Bejelentkezés

Oroszország: Moszkva és Szentpétervár (Kola-félsziget)

Az arany kupolák városa és "észak Velencéje"

Oroszország Földünk legnagyobb területű országa, Európánál másfélszer nagyobb, mely két kontinensen: Európában és Ázsiában terül el. Ugyanakkor Oroszország nemcsak földrajzilag hatalmas, de világraszólóan gazdag kulturális örökséggel rendelkezik és minden hely, amit utazásunk során meglátogatunk, ezt a kultúrát mutatja be számunkra. Az egykori cári birodalom pazar dicsfénye és a szovjet korszak öröksége együttesen olyan Oroszországot eredményezett, amely zavarba ejt, nehezen kiismerhető és megunhatatlan. Azt, hogy milyen látnivalók várnak Oroszországban, röviden összefoglalni lehetetlen. Kelet és nyugat találkozása, civilizációk keveredése, régi orosz városok, csodálatos kolostorok és templomok, díszes cári paloták, lenyűgöző gazdagságú múzeumok tartoznak szépségei közé. A két legnagyobb város, Moszkva és Szentpétervár szépségük és számtalan látnivalójuk miatt külön-külön is megérdemelnének egy hosszabb utazást. Moszkva, az ezerszínű, hatalmas és megfoghatatlan világváros és Szentpétervár, a cárok városa, "Észak Velencéje" várnak minket.

Utunkon orosz anyanyelvű túravezetőnk (aki majdnem húsz évet élt Oroszországban) kísér el ezen a páratlan felfedezőúton, ahol megismerhetheted az itt élő emberek mindennapjait és az orosz kultúra sajátosságait.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Moszkva, Oroszország fővárosa,
- Vörös tér és a Kreml (UNESCO világörökség),
- Boldog Vazul székesegyház,
- Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom (UNESCO világörökség),
- Szentpétervár történelmi központja (UNESCO világörökség),
- Péter-Pál erőd,
- Peterhof, az orosz cárok rezidenciája,
- a borostyánszoba.

Kiemelt látnivalók a hosszabbítás során:

- Murmanszk, a legnépesebb város az északi sarkkörön túl,
- Jeges-tenger,
- Kola-félsziget végtelen erdei, tavai, tundra, rénszarvasok,
- Észak-Európa őslakosai, a számik.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Időpontok

 • 2022. július 11 → 17.
 • 2022. július 18 → 24.
Figyelem! Moszkva és Szentpétervár programunk után extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Oroszországból és a történelmi nagyvárosok után szívesen töltetnének el pár napot a természetben. Oroszország északnyugati részén, a Kola-félszigeten, az Északi-sarkkörön túl található Murmanszk régió, vad hegyek, szeles tundra és ezernyi folyó és tó vidéke. Itt, ahol a nap éjszaka sem nyugszik le, teszünk egy túrát. Utunk során meglátogatjuk Murmanszkot, az északi sarkkörön túli legnépesebb várost, kirándulunk a Jeges-tenger partján, túrázunk a Khibiny hegyekben és meglátogatjuk a régió őslakosait, a számikat. A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni.

A kiegészítő programot csak a második turnus esetében indítjuk! A kiegészítő porgram az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2022. július 18-én indul és 2022. július 28-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul! Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
 • 1. nap Budapest, Moszkva

  Érkezés repülővel Moszkvába, Oroszország fővárosába, utunk a repülőtérről indul. Innnen vonattal utazunk, majd a világ legforgalmasabb metrójával érjük el szállásunkat. Miután kifújtuk magunkat, ha időnk engedi egy rövid hajókirándulás során kezdjük meg ismerkedésünket Európa második legnépesebb városával. Szállás szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Moszkva

  1
  A mai napon gyalogosan fedezzük fel Moszkvát. Földünk leglátványosabb megállóival rendelkező metróval utazunk a Ljubljanka megállóig, ahonnan gyalog haladunk a Vörös tér felé. Láthatjuk az egykori KGB, ma az FSZB székházát, majd következik a Moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj. Széles sugárutak, különböző építészeti stílusok keveredése, hatalmas terek, nyüzsgés és eddig csak képeken látott épületek kísérnek sétánk közben. Következik a Sándor kert, az Ismeretlen Katona sírja, és megérkezünk a Moszkva és Oroszország leghíresebb terére, a Vörös térre. Szabadprogram keretében fedezzük fel a tér látnivalóit: az eredeti nevén Istenanya oltalma templom, a luxuscikkeket felvonultató GUM áruház, a Kreml falánál kialakított temető, és természetesen Lenin mauzóleuma. Tovább haladunk a Kremlbe, mely Oroszország központja, ahonnan cárok, diktátorok, elnökök irányították, és irányítják a birodalmat. Megtekintjük a világ legnagyobb ágyúját és harangját, és természetesen nem marad ki a kincstár sem többek között a világhírű Fabergé tojásokkal. Elhagyjuk a Kremlt, következik a Megváltó Krisztus székesegyház, mely pontos másolata annak az eredetinek, melyet Sztálin robbantatott fel. Átsétálunk a Moszkva folyón, majd visszatérünk szállásunkra. Akinek kedve van azokkal az este, lefekvés előtt még meglátogatunk egy tradicionális orosz fürdőt, „bányát”. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 3. nap Moszkva, Szentpétervár

  1
  Reggel ismét metróval utazunk Moszkva egyik leghíresebb utcájához, az Arbathoz ahol szabad program keretében ismerkedhetünk az utcai művészekkel, különböző boltok kínálatával. Miután kibámészkodtuk magunkat, ismét metróra szállunk, hogy felkeressük a Kolomenszkoje építészettörténeti múzeumot. A korábban önálló település határában az orosz cárok egykori nyári rezidenciája állt. Az itt található műemlékek legkorábbi épülete a Feltámadás-templom, amely 1994 óta UNESCO világörökség része. A park területére Oroszország több tájáról fából készült épületeket szállítottak, például itt látható Nagy Péter 1702-ben készült arhangelszki faháza, valamint a 16. századi Szent György-harangtorony, egy a Kazanyi Istenanya-templom és Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom. Visszatérünk szállásunkra, felvesszük csomagjainkat és ismét metróval kimegyünk Leningrád pályaudvarra, hogy éjszakai vonattal Szentpétervárra utazzunk. Az éjszakát vonaton, kényelmes hálókocsiban töltjük. Ellátás reggeli
 • 4. nap Szentpétervár

  1
  Reggel érkezünk Szentpétervárra, ahol ismét metróval utazunk szállásunkra. Mielőtt elfoglalnánk szobáinkat sétára indulunk a sokszor Észak Velencéjének nevezett egykori fővárosban. Egy hajókirándulás során a várost behálózó csatornákon szerezzük meg első benyomásainkat Oroszország talán leghíresebb városáról. Természetesen megnézzük a Péter- Pál erődöt, melynek temploma évszázadokon keresztül szolgált az orosz cárok temetkezési helyéül. Következik az októberi orosz forradalom egyik szimbóluma, az Auróra cirkáló. Visszasétálunk szállásunkra, majd este végigsétálunk a világhíres Nyevszkij sugárúton. Szállás szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.
 • 5. nap Szentpétervár, Peterhof

  1
  Folytatjuk Szentpétervár felfedezését. A város főtemploma az Izsák székesegyház A robosztus épület első ránézésre kissé ridegnek és parancsolónak tűnik, viszont odabent lélegzetelállító pompa fogadja az utazót. Még felsorolni is képtelenség mennyi csodát zsúfoltak ide, több száz kiló arany, több tonna bronz, és a művészeti látnivalókról nem is beszéltünk. А Vérző megváltó temploma kívülről is elképesztő látványt nyújt, és belül is lenyűgöző szépség fogad a templomban, melyet a II Sándor cár ellen elkövetett végzetes merénylet helyén emeltek. Ebéd után következik Peterhof ahova hajóval utazunk, közben élvezhetjük Szentpétervár és a Finn-öböl látványát. Peterhof egy csoda, mely egyike azoknak a palotáknak melyeket Nagy Péter cár építettet Szentpétervár felépítése után. A barokk stílusú, 16 m magas természetes teraszra emelt fantasztikusan szép palota a Nagy vízlépcső fölött emelkedik, amely természetes eséssel lenyúlik a tengerig. A palota kertjében, 64 szökőkút található, percenként 34 m3 víz lövell fel a kutakból a több mint 20 hektáros parkban. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 6. nap Szentpétervár, Carszkoje Szelo

  1
  A mai napon ismét egyedülálló látványosságot fogunk megtekinteni. Az orosz cárok nyári rezidenciájaként szolgáló Carszkoje szeloban található Katalin-palotát helyiérdekű vasúttal közelítjük meg. A palotát körülvevő park különböző stílusokban épült és a Katalin-palotát kívül még sok érdekes látnivalót találhatunk, mint a Sándor palotát, és Puskin nyaralóját. De a leghíresebb, és talán a leggyönyörűbb a sokszor a világ nyolcadik csodájának nevezett borostyán szoba, ahol a borostyánnal gazdagon kirakott falak félelmetesen gyönyörű látványt nyújtanak, a rengeteg művészi munka eredményeként. Borostyánnal kirakott fal, borostyánból mozaikként kirakott képekkel díszített terem eredetije a II. Világháború során eltűnt, de egy több mint húsz éven át tartó, magas színvonalú restaurátori munka nyomán végül Szentpétervár alapításának háromszázadik évfordulójára készült el az újraalkotott borostyánszoba, amelyet 2003-ban adtak át. Késő délután érünk vissza Szentpétervárra, ahol még marad időnk sétálni a város csatornák övezte utcáin, beszerezni az ajándékokat szeretteinknek. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 7. nap Szentpétervár / Murmanszk

  A mai napon a hazainduló repülőgép indulásának függvényében hagyjuk el szállásunkat, kimegyünk a szentpétervári Pulkovó repülőtérre, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

  Akik a hosszabbításra is jönnek, azokkal a szentpétervári Pulkovó repülőtérről elrepülünk Murmanszkba. Két órás repülést követően érkezés a sarkkörön túlra, a Kola-félsziget legnagyobb városába, ahol először elfoglaljuk szállásunkat, majd városnézésre indulunk. Murmanszk a Barents-tenger Kola-öblének festői, sziklás keleti partján található város, ahol nincs úgynevezett történelmi központ, az egész városi élet az "Öt sarok" tér köré koncentrálódik. Ezt a városrészt a 20. század második felében emelték. Itt kezdjük ismerkedésünket a várossal, megnézzük az "Öt sarok" teret, amelyen az összes fő adminisztratív épület található. Sétálunk a város főutcáján a Lenin sugárúton, majd lemegyünk a Kola-öböl partjára, amely inkább egy fjordra hasonlít. Itt látható a híres "Lenin" atomjégtörőt, majd következik a Semenovskoye-tó partján a Megváltó temploma. Murmanszk komoly szerepet játszott a II. világháborúban, így rengeteg emlékművel találkozhatuk a városban, amelyek közül megnézzük a légvédelmi tüzérek katonáinak emlékművet, a szovjet védők emlékművet és az Aljosa szobrot. Szállás szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 8/+1. nap Murmanszk, Teriberka, Murmanszk

  2
  Egész napos kirándulás következik a Jeges-tengerhez. A Golf-áramlatnak köszönhetően a Kola-félsziget körül sosem fagy be a víz és a klíma is viszonylag enyhe. A Teriberkába vezető nagyjából kétórás út során alig fogunk látni autókat, embereket. Körülvesz minket a tundra, a ritkás erdő, hatalmas sziklák, zord hegyek. Megérkezünk a Teriberka folyó partján fekvő faluba, melynek első említése ötszáz évvel ezelőtti, és azóta is az itt élőknek a halászat a legfőbb tevékenysége. Teszünk egy rövid sétát a faluban, majd indulunk a tengerpartra. Szintemelkedés nélküli terepen gyaloglunk a zord északi tájban, elhagyunk két kilátópontot, ahol természetesen megállunk fotószünetre, majd egy "strand" mellet haladunk el. Mielőtt elérnénk az utolsó kilátópontot, még útba esik egy kisebb vízesés, majd megpihenünk a tengerparton, ahonnan északra már csak az Északi sark van. Megesszük az ebédünket, majd visszagyalogolunk Teriberkába. Mielőtt visszaindulnánk Murmanszkba, még megnézzük a hajótemetőt, ahol kísérteties látványt nyújtanak a part menti vízben lebegő hajók maradványai. Az esti órákban érünk szállásunkra. Túratáv: 8 km, szint 72 m fel/le. Szállás szállóban.
 • 9/+2. nap Murmanszk, Sam Syyt falu, Kirovszk

  1
  Reggel Murmanszk fő látványoságával kezdjük a napot. Rövid program során megnézzük a "Lenin" atomjégtörőt, amely a világ első nukleáris meghajtású hajóját. 2008-ban a jégtörőből múzeum lett, ahol megnézhetjük a kabinokat, a parancsnoki hidat, lemegyünk a motortérbe az atomreaktorhoz. Innen másfél órás utazás következik Sam Syytbe, ami egy hagyományos számi falu. A számik, vagyis a lappok a Murmansk régió, valamint Észak-Norvégia, Svédország és Finnország őslakosai. Oroszországban az egyetlen hely, ahol megismerkedhetünk a számik kultúrájával és életével, a Kola-félsziget, ahol Sami Syyt falu a számi főváros. Látogatásunk során fakultatív program során megismerhetjük a számi mindennapok sajátosságaival, a hagyományos kézművességet, a sarkvidéki éghajlaton való túlélés fogásait, a számi nép ünnepeit, rituáléit, szimbólumait, mítoszait, meséit, a Kola-félsziget szent helyeit. Innen folytatjuk utunkat dél felé Kirovszk városába a Khibiny-hegyek lábánál. Az esti órákban fogunk megérkezni szállásunkra, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szállóban.
 • 10/+3. nap Kirovszk, Khibiny-hegyek, Kirovszk

  2
  Reggeli után meglátogatjuk Oroszország legészakibb botanikus kertjét, ahol megismerkedhetünk a helyi növényvilággal. Innen indulunk a Khibiny-hegységbe, ahol túrázunk a Kola-félsziget legnagyobb hegyei között. A hegység legmagasabb pontja az 1201 m magas Yudychvumchorr csúcs, de a város körül több látványos csúcsot is találhatunk. Khibiny nagyon népszerű a turisták körében, hiszen nyáron tökéletesek terep a hegyi túrázást kedvelőknek, télen pedig a síelőknek. A város körül több, felvonóval ellátott jól kiépített sípályát is láthatunk. Teszünk egy könnyed túrát a hegység lejtőin, megmozgatjuk magunkat az előző napok városlátogatásai után, élvezhetjük a zord sarkvidéki természet közelségét, a gyönyörű kilátást. Szállásunkra a kora esti órákban érünk vissza. Túratáv: 12 km, szint 712 m fel/le. Szállás szállóban.
 • 11/+4. nap Murmanszk

  A mai napra szervezett programunk már nincs, reggeli után a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- 5 éjszaka szállást szállodákban,
- 5 reggelit,
- az éjszakai vonatot Moszkva és Szentpétervár között, négy személyes hálókocsiban,
- a tömegközlekedést (metró, busz, helyiérdekű vonat) a programok során,
- a hajókirándulást Moszkvában,
- a hajókirándulást Szentpéterváron,
- a hajóutat Szentpétervár és Peterhof között,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

A második turnus esetén a Murmanszk és a Kola-félsziget hosszabbítás: 199,000 Ft.
A részvételi díj tartalmazza a hosszabbítás során:
- a program során az utazásokat kisbusszal, helyi sofőrrel,
- 4 éjszaka szállást szállókban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- útdíjakat,
- belépőket a nemzeti parkok területére,
- a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- az orosz vízum díját, a biztosítást,
- a belépőket a feltüntetteken kívűl.
- a lehetséges fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket, a feltüntetteken kívűl.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 5 Ft / 1 RUB árfolyamig tudjuk tartani. Ha az orosz rubel (RUB) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Moszkva, Szentpétervár - Budapest útvonalon) kb. 150.000 - 220.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Az alapprogram során repülővel, vonattal, tömegközlekedési járművekkel, repülővel. Az éjszakai vonat. Menetrend szerinti vonattal utazunk, amelyet a helyi lakosok is használnak és 4 ágyas kupékban utazunk. Arra törekszünk, hogy egy kupéban (fülkében) csak a csoportunk tagjai legyenek, de a csoport létszáma vagy a szabad helyek miatt lehet, hogy olyan utasok is lesznek valamelyik kupéban, akik nem a csoportunk tagjai. Egy kupéban nem csak azonos neműek utaznak. A kupéban 2 alsó és 2 felső ágy van, így óhatatlanul lesz, aki fent fog aludni. Amennyire lehet mérsékeljük a poggyász méretét, azt mindenkinek önmagának kell emelnie és vinnie, a pályaudvaron van, ahol lépcsőzni kell és a vonatfülkékben a nagyméretű csomagok elhelyezése bonyolult. A vonaton a vagon végében található kézmosó áll rendelkezésre, vagyis minimális a tisztálkodási lehetőség. Az éjszakai alváshoz tiszta takarót és ágyneműt biztosítanak.

A hosszabbítás során Murmanszkig repülővel, majd kisbusszal. A hosszabbítás során lesz, amikor civilizációtól távoli helyeken leszünk, ahol fel kell készülni minden váratlan szituációra, földrengés, az eső elmoshatja az utat stb. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthetőek.

Szállás

Szállásaink egyszerű, de tiszta szállodákban lesznek, 2 ágyas szobákban, saját WC-vel, fürdőszobával. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal Az alapprogram során az éjszakai vonatúton kapunk ágyneműt, de tisztálkodásra csak a vonat WC-ben található mosdókagylót lehet használni.

Terület

Oroszország Földünk legnagyobb országa, területe valamivel több mint 17 millió km2. Összterülete Európa területének több, mint másfélszerese, európai része a kontinens mintegy 40 %-át teszi ki. Oroszországban 9 időzóna van használatban. A hatalmas távolságok miatt változatos a domborzat, az éghajlat, a növényzet és a talaj. A kelet-európai síkságon, és Szibériában északról délre egymást váltják sorban a tundra, tűlevelű erdők(tajga), vegyes és lombhullató erdők, sztyeppe és félsivatag a Kaszpi-tenger vidékén, mivel a növényzet változása tükrözi az éghajlat változását. Oroszország területének nagy részét óriási síkságok borítják. A Kelet-európai-síkság vagy Orosz-síkságot, amely Oroszország európai részén fekszik, dél felől a Kaukázus, keletről az Urál választja el a Nyugat-szibériai-alföldtől. Mezőgazdaságilag igen termékeny vidék, de ásványkincs-lelőhelyekben is gazdag. Északnyugati részén a Kola- félszigettel és Karéliával határos. Az Urál-hegység választja el Európát Ázsiától, keleti lábánál van a kontinensek határa. A Jeges-tengertől a Kazah-sztyeppéig, észak-déli irányban 2000 km hosszan magasodik. A Kaukázus fiatal lánchegység, mely Oroszország déli vidékét foglalja el a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között. A Nagy-Kaukázus központi részén kialudt tűzhányók sorakoznak, mint az Elbrusz, a Kazbek,vagy a Dih-Tau. A Nyugat- szibériai-alföld az Uráltól keleti irányban a Jenyiszej folyóig húzódik, így a világ legnagyobb sík alföldi vidéke. Északi határa a Jeges-tenger, dél felé a Kazah-hátságig és az Altajig terpeszkedik. Észak felé lejtő terület, folyói majdnem mind az Ob vízgyűjtő területéhez tartoznak. Tundrás, tajgás és erdős sztyeppés, változatos táj sok kis tóval. A Közép-szibériai- fennsík a Jenyiszej és a Léna között terül el. A Lénától kelet felé a Kelet-Szibériai-hegység vonulata emelkedik, ahol a hegyek magassága 2300–3200 m között váltakozik. Oroszországban mintegy 200 000 tó van. Legnagyobb tavai, a Bajkál-tó (31 500 km²), a Ladoga-tó(18 400 km²) és az Onyega-tó(9890 km²). A Kelet-európai-síkság északi táján, a Nyugat szibériai-alföld egyes részein és Északkelet-Szibéria területén hatalmas mocsárvilágot láthatunk. Leghosszabb folyói Ob, Amur, Léna, Volga, Jenyiszej. Északon szubarktikus éghajlat a jellemző. Az ország déli részének hegységei megakadályozzák a meleg légtömegek beáramlását az Indiai óceán felől, a nyugat és észak felé nyitott síkságok kiteszik az országot az arktikus(sarkvidéki), és az óceáni befolyásoknak. Emiatt az ország nagy részén a tavasz és az ősz rövid ideig tart, a hosszú ideig tartó tél és nyár mellett. Fővárosa Moszkva.

A Kola-félsziget Oroszország északnyugati csücskében terül el, a Murmanszki területhez tartozik. Északon a Jeges-tenger részeként a Barents-tenger, délen és keleten a Fehér-tenger határolja. Területe körülbelül 100 000 km², vagyis kicsit nagyobb, mint Magyarország. Északi partja meredek, déli partja lankás. Központja Murmanszk, amely a félsziget északi részén terül el, jelentős kikötőváros. Éghajlata a Golf- áramlatnak köszönhetően viszonylag enyhe, de a nyarak rövidek és hűvösek, a telek pedig hosszúak és hidegek. Murmanszk átlaghőmérséklete januárban −10 °C, júliusban 11 °C. Magas hegyek nincsenek, inkább dombok, fennsíkok, szurdokok jellemzőek, a hegységek max. 800 m magasak. Északon tundra, délen tajga a jellemző.

Ország

Időeltolódás: + 1 óra Budapesthez képest Moszkvában és Szentpéterváron, vagyis ennyivel kell előre állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, utunk során délután 13 óra a pontos idő.).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wifi. Sajnos előfordulhat, hogy a kapcsolat akadozik. Nem minden szolgáltató oldalát lehet megnyitni.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.

Veszélyek: Oroszország közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, sőt itt jóval szigorúbbak az ellenőrzések a közlekedési eszközökön, az utcákon, mint pl. Budapesten, és több rendőr is van az utcákon. A városokban, vagy ahol nagyobb létszámú ember található, előfordulhatnak veszélyforrások. Pl. a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Problémát jelenthetnek még a részegek. Ittas orosszal, őslakossal ne álljunk le vitatkozni, de még iszogatni se, és éjszaka inkább ne sétálgassunk egyedül. Veszélyforrás lehet a nagyvárosokban a hivatalos szerv. Alapvetően békén hagyják a külföldi turistát, de némely rendőr megpróbálkozhat némi mellékeshez jutni. Mindig legyen nálunk útlevelünk és annak fénymásolata, vízummal, regisztrációval, és a meghívólevél. Az útlevelet, ha kérik mutassuk meg, de sose adjuk ki a kezünkből. Legyünk határozottak és nyugodtak. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Utazásunk időpontjában azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk, napközben 15 - 20 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 10 °C-ra hűl le a levegő. Záporok, zivatarok előfordulhatnak, de tartós esőzés nem valószínű.

Felszerelés

Nagy hátizsák vagy sporttáska, vagy guruló bőrönd (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.
Ruházat: Szabadon viselhetünk európai ruhákat. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Bakancs nem szükséges. Biztos, ami biztos, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A hosszabbítás során vízhatlan túra bakancs, túra cipő, szandál, papucs. A Khibiny- hegyekben túrázás során lesz, amikor vízben kell gázolni, ezért fontos a vízálló lábbeli. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, vékony kesztyű, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Javasoljuk, hogy nedves törlőkendőket is hozz magaddal.

Higiénia

A nyilvános illemhelyek esetében helyenként nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k többségét jobb elkerülni, főleg vidéken. Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. A nyilvános WC-k fizetősek, de cserébe korrektek, és használhatók. A csapvíz fogyasztható, de palackozott víz is mindenütt kapható.

Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6. Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Gyógyszerek: Nem jellemző, de a szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek.

Élelem

Utazásunk a reggeliken kívül önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára: 64 rubel, RUB = 1 USD. Forinttal számolva 1 RUB = 4,5 Forint. A nagyvárosokban vannak
bankautomaták, de ritkán, jobb készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb az USD. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen, bankban váltsunk, és nem feketén az utcán. Bankkártyával sok helyütt fizethetünk, de kisebb vagy közepes boltokban nem valószínű, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére.

Költőpénznek napi 30-35 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem stb.) 200 – 300 USD elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül még tegyünk félre kb. 100 - 150 dollárt belépőkre, fakultatív programokra.
 
Tájékoztató belépő árak:
Moszkva:
Boldog Vazul székesegyház – 700 RUB
Kreml, Szobornaja tér – 700 RUB
Kreml kincstár – 1000 RUB
Orosz tradicionális fürdő – 2000 – 3000 RUB / óra
Kolomenszkoe Nagy Péter faháza – 200 RUB
Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom – 250 RUB
Szentpétervár
Péter-Pál erőd – 750 RUB
 
Auróra cirkáló – 600 RUB
Szt Izsák székesegyház – 350 RUB
Vérző megváltó temploma – 350 RUB
Peterhof – 1000 RUB
Carszkoje szelo, Katalin-palota а Borostyán szobával – 700 RUB
Carszkoje szelo, Katalin-park – 120 RUB


Murmanszk (hosszabbítás):
"Lenin" atomjégtörő – 500 RUB
Sam Syyt, számi falu program - 1 550 RUB

Vám

Vízum és meghívólevél kell az utazáshoz. Mindkettő beszerzését és ügyintézését irodánkon keresztül is meg lehet oldani. Az ügyintézéshez a következő adatok szükségesek a személyes adatokon kívül: járt-e Oroszországban, hányszor, mikor, utolsó utazás időpontja tól - ig, lakcím, telefon, munkahely megnevezése, címe, telefonszáma, valamint a foglalkozás és természetesen az útlevél! A vízumügyintézés időtartama legalább egy hónap, ezért kérünk minden jelentkezőt, hogy az iroda felhívására a szükséges adatokat személyesen a vízumkérő lap aláírásával egyetemben adja meg. Várhatóan 35.000 Ft a vízum díja ügyintézéssel együtt. A vízumhoz szükséges Oroszország területén érvényes biztosítás. Fontos, figyelj arra, ne az legyen leírva, hogy Európán kívül, hanem konkrétan Oroszország területén. Amennyiben szükséges, ennek intézésében is tudunk segíteni. A kamerákat, fényképezőgépeket, és egyéb nagyobb értékű személyes holmikat érdemes vámnyilatkozatban feltüntetni, hogy ne legyen probléma a visszaúton. Külföldi fizető eszközök bevitele nincs korlátozva, kivitelük pedig 10 000 USD értékig szabad, nem bejelentés vagy engedély köteles. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, vagy bőröndöd és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre – átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Oroszországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Programunkra vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Top 5.180 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 7.980 Ft /fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 11.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 9.560 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.