Vulkántúra

Szicília, Lipari-szigetek, Campania - Vulkánok nyomában

2014-ben ismét aktívak a tűzhányók, a túra egyik csúcspontja, az Etna néhány napja újra látványos lávaszökőkutakkal, lávafolyásokkal hívta fel magára a figyelmet, így most testközelből lehetsz tanúja e hatalmas tűzhányó erejének, és ha ez nem elég, Stomboli, a Földközi tenger világítótornya 2-300 méteres erősödő kitörései várnak csapatunkra!

Dél-Olaszország sokszínű világát, rendkívül változatos adottságait mutatja be túránk. Esszenciáját Európában kiemelkedő jelentősségű múltbéli és jelenkori vulkáni tevékenységek adják. Máig működő tűzhányók és aktív vulkáni területek felkeresésén a Vulkántúra azonban jóval túlmutat. Hangulatos kisvárosoktól Nápoly pezsgő életéig betekintést nyerünk az ottlakók mindennapjaiba. Kristálytiszta, tömegturizmustól elzárt tengerpartokat keresünk fel, alkalmunk lesz sebesen zúgó folyóban túrázni. Ébredünk vulkáni kráterben, tengerparton, citromfák tövében, szigetről-szigetre hajózunk, teljessé téve kalandnyaralásunkat egy magával ragadó világban.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás Budapesten 10 órakor, a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 10.30-kor. Utazásunkat autópálya melletti benzinkutaknál és éttermeknél szakítjuk meg, fáradt végtagjainkat testmozgással frissítjük fel. Éjszakánkat az autóbuszon töltjük.

2

 
Pozzuoli, Nápoly
 

A reggeli órákban érkezünk Nápoly térségébe, utunk azonnal a Pozzuoliba, a Solfatara kempingbe vezet. Kempingünk maga egy vulkanikus kráterben található, ahol még ma is forró gőzök és gázok törnek elő, helyenként fortyogva, bugyborékolva az iszapon át. A délelőttöt pihenéssel, illetve a pozzuoli amfiteátrum felfedezésvel töltjük. A kemping úszómedencéje hűsítő élményt nyújt a várhatóan nagy melegben. Kora délután helyi gyorsvasúttal Nápolyba utazunk. Eredeti pizzát kóstolunk helyi környezetben, megismerkedünk a nyüzsgő város forgatagával, kaotikusnak tűnő közlekedésével. Sétálunk a szűk, színes sikátorokban, amelyek a házak között feszülő kötelekre teregetett mosott ruháktól illatosak. Megtekinthetjük a dómot, a királyi palotát, az Új Várat, a jellegzetes tojásvárat és a lefényképezhetjük az öböl fölé magasodó Vezúvot. Az esti órákban térünk vissza kempingünkbe.

3

 
Vezúv, Pompei
 

Első meghódításra váró vulkánunk a csendben, méltóságteljesen a Nápolyi öböl felett trónoló Vezúv. Meredek kaptatón érünk fel a kráterperemhez, ahonnan csodálatos kilátás nyílik mind a városra, mind pedig a kráter falára. A peremséta, a vulkán bejárása után utunk Pompeibe vezet, a Vezúv történelmünk során legismertebb kitörésének helyszínére. Az egykor 7 méter magas vulkáni hamuval borított település megmaradt emlékei között barangolva átérezzük az elemi csapást, amit i.sz. 79-ben mért a Vezúv a városra. Este Szicília felé vesszük az irányt. Az éjszakát az autóbuszon töltjük, melyet a Messinai-szoroson tett hangulatos hajnali kompúttal szakítunk meg. 
(Szintkülönbség: 100 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 1/2 - 1/2 óra).

4

 
Isola Bella, Taormina, Castelmola
 

A kora reggeli órákban érkezünk meg kempingünkbe. Gyors sátorállítást követően Szicília ékköve, Taormina felfedezésére indulunk. Ismerkedésünk a felkarolja a Görög Színházat, a város történelmi templomait és nem utolsó sorban a város fölé magasodó Castelmolát. Megéri a panorámaút szintemelkedését vállalni, hiszen út közben mind az Etna, mind a tenger monumentális látványa bontakozik ki előttünk. A mandulabor kóstoló és a várkastély megtekintése után visszatérünk Taorminába, majd megtartjuk ismerkedési estünket a kempingünkhöz közeli tengerparton. 
(Szintkülönbség: 200 + 300 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 1,5 – 1,5 óra, mely fakultatív, valamint felvonóval részben áthidalható).

5

 
Etna vulkántúra
 

Egész napos túránkat a hűvös és zord Etna egyik menedékházától kezdjük meg: Európa legmagasabb vulkánjának központi kráterei több, mint háromezer méter tengerszint feletti magasságban található, de a kráterek megközelítése minden esetben a hatóság jóváhagyásával történhet. A gyalogtúrázás mellett fakultatív lehetőség a felvonó és terepjárók igénybe vétele. Kényelmesen bejárható utakon túrázunk, lávafolyások és lávabarlangok mentén, illetve rajtuk. Egyedülálló parazitakráterek egész sora teszi változatossá a kopár vulkáni palástot a környéken. Kirándulásunk végén estére a kemping melletti tengerparton pihenjük ki fáradalmainkat. :) (Szintkülönbség: 1100 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 8 - 9 óra, mely teljes egészében áthidalható felvonóval ill. dzsippekkel).

6

 
Alcantara, Taormina
 

Túránk következő állomása az Alcantara-szurdokvölgy. Ez igen mély és szűk völgy, melyet az Alcantara-folyóban egyesülő, a vulkánról lefutó olvadékvizek vájtak ki sötét színű és kőkemény bazaltba. A magas részről táplálkozó folyó hőmérséklete még nyáron sem igen haladja meg a 9-10 Celsius fokot, mégis érdemes végiggázolni a derékig, sokszor nyakig érő dermesztő vízben, felkapaszkodni a kisebb vízeséseken, amíg csak lehet. A sziklába vágott kanyon leírhatatlanul romantikus és hangulatos. Délután ismét Taorminába utazunk. Megtekintjük a Görög Színházat, mely páratlan hangulata Csontváryt is megihlette. Ezután szabadprogram keretében mindenki érdeklődési körének megfelelően fedezheti fel a várost. (Szintkülönbség: 200 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 1,5 óra, mely áthidalható felvonóval).

7

 
Vulcano vulkántúra
 

Szicíliát Milazzo kikötőjében hagyjuk el, hogy újabb kalandokat szerezzünk a mítoszok és vulkánok földjén, a Lipari szigeteken. Egy órányi hajóút után érkezünk Vulcano szigetére. A vulkanikus sziget maga a tűzhányó-tevékenység névadója. Öt egykori tűzhányóból olvadt össze, melyekből mára csak a félköríves kalderaperem maradt meg. Mintegy egy órás túra során érünk fel a vulkánperem legmagasabb pontjára (399 méter), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szigetcsoport többi tagjára, Liparira, Salinára, Panareára, Alicudira, Filicudira és a távolban füstülgő Strombolira. A kráter repedéseiből forró kénes gőzök és gázok (fumarola) áramlanak ki, melyek főként szén-dioxidot, szén-monoxidot, kénhidrogént és magas hőmérsékletű vízgőzt tartalmaznak. Ezek a szabad levegőre kerülve tiszta kénnel kérgezik be a köveket, melyek a világos kénessárgától a narancsvörösig ezer színben ragyognak. A vulkánról leérve nincs más hátra, mint hogy kipróbáljuk az élő vulkanizmus áldásait és iszapfürdőt vegyünk az úgynevezett varacskolóban. Az erősen kénes szagú, bugyogó, forró iszap jót tesz a fáradt tagoknak. A „varacskolást” követően megmártózhatunk a meleg vizű tengerben, ahol a feltörő forró gázok jóvoltából gyógyvizes pezsgőfürdőben lehet részünk. Késő délután áthajózunk Lipari szigetére, a szigetcsoport névadójára. Érkezés után sátrat verünk Canneto-ban, tengerparti kempingünkben. (Szintkülönbség: 400 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 3 óra).

8

 
Lipari pihenőnap
 

Pihenőnapunkat a szigetcsoport névadóján töltjük. Szabadprogram keretében járjuk be a szigetet, mely érdekességét többek között az obszidián folyások adják. Az obszidián szilíciumdioxidból álló fekete vagy sötétszürke vulkanikus üveg, amely hirtelen, üvegesen merevedik meg a lávából. Érdemes a szigetet kismotorral bejárni, hiszen minden szeglete tartogat meglepetéseket, szemet gyönyörködtető kilátást a kalandozó kedvűek számára. Este közös városlátogatásra indulunk Lipari városába. A pezsgő élet, csábító éttermek kísértése mellett megtekintjük az ásatások nyomán a középkori falakkal körülvett településen ókori épületek és templomok romjait. (Az obszidián túra szintkülönbsége: 200 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 3 óra).

9

 
Lipari / Stromboli vulkántúra
 

A mai napot ismét Liparinak szenteljük. Lehetőségünk van szigetkerülő hajózásra kis lélekvesztőkkel, bárkákkal, de megtekinthetjük a Citadellába zárt régészeti múzeumot. Akik azonban vállalják, hogy egy nehéz, fárasztó, de szerencsés esetben felettébb látványos, nomád éjszakai kalandra induljanak, azokkal egy fakultatív túra keretében a Földközi-tenger viágítótornyaként emlegetett Stromboli vulkán meghódítására indulunk. Kora délután szárnyashajóval hagyjuk el Lipari szigetét. A néhány száz lakosú sziget hangulatos épületei, szűk utcái között barangolva hamar elérjük helyi túravezetőink bázisát. Rövid pihenést, felkészülést követően, a naplemente fényei mellett elindunk az engedélyezett legmagasabb pont felé. Változatos, helyenként meredek túraterep vár ránk, emelkedés közben azonban a mind teljesebb panoráma, Strombolicchio szirtje, a végtelenbe nyúló tenger feledteti fáradalmainkat. Az éj csendjébe váratlanul berobbanó kitörés jelzi nekünk, hogy jó irányba tartunk. Tiszta időben pedig már a csúcsrégióból gyönyörködhetünk a több száz méter magas, 10-20 percenként feltörő lávaszökőkutakban. Késő este indulunk el mély, süppedős vulkán talajon a tengerpart felé. Az éjszakát szabad ég alatt, fövenyes partszakaszon töltjük, hajnalban érkezik értünk a hajó, hogy visszarepítsen Milazzo kikötőjébe Szicíliára. A Lipari szigetén nyaraló utastársainkkal és autóbuszunkkal itt találkozunk újra. (Szintkülönbség: 900 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 7 óra)

10

 
Sorrentoi-félsziget, Massa Lubrense
 

Pihentető és látványos hajóút során érkezünk vissza Szicíliára, Milazzo kikötőjébe. Érkezésünket követően azonnal utazunk tovább a kontinensre. A kora esti órákban érkezünk a Sorrentoi félszigetre, ahol tengerparti kempingünk elfoglalása után még elsétálunk a közeli tengerpartra, megkóstoljuk a helyi specialitásokat.

11

 
Marina del Cantone, Capri
 

A mai napot Marina del Cantone tengerpartján töltjük, de a partvonal menti turistautakat is felfedezhetjük. Fakultatív program keretében pedig egész napos kirándulást tehetünk Caprin, a Csodák Szigetén. Egy órás változatos hajóutunk során a hullámok nem hagynak bennünket szárazon. Barlangegyüttesek és természet alkotta diadalív elhagyása után megérkezünk Marina Grande kikötőjébe, ahonnan gyalogosan kirándulunk fel a szigettel azonos nevet viselő Capri városába. A „nagyvilág kis színháza” térről indulva szabadon járunk-kelünk a szűk utcákban, elsétálhatunk Axel Munthe világhírű otthonához, Tiberius császár egykori villáját is megpillantjuk, de tehetünk egy kellemes sétát az Augustus park egzotikus növényei között. A fakultatív programot választók a késő délutáni órákban érkeznek vissza a kempingbe. Az üdülőfaluban megtartjuk zenés-táncos búcsúestünket. (Szintkülönbség: 200 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 1,5  óra).

12

 
Lerantói-öböl
 

Délelőtt a festői szépségű, eldugott Lerantói-öböl felfedezésére indulunk. Nerano hangulatos házait magunk mögött hagyva átkelünk az öböl feletti magaslaton és köves turistaúton ereszkedünk a partra. A bátrabbak a régi kikötőből vethetik magukat a tengerbe, kalandozó kedvű, jó úszó társainkkal pedig a part sziklaformáit vesszük szemügyre. Visszatérve kempingünkbe elfogyasztjuk utolsó pizzáinkat és felfrissülve vesszük utunkat hazafelé. (Szintkülönbség: 200 méter fel/le, gyalogtúra időtartama 1,5 óra oda, 1,5 óra vissza).

13

 
Olaszország, Budapest
 

Hazaérkezésünk a délutáni órákban várható Budapestre.

Az oldalon látható képeket Kozma Attila készítette.
További képek az Eupolisz képtárban.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés