Bejelentkezés

Indonézia: Raja Ampat, Maluku (Banda-szigetek)

Indonézia keleti részének csodái: Raja Ampat paradicsomi szigetei és a Banda-szigetek álomvilága - kis csoportos utazás!

Programunk a klasszikus, bakancsos túrák hagyományaira épül: valóban egzotikus, csodálatos helyeket ismerünk meg, de utunkat azoknak ajánljuk, akik elfogadják a helyiek által nyújtott közlekedési és szálláslehetőségeket, valamint rugalmasak és nyitottak a helyi viszonyokhoz.

Az Indonéziában járó utazók nagy többsége úgy hagyja el Délkelet-Ázsia talán legsokszínűbb országát, hogy egyszer még mindenképp visszatérne oda. A hosszú évek óta méltán népszerű Jáva, Bali utunk mellett most mi is úgy éreztük, ideje visszatérni és ezúttal egy merőben más képet adni az Indonéz-szigetvilág egyedülálló természeti értékeiből. Jakarta érintésével először átrepülünk Pápua tartományba, hogy utunkat a mérvadó utazási oldalakon a világ egyik csodájaként emlegetett Raja Ampat szigetvilágával kezdjük. Első napjaink alatt így betekintést nyerhetünk Új-Guinea szigetének indonéz részébe is, ahol igazi paradicsomi körülmények között pihenhetjük ki a hosszú repülőutat, majd szerezhetünk maradandó élményeket víz alatt és fölött egyaránt. Raja Ampat után nem távolodunk el Indonézia keleti részétől és a leghíresebb látnivalókat elkerüljük egy egészen különleges helyszínért. A paradicsomi Banda-szigetek a Maluku-szigetcsoport legszélén, távol a világ zajától várja a lelkes utazókat, akik pöfékelő vulkánokat, víz alatti édenkertet, koloniális holland örökségeket, és fantasztikusan vendégszerető, keresztény helyi lakosokat ismernének meg. Indonézia eddig nem látott részei várnak most rád is, tarts hát velünk!

Kiemelt látnivalók és élmények az utunk során:
- Raja Ampat paradicsomi szigetei,
- a világ egyik leggazdagabb víz alatti élővilága,
- paradicsommadár lesen Pulau Gam szigetén,
- Pianemo-kilátópont Raja Ampaton,
- semmihez se fogható hangulat a Banda-szigeteken,
- vízi édenkertek a Pulau Ai, Pulau Run és Pulau Hatta legszebb korallmezőin,
- naplemente a Gunung Api vulkánjáról.

Időpontok

 • 2024. március 02 → 15.
FONTOS! Programunkon alapvetően hajókirándulásokra és sznorkel túrákra indulunk minden nap, hogy Indonézia valóban alig felfedezett, mesés szigetvilágát és csodálatos víz alatti világát is megismerjük. Mivel a program jelentős részén hajózni fogunk, a biztos úszni tudás ezen a túrán elengedhetetlen, úszni nem tudók jelentkezését a túrára nem fogadjuk el! Mivel sokat fogunk a tengeren hajózni, tisztában kell lenni azzal, hogy a reggel általában csendes vizek a délutáni órákban a feltámadó szélben hullámossá válhatnak, aki nagyon hajlamos a tengeri betegségre, annak ezt a túrát nem ajánljuk! A hajók egyes esetekben a part menti mólónál tudnak kikötni, de a móló telítettsége esetén lehet, hogy egyik hajóról a másikra átmászva tudjuk a mólót megközelíteni, sőt egyes esetekben ez csak a derékig erő vízben gázolva, esetleg a vízben úszva lehetséges! Indonézia keleti részének mesés szigetvilágában utazni hihetetlen élményeket jelent, európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!
 • 1. nap Jakarta

  Érkezés Indonézia fővárosába, Jakartába. Az utunk jakarta nemzetközi repülőteréről indul, ám erre a napra nincsen szervezett programunk. A nemzetközi járat érkezésének és a belföldi járatunk indulásának függvényében a este nagy részét a reptéren fogjuk tölteni csatlakozásunkig, az éjszakát pedig a repülőn töltjük majd.
 • 2. nap Jakarta, Sorong, Raja Ampat

  Korán reggel egy belföldi járattal érkezünk Nyugat-Pápua egyik legnyugatibb csücskébe, Sorongba. A város közvetlenül a tengerparton fekszik, és a világhírű Raja Ampatra induló túrák kiindulópontja, így érkezésünk után egyből kimegyünk a kikötőbe. Az ideális esetben kora délután induló kompunk több órán keresztül szeli majd a habokat, amíg a szigetek központjába, Waisai-ba érkezünk. Innen egy rövid várakozás és a belépők megvétele után már vendéglátóink hajóiba szállunk, hogy késő délutánra már Raja Ampat meseszép szigeteinek egyikén található szállásunkon legyünk, néhány méterre a tengertől. Szállás: tengerparti bungalókban. (Kérjük az út tudnivalói között figyelmesen olvasd el a szállásokra vonatkozó részt!)
 • 3. nap Raja Ampat szigetvilág

  1
  Raja Ampat jelentése a Négy Király, utalva a szigetvilágban található négy legnagyobb szigetre, ám ezeken kívül összesen több mint 1500 kisebb-nagyobb sziget alkotja a Nyugat-Pápuához tartozó Raja Ampatot, melyet portugál utazók már az 1500-as évek közepén paradicsomnak írtak le, nem véletlenül. A szigorúan védett természetvédelmi területen található szigetek közös vonása a kristálytiszta víz, a hófehér homok, az alig néhány száz helyi lakos és a világon egyedülálló víz alatti élővilág. Az ázsiai Korall-háromszög ezen részén az ideális körülményeknek köszönhetően tengerbiológusok egyedülálló fajgazdagságot fedeztek fel: több mint 1500 féle hal és 500 féle korall rejtőzik a víz alatt, és szerencsére ezek jelentős részét búvárkodás nélkül is közelebbről szemügyre tudjuk venni. Nincs más dolgunk tehát, mint kiélvezni ezen az egészen kivételes szigetvilágon töltött minden percünket, a víz fölött és a víz alatt egyaránt. A mai napon a környező szigetek felfedezésére indulunk, sznorkellezünk a fantasztikus korallszirtek között, délurán pedig a naplemente fényeit már egy csodálatos kilátóhelyről nézzük majd. Szállás: tengerparti bungalókban, reggelivel.
 • 4. nap Raja Ampat szigetvilág, Pianemo

  2
  A mai napunkon Raja Ampat egyik leghíresebb részét, a szigeteket hirdető anyagokon sokszor szereplő Pianemo-szigeteket fedezzük fel. Hajónk segítségével egy hosszú, és hullámzó hajóúton jutunk el a szállásunktól nagyjából 20 km-re fekvő csodálatos szigetvilágba, ám a látvány mindenért kárpótolni fog. Célunk a Pianemo kilátópont, amelyről varázslatos panoráma nyílik az alattunk elterülő szigetcsoportra: türkizkék lagúnák, kisebb- nagyobb kúp alakú szigetek és a végeláthatatlan tenger. Kimerítő napunkat természetesen többször megszakítjuk sznorkellezésekkel és eldugott kis strandok felkeresésével, így jó eséllyel fáradtan ám teli élményekkel térünk vissza szállásunkra a naplemente fényeiben. Szállás: tengerparti bungalókban, reggelivel.
 • 5-6. nap Raja Ampat szigetvilág

  1
  Utolsó két teljes napunkon kiélvezhetjük a szállásunk körül fekvő korallmezőket, a fehér homokos tengerpartot és akár egész nap pihenhetünk, feltöltődve utunk további részére. Akik azonban a pihenés helyett más választanának, fakultatív program kereteiben ismét egész napos hajókirándulásokra indulhatunk, hogy felfedezzük a szigetvilág eddig nem látott részeit, öbleit, apró rejtett szigeteit. Igény szerint ki lehet próbálni a búvárkodást, de el lehet indulni hosszabb tengeri kajak túrákra, madárlesre, vagy akár kisebb túrákra is. Szállás: tengerparti bungalókban, reggelivel.
 • 7. nap Raja Ampat, Waisai, Sorong

  1
  Felejthetetlen napjaink végén elbúcsúzunk apró szigetünktől, visszahajózunk Waisai-ba, majd a délutáni kompok egyikével visszatérünk Sorong városába. A délután további részét a szállodánk medencéjének a partján töltjük majd, kipihenve a fáradalmakat, este pedig megünnepelhetjük visszatérésünket a civilizációba. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli Raja Ampaton.
 • 8. nap Sorong, Kota Ambon (Maluku), Pulau Ambon

  1
  Korán reggel megyünk ki a reptérre, majd elhagyjuk Sorong városát és átrepülünk a Maluku-szigetcsoport fővárosába, Kota Ambonba. Maluku szigeteit egykoron a Fűszer-szigetek néven ismerte meg a világ, hiszen a több ezer szigetből álló területen a világon elsőként termeltek nagyobb mennyiségben szegfűszeget, szerecsendiót, borsot, vagy épp fahéjat. A fűszernövények és az illóolajokban gazdag fák különösen kedvelik a vulkanikus múlttal rendelkező szigetek talaját, így nem véletlen, hogy a holland gyarmatosítók is a Maluku-szigetcsoport tagjait szemelték ki először hódításaik alkalmával. A Holland-Kelet Indiai Társaságot az 1600-as évek elején pont Ambon szigetén alapították, így nem csoda, hogy bármerre is járunk majd a szigeteken, az időnként fel-felbukkanó vulkánok mellett egykori holland erődök is vissza fognak ránk köszönni. Bár Kota Ambon városa nem tartogat számunkra túl sok látnivalót, a sziget legszínvonalasabb szállodájában jól esően pihenhetünk, strandolhatunk egyet akár a medence partján, akár a resorthoz tartozó strandon. Szállás: resortban, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Kota Ambon, Bandaneira (Banda-szigetek)

  1
  Reggelink után az alig 15 percnyire fekvő hajóállomásra megyünk, majd egy helyi speedboat járattal elindulunk 5-6 órás hajóutunkra a legendás Banda-szigetek felé. Útközben először a tenger felől is megcsodálhatjuk Pulau Ambon szigetének 1000 méter fölé magasodó hegycsúcsait, majd pedig egy kis szerencsével akár delfineket is láthatunk a Banda-tenger habjai között. Délután felé fut majd be hajónk Bandaneira városába, amely a Banda-szigetcsoport kvázi fővárosa, gyakorlatilag az egyetlen klasszikus város, amellyel a következő 5 napban találkozni fogunk. A Holland Kelet Indiai Társaság a Banda-szigeteken egy igazi kincsesládát talált, hiszen a tökéletes klíma és talajviszonyok miatt a szigetcsoport a szerecsendió őshazája. A világtörténelem során ennek a fűszernek a kereskedelme hatalmas pénzt és hírnevet hozott a hollandoknak, míg a helyiek brutális elnyomásban, rabszolgamunkában álltak az európai gyarmatosítók rendelkezésére. Indonézia függetlenedése óta a Banda-szigetek a turizmus felé kanyarodott, itt is, ahogy az ország többi részén ebből várják a térség fellendüléséhez szükséges bevételeket. Érkezésünk után próbáljuk felvenni a teljesen lelassult életritmust, és elsőként bejárjuk a Bandaneira környékén található holland erődöket és egyéb történelmi emlékeket, hiszen a városka utcáin sétálva egy igazi időutazásban, a gyarmatosítok korában érezhetjük majd magunkat. Hangulatos szállásunk a sziget talán legszebb boutique hoteljében lesz, ahol a következő 5 éjszakánkat fogjuk eltölteni. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Banda-szigetek, Pulau Hatta, Pulau Pisang

  2
  A Banda-szigetek felfedezését Pulau Hatta szigetével kezdjük, a következő napokban pedig szép sorjában a szigetcsoport mind a hat tagját alaposan bejárjuk. Pulau Hatta szigetét sokáig a holland eredetű Rozengain néven ismerték, a mai napra pedig néhány vendégházon és búvárközponton kívül nem sok minden található az alig 800 fő által lakott szigeten. Hattára a csodálatos strandjai mellett az elképesztően szép korallmezői miatt megyünk, hiszen a kristálytiszta vízben a leszakadások mentén igazi víz alatti álomvilág tárul elénk szirticápákkal, teknősökkel és számtalan halfajtával. Valamelyik partszakaszon fogyasztjuk majd el frissen elkészített ebédünket, kora délután pedig vissza is indulunk, hiszen a hazafelé úton még újabb megállókat iktatunk be Pulau Banda keleti részén, illetve az aprócska Pulau Pisang szigetén is, szebbnél szebb sznorkellező helyeket felfedezve. A naplemente fényeiben térünk vissza Bandaneira városába megszokott szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 11. nap Pulau Run, Pulau Ai

  2
  Újabb tartalmas nap elé nézünk a Banda-szigeteken, hiszen ezúttal a Bandaneirától keletre fekvő két szigetet, Pulau Runt és Pulau Ai-t fedezzük fel. Pulau Run szigetének érdekes történelme van, hiszen bár a hollandok 1616-ban Pulau Ai elfoglalása után az összes Banda szigetet megszerezték, egy vakmerő kapitány vezetésével az angolok egészen 1674-ig tartották magukat egy erődben. A hollandok, akik egy idő után már nagyon megunták, hogy nem tudják elfoglalni a szigetet, végül egy cserével kaparintották meg azt: egy értéktelen és lakatlan észak amerikai földdarabot adtak az angoloknak Pulau Runért cserébe, ez a földdarab pedig nem volt más, mint Manhattan szigete. Pulau Run újabb fantasztikus korallokat, hófehér homokos strandokat és tökéletesen tiszta vizet tartogat nekünk, így ebédünkig kiélvezzük a Banda-tenger 28-29 fokos vizét, hogy aztán ismét pálmafák alatt ebédeljünk meg a legmelegebb órákban. Hazafelé úton egy újabb megálló vár ránk, Pulau Ai szigete, ahol szintén a víz alatti világ felfedezésére indulunk. Akik inkább a szárazföldön töltenének több időt, azok megnézhetik az egykori holland erődöt, illetve sétálhatnak Ai falucska hangulatos utcáin. Hosszú napunk végén, a Gunung Api vulkánjának látványával térünk vissza Bandaneirára. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 12. nap Pulau Banda Besar, Pulau Gunung Api vulkántúra (656 m)

  3
  A mai napon a legnagyobb Banda szigetre, a szomszédos Pulau Banda Besarra látogatunk. Ezúttal több szárazföldi programra kell készülni, hiszen helyi vezetőnk segítségével egy 3-4 órás sétára indulunk az egykori szerecsendiófa ültetvények közé, de meglátogatunk majd hangulatos településeket is ahol beleláthatunk a bandai lakosok hétköznapjaiba. Felkeressük az 1624-ben épült Benteng Hollandia erődjét is amely egy 1743-as földrengésig a térség legnagyobb holland erődje volt, és ahonnan zseniális kilátás tárul majd elénk a Gunung Api vulkánjával együtt. Napunk másik részében, miután napokig szemezgettünk vele, nem maradt más hátra, minthogy meghódítsuk a Gunung Api hőn áhított 656 méteres vulkánját. A folyamatos aktivitást mutató Gunung Api legutoljára 1988-ban tört ki, elpusztítva 300 házat és megölve 3 helyit is. Ezzel együtt az általában szunnyadó vulkán megmászása egyáltalán nem lehetetlen, sőt, egy fantasztikus naplemente reményében kezdjük meg túránkat. A 656 méter leküzdése után - amelyre nagyjából 2 órára lesz szükségünk - ajándékunk egy mesebeli naplemente és a Banda-szigetek pazar sziluettje lesz majd, miközben utoljára élhetjük át azt a fantasztikus érzést, hogy itt igazából a világ legvégén vagyunk. (A vulkántúra természetesen erősebb függ a vulkán aktivitásától, így ez a programpontunk bármikor módosulhat.) A túránk után aztán ismét irány a Banda-tenger, majd visszatérünk szállásunkra. Búcsúesténken méltóképpen megemlékezünk a Banda-szigeteken töltött napjainkról. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 13. nap Bandaneira, Kota Ambon

  1
  A hajójáratunk indulásának függvényébe lesétálunk a kikötőbe és magunk mögött hagyjuk a Banda-szigeteket. Újabb 5-6 órás hajóút vár majd ránk, melynek végén ismét Kota Ambonban kötünk ki, hogy közvetlenül a már ismerős szállásunkon találjuk magunkat. Itt aztán irány a medence vagy a tengerpart, majd utolsó közös vacsoránk alkalmával átbeszéljük az mögöttünk álló 2 hét emlékeit. Szállás: resortban, ellátás: reggeli.
 • 14. nap Kota Ambon

  A mai napra szervezett programunk nincs, a belföldi járatunk indulásának függvényében irány a reptér, majd megkezdjük hazautunkat Magyarország felé.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.