Korzika és Szardínia

Aktív kalandok a Földközi-tenger páratlan szépségű szigetein: Korzika és Szardínia.

Azt hiszed, a Korzika-úttal kipipáltad a Földközi-tenger szigeteit? Akkor itt az idő, hogy megnézd a Su Goroppu-szurdok színes sziklavilágát, a Maddalena-szigetek érintetlen strandjait, a több ezer éves, titokzatos nuraghi-kultúra centrikus városmaradványait, a valószerűtlenül kék tengert Stintinónál, a szárd-katalán Alghero városkáját, Cala Luna smaragdzöld öbleit, a naplementét Capo Testa gránitalakzatai közt, és számtalan látványos barlangot, városkát, strandot, vagyis Észak-Szardínia legizgalmasabb tájait. És hogy Korzika se maradjon ki a szórásból, túrázunk a Bavella-hágónál, megmászhatjuk az Oroszlán-szikla mellett található genovai őrtornyot, naplementézünk Bonifacionál. Kell ennél több?
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Szlovénia, Olaszország
 

Találkozás Budapesten 14:30 órakor, a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben). Indulás 15:00-kor. Utazás Szlovénián és Olaszországon keresztül, rövid pihenőkkel.

2

 
Bastia, Pianottoli
 

Kora reggel érkezünk meg Bastia kikötőjébe. Kompunk 8 órakor indul, és kb. 4 órás hajóút után lassanként kirajzolódnak előttünk a sziget kontúrjai, s a horizonton feltűnik Korzika. A kora délutáni órákban szállunk partra Bastiában, amelynek citadellája és az óváros ütött-kopott házai már a kikötéskor szemünkbe tűnnek. Innen rögtön továbbutazunk Korzika déli csücskébe, Bonifacio irányában. Miután elfoglaljuk a szállásunkat Pianottoli kempingjében, lesétálunk a strandra, hogy a parton heverészve pihenjük ki az utazás fáradalmait. Később a parton a csillagokkal teleszórt égbolt alatt tartjuk meg ismerkedési estünket. Ebben a kempingünkben 3 éjszakát töltünk.

3

 
Bavella-hágó: Trou de la Bombe, Fiumicelli
 

A Bavella-hegység felfedezését rövid, de látványos buszozást követően kezdjük meg. A 1218 méter magas hágóra felérve rövid fotószünet után nekivágunk a túrának. Egy ideig a GR 20 túra útvonalát követve haladunk, majd a Dame-Jeanne 1313 méteres sziklatömbje felé fordulunk. Innen már nagyszerű panoráma nyílik a környező hegyekre és a Punta Velaco 1483 méteres csúcsára. Némi pihenés után a piros jelzés mentén elérjük a Trou de la Bombe (Bombatölcsér) nevű nagyon látványos sziklaformációt, ahol némi sziklamászás után beállhatunk a sziklalyukba. A levezető szakaszon árnyas korz fenyvesek között sétálunk vissza a hágóra. Buszunkkal leereszkedünk a Fiumicelli folyó irányába, majd Laronu hágónál (608 méter) leparkolva a délutáni órákban még letúrázunk a vadregényes patak partjára. Az első kis medencékhez fél órás gyaloglást követően érkezünk meg, de addig is többször megállunk fotózni a természetes kilátópontként szolgáló sziklaszirteken. Innen utunk már kitettebb szakaszon vezet a felső vízesésekig, ahol a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják az ugróiskolát a sziklamedencékbe. Miután kifújtuk magunkat a patakparton, visszasétálunk a hágóra, majd visszabuszozunk a kempingünkbe. (Trou de la Bombe túra: 7,5 km, szint 233 méter, menetidő 3,5 óra; Fiumicelli túra 3 km, szint 100 méter fel/le, menetidő 1,5 óra.)

4

 
Roccapina: Oroszlán-szikla, Bonifacio
 

Reggel elbuszozunk Roccapina irányába, a parkolótól göröngyös földúton ereszkedünk le Korzika egyik legcsodálatosabb tengerparti szakaszához. A strandon aztán indulhat a fürdés, sznorkelezés, heverészés, homokvár-építés. Aki érez magában elég bátorságot és ügyességet, azokkal feltúrázunk a part fölött emelkedő Oroszlán-szikla mellett található genovai őrtoronyhoz. Eleinte egyszerű ösvényen kapaszkodunk fölfelé a kőbabákkal jelzett ösvényen, majd az ösvény egyre meredekebb lesz, de megéri: a látvány lenyűgöző, északra a sziklatengerből szobrokként kiemelkedő gránitalakzatokra látunk, előttünk a tenger hullámzik, a távolban felsejlenek Szardínia partjai. Pihenés után ugyanazon az úton ereszkedünk vissza a partra. Miután kistrandoltuk magunkat, délután felsétálunk a buszhoz, visszatérünk a kempingbe, hogy egy frissítő zuhanyzás után, korz borokkal felfegyverkezve vágjunk neki egy naplementével megkoronázott kora esti kirándulásnak. Buszunkkal elhagyatott partvidéken kanyargunk egy világítótoronyig, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Sirályok vitorláznak körülöttünk, a tenger csípős, sós szagát sodorja a szél, miközben a macchiáson át haladunk a leszakadó tengerpart irányába, ahol feltárul a kietlen táj egyik legizgalmasabb természeti képződménye: hatalmas, hajóforma sziklának csapódnak a tenger hullámai, a távolban néha feltűnik egy komp, egy-egy fehér vitorla. Felkapaszkodunk egy patinás világító toronyhoz, borozunk, és bámuljuk a naplemente fényeit. Miután kigyönyörködtük magunkat, fejlámpáink fényénél sétálunk vissza a parkolóhoz, ahonnan rövid buszozás után érkezünk Bonifacioba, Dél-Korzika legszebb városába. A kikötőben csillogó luxusjachtok, kitűnő éttermek között sétálunk a fellegvárba, majd szabadprogram keretén belül lehet felfedezni a város szűk utcáit, kipróbálni a helyi jellegzetes halételeket valamelyik kikötői étteremben. A késő esti órákban térünk vissza kempingünkbe. (Roccapina túra a partra: 5,2 km, szint: 150 m, Oroszlán-szikla túra: 3 km, szint: 200 m, Bonifacio naplemente túra: 4 km, szint: 150 m)

5

 
Bonifacio, Santa Teresa Gallura, Castelsardo, Stintino, Alghero
 

Reggel összepakolunk, és egy délelőtti komppal áthajózunk Szardíniára, Santa Teresa Gallura városába. Innen busszal megyünk tovább Nyugat-Szardínia irányában a sziget északi partvonalán. Útközben kibontakozik előttünk a jellegzetes szárd táj apró városokkal, Korzikánál szelídebb hegyvonulataival. Első megállónk a tengerpartra épült Castelsardo városa, hangulatos, középkori jellegét mind a mai napig megőrizte, érdemes felsétálnunk a XII. században épített erődbe, ahonnan lenyűgöző a kilátás a környékre, rálátunk a város színes falaira, kis kertjeire, a horizonton a pára mögött felsejlenek Korzika partjai. Castelsardot elhagyva a sziget észak-nyugati csücskébe utazunk, a stintinoi strandra. A tenger itt olyan valószerűtlen kék árnyalatokban tündököl, mintha photoshopolták volna, miután minden létező szögből lefotóztuk a tengert, megmerülünk a habokban, pihenünk a parton, aztán tovább buszozunk. Este érkezünk a szárd-katalán Alghero városába, ahol elfoglaljuk szállásunkat. (Kempingünkben két éjszakát töltünk.)

6

 
Alghero, Capo Caccia, Grotta Nettuno
 

Reggel buszra szállunk, hogy a tenger fölé magasló Caccia-fokhoz kiránduljunk. A kilátás itt is elég meggyőző: a part mentén zöldellő hegyeket, békés öblöket látunk, a majd 200 méter magas sziklafalat alulról nyaldossák a hullámok, távolabb magányos sziklaszigetek küzdenek a tengerrel. Miután eleget fényképeztünk, egy sziklafalba vájt lépcsősoron ereszkedünk a Neptunusz-cseppkőbarlangba, a cseppkőképződmények sejtelmes fényekben csillognak, tükröződnek a barlangban kialakult medencék vízfelszínén. Visszamászunk buszunkhoz, majd könnyed kirándulásra indulunk az öblök közt benyúló félszigeten. Leereszkedünk egészen a part közelébe, rálátunk a tengerből kimagasodó fehér sziklafalra. Könnyed kaptató után egy kilátópontra érkezünk, megpillantjuk a reggeli kiruccanásunk helyszínét, festői környezetben ebédelünk egyet, visszasétálunk a buszhoz, és hamarosan már Alghero egyik legszebb strandján találjuk magunkat. A koraesti órákban besétálunk Alghero városába, a hangulatos utcák mind a mai napig őrzik a katalán kultúra nyomait. Valamelyik kis étteremben érdemes kipróbálni a szárd-katalán konyha jellegzetességeit. Szállás: kempingben. (túra: kb. 7 km, szint: 80 m fel-le, 2,5 óra)

7

 
Alghero, Bosa, Grotta di Ispinigoli, Orosei
 

Reggel összepakolunk, és Algheroból látványos panorámaúton ereszkedünk Bosa irányába. Amennyiben időnk engedi, megállunk egy rövid városnézésre Bosában, felsétálunk a kastélyba, ahonnan rálátunk a XIV-XV. századi mediterráneum egyik legfontosabb kereskedelmi központjára, majd továbbutazunk keletre. Két-három óra buszozás után, mielőtt megérkeznénk Dorgali városába, meglátogatjuk a Grotta di Ispingolit, ahol Európa legmagasabb (38 m) álló cseppkövét fogjuk testközelből megcsodálni. A barlangi séta után továbbutazunk Oroseibe, ahol elfoglaljuk szállásunkat. (Tengerparti kempingünkben 3 éjszakát töltünk.)

8

 
Orosei, Su Goroppu kanyontúra
 

Délelőtt egész napos túrára indulunk a Su Goroppu szurdokvölgy fantasztikus sziklafalai közé. Reggel buszunkkal egy látványos szerpentines szakasz leküzdése után gyalogosan folytatjuk utunkat. Árnyas cserjés-fás területen halad keresztül a túraösvény, amíg el nem érjük a közel 500 méter magas, függőleges falakkal övezett szurdokot. A Su Goroppu-szurdok nemcsak Európában egyedülálló méretei miatt impozáns, a kövek színvilága, a beszüremlő fények hatása lenyűgöző. A szurdok bejáratánál megváltjuk a belépőjegyet, kapunk sisakot, és bemerészkedünk az égig érő sziklák kellemesen hűs labirintusába. Érdemes ide is fürdőruhát hozni, mert a víz által kialakított természetes sziklamedencékben jól esik majd lehűteni magunkat. Este már a tenger hűsítő hullámaiban csobbanva pihenhetjük ki az utazás fáradalmait. Szállás: kempingben. (Táv: 14 km, szint: 600 méter, menetidő: 5 óra.)

9

 
Orosei, Cala Gonone, Cala Luna, Blue Marino
 

A mai nap Szardínia egyik legszebb öbléhez túrázunk el, a türkizkék Cala Luna-hoz. Reggel egy rövidebb buszutat követően érkezünk túránk kezdetéhez, a sziklafalon itt-ott sziklamászókat látunk. Erdős, sziklás terepen visz az ösvényünk, a lombok közt felvillan a smaragdzöld tenger és a sziklás partok képe. Körülbelül 1,5 óra gyaloglás és ereszkedés után a tenger felett kiépített létrarendszeren ereszkedünk le a Blue Marino-barlanghoz. A barlangot csak csónakkal vagy gyalogosan lehet meglátogatni. A 28 kilométeres barlangrendszer turisták számára megnyitott részében egyedülálló formavilágot, karsztjelenségeket és a tenger felől beszüremlő fényjátékokat figyelhetünk meg. A barlanglátogatás után felkapaszkodunk a fő ösvényhez, majd a nehéz, sziklás terepen 2 óra túra és 350 méter szint megtétele után érkezünk meg Cala Luna félhold alakú öblébe, ahol a fehér homokos strandon heverészhetünk vagy felfedezhetjük a part mentén húzódó titokzatos barlangokat. Délután, miután már kifürödtük magunkat, kishajóval indulunk vissza Cala Gonone városába, így útközben ezúttal délutáni fényviszonyokban újra megnézhetjük a Blue Marino barlangot. Szállás: kempingben. (Táv: Cala Luna: 11 km, szint: 600 méter, menetidő: 3 óra)

10

 
Orosei, Arzachena, Palau, San Pantaleo (fakultatív csúcsmászás)
 

Reggel összecsomagolunk, és északra indulunk, útközben megállunk Arzachena városánál, hogy megismerjük a titokzatos neolitikumi Nuraghe-kultúra építészeti emlékeit. Először egy egyedülálló városmaradványhoz buszozunk, ahol mind a mai napig tartanak a feltárások, az i. e. 8.-10. században emelt körkörösen elhelyezkedő épületek és a leírások alapján izgalmas, alig ismert kultúra képe bontakozik ki előttünk. Az épületek után ellátogatunk egy Nuraghe temetkezési helyszínre is, majd továbbutazunk Capo de Orso irányában. Itt elfoglaljuk szállásunkat, a délutánt pedig fakultatív programokkal töltjük. Lehetőségünk lesz nagyon aktívan pihenni a kemping strandján, a még aktívabbakkal pedig fakultatív mászótúrára indulunk San Pantaleo felé. Aki szívesen töltene pár órát egy hamisítatlan hegyi szárd művészvárosban, viszont úgy érzi, eleget mászott, a városkáig a mászókkal tarthat. Túránk rövid lesz, de velős. San Pantaleo felett a turizmus által alig érintett ösvényen mászunk egy ideig, majd egyre sziklásabb, gránitosabb terep következik. Az utolsó métereken már latba kell vetni sziklamászó tudásunkat is, de a hihetetlen látvány minden erőfeszítésért kárpótol minket. Miután leereszkedtünk, összeszedjük a városban mászkálókat és visszatérünk a szállásra. Szállás: kempingben, ahol két éjszakát töltünk. (fakultatív San Pantaleo-túra: szint: 350 m, menetidő: 2,5 óra, nehéz, sziklás terep, csak gyakorlott túrázóknak)

11

 
Palau, Maddalena-szigetek, Capo Testa
 

Ma délelőtt fakultatív kirándulásra indulunk a Maddalena-szigetcsoportra. Aki pihenni szeretne, maradhat a kemping strandján, értük délután jövünk majd vissza, hogy a naplementézésre újra együtt legyen a csapat. Miután buszunkat Palauban hagytuk, a Szardínia és Korzika közt fekvő Maddalena szigetére átkompozunk. A komp a sziget egyetlen városába fut be, ahol lehetőség lesz biciklit, robogót, quadot bérelni. Alternatív programként a városkában is eltölthetjük az időt, fagyizhatunk, kávézhatunk, vagy sétálgathatunk a szűk sikátorokban és a kikötőben a pompás jachtokban gyönyörködve. A szomszédos Caprera-szigetre a történelem iránt érdeklődőknek és a Garibaldi- rajongóknak érdemes ellátogatni, itt csupán néhány nyaralót, régi katonai erődöt találunk, a sziget fő nevezetessége, hogy egykor Giuseppe Garibaldi volt az egyedüli tulajdonosa, egykori háza ma már múzeumként üzemel, a kizárólag olasz nyelvű idegenvezetés részletesen tárja fel a forradalmár életének ügyes- bajos eseményeit. A szigetcsoport egésze 1996 óta nemzeti parkként funkcionál, a Maddalena-sziget partvidéke mentén elhagyatott, smaragd- és türkizszínben játszó öblökben fürödhetünk. A búvárkodás szerelmesei a kis sziget keleti partjainál találnak maguknak kiváló merülőhelyeket. Szardíniára késődélután térünk vissza, majd buszunkkal bő harminc kilométert utazunk a bámulatos gránitalakzatairól híres Capo Testához. A búcsúzó nap fényében borozunk, beszélgetünk, este pedig visszatérünk a szállásunkra. Szállás: kempingben. 

12

 
Capo d'Orso: Medve-szikla, Olbia, Golfo Aranci
 

Utolsó szardíniai reggelünket a kempingünk csodás strandján tölthetjük, majd a pakolás után beülünk buszunkba és a híres Medve-sziklához kirándulunk. A kemény gránitból a szél és csapadék együtt formálta ezt a különös sziklaalakzatot. Ezután átbuszozunk a közeli Olbia nagyvárosába, ahol egy vacsora keretében búcsúzhatunk el szeretett szigetünktől. Kompunk az esti órákban fut ki a Tirrén-tenger hullámai közé, hogy másnap hajnalban már újra Olaszországban szálljunk partra. (táv: 1,5 km, szint: 150 m, menetidő: 20 perc)

13

 
Livorno, Olaszország, Szlovénia, Budapest
 

A reggeli órákban partra szállunk Livornoban és hazautazunk Olaszországon, Szlovénián keresztül. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés