Bejelentkezés

Oroszország: Szentpétervár, Murmanszk - télen

"Észak Velencéje" és sarki fény vadászat a Kola-félsziget tundravilágában

Oroszország Földünk legnagyobb területű országa, ahol az egykori cári birodalom pazar dicsfénye és a szovjet korszak öröksége együttesen olyan országot eredményezett, amely zavarba ejt, nehezen kiismerhető és megunhatatlan. Az ország észak-nyugati részét látogatjuk meg ahol először meglátogatjuk Szentpétervárt, a cárok városát. Majd "észak Velencéje" után irány a természet, továbbutazunk észak felé a Kola-félszigetre, az Északi-sarkkörön túl található Murmanszk régióba, a vad hegyek, a szeles tundra és ezernyi folyó és tó vidékére. Itt amikor ránkszakad a hosszú sarkvidéki éjszaka, megelevenedik az égbolt, és imbolygó lépteivel fejünk fölött járja néma táncát a sarki fény, az aurora borealis. Mindemelett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, a megjelenése a naptevékenység erejével és a felhőborítás hiányával egyenesen arányos, garancia sajnos nincs rá. De nem csak sarki fényre vadászunk, hajtunk kutyaszánt a tajgában, hótalpazunk, meglátogatjuk a régió őslakosait, a számikat és még sok kaland várja azt, aki velünk tart.

Orosz anyanyelvű túravezetőnk (aki majdnem húsz évet élt Oroszországban) kísér el ezen a páratlan felfedezőúton, ahol megismerhetheted világunknak ezt a kevéssé ismert, vadregényes sarkát, az itt élő emberek mindennapjait és az orosz kultúra sajátosságait.

Amennyiben szeretnéd megnézni a fehér éjszakákat Szentpéterváron és teljesebb képet kapni Oroszország két leghíresebb városáról, tarts velünk nyári Moszkva és Szentpétervár programunkra, ahol meglátogatjuk az arany kupolák városát és "észak Velencéjét" nyári köntösben.


Kiemelt látnivalók a program során:
- Szentpétervár történelmi központja (UNESCO Világörökség),
- Péter-Pál erőd,
- Carszkoje szeloban és a Katalin-palota,
- a borostyánszoba,
- Murmanszk, a legnépesebb város az északi sarkkörön túl,
- aurora borealis, a sarki fény,
- Kola-félsziget végtelen erdei, tavai, tundra, rénszarvasok,
- Észak-Európa őslakosai, a számik.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
 • 1. nap Szentpétervár

  1
  Érkezés Szentpétervárra, majd elfoglaljuk szállodai szállásunkat, ahonnan utunk indul. A repülési menetrend(ek)től függően, a szállásunk elfoglalása után sétára indulunk a sokszor Észak Velencéjének nevezett egykori fővárosban. Sétálunk a világhíres Nyevszkij sugárúton, majd a Téli Palota mellett, miután megnézzük a főtemplomát, az Izsák székesegyházat. A robosztus épület első ránézésre kissé ridegnek és parancsolónak tűnik, viszont odabent lélegzetelállító pompa fogadja az utazót. Még felsorolni is képtelenség mennyi csodát zsúfoltak ide, több száz kiló arany, több tonna bronz, és a művészeti látnivalókról nem is beszéltünk. Innen irány Nagy Péter szobra a Néva partján, majd vacsora után visszasétálunk szállásunkra, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szálloda.
 • 2. nap Szentpétervár, Murmanszk

  1
  Reggeli után kibuszozunk a szentpétervári Pulkovó repülőtérre, ahonnan elrepülünk Murmanszkba. Két órás repülést követően érkezés a sarkkörön túlra, a Kola-félsziget legnagyobb városába, ahol először elfoglaljuk szállásunkat, majd városnézésre indulunk. Murmanszk a Barents-tenger Kola öblének festői, sziklás keleti partján található város, ahol nincs úgynevezett történelmi központ, az egész városi élet az "Öt sarok" tér köré koncentrálódik. Ezt a városrészt a 20. század második felében emelték. Érkezés és a szállásunk elfoglalása után teszünk egy rövid sétát a városban, miután megnéztük Murmanszk fő látványosságát. Rövid program során megnézzük a "Lenin" atomjégtörőt, amely a világ első nukleáris meghajtású hajóját. 2008-ban a jégtörőből múzeum lett, ahol megnézhetjük a kabinokat, a parancsnoki hidat, lemegyünk a motortérbe az atomreaktorhoz. Rövid séta után vacsora, majd visszatérünk szállásunkra, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. De mielőtt nyugovóra térnénk, kimegyünk a fényszennyezéstől mentes sarkvidéki éjszakába, ahol remélhetőleg a sarkifény imbolygó fényeiben is gyönyörködhetünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Murmanszk, Sam Syyt falu, Kirovszk

  1
  Reggeli után kb. másfél órás utazás következik Sam Syytbe, a számi fővárosba, ami egy hagyományos számi falu. A számik, vagyis a lappok a Murmansk régió, valamint Észak-Norvégia, Svédország és Finnország őslakosai. A Kola-félsziget Oroszországban az egyetlen hely, ahol megismerkedhetünk a számik kultúrájával és életével. Látogatásunk során megismerhetjük a számi mindennapok sajátosságaival, a hagyományos kézművességet, a sarkvidéki éghajlaton való túlélés fogásait, a számi nép ünnepeit, rituáléit, szimbólumait, mítoszait, meséit, a Kola-félsziget szent helyeit. Megnézzük a rénszarvasokat, mosómedvéket, kipróbálhatjuk a tradicionális ételeket. Akinek van kedve, fakultatív program keretében részt vehet egy rövid motoros szán kiránduláson, valamint kipróbálhatjuk a rénszarvas szánt, vagy motoros szán mögött húzott gumi "banánon" élvezhetjük a téli erdő látványát. Innen folytatjuk utunkat dél felé Kirovszk városába a Khibiny-hegyek lábánál. Az esti órákban fogunk megérkezni szállásunkra, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A szállás elfoglalása és vacsora után kimegyünk a városból, hogy félreeső, nyugalmas (városi fényektől távoli) részen, ami a sarki fény megfigyelés szempontjából igen kedvező, vadásszunk a csillagok között felragyogó a sarki fényre. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Kirovszk, Khibiny-hegyek hótalpas túra, Husky szánhúzó túra

  2
  Reggeli után hótalpakat csatolunk és egy látványos hótalpas túra során fedezzük fel a város körüli Khibiny-hegységet. A Kola-félsziget legnagyobb hegyei között járunk, a hegység legmagasabb pontja az 1201 m magas Yudychvumchorr csúcs, de a város körül több látványos csúcsot is találunk. Khibiny nagyon népszerű a turisták körében, hiszen nyáron tökéletesek terep a hegyi túrázást kedvelőknek, télen pedig a síelőknek és hótalpas túrázóknak ideális. Teszünk egy túrát a hegység lejtőin, megmozgatjuk magunkat az előző napok városlátogatásai után, élvezhetjük a zord sarkvidéki természet közelségét, a gyönyörű kilátást. Célunk a Kék-tavak szurdok, amelyeket a városból indulva érünk el. Túra közben az Aykuayvechorr hegyen haladva gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé, majd lassan elérjük a függőleges sziklafalak övezte Kék-tavak szurdokot. Visszatérve a városba megebédelünk, majd délután testközelből ismerkedhetünk meg a vidék talán legvidámabb és legbarátságosabb lakóival, a szibériai husky-kal. Kibuszozunk a közeli kutya farmra, ahol megismerkedünk leendő szánhúzóinkkal, majd rövid eligazítás után kezdődik a pár órás kaland a Khibiny-hegyek lábánál. A két fős fogatokat 6 kutya húzza a havas tájon. Amíg egyikünk irányítja a fogatot, addig társa a szánon ülve élvezi az utazást, majd pár kilométer után váltás következik. Menet közben egy motoros szán kísér minket, egy felfújható matracot húzva a hóban, amire felülve kipróbálhatunk egy új álményt is a havas rengetegben. A program végén természetesen lesz idő fotózkodni a barátságos huskykkal, majd visszatérünk szállásunkra. Szállás szállodában. Túratáv: 8 km, szint 300 m. fel/le.
 • 5. nap Murmanszk, Szentpétervár

  1
  Reggeli után a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, majd rövid repülést követően ismét Szentpétervárra érkezünk. Szállásunk elfoglalása után a délután folyamán folytatjuk Szentpétervár felfedezését. А Vérző megváltó temploma kívülről is elképesztő látványt nyújt, és belül is lenyűgöző szépség fogad a templomban, melyet a II Sándor cár ellen elkövetett végzetes merénylet helyén emeltek. Természetesen megnézzük a Péter-Pál erődöt, melynek temploma évszázadokon keresztül szolgált az orosz cárok temetkezési helyéül, majd következik az októberi orosz forradalom egyik szimbóluma, az Auróra cirkáló. Szállás: szállodában.
 • 6. nap Szentpétervár, Carszkoje Szelo

  1
  Utolsó napunkon a repülőjárat hazaindulásától függően (várhatóan késő délután, kora este) van szervezett programunk.  Az orosz cárok nyári rezidenciájaként szolgáló Carszkoje szeloban található Katalin-palotát helyiérdekű vasúttal közelítjük meg. A palotát körülvevő park különböző stílusokban épült és a Katalin-palotát kívül még sok érdekes látnivalót találhatunk, mint a Sándor palotát, és Puskin nyaralóját. De a leghíresebb, és talán a leggyönyörűbb a sokszor a világ nyolcadik csodájának nevezett borostyán szoba, ahol a borostyánnal gazdagon kirakott falak félelmetesen gyönyörű látványt nyújtanak, a rengeteg művészi munka eredményeként. Borostyánnal kirakott fal, borostyánból mozaikként kirakott képekkel díszített terem eredetije a II. Világháború során eltűnt, de egy több mint húsz éven át tartó, magas színvonalú restaurátori munka nyomán végül Szentpétervár alapításának háromszázadik évfordulójára elkészült az újraalkotott borostyánszoba, amelyet 2003-ban adtak át. Innen utazunk vissza Szentpétervárra, ahonnan a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli

Út ára tartalmazza

- 5 éjszaka szállást szállodákban,
- 3 reggelit,
- a tömegközlekedést Szentpéterváron (metró, busz, helyiérdekű vonat) a programok során,
- a Kola-félszigeten a program során az utazásokat kisbusszal, helyi sofőrrel,
- belépőket a nemzeti parkok területére,
- a szibériai husky szánhúzó túrát,
- a hótalpas túrát, helyi vezetővel,
- a hótalpak és botok bérlését,
- a Sam Syyt számi falu látogatás programot és belépőt,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel, 
- az orosz vízum díját,
- a biztosítást,
- a belépőket és a lehetséges fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a reggeliken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 5 Ft / 1 RUB árfolyamig tudjuk tartani. Ha az orosz rubel (RUB) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utazásunkhoz az alábbi repülőjáratok igénybevételét javasoljuk:

Nemzetközi menetrend :
2022.01.14. W6 2465 Budapest - Szentpétervár 12:20 - 16:50
2022.01.19. W6 2466 Szentpétervár - Budapest 17:25 - 18:05

A fapados repülőjegyet a légitársaság honlapján (https://wizzair.com/hu-hu#/) tudod megvásárolni.

Belföldi menetrend:
2022.01.15. SU 6343 Szentpétervár - Murmanszk 08:10 - 10:10
2022.01.18. SU 6344 Murmanszk - Szentpétervár 12:05 - 13:55

A belföldi (https://www.aeroflot.ru/) menetrend jegyeit meg tudod vásárolni a légitársaság honlapján, ám kérésedre készítünk számodra ajánlatot erre a járatra.

Az út indulásának helyszíne első szentpétervári szálláshelyünk, ahova legkésőbb január 14-én 19:30-ig meg kell érkeznie utasainknak. Utazásunk az utolsó szálláshelyünkön zárul január 19-én 15:00 órakor.

Utazás

Pétervárig repülővel, majd a városban a szállásig bérelt busszal, majd a programok során tömegközlekedési járművekkel (metró, busz, helyiérdekű vonat). A Kola-félszigeten Murmanszkig repülővel, majd kisbusszal. Itt lesz, amikor civilizációtól távoli helyeken leszünk, ahol fel kell készülni minden váratlan szituációra, földrengés, lavina elviheti az utat stb. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-16 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthetőek.

Szállás

Szállásaink egyszerű, de tiszta szállodákban lesznek, 2 ágyas szobákban, saját WC- vel, fürdőszobával. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal

Terület

Oroszország Földünk legnagyobb országa, területe valamivel több mint 17 millió km2. Összterülete Európa területének több, mint másfélszerese, európai része a kontinens mintegy 40 %-át teszi ki. Oroszországban 9 időzóna van használatban. A hatalmas távolságok miatt változatos a domborzat, az éghajlat, a növényzet és a talaj. A kelet-európai síkságon, és Szibériában északról délre egymást váltják sorban a tundra, tűlevelű erdők(tajga), vegyes és lombhullató erdők, sztyeppe és félsivatag a Kaszpi-tenger vidékén, mivel a növényzet változása tükrözi az éghajlat változását. Oroszország területének nagy részét óriási síkságok borítják. A Kelet-európai-síkság vagy Orosz-síkságot, amely Oroszország európai részén fekszik, dél felől a Kaukázus, keletről az Urál választja el a Nyugat-szibériai-alföldtől. Mezőgazdaságilag igen termékeny vidék, de ásványkincs-lelőhelyekben is gazdag. Északnyugati részén a Kola- félszigettel és Karéliával határos. Az Urál-hegység választja el Európát Ázsiától, keleti lábánál van a kontinensek határa. A Jeges-tengertől a Kazah-sztyeppéig, észak-déli irányban 2000 km hosszan magasodik. A Kaukázus fiatal lánchegység, mely Oroszország déli vidékét foglalja el a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között. A Nagy-Kaukázus központi részén kialudt tűzhányók sorakoznak, mint az Elbrusz, a Kazbek,vagy a Dih-Tau. A Nyugat- szibériai-alföld az Uráltól keleti irányban a Jenyiszej folyóig húzódik, így a világ legnagyobb sík alföldi vidéke. Északi határa a Jeges-tenger, dél felé a Kazah-hátságig és az Altajig terpeszkedik. Észak felé lejtő terület, folyói majdnem mind az Ob vízgyűjtő területéhez tartoznak. Tundrás, tajgás és erdős sztyeppés, változatos táj sok kis tóval. A Közép-szibériai- fennsík a Jenyiszej és a Léna között terül el. A Lénától kelet felé a Kelet-Szibériai-hegység vonulata emelkedik, ahol a hegyek magassága 2300–3200 m között váltakozik. Oroszországban mintegy 200 000 tó van. Legnagyobb tavai, a Bajkál-tó (31 500 km²), a Ladoga-tó(18 400 km²) és az Onyega-tó(9890 km²). A Kelet-európai-síkság északi táján, a Nyugat szibériai-alföld egyes részein és Északkelet-Szibéria területén hatalmas mocsárvilágot láthatunk. Leghosszabb folyói Ob, Amur, Léna, Volga, Jenyiszej. Északon szubarktikus éghajlat a jellemző. Az ország déli részének hegységei megakadályozzák a meleg légtömegek beáramlását az Indiai óceán felől, a nyugat és észak felé nyitott síkságok kiteszik az országot az arktikus(sarkvidéki), és az óceáni befolyásoknak. Emiatt az ország nagy részén a tavasz és az ősz rövid ideig tart, a hosszú ideig tartó tél és nyár mellett. Fővárosa Moszkva.

A Kola-félsziget Oroszország északnyugati csücskében terül el, a Murmanszki területhez tartozik. Északon a Jeges-tenger részeként a Barents-tenger, délen és keleten a Fehér-tenger határolja. Területe körülbelül 100 000 km², vagyis kicsit nagyobb, mint Magyarország. Északi partja meredek, déli partja lankás. Központja Murmanszk, amely a félsziget északi részén terül el, jelentős kikötőváros. Éghajlata a Golf- áramlatnak köszönhetően viszonylag enyhe, de a nyarak rövidek és hűvösek, a telek pedig hosszúak és hidegek. Murmanszk átlaghőmérséklete januárban −10 °C, júliusban 11 °C. Magas hegyek nincsenek, inkább dombok, fennsíkok, szurdokok jellemzőek, a hegységek max. 800 m magasak. Északon tundra, délen tajga a jellemző.

Ország

Időeltolódás: + 1 óra Budapesthez képest Moszkvában és Szentpéterváron, vagyis ennyivel kell előre állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, utunk során délután 13 óra a pontos idő.).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wifi. Sajnos előfordulhat, hogy a kapcsolat akadozik. Nem minden szolgáltató oldalát lehet megnyitni.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.

Veszélyek: Oroszország közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, sőt itt jóval szigorúbbak az ellenőrzések a közlekedési eszközökön, az utcákon, mint pl. Budapesten, és több rendőr is van az utcákon. A városokban, vagy ahol nagyobb létszámú ember található, előfordulhatnak veszélyforrások. Pl. a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Problémát jelenthetnek még a részegek. Ittas orosszal, őslakossal ne álljunk le vitatkozni, de még iszogatni se, és éjszaka inkább ne sétálgassunk egyedül. Veszélyforrás lehet a nagyvárosokban a hivatalos szerv. Alapvetően békén hagyják a külföldi turistát, de némely rendőr megpróbálkozhat némi mellékeshez jutni. Mindig legyen nálunk útlevelünk és annak fénymásolata, vízummal, regisztrációval, és a meghívólevél. Az útlevelet, ha kérik mutassuk meg, de sose adjuk ki a kezünkből. Legyünk határozottak és nyugodtak. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Szentpéterváron napközben -5 és - 10 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig -10 és 15 °C-ra hűl le a levegő. A Kola-félszigeten azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk napközben -10 és - 15 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig -15 és 20 °C-ra hűl le a levegő.

Felszerelés

Nagy hátizsák vagy sporttáska, vagy guruló bőrönd (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, svájci bicska, termosz, UV-szűrős napszemüveg.

Ruházat: Szükség lesz a sarkvidéki időjárásnak megfelelő meleg öltözetre. Ez meleg csizmát vagy vízálló bakancsot, vastag kezeslábast, vagy bélelt nadrágot, pehelydzsekit, sapkát és vastag kesztyűt jelent. Feltétlen szükséges a réteges öltözködés, akár a szükségesnél egyel több polár, pulóver, egy szélálló, lélegző dzseki és nadrág, aláöltöző (nadrág is!) kamásli, egy vastag meg egy vékony kesztyű, meleg sapka, sál. A túrákhoz jól jöhet a maszk, szeles idő esetén nagy segítséget nyújt. A bakancs vagy a csizma legyen vízálló, fogja megfelelően a bokát, és legyen megfelelően vastag zokni, amit a vékony zoknira lehet húzni. Napsütéses időben – elkerülendő az igen kellemetlen hóvakságot – feltétlen kell napszemüveg és a kilógó testrészekre magas faktoros naptej, illetve ajakápoló! Termosz – a túrákra forró teának. Egy kishátizsák a napi túrákhoz. FEJLÁMPA!!! – és mindehhez tartalékelemek vagy aksik, hosszú a sarkvidéki éjszaka! Meleg polár aláöltözetek, vastagabb és vékonyabb polárpulóverek, papucs, fürdőruha és törölköző a termálfürdőbe.

Higiénia

A nyilvános illemhelyek esetében helyenként nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k többségét jobb elkerülni, főleg vidéken. Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. A nyilvános WC-k fizetősek, de cserébe korrektek, és használhatók. A csapvíz fogyasztható, de palackozott víz is mindenütt kapható.

Élelem

Utazásunk a három reggelin kívül önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára: 64 rubel, RUB = 1 USD. Forinttal számolva 1 RUB kb. 4,5 Forint. A nagyvárosokban vannak bankautomaták, de ritkán, jobb készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb az USD. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen, bankban váltsunk, és nem "feketén" az utcán. Bankkártyával sok helyütt fizethetünk, de kisebb vagy közepes boltokban nem valószínű, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére. Költőpénznek napi 30-35 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem stb.) 200 – 300 USD elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül még tegyünk félre kb. 150 - 200 dollárt belépőkre, fakultatív programokra.

Tájékoztató belépő árak:
Szentpétervár:
Szt Izsák székesegyház – 350 RUB
Vérző megváltó temploma – 350 RUB
Carszkoje szelo, Katalin-palota а Borostyán szobával – 700 RUB
Carszkoje szelo, Katalin-park – 120 RUB
Murmanszk:
"Lenin" atomjégtörő – 500 RUB
motoros szán – 4000 RUB
rénszarvas szán – 2000 RUB

Vám

Vízum és meghívólevél kell az utazáshoz. Mindkettő beszerzését és ügyintézését irodánkon keresztül is meg lehet oldani. Az ügyintézéshez a következő adatok szükségesek a személyes adatokon kívül: járt-e Oroszországban, hányszor, mikor, utolsó utazás időpontja tól - ig, lakcím, telefon, munkahely megnevezése, címe, telefonszáma, valamint a foglalkozás és természetesen az útlevél! A vízumügyintézés időtartama legalább egy hónap, ezért kérünk minden jelentkezőt, hogy az iroda felhívására a szükséges adatokat személyesen a vízumkérő lap aláírásával egyetemben adja meg. Várhatóan 35.000 Ft a vízum díja ügyintézéssel együtt. A vízumhoz szükséges Oroszország területén érvényes biztosítás. Fontos, figyelj arra, ne az legyen leírva, hogy Európán kívül, hanem konkrétan Oroszország területén. Amennyiben szükséges, ennek intézésében is tudunk segíteni. A kamerákat, fényképezőgépeket, és egyéb nagyobb értékű személyes holmikat érdemes vámnyilatkozatban feltüntetni, hogy ne legyen probléma a visszaúton. Külföldi fizető eszközök bevitele nincs korlátozva, kivitelük pedig 10 000 USD értékig szabad, nem bejelentés vagy engedély köteles. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, vagy bőröndöd és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre – átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Oroszországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Air & Cruise Top 4.440 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 6.840 Ft /fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 17.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 14.360 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.