Triglav csúcsmászás (2864 m)

Zord sziklacsúcsoktól zöldellő völgyeken át a Triglav csúcsáig

Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 19.900 Ft. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!
Újabb kalandos hétvégére invitálunk mindenkit, aki kedveli a hegyvidéki túrázást, a magashegységekre hajazó formavilágot. A helyszín a kultikus hírnevű, Julius Caesarrol elnevezett Júliai-Alpok. Mára ez a vidék a hegymászók, túrázók, vadvízi evezősök kedvelt úti céljává vált, mely páratlan szépségével, gazdag programkínálatával csalogatja/csábítja az ide látogatókat. Zord sziklacsúcsok, zöldellő völgyek, barátságos hegyi városkák teszik e vidéket ellenállhatatlanul vonzóvá. Látványos utakon, meredek sziklák között jutunk el hétvégi csúcstúránk célpontjához, a Triglav-csúcshoz.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő

Csúcsmászó túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest, és egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen, vad és vadságában is gyönyörű világáról. A Trigláv csúcsára vezető út utolsó szakaszán helyenként találkozunk via ferrata avagy klettersteig szakaszokkal! A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel. A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában.


Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.


B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.


C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.


D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.


E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.

 

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

 

1

 
Peričnik-vízesés, Aljazev Dom (1015 m)
 

Transzfer esetén találkozó 07:50-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A túra előtti találkozó 14:00-kor a Peričnik-vízesés melletti parkolónál, hiszen első megállónk Szlovénia hivatalosan legmagasabb vízesése lesz. Itt egy rövid kis séta vár ránk, majd megcsodáljuk a két lépcsőben aláhulló vízesést, aminek hatalmas vízoszlopa mögé könnyűszerrel besétálhatunk. Miután kigyönyörködtük magunkat, elindulunk tovább a völgybe, mivel vár ránk még néhány kilométer a szállásunkig.Megérkezve az Aljazev-menedékházhoz elfoglaljuk szállásunkat, majd megtartjuk ismerkedési estünket néhány helyi ital társaságában. Túratáv: 6 kilométer, szint: 250 méter, kb. 1,5 óra könnyű séta.

2

 
Aljazev Dom (1015 m), Triglavski Dom (2515 m), Triglav (2864 m)
 

A mai napon megkezdjük túránkat a Triglav csúcs felé. Korán kelünk, majd reggeli után zsák a háton, és irány a "fal". Magunkkal visszük az összes felszerelést és élelmet amit hoztunk, amire az elkövetkező két napban a túrázás során, majd lefelé szükségünk lehet. Egész napos nehéz túrára indulunk, jelentős és meredek szintemelkedéssel. Az Aljažev-menedékházból elindulva elérkezünk egy óriás partizán emlékműhöz, ami egy hatalmas karabinert formáz. Az út elején majdnem vízszintesen haladunk néhány 100 métert, majd ezután balra nekivágunk a hegynek. Először erdőben, majd egyre ritkuló törpefenyvesben, később kisebb-nagyobb sziklák között haladunk. Közel 900 méter szintet teszünk meg sziklafalakon, s mire felérünk a meredekebb szakaszokon, már 2000 méter felett vagyunk. Kicsit lankásabb, de azért fokozatosan emelkedő terepen folytatódik tovább utunk. Még további 300 méter szintet teszünk meg így, mire elérjük a Triglavski-menedékházat, ahol az éjszakát töltjük. Várható érkezés a késő délutáni órákban lesz. A házban feltöltődünk energiával és lelkesedéssel, majd nekivágunk a csúcsnak, hogy napnyugtára fent legyünk. Egy igazán látványos, keskeny és kitett, de jól biztosított úton megyünk fel, a hegy tömbjének a nyugati oldalán, először egy meredek oldalon, majd hamarosan kiérünk a főgerincre, majd onnan a Kis-Triglavra (2725 m). Keskeny sziklagerincen egyensúlyozunk tovább majd innen szűk egy órás „séta" után elérjük a Júliai-Alpok és egyben Szlovénia legmagasabb pontját, a Triglav csúcsát (2864 m). Csúcsfotó, csúcs-csoki, csúcsérzés, majd némi pihenés után indulunk lefelé. Az estét a Triglavski-menedékházban, kellemes hangulatban töltjük. Túratáv: 10 kilométer, szint: 1850 méter fel, 349 m le, kb. 8-10 óra.  

3

 
Triglavski Dom (2515 m), Vodnikov Dom (1827 m), Rudno Polje, Budapest
 

Korán reggel kelünk, és elkezdjük az ereszkedést déli irányba, hogy erről az oldalról is megcsodálhassuk a Júliai-Alpokat és a Triglav csúcstömbjét. Néhány óra múlva megérkezünk a Vodnikov-menedékházhoz, ahol némi pihenés és sör után folytatjuk utunkat, mely hamarosan egy cirkuszvölgybe torkollik: miután kiérünk a magashegyi régióból következnek az alpesi fenyvesek és a harsány zöld legelők. Délután hazaindulunk Budapestre, ahova várhatóan a késő esti órákban érkezünk. Túratáv: 12 kilométer, szint: 1250 méter le, kb 4-5 óra.

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Zoltai Dávid készítette.