Via ferrata: Hohe Wand (haladó)

Via ferrata Ausztria egyik legnépszerűbb sziklamászó paradicsomába

Az ausztriai Hohe-Wand ideális lehetőségeket kínál a via ferrátázók számára, hogy az igazi izgalmakat garantáló falak, vaslétrák, C/D nehézségű világával is megismerkedjenek. Ezen a túrán hosszú, és helyenként komoly fizikai erőfeszítést igénylő szakaszokkal találkozhatunk. Ezt a túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik az alapokat egyéb via ferrátás programjainkon már megszerezték!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező. 

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 
Mivel a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságát a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentősen befolyásolják, fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni. Hosszabb-rövidebb várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek, bármennyire is igyekeztünk nagyjából hasonló időtartamú programokat egymás mellé válogatni! Megértéseteket köszönjük!
1

 
Budapest, Wiener Neustadt, Hohe-Wand, Budapest
 

Indulás Budapestről reggel 5.15-kor. Találkozás 5:00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Kb. 5 órás utazást követően érjük el a Hohe Wand hegytömbjét. A felszerelés felpróbálása és az elméleti oktatás után egy meredek erdei szerpentinen kapaszkodunk fel a Hohe Wand domináns, déli falaihoz. A Wildenauersteig (C/D) beszállásához jó egy órás kaptató után érkezünk. A csupán fémkapcsokkal biztosított, izgalmas vonalvezetésű C-s útvonal középső részén egy rendkívül kitett, D nehézségű szakasz emeli alaposan az adrenalinszintünket, amit extra kötélbiztosítással hidalunk át. A rákövetkező rész különlegessége, hogy egy 8 méteres sziklakürtőben kell előbb felküzdeni, majd a rendkívül keskeny hasadékon szinte szó szerint átpréselni magunkat. Végezetül még néhány sziklafok, és máris ott állunk a sziklafal tetején, ahonnan rövid sétával elérjük a Hubertus-menedékházat, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, és erőt gyűjthetünk a következő kihívás legyőzéséhez. Ez pedig nem más, mint a HTL-Steig felső szakasza. A Hohe-Wand hatalmas tömbjének szélén, a több száz méter magas sziklafalak fölött haladunk kanyargós, fel-le haladó erdei ösvényeken, amíg elérjük a közel 300 méteres sziklafal fölé nyúló, döbbenetes kilátást nyújtó Skywalk-kilátóhoz, ahonnan felmérhetjük a ránk váró feladat komolyságát. :-) Innen erdei ösvényen ereszkedünk le a beszálláshoz, és a csupán vaskötéllel biztosított, C/D nehézségű szakaszon már nekünk kell a lépést keresnünk a falon, a sziklarepedésekben, majd a függőleges, D-s részeken némi izomerő segítségével felhúzni, feltornázni magunkat. A fennsíkra felérve visszasétálunk buszunkhoz és Budapest felé vesszük az irányt, ahova a késő esti órákban érkezünk meg. 
(Wildenauersteig (C/D): menetidő: 2, 5 óra, szint: 270 méter. HTL-Steig (D): menetidő: 1óra, szint: 100 méter.)

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés