Bejelentkezés

Via ferrata: Rax - Hohe Wand (kezdő)

Kiváló lehetőség beszállni a klettersteig, a via ferrata izgalmas világába :)

Az ausztriai Rax-Alpok és Hohe-Wand egyaránt ideális lehetőségeket kínál a via ferrátázók számára a sziklafalak nehézségeivel és kihívásaival történő ismerkedésre, a fogások gyakorlására. Túránk első napján a Rax-Alpokban ferrátázunk. A Rax nem csupán közelsége miatt népszerű a magyar természetkedvelők körében. A hegytömbre vezető nagyszámú turistaösvény mellett számos jól kiépített, biztosított klettersteig útvonalat is találunk, melyeken a sziklamászásban nem jártas kirándulók is biztonsággal próbára tehetik ügyességüket és bátorságukat, s addig nem sejtett, egyedülálló pillantásokat vethetnek a hegyek korábban megközelíthetetlennek vélt sziklavilágába. A hegytömb észak-keleti részén, a Grosses Höllental völgyében induló utak közül az egyik legjobban kiépített és legizgalmasabb Teufelsbadstubensteig ferrátát, avagy ahogy Ausztriában hívják, Klettersteiget vettük bele programunkba. Az alapvetően A/B nehézségű útvonal a via ferrátázással csak most ismerkedő újoncoknak is különösen jó kiindulási alapot kínál. Másnap a Hohe Wandon alapvetően rövid, de helyenként fizikai erőfeszítést is igénylő szakaszokkal találkozhatunk, igazi izgalmakat garantáló falak, vaslétrák, C/D nehézségű világával is megismerkedünk.

Hohe Wand - Rax programunk tehát amolyan bemelegítés a ferrátázás világába, abszolút kezdőknek mindenképpen ezt ajánljuk, aztán ha ízlik, jöhetnek a Rax és a Hohe Wand technikásabb falai is, vagy az olasz Dolomitok, a Lienzi Dolomitok, a Dachstein és a Salzkammergut igazi kihívást jelentő útvonalai.

Időpontok

 • 2024. május 11 → 12.
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező. 

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 • 1. nap Budapest, Rax-Alpok: Teufelsbadstubensteig

  3
  Találkozó 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor. A kora délelőtti órákban érkezünk meg Ausztriába, a Schwarza-patak völgyében található Weichtalhaushoz. A felszerelésünk felpróbálása és az elméleti oktatás után innen, a Weichtalhaus parkolójából indulunk túránkra a Rax-Alpok északi oldalán található Grosses Höllental-völgyhöz, amely az egyik leglátványosabbnak számít 500-600 méteres, szinte függőleges sziklafalaival. Bemelegítésképpen egy vaslépcső közel 200 lépcsőfokával kell megküzdenünk, majd egy lassan, de fokozatosan emelkedő erdei ösvényen, illetve erdészeti úton túrázunk, míg elérünk a sziklafalak lábához. Itt találhatóak a tulajdonképpeni via ferrata beszállások, ahol számos útvonal közül választhatunk. Mi a mai napon a Teufelsbadstubensteig via ferrátán keresztül élvezzük a kapaszkodást fölfelé a Höllental-völgy sziklafalain. Látványos útvonal ez, az egyik legkedveltebb és legjobban kiépített klettersteig a Rax-on. A túra első fele az izgalmasabb, hosszú vaslétrák váltakoznak a kitett, de jól biztosított sziklafalakkal, sziklahasadékokkal, majd keskeny, cikkcakkos ösvény következik törmeléklejtőkkel. A közel 3 órás mászás után a Wachthüttelkamm gerincre érkezünk, ahonnan élvezhetjük az egyedüli kilátást. Itt megpihenünk, előkerülhetnek az elemózsiák a hátizsákokból, majd vaslétrákkal, drótokkal megerősített A nehézségű, részben ferrátás útvonalon ereszkedünk vissza a völgybe, ahol esti szállásunkon, a Weichtalhaus menedékházban megpihenhetünk, s kipróbálhatjuk a helyi konyha specialitásait. (Menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 800 méter fel/le, ferrata nehézsége A/B, illetve B/C.)
 • 2. nap Hohe-Wand: Hanselsteig / Währingersteig

  3
  Reggelit követően összecsomagolunk, majd elindulunk átbuszozunk a Hohe Wand sziklafalaihoz. Itt először egy meredek erdei szerpentinen kapaszkodunk fel a sziklafal lábánál található beszálláshoz. Bemelegítésként a Hanselsteig A/B nehézségű ferrátáját választjuk. Az útvonal először egy sziklabarlangot érint, majd egy fahídon átkelve elérjük az első izgalmat jelentő keskeny sziklahasadékot, melyen egy függőleges vaslétra és néhány fémkapocs segítségével tudjuk felküzdeni magunkat. A fennsíkra felérve először a Herrgottschnitzlerhaus felé vesszük az irányt, ahol a Ganghofersteig rövid, de annál nagyobb meglepetést jelentő, B/C nehézségű szikláján gyakorolhatjuk az enyhén visszahajló falon való felkapaszkodást. Ezután erdei ösvényen ereszkedünk le az Egyszarvú-barlangja mellett induló Währingersteig (B/C) beszállásához. A fémkapcsokkal biztosított függőleges sziklafal és a kitett vaslétra már igazi izgalmakat garantálnak. Innen a késő délutáni órákban visszasétálunk buszunkhoz, hogy kellemesen elfáradva, friss élményekkel feltöltődve induljunk haza a késő délutáni órákban. Érkezés Budapestre az esti órákban. (Hanselsteig (A/B): menetidő: 2 óra, szint: 350 méter. Ganghofersteig (B/C): menetidő: 30 perc, szint: 60 méter. Währingersteig (B/C): menetidő: 1 óra, szint: 120 méter.)
Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazás autóbusszal,
- a szállást menedékházban, matrac szálláson,
- a reggelit a menedékházban,
- a szükséges felszerelések használatának költségeit (beülő, Y-szár, sisak),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást (kiegészítő sportbiztosítás szükséges),
- a Hohe Wand nemzeti park belépőjét (kb. 2,5 euro/fő)
- a reggeli kivételével az étkezést.

Utazás

Autóbusszal. Találkozó 5:50-kor-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Hohe-Wand és a Rax is nagyon jó via ferrata terep. 5-6 órás túrázásra kell számítani, rendkívül változatos terepen. A sziklás szakaszokon kiépített klettersteig (via ferrata), azaz az út mentén végighúzódó, biztonságot garantáló drótkötelek, mesterséges fogások, létrák, hidak segítik előrejutásunkat. Az út egyéb szakaszai hagyományos túrázást jelentenek, néhol meredek kaptatókkal, amelyekhez az átlagosnál jobb erőnlétre nincs szükség, a jó, sportos kondíció elegendő. A via ferratás szakaszokon azonban elengedhetetlen az átlagosnál jobb fizikális erőnlét, szédülésmentesség, magabiztos mozgás, problémamentes koordináció! 

A Hohe wand túra második részében helyenként rövid, de komoly fizikai erőfeszítést igénylő szakaszokkal is találkozhatunk. Még a B/C nehézségű ferrátáknál is helyenként szükségünk lesz többek között karizmaink használatára. A Rax ferráta hosszabb, de alapvetően csak A/B nehézségű!

Szállás

A jól megszokott Weichtalhaust 2013-ban lebontották, majd teljesen újat építettek. Így 2024-ban újra itt, a régi helyszínen, a megszokott matracszállás jelleggel, de már egy teljesen új épületben lesz a szállásunk. Saját hálózsák, párnahuzat szükséges!

Terület

A Hohe-Wand hegytömbje az osztrák-magyar határtól alig egy órányira, Alsó-Ausztria déli részén, Wiener Neustadt közelében található. A minden oldalról sziklafalakkal határolt fennsík legmagasabb pontja az 1135 méter magas Plackles, a 20 négyzetkilométernyi fennsík áltagos magassága 800-1000 méter között húzódik. A természetjárók körében rendkívül kedvelt, hiszen a varázslatos hegyvidéki táj, a gazdag növény- és állatvilág már egy hétvégi kirándulás keretében is új erővel tölt fel mindenkit, és kiragad a hétköznapok taposómalmából. A fennsíkon számos jelölt turistaösvény, körben a sziklafal mentén menedékházak, míg a déli oldalon különösen látványos, függőleges sziklafalak találhatóak, számtalan klettersteig útvonallal és sziklamászó tereppel. Itt találjuk a híres Skywalk-kilátót is, ahol közvetlenül a 300 méter magas, függőleges sziklafal fölé sétálhatunk. A térség egyben a paplanernyősök és a sárkányrepülők kedvenc startolóhelye.

A Rax-Alpok Alsó-Ausztria déli részén, a hazánkban is nagyon közkedvelt Semmering síterep szomszédságában terül el. A minden oldalról meredek sziklafalakkal határolt fennsík legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe, a fennsík áltagos magassága 1600-1800 méter között húzódik. Több mint száz jelölt turistaösvény, s köztük számtalan klettersteig útvonal található itt, végtelen számú variációját kínálva a hegytömb bejárásának.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Gyakran előfordulhat eső, zápor, de akár hóesés is, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A fennsíkon, a sziklafal szélén erős, viharos szél gyakran előfordul. Vihar, villámlásveszély esetén természetesen nem megyünk fel a via ferrata útvonalra, amely ilyenkor gyakorlatilag "villámhárítóként" működik, hanem más ösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, kesztyű, sapka, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A via ferratázáshoz szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt, vagy bicikliskesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz, mert a via ferrata esetleg hideg vaslétráiba, a néhol "felfeslő, kirojtosodó" drótkötelébe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi. Meredek, nehezen járható sziklákon, drótkötéllel kiépített útbiztosító rendszer, amely a veszélyes szakaszoknál teljes biztonságot nyújt. A via-ferratákon való közlekedés legbiztonságosabb eszköze a klettersteig-szett, amely energia elnyelő féken átvezetett duplaszárú "kantár" két, gyorszáras karabinerrel, melyet a ferrata drótköteléhez biztosítunk. A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleved száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.  

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A csapvíz, avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított. Levesek, egytálételek, sült kolbász 4 euro körüli áron kapható.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 10.000 Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Belépők:
- a Hohe Wand nemzeti park belépője (kb. 2,5 euro/fő)

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot teszünk.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 3.480 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 3.495 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 6.276 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a sztornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.