Moszkva és Szentpétervár

Az arany kupolák városa és "észak Velencéje"

Oroszország Földünk legnagyobb területű országa, Európánál másfélszer nagyobb, mely két kontinensen: Európában és Ázsiában terül el. Ugyanakkor Oroszország nemcsak földrajzilag hatalmas, de világraszólóan gazdag kulturális örökséggel rendelkezik és minden hely, amit utazásunk során meglátogatunk, ezt a kultúrát mutatja be számunkra. Az egykori cári birodalom pazar dicsfénye és a szovjet korszak öröksége együttesen olyan Oroszországot eredményezett, amely zavarba ejt, nehezen kiismerhető és megunhatatlan. Azt, hogy milyen látnivalók várnak Oroszországban, röviden összefoglalni lehetetlen. Kelet és nyugat találkozása, civilizációk keveredése, régi orosz városok, csodálatos kolostorok és templomok, díszes cári paloták, lenyűgöző gazdagságú múzeumok tartoznak szépségei közé. A két legnagyobb város, Moszkva és Szentpétervár szépségük és számtalan látnivalójuk miatt külön-külön is megérdemelnének egy hosszabb utazást. Moszkva, az ezerszínű, hatalmas és megfoghatatlan világváros és Szentpétervár, a cárok városa, "Észak Velencéje" várnak minket.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Moszkva, Oroszország fővárosa,
- Vörös tér és a Kreml (UNESCO világörökség),
- Boldog Vazul székesegyház,
- Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom (UNESCO világörökség),
- Szentpétervár történelmi központja (UNESCO világörökség),
- Péter-Pál erőd,
- Peterhof, az orosz cárok rezidenciája,
- a borostyánszoba.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. július 17. -
2021. július 23.
Még tudsz jelentkezni
2021. április 18.
2021. július 24. -
2021. július 30.
Még tudsz jelentkezni
2021. április 25.
1

 
Budapest, Moszkva
 

Érkezés repülővel Moszkvába, Oroszország fővárosába. Vonattal utazunk, majd a világ legforgalmasabb metrójával érjük el szállásunkat. Miután kifújtuk magunkat, ha időnk engedi egy rövid hajókirándulás során kezdjük meg ismerkedésünket Európa második legnépesebb városával. Szállás szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Moszkva
 

A mai napon gyalogosan fedezzük fel Moszkvát. Földünk leglátványosabb megállóival rendelkező metróval utazunk a Ljubljanka megállóig, ahonnan gyalog haladunk a Vörös tér felé. Láthatjuk az egykori KGB, ma az FSZB székházát, majd következik a Moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj. Széles sugárutak, különböző építészeti stílusok keveredése, hatalmas terek, nyüzsgés és eddig csak képeken látott épületek kísérnek sétánk közben. Következik a Sándor kert, az Ismeretlen Katona sírja, és megérkezünk a Moszkva és Oroszország leghíresebb terére, a Vörös térre. Szabadprogram keretében fedezzük fel a tér látnivalóit: az eredeti nevén Istenanya oltalma templom, a luxuscikkeket felvonultató GUM áruház, a Kreml falánál kialakított temető, és természetesen Lenin mauzóleuma. Tovább haladunk a Kremlbe, mely Oroszország központja, ahonnan cárok, diktátorok, elnökök irányították, és irányítják a birodalmat. Megtekintjük a világ legnagyobb ágyúját és harangját, és természetesen nem marad ki a kincstár sem többek között a világhírű Fabergé tojásokkal. Elhagyjuk a Kremlt, következik a Megváltó Krisztus székesegyház, mely pontos másolata annak az eredetinek, melyet Sztálin robbantatott fel. Átsétálunk a Moszkva folyón, majd visszatérünk szállásunkra. Akinek kedve van azokkal az este, lefekvés előtt még meglátogatunk egy tradicionális orosz fürdőt, „bányát”. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

3

 
Moszkva, Szentpétervár
 

Reggel ismét metróval utazunk Moszkva egyik leghíresebb utcájához, az Arbathoz ahol szabad program keretében ismerkedhetünk az utcai művészekkel, különböző boltok kínálatával. Miután kibámészkodtuk magunkat, ismét metróra szállunk, hogy felkeressük a Kolomenszkoje építészettörténeti múzeumot. A korábban önálló település határában az orosz cárok egykori nyári rezidenciája állt. Az itt található műemlékek legkorábbi épülete a Feltámadás-templom, amely 1994 óta UNESCO világörökség része. A park területére Oroszország több tájáról fából készült épületeket szállítottak, például itt látható Nagy Péter 1702-ben készült arhangelszki faháza, valamint a 16. századi Szent György-harangtorony, egy a Kazanyi Istenanya-templom és Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom. Visszatérünk szállásunkra, felvesszük csomagjainkat és ismét metróval kimegyünk Leningrád pályaudvarra, hogy éjszakai vonattal Szentpétervárra utazzunk. Az éjszakát vonaton, kényelmes hálókocsiban töltjük. Ellátás reggeli

4

 
Szentpétervár
 

Reggel érkezünk Szentpétervárra, ahol ismét metróval utazunk szállásunkra. Mielőtt elfoglalnánk szobáinkat sétára indulunk a sokszor Észak Velencéjének nevezett egykori fővárosban. Egy hajókirándulás során a várost behálózó csatornákon szerezzük meg első benyomásainkat Oroszország talán leghíresebb városáról. Természetesen megnézzük a Péter- Pál erődöt, melynek temploma évszázadokon keresztül szolgált az orosz cárok temetkezési helyéül. Következik az októberi orosz forradalom egyik szimbóluma, az Auróra cirkáló. Visszasétálunk szállásunkra, majd este végigsétálunk a világhíres Nyevszkij sugárúton. Szállás szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

5

 
Szentpétervár, Peterhof
 

Folytatjuk Szentpétervár felfedezését. A város főtemploma az Izsák székesegyház A robosztus épület első ránézésre kissé ridegnek és parancsolónak tűnik, viszont odabent lélegzetelállító pompa fogadja az utazót. Még felsorolni is képtelenség mennyi csodát zsúfoltak ide, több száz kiló arany, több tonna bronz, és a művészeti látnivalókról nem is beszéltünk. А Vérző megváltó temploma kívülről is elképesztő látványt nyújt, és belül is lenyűgöző szépség fogad a templomban, melyet a II Sándor cár ellen elkövetett végzetes merénylet helyén emeltek. Ebéd után következik Peterhof ahova hajóval utazunk, közben élvezhetjük Szentpétervár és a Finn-öböl látványát. Peterhof egy csoda, mely egyike azoknak a palotáknak melyeket Nagy Péter cár építettet Szentpétervár felépítése után. A barokk stílusú, 16 m magas természetes teraszra emelt fantasztikusan szép palota a Nagy vízlépcső fölött emelkedik, amely természetes eséssel lenyúlik a tengerig. A palota kertjében, 64 szökőkút található, percenként 34 m3 víz lövell fel a kutakból a több mint 20 hektáros parkban. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

6

 
Szentpétervár, Carszkoje Szelo
 

A mai napon ismét egyedülálló látványosságot fogunk megtekinteni. Az orosz cárok nyári rezidenciájaként szolgáló Carszkoje szeloban található Katalin-palotát helyiérdekű vasúttal közelítjük meg. A palotát körülvevő park különböző stílusokban épült és a Katalin-palotát kívül még sok érdekes látnivalót találhatunk, mint a Sándor palotát, és Puskin nyaralóját. De a leghíresebb, és talán a leggyönyörűbb a sokszor a világ nyolcadik csodájának nevezett borostyán szoba, ahol a borostyánnal gazdagon kirakott falak félelmetesen gyönyörű látványt nyújtanak, a rengeteg művészi munka eredményeként. Borostyánnal kirakott fal, borostyánból mozaikként kirakott képekkel díszített terem eredetije a II. Világháború során eltűnt, de egy több mint húsz éven át tartó, magas színvonalú restaurátori munka nyomán végül Szentpétervár alapításának háromszázadik évfordulójára készült el az újraalkotott borostyánszoba, amelyet 2003-ban adtak át. Késő délután érünk vissza Szentpétervárra, ahol még marad időnk sétálni a város csatornák övezte utcáin, beszerezni az ajándékokat szeretteinknek. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

7

 
Szentpétervár, Budapest
 

A mai napon a hazainduló repülőgép indulásának függvényében hagyjuk el szállásunkat, kimegyünk a szentpétervári Pulkovó repülőtérre, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés