Szilveszter Székelyföldön

Évbúcsúztató a havasokban igazi vendégszeretettel

Mit lehet csinálni Szilveszterkor? Részt venni egy rossz házibuliban / nézni az M1 archívumából előkapart, unalomig nézett szilveszteri műsorokat / elaludni az újévi koncerten / nézni a Facebookon, hogy mások jót buliznak / gyomorrontásig enni a karácsonyi maradék mákos bejglit. VAGY TÚRÁZNI ERDÉLY HEGYEI KÖZÖTT!!!! – talán ez a legjobb választás! Utunk során megismerheted Székelyföld látványosságait, kicsit másképp: behavazva, jégcsapok súlya alatt. Csúszkálunk a befagyott Gyilkos-tavon, megnézzük fentről és lentről a Békás-szorost, szánkózunk a Szent-Anna – tónál, és fuldoklunk egy kicsit a Torjai-Büdös-barlang záptojásszagú kénhidrogénes gázkitörésében. Majd Szilveszter este erdélyi gasztronómiai gyönyörökkel, áfonyalikőrrel és Csíki-sörrel kényeztetjük a túrákon átfázott testünket. Hajnalig.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Gyergyószentmiklós
 

Budapestről indulunk, reggel 6 órakor a Pázmány Péter sétányról, az A38 hajó melletti parkolóból, majd Nagyvárad irányába haladunk. Találkozó 5.45-kor. Estére érünk szálláshelyünkre, Gyergyószentmiklósra, ahol már várnak minket vendéglátóink. Szállás: vendégház.

2

 
Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó, Békás-szoros
 

Délelőtt némi hideg élelemmel felpakolva a Gyergyótól kisebb távolságra fekvő Gyilkos-tóhoz utazunk. A tó aránylag fiatal képződmény, 1837-ben keletkezett, amikor a Gyilkos-hegy ÉNy-i lábánál felhalmozódott hatalmas mennyiségű sziklatörmelék egy hosszan tartó esőzés következtében lecsúszott, és elzárta a völgyet. A tó jellegzetessége, hogy vizéből még mindig kiállnak a völgyet eredetileg borító fenyőerdő fatörzs-maradványai. Miután kicsúszkáltuk magunkat a facsonkok között, egy lélegzetelállító kilátással kecsegtető túrára indulunk a Békás-szoros fölött magasodó Mária-kőre. A Gyilkos-tótól felkapaszkodunk a Vereskő-nyeregbe, ahonnan havas havasi kaszálóréteken keresztül jutunk a Mária-kő csúcstömbje alá. A hegy tulajdonképpen a Békás-szoros legmélyebb része, a Pokol fölé emelkedő, 150 m magas sziklafalakkal a mélybe szakadó hegytömeg, melyre déli irányból mi is kényelmesen feltúrázhatunk, hogy fentről gyönyörködjünk a Hagymás-hegység kaszálórétjeiben, a Csalhó sziklás tömbjében, az Oltár-kő sziklatornyában és 150 m-rel alattunk zúgó Békás-szoros és a Kis-Békás szurdokában. Ezután visszatérünk a tóhoz, és elköltjük hideg ebédünket, majd a Békás-szorosba ereszkedünk le. A szoros a Keleti-Kárpátok legnagyobb és leglátványosabb mészkő-hasadékvölgye, amelyet a szerkezeti törésvonalak és a folyóvízi erózió együttes munkája hozott létre. A Gyilkos-tó vizéből kilépő Békás-patak nagy eséssel, kisebb-nagyobb zúgókon keresztül tör magának utat északkeleti irányban, folyamatosan a mészkősziklába mélyítve a medrét. A misztikus látványt nyújtó szurdokvölgyet gyalogosan járjuk be, hiszen csak így csodálhatjuk meg a látványos mészkőszirteket, barlangokat, illetve pillanthatunk be a Fügés- és Kupás-patak völgyeibe. A Gyilkos-tótól a szurdok bejáratáig terjedő, meredek sziklákkal szabdalt területét Tündérkertnek nevezik. A szurdok bejáratától éles kanyarokkal lefelé haladva, egy szikla átfúrásával kialakított alagútig terjedő szakaszt a népnyelv Purgatóriumnak nevezte el. Ennek legszebb sziklaalakzata az 1125 méter magas Oltárkő. Ezt követi a Szerelmesek ölelkező sziklája, majd a közúti közlekedés érdekében kialakított alagút - ezt a Pokol torkának hívják, amelyen áthaladva a Pokol tornácára jutunk ki. Innen újabb lejtős és éles kanyarokat megtéve a szurdok egészen összeszűkül, ahol is már magában a Pokolban járunk. :) Estére érünk vissza szállásunkra. (Szintkülönbség: 220 méter fel, túratáv 10 km, menetidő: 3 óra) Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.

3

 
Gyergyószentmiklós, Torjai Büdös-barlang, Szent Anna-tó
 

A torjai Büdös-barlangnál folytatjuk székelyföldi kalandozásunkat, 1052 méter magasságban, a Büdös-hegy oldalában. A barlang Európa legnagyobb kénhidrogénes mofettája, ahonnan naponta mintegy 6000 m3 majdnem tiszta széndioxid gáz illan el, és sárga kén rakódik le, ami egyben a gáz szintjét is jelzi. Ha kiszagoltuk magunkat, buszunkkal a Csomád kettős kúpjához igyekszünk. Ide indul első túránk, mely során a Szent Anna-tavat és a Mohos-tőzeglápot látogatjuk meg. Mindkettő Európa-szerte ismert természeti ritkaságok, a Szent Anna-tó a Kárpátok egyetlen épségben megmaradt vulkáni krátertava, a Mohos az ő feltöltődött "testvére". 950 méter magasságba tartunk a majdnem szabályos kör alakú tóhoz (területe 22 hektár, átlagban 8 méter mély). Forrása nincs, vizének utánpótlásáról a környező hegyek tavaszi hóolvadása gondoskodik. Ahogy a hóhelyzet engedi, megközelítjük a keskeny nyereg túloldalán kezdődő Mohos-tőzeglápot. Ennek hajdani kiterjedt víztükre a négyszerese volt a Szent Anna-tó felületének, de évezredeken át egyre apadt, és lassan elmocsarasodott, igazi magashegyi felláppá változva. Huzamosabb esőzések idején a 10 méter vastag iszapos tőzegréteg úgy megtelik vízzel, mint a szivacs, és akár az elkószált szarvasmarhát is elnyeli. (Büdös barlangnál a szintkülönbség: 140 méter, túratáv 2,5 km; Mohos tőzegláp és Szt. Anna-tónál a szintkülönbség: 120 méter le, 120 méter fel, túratáv 4 km.) Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.

4

 
Gyergyószentmiklós, Csobot-hegy
 

Reggeli után elindulunk körbenézni Gyergyószentmiklóson. Erdély legszebb főterén kezdjük, a Szabadság téren. Egykor ez adott helyet a piacnak, mára sétálóövezet, szépen rendben tartva. Sétánk során felkeressük a Katolikus templomot, mellette az egykori zárda épületével, majd elsétálunk több barokk lakóház mellett. A jelentős örmény lakosság számára külön templom épült, az egyszerűen Örménytemplomnak nevezett épület. A séta után visszatérünk szállásunkra, majd innen egy rövid ebédszünet után indulunk óévbúcsúztató túránkra, a szállásunk felett magasodó Csobot-hegyre, az itt található Szent Anna tiszteletére szentelt régi kápolnához. A kápolnáktól gyönyörű kilátás nyílik az alattunk leterülő Gyergyószentmiklósra, a város fölött magasodó Görgényi-havasokra, és a felettünk emelkedő Gyergyói-havasokra. Egy rövid fotószünet után a régi kálvária stációi mellett hótalpazunk le a városba, hogy szállásunkra visszatérve belemerüljünk a szilveszteri éjszakába. Ízletes szilveszteri lakoma vár, helyi finomságokkal, majd zenés-táncos mulatsággal köszönthetjük az új évet, akár kétszer is - román és magyar helyi idő szerint egyaránt! :) (Szintkülönbség: 410 méter fel, 410 méter le, túratáv 20 km.) Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, szilveszteri vacsora.

5

 
Gyergyószentmiklós, Torda, Budapest
 

Reggeli után elbúcsúzunk szállásadóinktól, és hazaindulunk. A hosszú utazást megszakítva megállunk egy kicsit átmozgatni tagjainkat. A déli órákban érkezünk meg a Torda város mellett található sóbányához. A tordai sóbányát már a rómaiak művelték, és a középkori Magyar Királyság egyik legfontosabb sóbányája volt. Napjainkban turisztikai és gyógyászati célokat szolgál: hatalmas sóba vájt termeiben bolyonghatunk, és kipróbálhatjuk azok érdekes akusztikáját. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. Ellátás: reggeli.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés