Patagónia (Tűzföld): Argentína, Chile

A déli félteke leghíresebb nemzeti parkjai, ikonikus hegycsúcsok és világhírű túrák Argentínában és Chilében

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- az utazást Argentínában és Chilében bérelt busszal, vagy helyi, távolsági buszokkal végig a program során,
- a szállásokat El Chalténban, El Calafatéban és Puerto Natalesben 8 éjszakára szállóban, 2 ágyas szobákkal, reggelivel,
- a szállásokat a Torres del Paine Nemzeti Parkban 1 éjszakára fix sátrakban, polifoammal, hálózsákkal, reggelivel és vacsorával,
- a szállásokat a Torres del Paine Nemzeti Parkban 2 éjszakára menedékházakban, 2-2 reggelivel és vacsorával,
- a Perito Moreno gleccsernél történő hajókirándulást,
- a Torres del Paine Nemzeti Parkban a hajójegyeket és a belső buszok használatának díját,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

A kiegészítő program során:
- az utazást végig Tűzföldön bérelt busszal és helyi járatokkal,
- a szállásokat Ushuaiában 4 éjszakára szállóban, 2 ágyas szobákkal, 4 reggelivel,
- a szállást Buenos Aires-ben 1 éjszakára szállóban, 2 ágyas szobákkal, reggelivel, 
- a programban szereplő túrákat és kirándulásokat, 
- a hajókirándulást a Beagle-csatornán,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

Az alapprogram során:
- a nemzetközi repülőjegyet és az illetékek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást, a belépőket,
- a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

A kiegészítő program során:
- a belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást, a belépőket,
- a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 290 Ft/ 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - El Calafate - Budapest útvonalon) kb. 350.000 - 420.000 Ft között alakult. Az El Calafate - Ushuaia belföldi repülőjegy várható ára kb. 80.000 - 120.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, illetve az utazás bizonyos szakaszain igénybe veszünk menetrendszerinti autóbuszokat, taxit is. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek. A Perito Moreno gleccseren és Torres del Paine nemzeti parkokban közepes méretű hajókkal is fogunk utazni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-15 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el. A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

Túra nehézsége

Patagóniában Dél-Amerika talán legszebb nemzeti parkjait látogatjuk meg, ahol azonban a legizgalmasabb helyszínek elérésért meg kell dolgozni. El Chaltén környékén két keményebb túrát fogunk tenni, komolyabb szintemelkedéssel, nehéz és változatos tereppel és gyakran változó időjárással.

A Chilében található Torres del Paine Nemzeti Parkban 4 napos, szinte folyamatos túrázásra kell számítanunk. Testben és lélekben érdemes felkészülnünk erre a négy napra: hullámzó, sokszor erősen emelkedő és változatos terepviszonyok, szinte állandó, sokszor viharos szél, akár percenként változó időjárás hózáporokkal, jégesővel, zivatarokkal. Természetesen a túrákat úgy válogattuk össze, hogy egy átlagosan sportos, aktív erőnléttel azok magabiztosan teljesíthetőek, így aki a Magas-Tátra, Alpok, vagy egyéb magas hegyek kemény terepeihez hozzászokott, nem lesz gondja a túrák teljesítésével.

A tűzföldi hosszabbítás során kemény túrákat nem fogunk tenni, inkább csak levezető jellegű, kellemes kirándulások várnak majd a csapatra.

Szállás

A szállásaink helyi 2-3 csillagos hotelekben, kempingben és menedékházakban találhatók. A városokban európai színvonalú hotelekben leszünk, az itt lévő szobák általában 2-3 ágyasak és külön fürdőszobával rendelkeznek. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A Torres del Paine Nemzeti Parkban található menedékházakban 2 éjszakát töltünk, itt a szobák több ágyasak, a fürdőszobák közös használatúak. A Torres del Paine Nemzeti Park 1. napján az El Chiléno kempingben alszunk előre felállított, 2 személyes fix sátrakban, bekészített polifoammal és tiszta hálózsákokkal. A fürdőszobák itt is közös használatúak.

Ország

Chile és Argentína Dél-Amerika politikailag, gazdaságilag és földrajzilag két legnagyobb, legjelentősebb országa. Az utazásaink során a hatalmas távolságokat lesz időnk megtapasztalni. Az utak állapota néhol aszfalt, néhol csak helyi-de viszonylag jó minőségű dózer út. Mindkét ország roppant barátságos, az emigrációs hullámok miatt főleg fehérek lakják. A legelterjedtebb vallás a katolikus, de más vallásúak is élnek az országokban. Buenos Aires a déli félteke(Dél-Amerika) legnagyobb városai közé tartozik –európai város latin köntösbe öltöztetve, latin hangulatokkal, közbiztonsága jobb , mint más dél-amerikai fővárosoké.

Nyelv,kommunikáció:  

Mindkét országban hivatalos nyelv a spanyol, de az angolt is beszélik, használják. Internetkávézók, és hívóközpontok elterjedtek, megtalálhatóak az általunk bejárni készült városokban, településeken. Az általunk hozott mobiltelefonokat lehet használni is kint, de érdemes az út előtt a saját mobil-szolgáltatónknál a roaming lehetőségekről érdeklődni. Egyes Nemzeti Parkokban  előfordulhat, hogy nem lesz a túrák során térerő. 

Időjárás

Patagónia és Tűzföld éghajlatát az antarktiszi, az óceáni, és a hegyvidéki éghajlati tényezők befolyásolják. A helyi nyár (decembertől-március végéig) hőmérséklete ritkán emelkedik 15-20 fok fölé a nappali órákban. A napsugárzás ellen naptej, fényvédő krémek, és jó nap-, esetleg gleccserszemüveg ajánlott. Az előforduló – időnként viharos - szél, és eső ellen a megfelelő esőkabát szintén ajánlott. Patagóniára a változékony időjárás miatt jellemző, hogy a helyi tájat, csúcsokat gyorsan mozgó, születő felhők boríthatják be, ami fantasztikus formákat jeleníthet meg a szemünk, fényképezőgépünk lencséje előtt, de pont az általunk megcsodálni készülő csúcsokat takarhatják el.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák a túrákhoz (min. 30 literes, hogy a 4 napos túrára is beleférjen minden), füldugó, vízálló túracipő és jól bejáratott bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, esőnadrág, laza, szellős ruházat, meleg ruházat és aláöltözet (alsó és felső) hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra. Fejlámpa (elemekkel), túrabot, napszemüveg, fényképezőgép és tartozékai, hálózati átalakító Chilébe, szigetelő szalag, szúnyogriasztó, naptej, fürdőruha, papucs a zuhanyzáshoz. A szállásokon vagy a szállások környékén általában lehet mosatni, így nincs szükség kétheti váltás ruházatra!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Bár Chilében és Argentínában is lehet vizet fogyasztani, az esteleges egészségügyi problémák miatt a palackozott víz fogyasztása ajánlott. Kötelező védőoltás nincs, ajánlott a Hepatitis A és B oltás. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, IX. Gyáli u. 2-6, a Nagyvárad térnél, tel.: (1)-476-1364  (1)-476-1364 , nyitva: hétfő-csütörtök 9-14. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt..

Élelem

FONTOS! Chilébe semmilyen állati (szalámi, felvágott, tejtermékek, stb ) és növényi eredetű (gyümölcsök vagy növényi magvakat tartalmazó ajándékokat) élelmiszert nem lehet bevinni a helyi törvények értelmében! Az argentín-chilei határon szigorúan ellenőrzik a csomagokat, így a határátkelés előtt még egyszer át fogjuk beszélni, hogy miket tudtok átvinni Chilébe.
A helyi boltokban, bevásárlóközpontokban minden élelmiszert, italt be lehet szerezni. Természetesen az út során mindenhol be tudunk szerezni könnyen romló élelmiszereket, italokat, gyümölcsöket. Az árak a magyarországi árakhoz képest egy fokkal drágábbak Argentínában és Chilében is, igaz az árak akár boltonként is jelentősen eltérhetnek.

Pénz-ügy

Argentínában a peso (1 ARS ~ 6,5 Ft) a helyi fizetőeszköz, Chilében szintén a peso helyi változatát használják (100 CLP ~ 41 Ft). USD-t érdemes magunkkal vinni 20-50-100-as címletekben. Az is előfordul, hogy eleve dollárban adják meg az árakat. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért teljesen épp, új generációs bankjegyeket hozzatok magatokkal! Erre a váltásnál, ha egy mód van rá fordítsunk figyelmet! A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges, ahol dollárt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező. 

Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején. Javasolt összeg kb. 350-600 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint kb. 350 - 500 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.


Tájékoztató árak 2018. márciusából: 

- Torres Del Paine belépő: 20.000 CLP
- egy 3 dl-es sör a Torres del Paine Nemzeti Parkban: 10 dollár
- Perito Moreno gleccser belépő: 20 USD

Vám

Magyar állampolgároknak nem kell vízum sem Argentínába, sem Chilébe. Érdemes az esetlegesen felmerülő problémák ellen mindenféle útiokmányról, bankkártyáról is fénymásolatot készíteni előre is. Érdemes a telefonhoz, bankkártyához való letiltó kódokat előre is feljegyezni.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

alapprogram:
Air & Cruise Top: 10.360 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 15.960 Ft / fő

alap,- és kiegészítő program:
Air & Cruise Top: 14.060 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 21.660 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
alapprogram:
Storno Kombi: 23.960 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap,- és kiegészítő program: 
Storno Kombi: 31.920 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés