Via ferrata: Salzkammergut (3 nap)

Élményferráták az Alpok egyik legszebb tóvidékén

Salzkammergut az Alpok gyöngyszeme, hiszen hihetetlenül sokszínű táj ez, vannak itt hófödte hegycsúcsok, kristálytiszta mélykék tavak, mesebeli hegyi falvak és megannyi természeti csoda. Ezek között a nem mindennapi díszletek között űzheted kedvenc sportodat, ha velünk tartasz erre a hosszú hétvégére. Három nap, három fantasztikus ferráta, három csodaszép kis tó társaságában. Egyik ferráta sem gyerekjáték, de a megmászásukért kapott élmény sem lesz az! Ha túl vagy már a kezdő ferrátákon és láttál már közelebbről néhány D nehézségű szakaszt is, ne habozz sokat, itt a helyed!
 
Ez a programunk a Salzkammergut gyalogtúrás programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.
 
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező. 

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
1

 
Budapest, Hallstatt, Gosausee, Hallstatt
 

Indulás Budapestről reggel 5.30-kor. Találkozás 5.10-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Kora délután érkezünk a Hallstatti-tó partjára. Gyorsan felverjük sátrainkat a kempingben, majd elindulunk az első napi mászásunkra. A fantasztikus panorámájú Gosautalba repít a buszunk. Az itt található Gosausee egy meseszerű kis tengerszem körbezárva pazar, hófödte csúcsokkal. A Laserer-ferráta („C”) ebbe a kis tavacskába benyúló sziklafalon vezet. Először egészen közel mászunk a víztükörhöz, majd egyre magasabbra kapaszkodunk, néhol U-alakú vasak, néhol létra segít ebben. A ferráta vége fele még egy függőhíd is vár ránk, ami csupán csak két drótkötélből áll, egyiken lépdelünk a másik meg a biztosítást szolgálja. Miután túlvagyunk ezen a nagyon izgalmas és gyönyörű környezetben haladó technikás steigen, teszünk egy sétát a völgyben, megkerüljük a tavat, majd megpihenünk a partján található hüttében. Szállás: kemping, ahol két éjszakát töltünk. (Menetidő: 3 óra, ebből mászás 1,5 óra, szintkülönbség: 200 méter fel/le.)

2

 
Hallstatt, Postalm, Hallstatt
 

Reggeli után buszra szállunk és meglátogatjuk Postalm szurdokvölgyét, hogy egy igazán kalandos mászás részesei lehessünk. 50 perc buszozás és negyed óra gyaloglás után érjük el a Postalmklamm ferráta /D/ beszállását. Rögtön egy izgalmas függőhídon kell átkelnünk, miközben alattunk a mélységben dübörög a patak. Ha ez tetszett, jó napunk lesz mert még háromszor fogunk átkelni a szurdok felett, ebből még kétszer különböző fajtájú függőhídon és egyszer pedig a drótkötél segítségével kell átlendülnünk a túloldalra. Az átkelések között mesterséges lépések és fogások segítik mászásunkat a szurdok falán, de lesz időnk gyönyörködni a patak formálta, vájta sziklákban és medencékben is. Egy gyönyörű vízesés medencéjében ebédszünetet tartunk, mert a következő szakaszon szükségünk lesz némi plusz energiára. A ferráta befejezése egy nagyon szép és technikás sziklafal lesz, amit ki is lehet kerülni ha valaki ideérve már nagyon elfáradt. Aki viszont megpróbálja, annak egy rendkívül élvezetes mászásban lehet része ráadásul felülről is megcsodálhatja a szurdokvölgyet és annak meseszép vízeséseit. Az autóbuszhoz 10 perc sétával érünk vissza. A nap hátralévő részében meglátogatjuk a festői szépségű Hallstatti-tó strandját és megismerkedünk a világörökség részét képező Hallstatt mesebeli városkájával. Szállás: kemping. (Menetidő: 5 óra, ebből mászás: 3-4 óra, szintkülönbség: 500 méter fel.)

3

 
Hallstatt, Altaussee, Loser(1838 m), Budapest
 

Reggel fájó szívvel pakoljuk össze sátrainkat. Utolsó napi célunk a Loser 1838 méteres csúcsa. Mikor már a tó (Altausseer-see) fölötti szerpentinen kacskaringózunk buszunkkal, érezzük, hogy ez egy különleges mászás lesz. Ehhez a Loser Panorama Klettersteignek („D") minden adottsága megvan: gyors megközelíthetőség, csodálatos látvány, tökéletes sziklafal és remek vonalvezetés. A Loserhüttétől bő félóra gyaloglás után már a sziklafal alatt találjuk magunkat. Egy szép nagy függőleges kitett sziklafallal kezdünk és ez a kitettség érzés végigkísér az egész ferrátán, kárpótlásként a Dachstein hófödte csúcsaiban és alattunk az Altaussee mélykék vízében gyönyörködhetünk. Sportos, nehéz, de nagyon jó mászás után az út felénél megpihenhetünk egy hosszú párkányon. Innen egy rövidebb D-s szakasz után könnyű mászással elérjük az út egyik kulcshelyét, egy meredek felszökést, majd a „Sisi" pillér leküzdése után a csúcskereszt mellett találjuk magunkat. A csúcscsoki és jó néhány fotó elkattintása után legyaloglunk a Loser-hüttéhez ahol egy korsó szépen habzó sör mellett vagy épp ebéd közben megosztjuk élményeinket. Kora délután indulunk Budapest felé, ahova a várható érkezés a késő esti órákban lesz (22-23 h). (Menetidő: 4-5 óra, ebből mászás: 3 óra, szintkülönbség: 450 méter fel/le.)

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés