Kolumbia (Ciudad Perdida)

Dzsungeltúra az Elveszett Városba, koloniális városok, karibi lazítás.

Ellátogatnál a sejtelmes hegyvidéki városokba, felfedeznéd a dzsungel titokzatos romvárosát, Ciudad Perdida-t? Szívesen sétálnál a színes, koloniális házak közt macskaköves utcákon, 16. századi kis tereken? Buliznál a lüktető trópusi hangulatban latin ritmusokra finomabbnál finomabb koktélokat szürcsölve? Vagy csak elheverednél a fehér homokos karibi tengerpartokon? Gyere velünk Kolumbiába!

Nyitásként az egyedi fekvésű, csodás Cartagenába érkezünk, aztán irány a karibi partvidék, ahol strandtúrázunk a páratlan szépségű Tayrona nemzeti parkban, majd egy négynapos dzsungeltúra során eljuthatunk a wiwa és kogui törzsek ősi, szent városába, az erdő mélyén rejlő Ciudad Perdida-ba. Zárásként majd ejtőzünk, hullámfürdőzünk egy nagyot Palomino végtelenbe vesző, pálmafákkal övezett homokfövenyén, tubingolunk egyet az esőerdőben, s persze teszteljük a koktélokat a Karib-tenger gyönyörű strandjain. Dél-Amerika egyik legszebb, legváltozatosabb országa éveken át a bandaháborúkról, törzsi villongásokról volt hírhedt. Politikai és gazdasági helyzete stabilizálódott az évek során, mostanra az egyik legkívánatosabb célpontja lett a különleges természeti szépségekre, autentikus törzsi kultúrákra nyitott utazóknak. Irány Kolumbia, irány az "Elveszett város"!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. február 10. -
2019. február 24.
2019. február 09. -
2019. február 25.
A jelentkezés lezárult
1

 
Cartagena
 

Repülővel érkezünk Cartagena-ba, Kolumbia és talán az egész kontinens legszebb koloniális városába. Repülőjárattól függően a szállás elfoglalása után betaxizhatunk a 17. századi várfalakkal körbevett történelmi városrészbe. (szállás: szálló 2-3 ágyas szobák, ezen a szállásunkon négy éjszakát töltünk)

3

 
Bogota, Santa Marta, El Zaino
 

Ma reggel kimegyünk a reptérre, hogy Észak-Kolumbia felé vegyük az irányt. Miután landolunk Santa Martában, a Tayrona Nemzeti Park szomszédságában található hangulatos dzsungelszállásunkra utazunk. Elfoglaljuk szállásunkat, és sétára indulunk, megkezdjük a lelki és testi felkészülést a négynapos Ciudad Perdida-túrára. Szállás egy hangulatos hosztel, 2-3-4 ágyas szobáiban, ellátás: reggeli.

4

 
Tayrona Nemzeti Park, Cabo San Juan
 

Egy gyönyörű strandtúrával melegítjük be városnézésben megdermedt tagjainkat, hogy felkészüljünk a Ciudad Perdida-túrára. A Tayrona Nemzeti Park legszebb részeit fedezzük fel, elutazunk a park bejáratához, ahonnan mikrobusszal visznek minket a túra kiindulópontjához. Gondosan kiépített ösvényeken sétálunk, menet közben lehetőségünk lesz megkóstolni a helyi ceviche-t, csokit vagy guava-t. Mivel strandtúráról van szó, a fürdés sem maradhat el, megcsobbanunk a "piscina"-ban, egy a hatalmas hullámoktól védett öbölben, és ha kitikkadnánk, frissen csavart narancslevet iszunk, miközben gyönyörködünk Észak-Kolumbia egyik legszebb partszakaszában. Ezután visszatérünk a szállásra. Mivel következő napjainkat hegyvidéki környezetben fogjuk tölteni, este elköltjük utolsó civilizált vacsoránkat, hogy bevállalós csapatunkkal másnap nekivágjunk az Elveszett város felfedezésének. A csomagunk nagy részét a szálláson hagyjuk, csak a legszükségesebb holmikat visszük magunkkal. Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.

5

 
El Zaino, Mamey, Adan-tábor
 

Indul az Elveszett város túra! Reggel dzsipre szállunk, hogy azokkal a túra kiindulópontjához szállítsanak minket. A túrára nem kell minden holminkat magunkkal vinni, csak a legszükségesebbeket. Hálózsákot, vastag kabátot, meleg ruhát nem kell magunkkal vinni, a szúnyogok, sandfly-ok támadása ellen magas hatóanyagtartalmú rovarriasztóval, hosszú nadrággal, hosszú zoknival érdemes készülni! És a fürdőruha se maradjon ki a csomagból, a csobbanást a hegyi patakokban kár lenne kihagyni! A Mamey-közösség központjánál elfogyasztjuk ebédünket, búcsút mondunk a civilizációnak, a térerőnek és a wifinek :). Innen gyalog megyünk tovább, a mai napon bemelegítő hét kilométeres túra vár ránk, ismerkedünk a tereppel, meg a hátizsákjainkkal. Célunk az Adan-tábor. Miután elfoglaltuk szállásunkat, vacsorázunk és elvonolunk aludni, mert elég korán kezdődik a következő napunk. Szállás: erdei tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (táv: 7 km, szint: 450 m fel, 480 m le)

6

 
Adan-tábor, Rio Buritaca, Paraiso
 

Túrázós csapatunkkal kora reggel ébredünk, elfogyasztjuk bőséges reggelinket a tábori étkezdében, majd útnak indulunk. Az ébredő erdőben itt-ott tukánt is láthatunk elröppenni, lassan elhagyjuk a termőföldeket, majd egy kaptató után megérkezünk a Matacafe-pontra. Az egykori kokaföldeket felváltja az elsődleges erdő, az ösvényeken egyre több autentikus, fehér öltözetben igyekvő őslakossal találkozunk. Kevés olyan pontja van a világnak, ahová már csak gyalogosan (maximum öszvérháton) tudunk eljutni. A helyi wiwa és kogui törzsek az ősi tayronák leszármazottai, az ő életmódjukra még kevéssé hatott a 21. századi pörgős, technológia alapú társadalom. Megebédelünk, fáradt lábunkat pedig a Buritaca folyó vizébe mártva frissíthetjük fel. Ebéd után bő öt óra gyaloglás vár ránk, elhaladunk a Kogui házak mellett, bepillantást nyerhetünk a helyi őslakosok életébe. Végül megérkezünk Paraísoba, ahol szusszanunk egy nagyot. Az erdő és a hegyvidék most már otthonos közeg, izgatottan várjuk a következő napot, hiszen megpillantjuk Ciudad Perdida-t, az Elveszett várost! Szállás: erdei tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

7

 
Paraíso, Ciudad Perdida, Wiwa cabanas
 

Kora reggel indulunk és nekirugaszkodunk az utolsó leküzdendő távnak, egy 1200 lépcsőből álló emelkedőnek, hogy ma végre elérjük túránk végcélját, Ciudad Perdida-t, az erdő mélyén megbúvó város romjait. A nagy táskákat a táborban hagyjuk és csak a legfontosabb dolgainkat visszük magunkkal. A város a 6. században a virágzó tayrona kultúra egyik központja volt, a mára feledésbe merült kultúra komoly csillagászati, építészeti, orvoslási ismeretekkel rendelkezett, intenzív kereskedést folytattak a partvidéken élő törzsekkel. A koguik és a wiwak mind a mai napig szakrális térként tekintenek a városra, bő négy óránk van arra, hogy körüljárjuk Ciudad Perdida-t, és ha szerencsénk van, még a fiatalság forrásában is megmerítkezhetünk. Dél körül indulunk vissza Paraíso-ba, hogy megebédeljünk. Innen bő három és félóra emelkedés és ereszkedés után érjük el a Wiwa cabanas-t, ahol letáborozunk és megvacsorázunk. Szállás: erdei tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

8

 
Wiwa cabanas, Adan tábor, Mamey, El Palomino
 

Ismét egy kora reggeli indulás, majd alapos, másfél órás kaptató vár ránk, hogy a már megismert úton, folyamatos ereszkedéssel, pihenőkkel megérkezzünk az Adan-táborba, majd onnan a Mamey közösséghez. Menet közben nem hagyjuk ki a lehetőséget egy-egy frissítő csobbanásra a folyókban, patakokban. A túra végeztével vár ránk a jól megérdemelt ebéd, majd egy transzferrel irány Palomino és a Karib-tenger! Este alapos vacsorával és a tenger habjaival ünnepeljük meg a sikeres túrát. Szállás: tengreparti szálló, ellátás: reggeli, ebéd.

9

 
Palomino
 

A négy napos Ciudad Perdida túra után dzsungeljáró csapatunk különösen fogja értékelni a jól megérdemelt, intenzív pihenést! A recept egyszerű: fehér homokos tengerpart, pálmafák, kéklő tenger, koktélok, finomságok, főlöttünk pedig a ragyogó égbolt. Akik aktívabb kikapcsolódásra vágynak, azokkal fakultatív tubbing-túrára indulunk a közeli folyón. Egy transzferrel visznek minket (és a hatalmas, felfújt gumibelsőket) a túra kiindulópontjához, ahonnan egymáshoz kötve, vagy szabad stílusban, önállóan csordogálunk lefelé a folyón a lombos fák között. Mivel folyamatosan napon leszünk, alapos naptejezés és hosszú ujjú póló viselése javasolt! Szállás: tengerparti szálló, ellátás: reggeli.

10

 
Palomino, Cartagena
 

Ma kolumbiai túránk egyik újabb fénypontja következik. Reggel hosszú buszút vár ránk, jó 300 km-t utazunk Észak-Kolumbia kétségtelenül legszebb, leghangulatosabb városába, Cartagenaba. Elfoglaljuk szállásunkat és délután már sétálhatunk is a koloniális házak közt, az egészen egyedi hangulatú, tengerparti város utcácskáin. Szállás: szálló, 2-3 ágyas szobákban, ellátás: reggeli. Ezen a szállásunkon négy éjszakát töltünk.

11

 
Cartagena
 

Cartagena a Karib-térség egyik legszebb fekvésű városa, színes házak közt macskaköves kis tereken sétálunk, itt egyszerre érvényesül a 16. századi gazdag spanyol építészet és a modern városkép. Először a város La Popa nevű magasabb régiójába utazunk, megnézzük a 17. századi kolostort és a San Felipe de Barajas erődöt. No meg innen bontakozik ki a legszebb panoráma az alattunk elterülő városra. Izgalmas színfoltja Cartagenanak a 19. századi eklektikus épületek sora. Leereszkedünk az óváros irányába, hogy ezúttal nappali fényben is végigjárjuk a 16-17. századi utcákat. Éttermek, kávéházak sora vár minket, hogy beüljünk egy sütire, finom ebédre, elmerüljünk a páratlan szépségű város zsibongó mindennapjaiban. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

12

 
Cartagena
 

Még egy napot töltünk Cartagenaban, megnézhetjük az aranymúzeumot, a csokimúzeumot, Gabriel Garcia Marquez házát, végigsétálhatunk a várfal mentén, beülhetünk bármely, hangulatos étterembe, kávézóba, a Karib-térség, és talán egész Latin-Amerika egyik legszebb, legnyüzsgőbb városában garantáltan nem fogunk unatkozni. Érdemes belevetni magunkat a cartagenai éjszakába, változatos bárok, salsaklubok várják a táncra, bulira kész közönséget. Egy jó koktéllal a kézben valamelyik bár tetőteraszáról rápillantani a városra: kihagyhatatlan cartagenai program! Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

13

 
Cartagena / Rosario-szigetek
 

Szabadprogram Cartagenában. De aki inkább a tengerhez vágyik, azokkal fakultatív hajókázásra indulhatunk a gazdag korallzátonyairól híres Rosario-szigetekre. Hogy elkerüljük a tömött turistahajókat, csendesebb, eldugodtabb partszakaszokra hajózunk, és alaposan kipihenjük magunkat a hazautazás előtt. A Karib-tenger fehér homokos strandjai biztosítják számunkra a gondtalan kikapcsolódást. A nap végén visszahajózunk Cartagena-ba. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

14

 
Cartagena, Bogota
 

A mai napon újra repülőre szállunk, hogy visszatérjünk a fővárosba, Bogotába. Este még egy búcsúséta, búcsúvacsora Dél-Amerika egyik legszebb, legsokoldalúbb országának fővárosában. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

15

 
Bogota
 

Elbúcsúzunk Kolumbiától. A repülőgép indulásának függvényében kiutazunk a reptérre, hogy hazarepüljünk.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés