Bejelentkezés

6893 m - Ojos del Salado (v7s)

A világ legmagasabb vulkánja, a világ legszárazabb magashegyi sivatagában.

Út ára tartalmazza

- az utazást terepjárókkal Copiapó indulással és érkezéssel,
- négy éjszaka szállást Copiapóban, hotelben, kétágyas, fürdőszobás, wifi-s szobákban, reggelivel,
- az út során használt terepjárók minden költségét,
- a helyi tartózkodási engedélyek szervezését és beszerzését,
- a csúcsmászás során szükséges biztonsági felszerelések bérleti díját,
- a műholdas telefon készenléti díját,
- a helyi magashegyi vezető díját,
- a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi menetrend szerinti repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a tartalék napok költségeit, amennyiben azokat nem a csúcsmászás előtt, az alaptáborban használjuk fel,
- az étkezést és az élelmiszerek árát (a Copiapo szállásunkon elfogyasztott reggelin felül)
- az utasbiztosítás árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 
 
Tájékoztató repülőjegy ár: 420.000 - 600.000 Ft. Túránk Copiapoból indul, ahova várhatóan nem lehet biztosított átszállással utazni, így előfordulhat, hogy akár Nyugat-Európában, akár Dél-Amerikában kell valahol éjszakázni. Kedvezőbb ár esetén lehetséges, hogy bécsi indulást ajánlunk. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. 

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal. 

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

5 személyes, összkerékhajtású, terepjáró pick-up-okkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-12 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Magashegységi területen mozgunk, ahol a megszokottól eltérő, nehezebb körülményekre lehet számítani. A fő nehézség a nagy magasság, az erős hideg és a szél együttes kombinációja lehet. A terület extrém száraz magashegyi sivatag, ezért esőre nem kell számítani, éjszakai hóesés esetleg előfordulhat. 

A San Francisco és az Ojos del Salado csúcsmászás napjait kivéve mindig napközben, a helyi adottságok miatt napsütésben indulunk el. A hegyi túrák gyakorlatilag magashegyi trekkingek, kirándulások, mindig visszatérünk sátrainkhoz, tehát csak az adott túrához szükséges felszerelést kell magunkkal vinnünk. Ennél több csak a felső alaptáborba átköltözésnél lesz nálunk, de azt két részletben, két egymás utáni napon tesszük meg, épp azért, hogy ne legyen megerőltető. Nagyobb hátizsákot csak egyszer, az Ojos del Salado csúcsmászást követően, lefelé, 1-2 óra hosszát szükséges magunkkal vinnünk.

A megfelelő akklimatizációra nagy figyelmet fordítunk. Lépcsőzetesen emelkedünk, és mindig alacsonyabban alszunk, mint ahol túráztunk. A túrák egyik legfontosabb célja, hogy aznapi táborhelyünk szintje felett mozgással töltsük el az időt - ezzel segítve az akklimatizációt. Mivel a terepjáróink végig velünk lesznek, és az út minősége is már lehetővé teszi, ezért az akklimatizációba egy pihenőnapot is beiktattunk. Egy éjszaka, és egy fél nap erejéig visszatérünk a városba, hogy feltöltődjünk, legyen lehetőségünk frissensültre, friss zöldségre, vitaminokra, oxigénnel, és hogy alaposan kialudjuk magunkat. Így telve energiával tudunk indulni a csúcsnak.

Az Ojos del Salado csúcsmászásának napja a legnehezebb a túra során. Hosszú, ám igen látványos menet, a csúcs előtti rövid részen, kötéllel biztosított terepen is haladunk, de a nehézségi besorolás normál magashegységi túra (tehát nem igényel hegymászó képzettséget). Ha 15-20 km-es túráktól nem riadsz meg, és lelkileg is kitartó vagy, akkor nagy valószínűséggel nem lesz problémád a túrával.

A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással. A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák, csúcsmászások sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő telefonos konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed az Ojos del Salado csúcsmászásra akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra.

Nem javasoljuk a túrát magas vérnyomással, szívproblémákkal és térdproblémákkal rendelkező túrázóknak a nagy magasságból és a nehéz terepből adódóan! A jelentkezőktől sportorvosi igazolást kérünk!

Szállás

Copiapo-ban belvárosi hotelben, kétágyas szobákban, reggelivel (4 éjszaka), wifi van. A Puna de Atacama-n hegyi táborhelyeken, saját sátrakban.

Terület

Az Andok legszárazabb része, a Puna de Atacamának nevezett magasföld és az innen kiemelkedő 6000 méternél magasabb tűzhányók a Föld egyik legextrémebb környezetét alkotják. Itt található bolygónk legmagasabb vulkánja, a 6893-es Ojos del Salado, amely a chilei-argentin határon a rendkívül hideg és száraz területen jégsapka nélküli hegytömegként tornyosul. Földünkön itt húzódik legmagasabban az éghajlati hóhatár (7000 m körül), itt találunk legmagasabban tavat (6390 m), de járművel is itt jutottak eddig a legföljebb (6650 m) (forrás: Földgömb, Puna de Atacama klímakutatás).
E sós tavakkal, az édesvíz hiányával, rendkívül gyér növényzettel, ám erős széllel jellemezhető lakatlan magashegyi sivatag rendkívül különös hely. Döbbenetes színvilág, a növényzet és talajtakaró nélküli hegyek az alapkőzet színében pompáznak, mely ezen a vulkanikus területen rendkívül változatos. A lefolyástalan, és szintén káprázatos színvilágú sós tavak tarkítják a Puna de Atacama fennsíkját, az élővilág látványos részét az elmaradhatatlan flamingók mellett a rókák és persze a vikunyák képviselik.

Ország

Chile európaizált, modern ország, Latin-Amerika legszárnyalóbb gazdaságú országa. Minden területen igen gyors a fejlődés, ennek ellenére a vidéki helyek ugyanolyan romantikusak, elhagyatottak és érintetlenek, mint évtizedekkel ezelőtt. A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, az ország biztonságosnak számít. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik.

Időjárás

A Föld egyik legszárazabb térségében mozgunk majd, mégis esőre nem kell számítanunk. A sivatagi kettősséget azonban nem kerülhetjük el, napközben napsütésre és melegre, éjszaka pedig erős lehűlésre kell számítanunk. A napsugárzás is erősebb a szokottnál, hisz vékonyabb a szűrőként működő légréteg, mindenképpen védekezni kell, erős, legalább 50es naptejjel, szellős, de hosszú ujjú ruhával, fejfedővel, napszemüveggel. A nagyobb magasságokban havazás is előfordulhat, de a legnagyobb kihívást a szél fogja jelenteni. A hőérzetet is jelentősen befolyásolja, és mind a ruházat, mind a sátrak tartósságát próbára teszi. Mind a nap, mind a szél ellen jó szolgálatot tehet egy egyszerű kendő, csősál, amit az arcunk elő tudunk húzni.

Felszerelés

Ruházat.
Mivel hegyvidéki területen fogunk tartózkodni, ezért meleg ruházat kell, a túrákhoz pedig zárt bakancs. Gyakori a nagy szél, ami jelentősen befolyásolja a hőérzetet, tehát a szélálló ruházat kell, ami alatt szélálló kabát, nadrág, sapka, kesztyű és UV szűrős napszemüveg egyaránt értendő. Létfontosságú lehet egy komoly, legalább 50es naptej is, mert percek alatt le lehet égni.
A csúcstúrához szükség van meleg aláöltözetekre, pulóverre, mellényre, meleg sapkára,  szintén bélelt, egyujjas kesztyűre, és nem árt egy arcot takaró maszk, de legalább vastag kendő. 
Copiapo-ban 25-30 fokos a meleg, ott laza, szellős ruházat, rövidnadrág, póló, szandál is elegendő, ha a tartaléknap úgy alakul, hogy a Csendes-óceánhoz megyünk, akkor fürdőruha is jól jöhet, de a Laguna Verde tábornál is van szabadtéri fürdési lehetőség.

Felszerelés.
Kényelmes hátizsák kell, egynapos túrákhoz való. A sátor szélálló, lehetőleg kupolasátor, a legjobb, ha hószoknyával is rendelkezik (kövekkel lefogható). A hálózsák meleg, téli (legalább -15 Celsius fokig komfortos). Meleg derékalj, köves az alapterep minden táborban. A bakancs legyen erős, keményebb trekkingekre méretezett, vastag zoknit is kibíró (az Ojos del Salado csúcsmászáshoz téli viszonyok között is használható bakancs kell). Jó minőségű, hegyen is használható napszemüveg is nagyon fontos.
Főzéshez gázfőzők, edények, palackot Chilében is be lehet szerezni, elsősorban a tekerős verzióval szoktunk találkozni. Kulacs és/vagy termosz, szintén nagyon fontos, fejlámpa tartalék elemekkel, zsebkés, varrókészlet, szigetelőszalag.

Csúcsnapra:
Az Ojos del Salado felső régiójában hágóvasra is szükség lehet, a firnjég miatt. Ezen kívül mellheveder, vagy beülő és köztes a kötéllel biztosított szakaszokhoz.

Műholdas telefon lesz nálunk, mivel a hegyek között nincs más kommunikációs lehetőség.

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, kabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel. Hálózsákot, túrabotot, egyéb kiegészítőket szükség esetén megpróbálunk kinnt bérelni, avagy vásárolni. A túra felépítése miatt, ha egy-két napot késik a cucc, akkor is át tudjuk venni még a csúcsnap előtt.
 

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet kiváló, kötelező oltással nem kell számolni. Malária-veszély sincs a felkeresett területen. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat, az ételek hasonlóak az általunk megszokotthoz. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. Külön felhívjuk a figyelmet a nagy magasságra, és az ehhez való hozzászokás kellemetlen hatásait csökkentő gyógyszerekre - de ezekkel kapcsolatban mindenképpen egyeztess a háziorvosoddal.

Élelem

Városi környezetben európai jellegű élelem mindenütt beszerezhető, óriás szupermarketek működnek itt is. A hegyvidéken viszont semmi nincs, tehát oda minden élelmet és vizet magunkkal kell vinni. Ennek beszerzésére Copiapóban lesz lehetőség.

Pénz-ügy

Chilében a Peso az érvényes fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni váltó valutanként. A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, inkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható.
Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez bármennyi lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Chilében az árak ma már magasabbak az itthoninál, vegyes eloszlásban 10-20% eltérésre is lehet számítani.

- repülőtéri transzfer, transzferek (repülési menetrend szerint Copiapo, és/vagy Santiago de Chile) várható ára: 20-25 USD / fő)
- extra szállás Copiapóban, ha szükséges (a tartaléknapokat nem a hegyen töltjük): kb. 50 USD/éj/fő
- borravaló helyi vezetőnek: kb. 30 USD / fő.

Vám

Élelmiszereket - bármilyen növényi és állati eredetűt - tilos az országba bevinni. Ezt a belépéskor elkobozzák, és még meg is büntetnek, nem érdemes próbálkozni. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak 12 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot készíteni, és az eredetitől különböző helyen tartani.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes). A nagyobb poggyász a terepjárók platóján fog utazni, igyekszünk többszörösen becsomagolni, de a hely adottságiból adódóan előbb-utóbb poros lesz.
A repülőre csak a kézipoggyászt (kis hátizsákot) vihetjük fel, ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. Folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban. A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg-ot nem haladja meg.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt Speciális sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításának megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon. Részleteket honlapunkon megtalálod: http://www.eupolisz.hu/bbp

Air & Cruise Outdoor: 32.490 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Kombi:  37.960 Ft/fő (önrész:10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.