Oroszország: Moszkva és Szentpétervár (Kola-félsziget)

Az arany kupolák városa és "észak Velencéje"

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Oroszország Földünk legnagyobb területű országa, Európánál másfélszer nagyobb, mely két kontinensen: Európában és Ázsiában terül el. Ugyanakkor Oroszország nemcsak földrajzilag hatalmas, de világraszólóan gazdag kulturális örökséggel rendelkezik és minden hely, amit utazásunk során meglátogatunk, ezt a kultúrát mutatja be számunkra. Az egykori cári birodalom pazar dicsfénye és a szovjet korszak öröksége együttesen olyan Oroszországot eredményezett, amely zavarba ejt, nehezen kiismerhető és megunhatatlan. Azt, hogy milyen látnivalók várnak Oroszországban, röviden összefoglalni lehetetlen. Kelet és nyugat találkozása, civilizációk keveredése, régi orosz városok, csodálatos kolostorok és templomok, díszes cári paloták, lenyűgöző gazdagságú múzeumok tartoznak szépségei közé. A két legnagyobb város, Moszkva és Szentpétervár szépségük és számtalan látnivalójuk miatt külön-külön is megérdemelnének egy hosszabb utazást. Moszkva, az ezerszínű, hatalmas és megfoghatatlan világváros és Szentpétervár, a cárok városa, "Észak Velencéje" várnak minket.

Utunkon orosz anyanyelvű túravezetőnk (aki majdnem húsz évet élt Oroszországban) kísér el ezen a páratlan felfedezőúton, ahol megismerhetheted az itt élő emberek mindennapjait és az orosz kultúra sajátosságait.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Moszkva, Oroszország fővárosa,
- Vörös tér és a Kreml (UNESCO világörökség),
- Boldog Vazul székesegyház,
- Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom (UNESCO világörökség),
- Szentpétervár történelmi központja (UNESCO világörökség),
- Péter-Pál erőd,
- Peterhof, az orosz cárok rezidenciája,
- a borostyánszoba.

Kiemelt látnivalók a hosszabbítás során:

- Murmanszk, a legnépesebb város az északi sarkkörön túl,
- Jeges-tenger,
- Kola-félsziget végtelen erdei, tavai, tundra, rénszarvasok,
- Észak-Európa őslakosai, a számik.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. július 11. -
2022. július 17.
A jelentkezés lezárult
2022. július 18. -
2022. július 24.
A jelentkezés lezárult
Figyelem! Moszkva és Szentpétervár programunk után extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Oroszországból és a történelmi nagyvárosok után szívesen töltetnének el pár napot a természetben. Oroszország északnyugati részén, a Kola-félszigeten, az Északi-sarkkörön túl található Murmanszk régió, vad hegyek, szeles tundra és ezernyi folyó és tó vidéke. Itt, ahol a nap éjszaka sem nyugszik le, teszünk egy túrát. Utunk során meglátogatjuk Murmanszkot, az északi sarkkörön túli legnépesebb várost, kirándulunk a Jeges-tenger partján, túrázunk a Khibiny hegyekben és meglátogatjuk a régió őslakosait, a számikat. A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni.

A kiegészítő programot csak a második turnus esetében indítjuk! A kiegészítő porgram az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2022. július 18-én indul és 2022. július 28-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul! Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
1

 
Budapest, Moszkva
 

Érkezés repülővel Moszkvába, Oroszország fővárosába, utunk a repülőtérről indul. Innnen vonattal utazunk, majd a világ legforgalmasabb metrójával érjük el szállásunkat. Miután kifújtuk magunkat, ha időnk engedi egy rövid hajókirándulás során kezdjük meg ismerkedésünket Európa második legnépesebb városával. Szállás szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Moszkva
 

A mai napon gyalogosan fedezzük fel Moszkvát. Földünk leglátványosabb megállóival rendelkező metróval utazunk a Ljubljanka megállóig, ahonnan gyalog haladunk a Vörös tér felé. Láthatjuk az egykori KGB, ma az FSZB székházát, majd következik a Moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj. Széles sugárutak, különböző építészeti stílusok keveredése, hatalmas terek, nyüzsgés és eddig csak képeken látott épületek kísérnek sétánk közben. Következik a Sándor kert, az Ismeretlen Katona sírja, és megérkezünk a Moszkva és Oroszország leghíresebb terére, a Vörös térre. Szabadprogram keretében fedezzük fel a tér látnivalóit: az eredeti nevén Istenanya oltalma templom, a luxuscikkeket felvonultató GUM áruház, a Kreml falánál kialakított temető, és természetesen Lenin mauzóleuma. Tovább haladunk a Kremlbe, mely Oroszország központja, ahonnan cárok, diktátorok, elnökök irányították, és irányítják a birodalmat. Megtekintjük a világ legnagyobb ágyúját és harangját, és természetesen nem marad ki a kincstár sem többek között a világhírű Fabergé tojásokkal. Elhagyjuk a Kremlt, következik a Megváltó Krisztus székesegyház, mely pontos másolata annak az eredetinek, melyet Sztálin robbantatott fel. Átsétálunk a Moszkva folyón, majd visszatérünk szállásunkra. Akinek kedve van azokkal az este, lefekvés előtt még meglátogatunk egy tradicionális orosz fürdőt, „bányát”. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

3

 
Moszkva, Szentpétervár
 

Reggel ismét metróval utazunk Moszkva egyik leghíresebb utcájához, az Arbathoz ahol szabad program keretében ismerkedhetünk az utcai művészekkel, különböző boltok kínálatával. Miután kibámészkodtuk magunkat, ismét metróra szállunk, hogy felkeressük a Kolomenszkoje építészettörténeti múzeumot. A korábban önálló település határában az orosz cárok egykori nyári rezidenciája állt. Az itt található műemlékek legkorábbi épülete a Feltámadás-templom, amely 1994 óta UNESCO világörökség része. A park területére Oroszország több tájáról fából készült épületeket szállítottak, például itt látható Nagy Péter 1702-ben készült arhangelszki faháza, valamint a 16. századi Szent György-harangtorony, egy a Kazanyi Istenanya-templom és Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom. Visszatérünk szállásunkra, felvesszük csomagjainkat és ismét metróval kimegyünk Leningrád pályaudvarra, hogy éjszakai vonattal Szentpétervárra utazzunk. Az éjszakát vonaton, kényelmes hálókocsiban töltjük. Ellátás reggeli

4

 
Szentpétervár
 

Reggel érkezünk Szentpétervárra, ahol ismét metróval utazunk szállásunkra. Mielőtt elfoglalnánk szobáinkat sétára indulunk a sokszor Észak Velencéjének nevezett egykori fővárosban. Egy hajókirándulás során a várost behálózó csatornákon szerezzük meg első benyomásainkat Oroszország talán leghíresebb városáról. Természetesen megnézzük a Péter- Pál erődöt, melynek temploma évszázadokon keresztül szolgált az orosz cárok temetkezési helyéül. Következik az októberi orosz forradalom egyik szimbóluma, az Auróra cirkáló. Visszasétálunk szállásunkra, majd este végigsétálunk a világhíres Nyevszkij sugárúton. Szállás szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

5

 
Szentpétervár, Peterhof
 

Folytatjuk Szentpétervár felfedezését. A város főtemploma az Izsák székesegyház A robosztus épület első ránézésre kissé ridegnek és parancsolónak tűnik, viszont odabent lélegzetelállító pompa fogadja az utazót. Még felsorolni is képtelenség mennyi csodát zsúfoltak ide, több száz kiló arany, több tonna bronz, és a művészeti látnivalókról nem is beszéltünk. А Vérző megváltó temploma kívülről is elképesztő látványt nyújt, és belül is lenyűgöző szépség fogad a templomban, melyet a II Sándor cár ellen elkövetett végzetes merénylet helyén emeltek. Ebéd után következik Peterhof ahova hajóval utazunk, közben élvezhetjük Szentpétervár és a Finn-öböl látványát. Peterhof egy csoda, mely egyike azoknak a palotáknak melyeket Nagy Péter cár építettet Szentpétervár felépítése után. A barokk stílusú, 16 m magas természetes teraszra emelt fantasztikusan szép palota a Nagy vízlépcső fölött emelkedik, amely természetes eséssel lenyúlik a tengerig. A palota kertjében, 64 szökőkút található, percenként 34 m3 víz lövell fel a kutakból a több mint 20 hektáros parkban. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

6

 
Szentpétervár, Carszkoje Szelo
 

A mai napon ismét egyedülálló látványosságot fogunk megtekinteni. Az orosz cárok nyári rezidenciájaként szolgáló Carszkoje szeloban található Katalin-palotát helyiérdekű vasúttal közelítjük meg. A palotát körülvevő park különböző stílusokban épült és a Katalin-palotát kívül még sok érdekes látnivalót találhatunk, mint a Sándor palotát, és Puskin nyaralóját. De a leghíresebb, és talán a leggyönyörűbb a sokszor a világ nyolcadik csodájának nevezett borostyán szoba, ahol a borostyánnal gazdagon kirakott falak félelmetesen gyönyörű látványt nyújtanak, a rengeteg művészi munka eredményeként. Borostyánnal kirakott fal, borostyánból mozaikként kirakott képekkel díszített terem eredetije a II. Világháború során eltűnt, de egy több mint húsz éven át tartó, magas színvonalú restaurátori munka nyomán végül Szentpétervár alapításának háromszázadik évfordulójára készült el az újraalkotott borostyánszoba, amelyet 2003-ban adtak át. Késő délután érünk vissza Szentpétervárra, ahol még marad időnk sétálni a város csatornák övezte utcáin, beszerezni az ajándékokat szeretteinknek. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

7

 
Szentpétervár / Murmanszk
 

A mai napon a hazainduló repülőgép indulásának függvényében hagyjuk el szállásunkat, kimegyünk a szentpétervári Pulkovó repülőtérre, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Akik a hosszabbításra is jönnek, azokkal a szentpétervári Pulkovó repülőtérről elrepülünk Murmanszkba. Két órás repülést követően érkezés a sarkkörön túlra, a Kola-félsziget legnagyobb városába, ahol először elfoglaljuk szállásunkat, majd városnézésre indulunk. Murmanszk a Barents-tenger Kola-öblének festői, sziklás keleti partján található város, ahol nincs úgynevezett történelmi központ, az egész városi élet az "Öt sarok" tér köré koncentrálódik. Ezt a városrészt a 20. század második felében emelték. Itt kezdjük ismerkedésünket a várossal, megnézzük az "Öt sarok" teret, amelyen az összes fő adminisztratív épület található. Sétálunk a város főutcáján a Lenin sugárúton, majd lemegyünk a Kola-öböl partjára, amely inkább egy fjordra hasonlít. Itt látható a híres "Lenin" atomjégtörőt, majd következik a Semenovskoye-tó partján a Megváltó temploma. Murmanszk komoly szerepet játszott a II. világháborúban, így rengeteg emlékművel találkozhatuk a városban, amelyek közül megnézzük a légvédelmi tüzérek katonáinak emlékművet, a szovjet védők emlékművet és az Aljosa szobrot. Szállás szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

8/+1

 
Murmanszk, Teriberka, Murmanszk
 

Egész napos kirándulás következik a Jeges-tengerhez. A Golf-áramlatnak köszönhetően a Kola-félsziget körül sosem fagy be a víz és a klíma is viszonylag enyhe. A Teriberkába vezető nagyjából kétórás út során alig fogunk látni autókat, embereket. Körülvesz minket a tundra, a ritkás erdő, hatalmas sziklák, zord hegyek. Megérkezünk a Teriberka folyó partján fekvő faluba, melynek első említése ötszáz évvel ezelőtti, és azóta is az itt élőknek a halászat a legfőbb tevékenysége. Teszünk egy rövid sétát a faluban, majd indulunk a tengerpartra. Szintemelkedés nélküli terepen gyaloglunk a zord északi tájban, elhagyunk két kilátópontot, ahol természetesen megállunk fotószünetre, majd egy "strand" mellet haladunk el. Mielőtt elérnénk az utolsó kilátópontot, még útba esik egy kisebb vízesés, majd megpihenünk a tengerparton, ahonnan északra már csak az Északi sark van. Megesszük az ebédünket, majd visszagyalogolunk Teriberkába. Mielőtt visszaindulnánk Murmanszkba, még megnézzük a hajótemetőt, ahol kísérteties látványt nyújtanak a part menti vízben lebegő hajók maradványai. Az esti órákban érünk szállásunkra. Túratáv: 8 km, szint 72 m fel/le. Szállás szállóban.

9/+2

 
Murmanszk, Sam Syyt falu, Kirovszk
 

Reggel Murmanszk fő látványoságával kezdjük a napot. Rövid program során megnézzük a "Lenin" atomjégtörőt, amely a világ első nukleáris meghajtású hajóját. 2008-ban a jégtörőből múzeum lett, ahol megnézhetjük a kabinokat, a parancsnoki hidat, lemegyünk a motortérbe az atomreaktorhoz. Innen másfél órás utazás következik Sam Syytbe, ami egy hagyományos számi falu. A számik, vagyis a lappok a Murmansk régió, valamint Észak-Norvégia, Svédország és Finnország őslakosai. Oroszországban az egyetlen hely, ahol megismerkedhetünk a számik kultúrájával és életével, a Kola-félsziget, ahol Sami Syyt falu a számi főváros. Látogatásunk során fakultatív program során megismerhetjük a számi mindennapok sajátosságaival, a hagyományos kézművességet, a sarkvidéki éghajlaton való túlélés fogásait, a számi nép ünnepeit, rituáléit, szimbólumait, mítoszait, meséit, a Kola-félsziget szent helyeit. Innen folytatjuk utunkat dél felé Kirovszk városába a Khibiny-hegyek lábánál. Az esti órákban fogunk megérkezni szállásunkra, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szállóban.

10/+3

 
Kirovszk, Khibiny-hegyek, Kirovszk
 

Reggeli után meglátogatjuk Oroszország legészakibb botanikus kertjét, ahol megismerkedhetünk a helyi növényvilággal. Innen indulunk a Khibiny-hegységbe, ahol túrázunk a Kola-félsziget legnagyobb hegyei között. A hegység legmagasabb pontja az 1201 m magas Yudychvumchorr csúcs, de a város körül több látványos csúcsot is találhatunk. Khibiny nagyon népszerű a turisták körében, hiszen nyáron tökéletesek terep a hegyi túrázást kedvelőknek, télen pedig a síelőknek. A város körül több, felvonóval ellátott jól kiépített sípályát is láthatunk. Teszünk egy könnyed túrát a hegység lejtőin, megmozgatjuk magunkat az előző napok városlátogatásai után, élvezhetjük a zord sarkvidéki természet közelségét, a gyönyörű kilátást. Szállásunkra a kora esti órákban érünk vissza. Túratáv: 12 km, szint 712 m fel/le. Szállás szállóban.

11/+4

 
Murmanszk
 

A mai napra szervezett programunk már nincs, reggeli után a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés