Oroszország: Szentpétervár, Murmanszk - télen

"Észak Velencéje" és sarki fény vadászat a Kola-félsziget tundravilágában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Oroszország Földünk legnagyobb területű országa, ahol az egykori cári birodalom pazar dicsfénye és a szovjet korszak öröksége együttesen olyan országot eredményezett, amely zavarba ejt, nehezen kiismerhető és megunhatatlan. Az ország észak-nyugati részét látogatjuk meg ahol először meglátogatjuk Szentpétervárt, a cárok városát. Majd "észak Velencéje" után irány a természet, továbbutazunk észak felé a Kola-félszigetre, az Északi-sarkkörön túl található Murmanszk régióba, a vad hegyek, a szeles tundra és ezernyi folyó és tó vidékére. Itt amikor ránkszakad a hosszú sarkvidéki éjszaka, megelevenedik az égbolt, és imbolygó lépteivel fejünk fölött járja néma táncát a sarki fény, az aurora borealis. Mindemelett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, a megjelenése a naptevékenység erejével és a felhőborítás hiányával egyenesen arányos, garancia sajnos nincs rá. De nem csak sarki fényre vadászunk, hajtunk kutyaszánt a tajgában, hótalpazunk, meglátogatjuk a régió őslakosait, a számikat és még sok kaland várja azt, aki velünk tart.

Orosz anyanyelvű túravezetőnk (aki majdnem húsz évet élt Oroszországban) kísér el ezen a páratlan felfedezőúton, ahol megismerhetheted világunknak ezt a kevéssé ismert, vadregényes sarkát, az itt élő emberek mindennapjait és az orosz kultúra sajátosságait.

Amennyiben szeretnéd megnézni a fehér éjszakákat Szentpéterváron és teljesebb képet kapni Oroszország két leghíresebb városáról, tarts velünk nyári Moszkva és Szentpétervár programunkra, ahol meglátogatjuk az arany kupolák városát és "észak Velencéjét" nyári köntösben.


Kiemelt látnivalók a program során:
- Szentpétervár történelmi központja (UNESCO Világörökség),
- Péter-Pál erőd,
- Carszkoje szeloban és a Katalin-palota,
- a borostyánszoba,
- Murmanszk, a legnépesebb város az északi sarkkörön túl,
- aurora borealis, a sarki fény,
- Kola-félsziget végtelen erdei, tavai, tundra, rénszarvasok,
- Észak-Európa őslakosai, a számik.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Szentpétervár
 

Érkezés Szentpétervárra, majd elfoglaljuk szállodai szállásunkat, ahonnan utunk indul. A repülési menetrend(ek)től függően, a szállásunk elfoglalása után sétára indulunk a sokszor Észak Velencéjének nevezett egykori fővárosban. Sétálunk a világhíres Nyevszkij sugárúton, majd a Téli Palota mellett, miután megnézzük a főtemplomát, az Izsák székesegyházat. A robosztus épület első ránézésre kissé ridegnek és parancsolónak tűnik, viszont odabent lélegzetelállító pompa fogadja az utazót. Még felsorolni is képtelenség mennyi csodát zsúfoltak ide, több száz kiló arany, több tonna bronz, és a művészeti látnivalókról nem is beszéltünk. Innen irány Nagy Péter szobra a Néva partján, majd vacsora után visszasétálunk szállásunkra, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szálloda.

2

 
Szentpétervár, Murmanszk
 

Reggeli után kibuszozunk a szentpétervári Pulkovó repülőtérre, ahonnan elrepülünk Murmanszkba. Két órás repülést követően érkezés a sarkkörön túlra, a Kola-félsziget legnagyobb városába, ahol először elfoglaljuk szállásunkat, majd városnézésre indulunk. Murmanszk a Barents-tenger Kola öblének festői, sziklás keleti partján található város, ahol nincs úgynevezett történelmi központ, az egész városi élet az "Öt sarok" tér köré koncentrálódik. Ezt a városrészt a 20. század második felében emelték. Érkezés és a szállásunk elfoglalása után teszünk egy rövid sétát a városban, miután megnéztük Murmanszk fő látványosságát. Rövid program során megnézzük a "Lenin" atomjégtörőt, amely a világ első nukleáris meghajtású hajóját. 2008-ban a jégtörőből múzeum lett, ahol megnézhetjük a kabinokat, a parancsnoki hidat, lemegyünk a motortérbe az atomreaktorhoz. Rövid séta után vacsora, majd visszatérünk szállásunkra, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. De mielőtt nyugovóra térnénk, kimegyünk a fényszennyezéstől mentes sarkvidéki éjszakába, ahol remélhetőleg a sarkifény imbolygó fényeiben is gyönyörködhetünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3

 
Murmanszk, Sam Syyt falu, Kirovszk
 

Reggeli után kb. másfél órás utazás következik Sam Syytbe, a számi fővárosba, ami egy hagyományos számi falu. A számik, vagyis a lappok a Murmansk régió, valamint Észak-Norvégia, Svédország és Finnország őslakosai. A Kola-félsziget Oroszországban az egyetlen hely, ahol megismerkedhetünk a számik kultúrájával és életével. Látogatásunk során megismerhetjük a számi mindennapok sajátosságaival, a hagyományos kézművességet, a sarkvidéki éghajlaton való túlélés fogásait, a számi nép ünnepeit, rituáléit, szimbólumait, mítoszait, meséit, a Kola-félsziget szent helyeit. Megnézzük a rénszarvasokat, mosómedvéket, kipróbálhatjuk a tradicionális ételeket. Akinek van kedve, fakultatív program keretében részt vehet egy rövid motoros szán kiránduláson, valamint kipróbálhatjuk a rénszarvas szánt, vagy motoros szán mögött húzott gumi "banánon" élvezhetjük a téli erdő látványát. Innen folytatjuk utunkat dél felé Kirovszk városába a Khibiny-hegyek lábánál. Az esti órákban fogunk megérkezni szállásunkra, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A szállás elfoglalása és vacsora után kimegyünk a városból, hogy félreeső, nyugalmas (városi fényektől távoli) részen, ami a sarki fény megfigyelés szempontjából igen kedvező, vadásszunk a csillagok között felragyogó a sarki fényre. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

4

 
Kirovszk, Khibiny-hegyek hótalpas túra, Husky szánhúzó túra
 

Reggeli után hótalpakat csatolunk és egy látványos hótalpas túra során fedezzük fel a város körüli Khibiny-hegységet. A Kola-félsziget legnagyobb hegyei között járunk, a hegység legmagasabb pontja az 1201 m magas Yudychvumchorr csúcs, de a város körül több látványos csúcsot is találunk. Khibiny nagyon népszerű a turisták körében, hiszen nyáron tökéletesek terep a hegyi túrázást kedvelőknek, télen pedig a síelőknek és hótalpas túrázóknak ideális. Teszünk egy túrát a hegység lejtőin, megmozgatjuk magunkat az előző napok városlátogatásai után, élvezhetjük a zord sarkvidéki természet közelségét, a gyönyörű kilátást. Célunk a Kék-tavak szurdok, amelyeket a városból indulva érünk el. Túra közben az Aykuayvechorr hegyen haladva gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé, majd lassan elérjük a függőleges sziklafalak övezte Kék-tavak szurdokot. Visszatérve a városba megebédelünk, majd délután testközelből ismerkedhetünk meg a vidék talán legvidámabb és legbarátságosabb lakóival, a szibériai husky-kal. Kibuszozunk a közeli kutya farmra, ahol megismerkedünk leendő szánhúzóinkkal, majd rövid eligazítás után kezdődik a pár órás kaland a Khibiny-hegyek lábánál. A két fős fogatokat 6 kutya húzza a havas tájon. Amíg egyikünk irányítja a fogatot, addig társa a szánon ülve élvezi az utazást, majd pár kilométer után váltás következik. Menet közben egy motoros szán kísér minket, egy felfújható matracot húzva a hóban, amire felülve kipróbálhatunk egy új álményt is a havas rengetegben. A program végén természetesen lesz idő fotózkodni a barátságos huskykkal, majd visszatérünk szállásunkra. Szállás szállodában. Túratáv: 8 km, szint 300 m. fel/le.

5

 
Murmanszk, Szentpétervár
 

Reggeli után a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, majd rövid repülést követően ismét Szentpétervárra érkezünk. Szállásunk elfoglalása után a délután folyamán folytatjuk Szentpétervár felfedezését. А Vérző megváltó temploma kívülről is elképesztő látványt nyújt, és belül is lenyűgöző szépség fogad a templomban, melyet a II Sándor cár ellen elkövetett végzetes merénylet helyén emeltek. Természetesen megnézzük a Péter-Pál erődöt, melynek temploma évszázadokon keresztül szolgált az orosz cárok temetkezési helyéül, majd következik az októberi orosz forradalom egyik szimbóluma, az Auróra cirkáló. Szállás: szállodában.

6

 
Szentpétervár, Carszkoje Szelo
 

Utolsó napunkon a repülőjárat hazaindulásától függően (várhatóan késő délután, kora este) van szervezett programunk.  Az orosz cárok nyári rezidenciájaként szolgáló Carszkoje szeloban található Katalin-palotát helyiérdekű vasúttal közelítjük meg. A palotát körülvevő park különböző stílusokban épült és a Katalin-palotát kívül még sok érdekes látnivalót találhatunk, mint a Sándor palotát, és Puskin nyaralóját. De a leghíresebb, és talán a leggyönyörűbb a sokszor a világ nyolcadik csodájának nevezett borostyán szoba, ahol a borostyánnal gazdagon kirakott falak félelmetesen gyönyörű látványt nyújtanak, a rengeteg művészi munka eredményeként. Borostyánnal kirakott fal, borostyánból mozaikként kirakott képekkel díszített terem eredetije a II. Világháború során eltűnt, de egy több mint húsz éven át tartó, magas színvonalú restaurátori munka nyomán végül Szentpétervár alapításának háromszázadik évfordulójára elkészült az újraalkotott borostyánszoba, amelyet 2003-ban adtak át. Innen utazunk vissza Szentpétervárra, ahonnan a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés