Bejelentkezés

Norvégia

A gleccserek és fjordok csodás világa

Norvégia páratlan természeti szépségei, keskeny fjordjai, kék gleccserei, hófödte hegyei, az északi fény egyedülálló jelensége, különleges állat-, madár- és növényvilága miatt mindig a természetjárók vágyott és visszavágyott úticélja. Ha valaki érintetlen természeti környezetet szeretne maga körül látni, akkor az utazás Norvégiába kihagyhatatlan. Színes programunkban mindenki megtalálhatja a kedvére való aktivitást, és természetesen lesz lehetőség fakultatív programokra is. Ki lehet próbálni a tengeri kajakot, motorcsónakkal fedezhetünk fel fjordokat, sétahajókázáson vehetünk részt, esetleg egy kis biciklitúrát is tehetünk a fjordok közelében, avagy gleccseren sétálhatunk hágóvassal. Természetesen az alap programban is sok túrázás, természetjárás, városnézés szerepel, hogy az idevezető hosszú busz utat kipihenjük, és minél több életre szóló élménnyel gazdagodjunk. A természeti látnivalók sokasága mellett kulturálisan is inspiráló ország Norvégia, hiszen történelmi és építészeti emlékei visszanyúlnak az emberiség kezdetéig, amit a barlangrajzok is igazolnak. Látni fogjuk a viking kultúra nyomait és a norvég kereszténység emlékeit, viking hajót, fatemplomokat. Útba ejtjük Arhust, Bergent, Stavangert, Lillehammert, Oslot, Göteborgot és Koppenhága városait, melyek Európa legbarátságosabb kozmopolita városai közé tartoznak. Itt a helyi kulturális értékeket nem csak a városokban sétálva, de nagyon látványos és szép múzeumokban is megismerhetjük. Utunk összeállítása során gondosan válogattunk a sok lehetőség közül, hogy bő két hét leforgása alatt a lehető legtöbbet láthassunk ebből a sokszínű világból.

 

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Bryggen (Bergen Hanza - kikötője)  (UNESCO világörökség)
- Nyugat -Norvégiai Geirangerfjord  (UNESCO világörökség)
- Norvégia legmagasabb csúcsa, hóborította hegyek, gleccserek,
- Nemzeti Parkok (Jotunheimen Nemzeti Park, Dovrefjell Nemzeti park)
- hatalmas sziklafalak, fjordok, tundra jellegű táj, vízesések
- Skandinávia kozmopolita városai (Arhus, Oslo, Bergen, Göteborg, Koppenhága)
- Túrák: Preikestolen szikla, Kjeragbolten, Bordalsgjelet kanyon

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)
Nyári buszos kalandtúránkhoz hasonlóan Norvégia útunk szállása is alapvetően kempingben lesz. Itt azonban majdnem mindenhol lesz lehetőség egyéni igényeket kielégítő, magasabb kényelmet nyújtó vendégházban, vagy a kempingek faházaiban megszállni is! Ebben az esetben általában plusz 50-80 EUR az extra költség egy 4 fős faház esetében / éjszaka (kb. 10-15 Euro per fő/ éjszaka), ami a túra egészére vetítve kb. 100-130 Euro többletet jelent! Amennyiben ilyen jellegű igényed van, kérjük az útra történő jelentkezéskor jelezd ügyfélszolgálatunkon, de legkésőbb 2012. május 15-ig, hogy nagy biztonsággal tudjuk foglalni és intézni az ilyen szállásokat, mert hamar elfogynak a nyári szezonban!
 • 1. nap Kristiansand, Stavanger

  Reggel pár óra buszozás után megérkezünk Stavanger hangulatos kis kikötővárosába, mely Norvégia olajvárosa, hisz az Észak-tengeri olajfúró tornyokhoz ez a körzet van legközelebb. Itt csatlakoznak hozzánk azok az útitársaink akik a repülős utazást választották, majd megnézzük a nagyon érdekes Olajfúró torony múzeumot, ahol bepillanthatunk a platformokon dolgozók életébe, kipróbálhatjuk, hogy például vész esetén hogyan menekülhetünk. Ugyanitt a tornyok technikai fejlődésének részleteibe is elmerülhetünk, illetve egy 3D filmen keresztül az olaj keletkezésének történetébe kapunk bevezetőt. Alternatívaként lehet a belvárosban nézelődni, hogy lássuk a hely hangulatát, építészetét s a helyiek mindennapjait. A város közelében van a képeslapokról ismert hatalmas 20 méteres földbe szúrt kardok dombja, ahova szintén eljutunk, mielőtt elfoglaljuk szállásunkat.
  Szállás kempingben Lysefjord mellett.
 • 2. nap Lysefjord, Preikestolen szikla, Lysefjord

  3

  Reggel busszal indulunk az ország egyik leglátványosabb természeti látnivalójához, a híres 900 méteres függőleges sziklaletöréshez, ahonnan madártávlatból belátható az egész Lysefjord és a környező hegyek. Gyönyörű flórában kirándulunk, a Skandináv-hegységre oly jellemző fjell jellegű köves, sziklás terepen. Ez itt a világ legjobb bázisugró helye. Az adrenalin e nélkül is garantált, mert a szikla peremét még hason fekve megközelítve is szédítő élményben lesz részünk. Este a következő napi túránk kezdőpontjához közel fogunk megszállni, egy békés kempingben. Szállás kempingben a Lysefjord partján.

  Túratáv: kb. 8 kilométer, időtartam: 6-7 óra, szint: 600 méter fel/le.

 • 3. nap Lysefjord, Kjeragbolten szikla, Valle

  3
  Rövid buszút után elérkezünk második kirándulásunk kiindulópontjához, az Oygardssolen kilátóteraszig, s innen már gyalog folytatjuk utunkat a tundra jellegű tájon. Lassan eljutunk a lélegzetelállító, majdnem egy kilométeres magasságban lógó, tojás alakú szikladarabhoz, amely két függőleges sziklafal közé szorulva várja a bátrakat, hogy elkészítsék életük fotóját. Az élmény garantált, a kilátás lefele tényleg adrenalin fokozó, ráadásul a szikla alatt zúg alá egy vízesés. A túra után közösen elindulunk egy völgyrendszeren keresztül északnak, majd Valle békés kempingjének faházaiban töltjük az éjszakánkat. Szállás faházakban Valle városkában.
  Túratáv: kb. 11 kilométer, időtartam: 8-9 óra, szint: 750 méter fel/le.
 • 4. nap Valle, Voss

  1
  Reggel kisétálunk megnézni egy hangulatos fatemplomot és a kertjében található temetőt. Miután kinézelődtük magunkat, egy több órás, csodálatos völgyeken keresztül vezető úton buszozunk, míg eljutunk Voss városába. Ez a kisváros Norvégia másik fontos outdoor sport-központja, és jó kiindulópont a délutáni Bordalsgjelet kanyontúránkhoz, ami kb. két órás kellemes sétát jelent. Este Voss kempingjében szállunk meg. Aki még energiát érez, felmehet a közeli hegycsúcsra, hogy onnan gyönyörködjön a táj panorámájában és a soha véget nem érő napnyugtában. Szállás kempingben, Voss városában.
 • 5. nap Voss, Bergen, Sogne fjord

  1
  Reggel elindulunk Bergenbe, Norvégia talán leglátványosabb városába, mely a Hanza városok egyik tagja volt. Bryggen nevű rakparti fa házsorának köszönhetően az UNESCO világörökségi listán is szerepel. Érdekességei még a kikötő, a Torget halpiac, városháza, Mária templom, Rosenkrantz torony, Grieg zeneszerző szobra, de felkeressük a Hanza Múzeumot is, ahol egy tűzvészt túlélt házban nyerhetünk bepillantást az egykori német kereskedők mindennapjait. Itt is lesz idő alternatív fakultatív programokra. Érdemes fogaskerekűvel felmenni egy kilátópontra, ahonnan megnézhetjük a város panorámáját, de lehet egy pár órás kirándulást tenni a környező hegyeken, vagy igény esetén rövid fjordnéző séta hajókirándulást tenni. Délután elindulunk másnapi kirándulásunk kiindulópontja fele. Útközben komppal átkelünk a Sogne fjordon, s a Jostedal Nemzeti Park közelében a fjord partján pihenünk meg egy kempingben. Szállás Sogne fjord mellett, kempingben.
 • 6. nap Sogne fjord, Jostedal gleccser, Lom

  1
  Ma a Jostedal Nemzeti Parkba indulunk, ahol Európa legnagyobb gleccsere található, de ezen kívül rengeteg egyéb gleccser is megközelíthető itt. Teszünk egy kirándulást Nigardsbreen gleccsernyelvéhez, hogy megcsodáljuk a természet ezen csodáját, megérthetjük, hogyan képződtek a gleccserek, morénák, kis szerencsével hallhatunk rianásokat, s esetleg jégleszakadásokat (borjadzást) is. Igény esetén szervezünk reggelre egy fakultatív gleccsertúrát is, amelynek során a kalandvágyóbbak hágóvasakkal a lábunkon túrázhatnak egy gleccser felszínén pár órát. A gleccsertúrát egy norvég hegyi vezető bonyolítja le a szükséges biztonsági előírások figyelembevételével. A hágóvasak használata nem igényel semmiféle előképzettséget, s a túra nehézsége sem nagy, így bárkinek javasolható. Túránk után átkelünk a hegyeken, s az éjszakát Lom városka faházaiban töltjük, ahonnan másnapi túránkat indítjuk Észak Európa legmagasabb pontjához. Szállás faházakban.
 • 7. nap Lom, Jotunheimen Nemzeti Park, Galdhopiggen (2469 m) - Norvégia teteje, Lom

  4
  Ma két választás van. Alap programként ez a pihenő nap, de reggeli után Lom környékén több kisebb túra lehetőségek közül választhatnak azok, akik nem éreznek elég erőt meghódítani Norvégia tetejét, de szívesen tennének kisebb kirándulásokat. Számukra lehetőség a Fjell múzeum megtekintése, illetve a híres 12. századi fatemplom és temetője. A másik lehetőség egy fakultatív program keretében megmászni Norvégia, és egyben Észak-Európa legmagasabb pontját. Ez egy egész napos megerőltető túra a Jotunheimen Nemzeti Parkban, ahol 60 gleccser, számtalan mélykék tó és vízesés található Skandinávia legmagasabb csúcsa, a 2 469 méter magas Galdhopiggen mellett. A túra útvonala az időjárástól is függ, de jó időben nem érjük be kevesebbel, mint Norvégia legmagasabb csúcsával. A gyönyörű magashegyi parkban természeti látnivalókban bővelkedő tájat, elbűvölően vad világot fogunk felfedezni - szakadékokkal, gleccserekkel, csúcsokkal, szédítő panorámával. Kis szerencsével még az ezen a vidéken élő rénszarvascsordákkal is találkozhatunk. Akik erre a fakultatív túrára jelentkeznek, azok egy hegyi turistaházban, vagy annak kempingjében fognak aludni a csúcsmászás után, s a buszunk ott fogja felvenni őket, míg a csoport többi része a völgyben található előző napi szállásunkon fog éjszakázni. A túrázáshoz jó kondíció szükséges!
  Túratáv: 12 kilométer sziklás terepen, időtartam: 10-12 óra, szint: 1 460 méter fel/le.
  Szállás az előző éjszaka már megismert faházakban Lom városában azok számára, akik nem jönnek csúcsmászásra a Galdhopiggen csúcsára, illetve turistaházban, vagy annak kempingjében azok számára, akik a csúcsmászást választják.
 • 8. nap Lom, Geiranger fjord ,Trollweggen, Geiranger, Andalsness

  1
  Reggeli indulás után felvesszük a csúcsmászó utastársainkat, és indulunk következő célunk felé. Geiranger, a róla elnevezett fjord, illetve a belezúduló hét nővér vízesés lesz mai napunk első célja, mely az UNESCO világörökség része. Körülötte magas hegyek, vízesések találhatóak, melyek méltán viselik ezt a címet. Fakultatív programok sokasága között választhatunk ma: lehet tengeri kajakot vagy motorcsónakot bérelni pár órára, így aki szabad idejében ilyen kalandra vágyik, az ilyen módon ismerheti meg a Geiranger fjordot. A lexikális érdeklődésűek a „világörökség fjord” múzeumot nézhetik meg, vagy aki egy pihentető programra vágyik, az turistahajóra szállhat, hogy a fjordból szemlélhesse és fotózhassa a hegyeket két órán keresztül, melyek megannyi norvégiai képeslap megunhatatlan fotótémája. A hajóról kitűnően láthatjuk a fjord meredek partfalait, vízeséseit és szinte felfoghatatlan méreteit. Utána buszunkkal egy szerpentinen kapaszkodunk fel a Geiranger fjorddal szemben fekvő kilátóponthoz, ahol ismét elképesztő látványon pihentetjük meg szemünket. Nemcsak a hatalmas fjord húzódik lábunk alatt, hanem rengeteg havas hegycsúcs is. Délután kb. két óra buszozás után érünk Andalsness közelébe, ahol a Korzikát idéző hajtűkanyarokkal ékesített, s pompás kilátással rendelkező Óriások-útján kanyargunk majd fel a Troll-hágóhoz. Itt egy kilátópontról szédületes panoráma tárul a szemünk elé: a távoli fjord, hegyek, a lefele szerpentin kígyóként kanyargó út, vízesések. Innen még tehetünk egy kisebb sétát egy hegygerincre, ahol másik szemszögből láthatjuk a gyönyörű tájat. Ezután legurulunk a hegyről tengerszintre, hogy a sűrű program után élvezhessük a természet nyugalmát szállásunkon. Szállás kempingben, Andalsness városának közelében.
 • 9. nap Andalsnes, Dovrefjell Nemzeti park, Folldal, Dombas

  2
  Reggeli indulás után megállunk megnézni a Trollok falát, egy 1 600 méteres gránit sziklafalat, mely Európa legmagasabb összefüggő függőleges sziklafala, a sziklamászók paradicsoma. Ezután továbbhaladunk Dombas fele, a Dovrefjell Nemzeti parkhoz. A park ezen része Európa legérintetlenebb helye és a rendkívül változatos ökoszisztémával rendelkezik. Rövid,  3-4 órás kirándulást teszünk a tundra jellegű természeti környezetben, így megismerkedünk Skandinávia tipikus flórájával, faunájával. Ezen a háborítatlan területen pézsmatulkok, sarki rókák, rénszarvasok, farkasok élőhelyén járunk, a lenyűgöző hátteret pedig a 2 200 méter fölé magasodó, egész évben havas Snöhetta hegy karakteres tömbje uralja. A látképet színesítik még ezen a jellegzetes fjell vidéki hangás területen a csillogó olvadékvíz folyások, így  jó időben különösen szép természetfotókat készíthetünk. Akiket viszont a kulturális látnivalók izgatnak jobban, azok fakultatív program keretében elmehetnek Folldal bányavárosába, ahol egy különleges időutazásban lesz részük. Kisvasúttal 800 méterrel a föld felszíne alá kalandozva átélhetjük a rézbányászok mindennapi életét egy 300 évig működő, de 50 éve bezárt bányavájataiban. Miután itt végeztünk, felvesszük a túrázókat, s együtt indulunk szállásunkra, mely egy kempingben lesz ismét, Dombas városában.
  Túratáv: 14 kilométer, időtartam: 4 óra, szint: 0 méter.
 • 10. nap Dombas, Lillehammer, Oslo

  Délután megnézzük Lillehammert, az 1994. évi téli olimpia városát. Megnézzük az olimpiai komplexumot, illetve egy nyitott skanzenben sétálunk, hogy dióhéjban átfogó képet kaphassunk Norvégia építészetéről, ősi donga templomairól, kőlappal fedett faházaikról, klasszikus századfordulós városi épületeikről. Az épületekben kiállítások, korhű boltok, berendezési tárgyak, kézműves bemutatók találhatók, de a parkban sétálgatva magunkba szívhatjuk Norvégia esszenciáját. Szállásunk Oslo előtt egy kempingben lesz.
Az oldalon látható képeket Csonka Gábor és Dr. Nagy Balázs készítette.

Út ára tartalmazza

az utazást busszal, a szállást kempingekben, hostelekben, faházakban, a szervezést és a magyar        nyelvű túravezetést.

Repülős csatlakozási lehetőség a 3. napon Stavangerben van. Visszaúton Koppenhágából, a 15.  napon lehet hazarepülni. A repülőjegy ára várhatóan 110 000 Ft-tól / fő (menetrendszerinti járattal).

Út ára nem tartalmazza

belépők árát, a fakultatív programok (7. napokon hajókirándulás, kilátópont látogatása fogaskerekűvel, 8. napon gleccsertúra, 9. nap Galdhopiggen csúcsmászás, 10. napon tengeri kajakozás, motorrcsónakázás, hajókirándulás, 11. napon Folldal bányaváros látogatása, és egyéb az út során a programban nem szereplő fakultatív programok) árát, az utasbiztosítást és az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel két hétig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

30-45 fő.

Túra nehézsége

Az alap program könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Egyes fakultatív programokhoz jó kondíció, az átlagosnál jobb erőnlét szükséges.

Szállás

A szállások kempingekben (9 éjszaka), kempingek faházaiban (3 éjszaka), és hegyi menedékházban lesznek (csúcsmászóknak), illetve Koppenhágában egy hostelban. Érdemes jó minőségű sátrat hozni, ami nem ázik be, s már kipróbáltad! Majdnem mindenhol lesz lehetőség egyéni igényeket kielégítő, magasabb kényelmet nyújtó vendégházban, vagy a kempingek faházaiban megszállni is! Ebben az esetben általában plusz 50-80 EUR az extra költség egy 4 fős faházak esetében / éjszaka (kb. 10-15 Euro per fő/ éjszaka), ami a túra egészére vetítve kb. 100-130 Euro többletet jelent! Amennyiben ilyen jellegű igényed van, kérjük az útra történő jelentkezéskor jelezd ügyfélszolgálatunkon, hogy előre tudjuk intézni az ilyen szállásokat, mert hamar lefoglalják őket a nyári szezonban!  

Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Mivel a faházak általában 4 személyesek, számítsunk arra, hogy sokszor kell utastársainkkal együtt megszállnunk, az említett társításnak megfelelően! A kempingekben közös WC, zuhanyzási lehetőség adott. A zuhanyzók száma korlátozott, így türelem és a használat beosztása szükséges az út résztvevőitől. Közös helyiségben rendszerint van TV, illetve pár kempingben és a hostelban wifi lehetőség. Főzési lehetőség a kempingek közös konyhájában is lesz, de érdemes hozni saját edényeket, hogy ne kelljen várni amíg más használja azokat.

Ország

A Norvég Királyság (norvégül Kongeriket Norge) Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 kilométer hosszú. Az országot keleten 2542 kilométeres szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Norvégiát hagyományosan öt nagy földrajzi régióra, valamint 19 megyére tagolják.
Norvégia: Területe: 324 220 km2. Lakossága: 4 526 000 f?. Népsűrűsége 14 fő/km2. Fővárosa: Oslo. Államformája: királyság. Hivatalos nyelv: Norvég, Sami (lapp). Vallások: Lutheránus (80 %),. Népesebb települések: Oslo 600 000, Bergen 253 000.
Időeltolódás: 0 óra Budapesthez képest Norvégia egész területén, vagyis nem kell állítani az óránkat.

Időjárás

Hasonlóan az északi országokhoz, itt is nagy az évszakok közötti különbség. A leghosszabb nyári nap közel 19 órás. Az átlagos hőmérséklet májustól szeptemberig 12-23 fok között ingadozik, július és augusztus a legmelegebb hónapok, de este 8 fokig is lemehet a hőmérséklet a hegyekben. A tengervíz hőmérséklete nyáron elérheti akár a 21 fokot is. Ugyanakkor az időjárás rendkívül változékony, esőre gyakran számíthatunk. Szélsőséges esetben némi havazás is előfordulhat a csúcsmászáskor. Nagyon fontos hogy felkészülj a változékony időjárásra (esőkabát, pulóver, stb..)!

Felszerelés

Mivel helyenként magas hegyek között, sziklás terepen, változékony időjárási viszonyok között is fogunk túrázni, egy kényelmes túracipő mellé egy jó bejáratott, vízálló bakancsot is csomagoljunk hátizsákunkba. Kényelmes kis és nagy hátizsák, egy utazni, egy kirándulni, fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb nappalokra és estékre, rövidnadrág a melegebb napokra, zsebkés. Meleg és vízálló öltözetet is hozzunk magunkkal, mivel bármelyik nap eshet az eső, vagy jelentősen csökkenhet a hőmérséklet. Nagyon fontos szúnyogriasztó. Nyáron ezek a rovarok itt is kiszámíthatatlanok, és mint Magyarországon, helyenként nagyon sok van belőlük. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Amire nem árt felkészülni az a lehetséges nedves és változékony időjárás. Nem jellemző, de a napsütés átválthat esőbe, a mocsaras talajon beázhat a cipő. Kényelmes sátor. Kempingben étkezéshez tábori felszerelés - főző, üzemanyaggal, edények, bögrék, evőeszközök. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.
Ruházat: Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát és esőnadrág a csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós és vízálló. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára, néha napközben is, meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Jól bejáratott, vízálló bakancs nagyon fontos. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál.

Higiénia

Higiénia: Az országban az egészségügyi helyzet példásan jó, a csapvíz iható.
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás.
Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium  pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Az út önellátó, mindenki maga gondoskodik a szükséges élelemről. Javasolt az élelmiszer egy kis részét itthonról vinni, ugyanakkor pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására majdnem minden nap lesz lehetőség szupermarketekben, igaz jóval drágábban mint itthon. Norvégia nagyon drága ország, itthoni árak két, három szorosával érdemes számolni, de az itthonihoz hasonló választékban szerezhetünk be bármit. A nagyobb településeken megállunk, így lesz majd vásárlási lehetőség a boltokban, illetve esténként, ha nem a fjord melletti kempingben alszunk az éttermekben kipróbálhatjuk a helyi hal specialitásokat is.
Amit itthonról érdemes vinni: készételkonzervek, leves porok, zacskós tésztaételek, müzli szelet, szőlőcukor, krumplipürépor, rizs, egyéb konzervek, méz vagy lekvár, szárazkolbász, sajt, pezsgőtabletták. Fontos, hogy alkohol tartamú italokat csak speciális boltokban találni magas adóval terhelten, igy érdemes azokat hozni, vagy a hajón a duty free shopban megvásárolni!

Pénz-ügy

A fizetőeszköz norvég korona. 1 Euro = 7.77 NOK (Norvég korona). Bankkártya használatára sok helyen van lehetőség. Költő pénzt mindenkinek igénye szerint érdemes hoznia. Az árak a magyarországi áraknál átlagosan 80%-kal magasabbak.

Belépők és fakultatív programok költségei (2010 árak):

Stavanger olajfúró múzeum: 100 NOK
Bergen, libegő: 70 NOK
Bergen, Rosenkrantztzarnet (torony): 30 NOK
Hakon Hall: 30 NOK
Hanza múzeum: 50 NOK
Voss, Molstertunet múzeum: 35 NOK
Oslo, kastély: 40 NOK
Oslo vagy Lillehammer skanzen: 90 NOK
Kon Tiki Múzeum: 70 NOK
Fram Múzeum: 70 NOK
Vigeland múzeum: 45 NOK
Viking hajó múzeum: 60 NOK
Art múzeum: 50 NOK
Tengerészeti múzeum: 30 NOK
Szent Mária templom: 20 NOK

Fakultatív program lehetőségek:

Gleccser séta: 350-550 NOK
Kerékpárbérlés: 160 NOK
Kenubérlés: 140 NOK
Hajókirándulás: 45-70 EUR

Tengeri kajakozás: A részvétel feltétele a biztos úszni tudás. Ennél a programnál nem lényeges az előképzettség, mivel a tengeri kajakok használata gyorsan megtanulható.
Kerékpározás: bárkinek ajánlható.
Gleccsertúra hágóvassal: A gleccsertúrát egy norvég hegyi vezető bonyolítja le a biztonsági előírások figyelembevételével. A hágóvasak használata nem igényel semmiféle előképzettséget, s a túra nehézsége sem nagy, így bárkinek javasolható.

Vám

Magyar állampolgárok számára vízum nem, azonban az érvényes útlevél szükséges.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelez?!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes id?tartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo: 6720 Ft/fő/túra
Top: 8800 Ft/fő/túra
Top extra: 13440 Ft/fő/túra

 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu


A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.