszük buszunkat, amivel a következő pár napban közlekedni fogunk, és irány a szállásunk. Miután kipakoltunk egy rövid városnézés segítségével akklimatizálódunk. A város két fő látványossága az operaház és az öböl fölött átívelő Harbour Bridge. Következő nap közelebbről is megtekintjük, de a mai napon inkább a belvárosban sétálunk, és kipróbáljuk az ausztrál konyha remekeit, krokodil, kenguru, emu... A városban két éjszakát töltünk. Szállás: szálló.

2

 
Sydney
 

Reggeli után irány a Harbour Bridge. Az egyik tartóoszlop tetején, 87 m. magasan kialakított kilátóból csodálhatjuk meg Sydney panorámáját. Aki magasabbra vágyik, az fakultatív program keretében felkapaszkodhat a híd 134 m. magas tetejére is, egy speciális vezetett túra keretében. Innen irány a világhíres operaház. Végigsétálunk a kikötőn, megnézzük a XIX. században épült régi vámházat, majd az operaház után betérünk a Királyi Botanikus kertbe, ahol elkezdhetjük az ismerkedést Ausztrália egyedi növényvilágával. Itt akár piknikezhetünk is a helyiek példáját követve. Ebéd után irány a Bondi Beach, Ausztrália egyik leghíresebb strandja. Hosszú fehér homokos part, vakítóan kék óceán, napsütés, szörfösök a hullámokon, mintha a Baywatch forgatásába csöppentünk volna. Mielőtt lemenne a nap visszatérünk a városba, és napnyugta után a központ valamelyik hangulatos helyén megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: szálló.

3

 
Sydney, Kék-hegység
 

Reggeli után elhagyjuk Sydney-t, hogy bérelt kisbuszunkkal két órás utazással érjük el Ausztrália egyik legszebb természeti látnivalóját, a Kék-hegységet. Megfelelő időjárási körülmények esetén a hegység kék ködbe borul, az eukaliptuszok kipárolgásának köszönhetően. De mielőtt megérkeznénk, útközben meglátogatunk egy parkot, ahol megismerkedhetünk Ausztrália emblematikus állataival. Több mint 1 700 emlős, madár és hüllő vár minket, köztük természetesen a csak ezen a földrészen honos fajok is. Kenguruk, koalák, wombatok és sorolhatnánk. Miután kicsodálkoztuk magunkat, fotózkodtunk, indulunk tovább. A késő délutáni órákban érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat és elindulunk felfedezni a környéket. Még sötétedés előtt egy laza, egy- másfél órás sétára indulunk a Három Nővér ösvényen, hogy gyönyörködhessünk a Kék-hegység gyönyörű tájaiban, és megnézzük a bejárt ösvény nevét viselő sziklaformációt. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

4

 
Kék-hegység
 

A mai nap a túrázásról szól, amely során két útvonalat fogunk bejárni. Először a Grose völgy egyik látványos útvonalát fogjuk bejárni, melynek során a Kék-hegység Grand Canyonja a célunk. A homokkőbe a Greaves patak vájta be magát, látványos formációkat és vízeséseket hozva létre. Őshonos növények között, sziklapárkányokon vezet utunk, melynek során több kilátópontról gyönyörködhetünk a tájban. Első túránk után ebédszünetet tartunk, majd irány a Jamison völgy, ahol még lélegzetelállítóbb látvány vár minket. Vár minket az ausztrál őserdő, vízesések, hegyek, és természetesen kilátópontok sokaságáról élvezhetjük a messzeségbe nyúló zöld növényzettel borított hegyek látványát. Este érünk vissza szállásunkra, hogy feldolgozzuk az élményeket és felkészüljünk a következő napi hosszú utazásra. Szállás: szállóban.
Túratáv Grose völgy: 10 km., szintemelkedés 450 m. fel, 450 m. le. Túratáv Jamison völgy: 18 km., szintemelkedés 700 m. fel, 700 m. le.

5

 
Kék-hegység, Sydney, Alice Springs, Uluru
 

Ma a hosszú utazásé a főszerep. Repülőjáratunk indulásának függvényében visszamegyünk Sydney-be, ahonnan elrepülünk Ausztrália vörös szívébe. Alice Springsbe érkezünk, ahol egy egészen más világ vár minket. A levegő forró és száraz, és akármerre nézünk a táj vöröses színű. Felvesszük bérelt kisbuszunkat, és közel ötszáz kilométeres útra indulunk, melynek célja az Uluru-Kata Tjuta nemzeti Park. A késő esti órákban érkezünk meg szállásunkra, mely a Nemzeti Parktól nem messze található. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

6

 
Uluru, Kata Tjuta
 

Az Uluru, más néven Ayers Rock egy óriási homokkő sziklatömb gyakorlatilag az ország közepén. A Világörökség részét képező szikla 348 m. magas és nagyobb része a föld alatt van. Az Uluru az itteni őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. Az Ausztrália közepén élő őslakók egy része ma is elzarándokol ide vallási okokból. Az Uluru egyike a világ legszentebb helyeinek. Korán reggel indulunk, hogy a nagy meleg beköszönte előtt körbejárjuk a nem őslakos ausztrálok által halott szívnek nevezett hatalmas sziklát. Túránk végén megebédelünk, és megpihenünk egy árnyékos helyen, hogy átvészeljük a nap legmelegebb részét. Délután átbuszozunk a nem messze található Kata Tjuta, más néven Olga hegyhez. Itt szürreális formájú vörös sziklák között túrázunk a sivatagban, majd naplementére visszamegyünk az Uluruhoz, hogy naplemente nézőpontról csodálhassuk meg a vörösen izzani látszó sziklatömböt. Naplemente után visszatérünk szállásunkra. Szállás: szállóban. Túratáv Uluru: 10 km., szintemelkedés 80 m. fel, 80 m. le. Túratáv Mt. Olga: 7 km., szintemelkedés 350 m. fel, 350 m. le.

7

 
Uluru, Kings Canyon
 

Reggeli után ismét buszozás következik, melynek célja a Kings Canyon, amely körülbelül ugyanolyan távolságra van Alice Springs és Uluru között. Elfoglaljuk szállásunkat, lazítunk és megvárjuk a késő délutáni órákat, amikor kissé lejjebb megy a hőmérséklet, és elindulunk felderíteni a Watarrka Nemzeti Park fő látványosságát. A kanyon egy hatalmas hasadék a sivatagi tájban, melynek mélyén folyik a Kings patak. A kanyon falai helyenként a 300 méteres magasságot is elérik, és mélyén a víznek köszönhetően kizöldül a táj. Pár órás túra során körbejárjuk a kanyont, és természetesen leereszkedünk a mélyére is. Itt megnézzük az „Édenkertet”, egy állandóan vízzel teli üreget, buja növényzettel. Visszatérünk a kanyon peremére a függőleges falak közötti homokkő labirintusban vezető ösvényen, majd irány a parkoló, ahonnan buszunkkal visszatérünk szállásunkra. Szállás: szállóban, ahol egyet alszunk. Túratáv: 6,5 km., szintemelkedés 300 m. fel, 300 m. le.

8

 
Kings Canyon, West MacDonnell NP, Alice Springs
 

A mai napon célunk a valamivel több mint 300 km távolságra fekvő Alice Springs, de előbb meglátogatjuk a West MacDonnell Nemzeti Parkot. Az Alice Springs-től nyugatra fekvő sziklás hegyek között fekvő parkban első megállónk az Ormiston Gorge, amely a környék talán a leglátványosabb hasadéka, melynek közepén egy csodálatos tavacska fekszik. Rövid sétát teszünk a tó körül, megebédelünk, majd folytatjuk utunkat. Következő megálló a Standley Chasm, egy szűk sziklahasadék, melynek falai majdnem 100 m. magasra nyúlnak. Bejárjuk a szűk sziklafalak közé szorított ösvényt, majd felkapaszkodunk a Larapinta dombra, ahonnan csodálatos kilátás tárul a szemünk elé. Visszatérünk kisbuszunkhoz, és irány Alice Springs, ahova az esti órákban érkezünk meg. Szállás: szállóban, ahol egyet alszunk.

9

 
Alice Springs, Cairns
 

A mai nap célja Ausztrália kelti partja, a Nagy-korallzátony fővárosa, Cairns. Kimegyünk a repülőtérre, és rövid repülés után a Csendes-óceán partján landolunk. Cairns az esőerdő és a Nagy-korallzátony találkozásánál fekszik és ennek köszönhetően rengeteg természeti látnivalót találhatunk itt. Miután elfoglaljuk szálláshelyünket, meglátogatjuk a Botanikus kertet, ahol az eddig Ausztráliában látottaktól eltérő növényvilágot ismerhetünk meg. A kert után meglátogatjuk a város központjában kialakított mesterséges lagúnát, ahol jól esik egy kis hűsölés a nagy melegben. Szállás: szállóban, a következő öt éjszakát fogjuk eltölteni.

10

 
Cairns, Kuranda
 

Reggel kimegyünk Cairns pályaudvarára, hogy vonatra szállva, két órás utazás után elérjük a Tabeland fennsíkot, és rajta az esőerdőben fekvő Kurandát. A vonatút során a buja trópusi növényzettel borított meredek domboldalak, és látványos vízesések sokasága felejthetetlen élményt nyújt. Az 1882 és 1891 között épült vasútvonalon 15 alagút és 37 híd található. Kurandában pár órás szabadprogram keretében lazítunk, meglátogathatjuk a helyi piacot, egy koala kertet, vagy egy lepke farmot, vagy madár parkot. Ebéd után busszal megyünk vissza Cairnsbe, vagy aki szeretné, az fakultatív program keretében drótkötélpályán, felvonón is jöhet. A 7,5 kilométer hosszú, másfél órás felvonós utazás során felülről, szinte madártávlatból lehet lepillantani az esőerdőre. Két helyen lehetőség van kiszállni a felvonóból, egy rövid séta idejére a trópusi erdőben. Délután érünk vissza tengerpartra, ahol meglátogathatjuk a város körüli strandok valamelyikét, vagy érdemes meglátogatni a városban a Nagy-korallzátony információs központot, ahol közérthető formában kaphatunk információkat a tenger, és a nagy zátony élővilágáról, és a tenger élővilágának szakértői mutatják be, hogy ismerhetjük fel a különböző hal és korall fajokat. Szállás: szállóban.

11

 
Cairns, Dunk sziget
 

A mai napon irány a Nagy-korallzátony. Korán reggel indulunk, és majdnem kétórás utazás után vízi taxiba szállunk, és irány a parttól körülbelül 4 kilométerre fekvő Dunk sziget. Az őslakosok a béke és jólét szigetének nevezték el ezt a paradicsomi szépségű helyet. Egy trópusi sziget, méregzöld növényzettel, vakítóan fehér homokos partokkal, leírhatatlanul kék vízzel, és buja víz alatti élővilággal. Sznorkellezünk és úszkálunk, később pedig felkapaszkodunk a sziget 271 méteres csúcsára. A szigetet elérve felfedezzük annak sekélyebb vizeit, majd keresztülsétálunk a szigetet borító esőerdőn, hogy egy rejtett kis öbölben a meleg vízben ússzunk egyet a színes halakkal. Délután a parton pihenhetünk vagy folytathatjuk az ismerkedést a trópusi vízi élővilággal. Aki még nem fáradt el, átevezhet a környékbeli kisebb szigetekhez, vagy akár a szárazföldre is visszaevezhet. Ezen a fakultatív programon tapasztalt kajakos vezető is kíséri a csapatot és ebédet is kapnak a résztvevők. A késő esti órákban térünk vissza Cairnsba, szállásunkra. Szállás: szálló.

12

 
Cairns, Palm Cove
 

Reggeli után megismerkedünk a környék, és Ausztrália egyik legveszélyesebb élőlényével, a sósvízi krokodillal. Cairns-től északra Palm Cove közelében található krokodil farmra látogatunk, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a „saltie”-kel, ahogy a helyiek hívják ezeket a hatalmas hüllőket. Etetés, krokodil támadás, fotózkodás, és sok más érdekes program vár minket. Délután, aki szeretne az Palm Cove-ban lazíthat a homokos tengerparton, vagy tovább ismerkedhet a helyi élővilággal az itteni állatkertben. Aki pedig szeretne közelebbről megismerkedni Ausztrália őslakosainak kultúrájával, életével, azokkal kora délután visszatérünk Cairnsbe, ahol meglátogathatjuk a Tjapukai Aboriginal 
Cultural Parkot. Itt megismerkedhetünk az őslakosok kultúrájával, ételeikkel, táncaikkal, dobálhatunk bumerángot. Szállás: szállóban.

13

 
Cairns
 

A mai napon szabadprogram keretében pihenhetünk, de természetesen a strandolás mellett több program lehetőség közül is választhatunk. Dzsungeltúra, helikopteres kirándulás, hőlégballonos repülés, rafting, bungee jumping, és sok más program közül választhatunk. És természetesen a Nagy-korallzátony. Készülékes merülésre is van lehetőség, vagy „csak” sznorkellezhetünk. Szervezett túra keretében ismét meglátogathatjuk Földünk egyik csodáját, melynek során vagy ismét egy trópusi szigetet nézhetünk meg, a partról bukva a víz alá, vagy úszó platformról merülhetünk a vízbe megcsodálni a színpompás tengeri élővilágot. Szállás: szálló.

14

 
Cairns
 

A repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat és több átszállással a következő nap érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés