Bejelentkezés

Kolumbia (Ciudad Perdida)

Dzsungeltúra az Elveszett Városba, koloniális városok, karibi lazítás.

Ellátogatnál a sejtelmes hegyvidéki városokba, felfedeznéd a dzsungel titokzatos romvárosát, Ciudad Perdida-t? Sétálnál a színes, koloniális házak közt macskaköves utcákon, 16. századi kis tereken? Buliznál a lüktető trópusi hangulatban latin ritmusokra finomabbnál finomabb koktélokat szürcsölve? Vagy csak elheverednél a fehér homokos karibi tengerpartokon? Akkor gyere velünk Kolumbiába!

Nyitásként a nyüzsgő Bogotába érkezünk, ellátogatunk a hangulatos Villa de Leyvába, aztán irány a karibi partvidék, ahol egy négynapos dzsungeltúra során eljuthatunk a wiwa és kogui törzsek ősi, szent városába, az erdő mélyén rejlő Ciudad Perdida-ba, majd ejtőzünk egyet az egyedi fekvésű, csodás Cartagena-ban. És ha mindez nem lenne elég, strandtúrázunk a páratlan szépségű Tayrona nemzeti parkban, hullámfürdőzünk Palomino végtelenbe vesző, pálmafákkal övezett homokfövenyén, tubingulunk egyet az esőerdőben, s persze teszteljük a koktélokat a Karib-tenger gyönyörű strandjain. Dél-Amerika egyik legszebb, legváltozatosabb országa éveken át a bandaháborúkról, törzsi villongásokról volt hírhedt. Politikai és gazdasági helyzete stabilizálódott az évek során, mostanra az egyik legkívánatosabb célpontja lett a különleges természeti szépségekre, autentikus törzsi kultúrákra nyitott utazóknak. Irány Kolumbia, irány az "Elveszett város"!

Időpontok

 • 2024. március 01 → 13.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az Kolumbia (Ciudad Perdida) alapprogram után egy karibi nyaralásra San Andres szigetén. A korallzátonyokkal övezett karibi édenkert belföldi járatokkal könnyen és kedvezményes áron megközelíthető, így ha Kolumbia egyik rejtett gyöngyszemével tennéd még teljessebbé kalandos utazásodat, nem érdemes sokat hezitálnod! :)

A kiegészítő program felára: 179.000,-Ft (március). Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program  2024. március 1-én kezdődik Bogotában és március 17-én ér véget, szintén Bogotában! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Bogota

  Repülővel érkezünk Bogotába, Kolumbia 2600 méteren fekvő fővárosába, és elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul.  Ahogy időnk engedi (a repülőjáratok menetrendjétől függően), besétálunk a városközpontba, vagy egy szállásunkhoz közeli hangulatos étteremben megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Bogota

  Ma Bogota városával ismerkedünk. Először irány a város történelmi magja, ahol megcsodálhatjuk a La Catedral Primera és a Capitolio Nacional épületét, majd bekanyarodunk a művészeti és társadalmi szempontból is izgalmas grafitikkel díszített bulinegyedbe. Mindenképpen érdmes megtekinteni az Aranymúzeum szó szerint gazdag kiállítását. A továbbiakban feltúrázunk vagy felvonózunk a város fölött magasodó Monserratba, ahonnan jó idő esetén kibontakozik alattunk Kolumbia fővárosa. Miután leereszkedtünk, vacsorázni indulunk, várnak ránk a jellegzetes kolumbiai falatok: masszív levesek, pikádák, hústálak és persze rizs, bab, kukorica minden mennyiségben. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Bogota, El Zaino

  A reggeli/délelőtti órákban repülőre szállunk és Észak-Kolumbiába, Santa Martába utazunk. A délutáni órákban érkezünk El Zainoba, a Tayrona Nemzeti Park mellé. A szállás elfoglalása után megpihenünk, lélekben már az Elveszett Város-túrára készülünk. Szállás: dzsungelszállás, 4-6 fős szobák, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Tayrona Nemzeti Park, Cabo San Juan

  2
  Egy gyönyörű strandtúrával melegítjük be városnézésben megdermedt tagjainkat, hogy felkészüljünk a Ciudad Perdida-túrára. A Tayrona Nemzeti Park legszebb részeit fedezzük fel, elutazunk a park bejáratához, ahonnan mikrobusszal visznek minket a túra kiindulópontjához. Gondosan kiépített ösvényeken sétálunk, menet közben lehetőségünk lesz megkóstolni a helyi ceviche-t, csokit vagy guava-t. Mivel strandtúráról van szó, a fürdés sem maradhat el, megcsobbanunk a "piscina"-ban, egy a hatalmas hullámoktól védett öbölben, és ha kitikkadnánk, frissen csavart narancslevet iszunk, miközben gyönyörködünk Észak-Kolumbia egyik legszebb partszakaszában. Ezután visszatérünk a szállásra. Mivel következő napjainkat hegyvidéki környezetben fogjuk tölteni, este elköltjük utolsó civilizált vacsoránkat, hogy másnap nekivágjunk az Elveszett Város felfedezésének. A csomagunk nagy részét a szálláson hagyjuk, csak a legszükségesebb holmikat visszük magunkkal, így ma este már az összekészülődést is elkezdhetjük. Szállás: dzsungelszállás, 4-6 fős szobák, ellátás: reggeli.
 • 5. nap El Zaino, Mamey, Adan-tábor

  3
  Indul az Elveszett Város túra! Reggel dzsipre szállunk, hogy a túra kiindulópontjához szállítsanak minket. A Mamey-közösség központjánál elfogyasztjuk ebédünket, búcsút mondunk a civilizációnak, a térerőnek. Innen gyalog megyünk tovább, a mai napon bemelegítő hét kilométeres túra vár ránk, ismerkedünk a tereppel, meg a hátizsákjainkkal. Célunk az Adan-tábor. Miután elfoglaltuk szállásunkat, vacsorázunk és elvonolunk aludni, mert elég korán kezdődik a következő napunk. (A túrára nem kell minden holminkat magunkkal vinni, csak a legszükségesebbeket. Hálózsákot, vastag kabátot, meleg ruhát nem kell magunkkal vinni, a szúnyogok, sandfly-ok támadása ellen magas hatóanyagtartalmú rovarriasztóval, hosszú nadrággal, hosszú zoknival érdemes készülni! És a fürdőruha se maradjon ki a csomagból, a csobbanást a hegyi patakokban kár lenne kihagyni!) Szállás: erdei tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (táv: 7 km, szint: 450 m fel, 480 m le)
 • 6. nap Adan-tábor, Rio Buritaca, Paraiso

  3
  Kora reggel ébredünk, elfogyasztjuk bőséges reggelinket a tábori étkezdében, majd útnak indulunk. Az ébredő erdőben itt-ott tukánt is láthatunk elröppenni, lassan elhagyjuk a termőföldeket, majd egy kaptató után megérkezünk a Matacafe-pontra. Az egykori kokaföldeket felváltja az elsődleges erdő, az ösvényeken egyre több autentikus, fehér öltözetben igyekvő őslakossal találkozunk. Kevés olyan pontja van a világnak, ahová már csak gyalogosan (maximum öszvérháton) tudunk eljutni. A helyi wiwa és kogui törzsek az ősi tayronák leszármazottai, az ő életmódjukra még kevéssé hatott a 21. századi pörgős, technológiaalapú társadalom. Megebédelünk, fáradt lábunkat pedig a Buritaca folyó vizébe mártva frissíthetjük fel. Ebéd után bő öt óra gyaloglás vár ránk, elhaladunk a Kogui házak mellett, bepillantást nyerhetünk a helyi őslakosok életébe. Végül megérkezünk Paraísoba, ahol szusszanunk egy nagyot. Az erdő és a hegyvidék most már otthonos közeg, izgatottan várjuk a következő napot, hiszen megpillantjuk Ciudad Perdida-t, az Elveszett Várost! Szállás: erdei tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (táv: 18 km, szint: 850 m fel, 500 m le)
 • 7. nap Paraíso, Ciudad Perdida, Wiwa cabanas

  4
  Kora reggel indulunk és nekirugaszkodunk az utolsó leküzdendő távnak, egy 1200 lépcsőből álló emelkedőnek, hogy ma végre elérjük túránk végcélját, Ciudad Perdida-t, az erdő mélyén megbúvó város romjait. A nagy táskákat a táborban hagyjuk és csak a legfontosabb dolgainkat visszük magunkkal. A város a 6. században a virágzó tayrona birodalom egyik központja volt, a mára feledésbe merült kultúra komoly csillagászati, építészeti, orvoslási ismeretekkel rendelkezett, intenzív kereskedést folytattak a partvidéken élő törzsekkel. A koguik és a wiwak mind a mai napig szakrális térként tekintenek a városra, bő négy óránk van arra, hogy körüljárjuk Ciudad Perdida-t, és ha szerencsénk van, még a fiatalság forrásában is megmerítkezhetünk. Dél körül indulunk vissza Paraíso-ba, hogy megebédeljünk. Innen bő három és félóra emelkedés és ereszkedés után érjük el a Wiwa cabanas-t, ahol letáborozunk és megvacsorázunk. Szállás: erdei tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (táv: 15 km, szint: 650 m fel, 700 m le)
 • 8. nap Wiwa cabanas, Adan tábor, Mamey, El Palomino

  3
  Ismét egy kora reggeli indulás, majd alapos, másfél órás kaptató vár ránk, hogy a már megismert úton, folyamatos ereszkedéssel, pihenőkkel megérkezzünk az Adan-táborba, majd onnan a Mamey közösséghez. Menet közben nem hagyjuk ki a lehetőséget egy-egy frissítő csobbanásra a folyókban, patakokban. A túra végeztével vár ránk a jól megérdemelt ebéd, majd egy transzferrel irány Palomino és a Karib-tenger! Este alapos vacsorával és a tenger habjaival ünnepeljük meg a sikeres túrát. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd. (táv: 10 km, szint: 500 m fel, 700 m le)
 • 9. nap Palomino

  A négy napos Ciudad Perdida túra után értékelni fogjuk a jól megérdemelt, intenzív pihenést! A recept egyszerű: fehér homokos tengerpart, pálmafák, kéklő tenger, fölöttünk pedig a ragyogó égbolt. Strandolunk, pihenünk, koktélozunk, kézműves termékekre alkudunk az árusoknál. Reggel, mikor a pára még nem üli meg a távolabbi tájat, felsejlenek Sierra Nevada de Santa Marta elképesztő, 5700-as ikercsúcsai, a Pico Cristóbal Colón és a Pico Bolivar. A délelőtt folyamán aktívabb kikapcsolódásra, egy kalandos tubbing-túrára indulunk a közeli folyón. Egy transzferrel visznek minket (és a hatalmas, felfújt gumibelsőket) a túra kiindulópontjához, ahol egy kisebb, fél órás erdei túra után vízre szállunk és egymáshoz kötve, vagy szabad stílusban, önállóan csordogálunk lefelé a folyón a lombos fák között. Mivel folyamatosan napon leszünk, alapos naptejezés és hosszú ujjú póló viselése javasolt! A tengerparton ér véget kalandunk, ahol a helyi éttermekben tudunk hal specialitásokat, vagy koktélokat kóstolni, majd egy parti túrával tudunk visszasétálni a szállásunkra. Este a csillagos ég és pálmafák alatt lazulhatunk valamelyik hangulatos tengerparti bárban, s vidáman koktélozva idézzük fel a széppé nemesült nehezebb pillanatokat a Ciudad Perdida-túráról. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Palomino, Cartagena

  Ma kolumbiai túránk egyik újabb fénypontja következik. Reggel hosszú buszút vár ránk, jó 300 km-t utazunk Észak-Kolumbia kétségtelenül legszebb, leghangulatosabb városába, Cartagenaba. Elfoglaljuk szállásunkat és délután már sétálhatunk is a koloniális házak közt, az egészen egyedi hangulatú, tengerparti város utcácskáin. Szállás: szálló, 2-3 ágyas szobákban, ellátás: reggeli. Ezen a szállásunkon három éjszakát töltünk.
 • 11. nap Cartagena

  1
  Ma alaposabban felfedezzük Cartagenát, a Karib-térség egyik legszebb fekvésű települését. Az utcákat járva hamar megérthetjük, miért is lett Cartagena a világhírű kolumbiai író, Gabriel Garcia Marquez kedvenc városa, ihletforrása. Színes házak közt macskaköves kis tereken sétálunk, itt egyszerre érvényesül a 16. századi gazdag spanyol építészet és a modern városkép. Egymást érik a szebbnél szebb koloniális templomok, érdemes a mór és spanyol épületekre emlékeztető belső udvarokba bekukucskálni, besétálni. A házak közt megnyílik a tér, a Plaza de los Coches-en (Kocsik tere) járunk, itt állandó a nyüzsgés, kiülhetünk valamelyik ház tetőteraszára, hogy egy hűs mojitóval kezünkben csodálkozzunk rá erre az egyedi hangulatú városra. De tovább is sétálhatunk, éttermek, kávéházak sora vár minket, hogy beüljünk egy sütire, finom ebédre, elmerüljünk a páratlan szépségű város zsibongó mindennapjaiban. Este újra belevetjük magunkat a cartagenai éjszakába, változatos bárok, salsaklubok várják a táncra, bulira kész közönséget. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Cartagena / Rosario-szigetek

  Szabadprogram Cartagenában. De aki inkább a tengerhez vágyik, azokkal fakultatív hajókázásra indulhatunk a gazdag korallzátonyairól híres Rosario-szigetekre, hogy egy látványos snorkelezéssel és izgalmas óceánárium látogatásával tegyük teljessé utazásunkat. Hogy elkerüljük a tömött turistahajókat, csendesebb, eldugodtabb partszakaszokra hajózunk, ahol alaposan kipihenjük magunkat a hazautazás előtt. A Karib-tenger fehér homokos strandjai biztosítják számunkra a gondtalan kikapcsolódást. A nap végén visszahajózunk Cartagena-ba. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 13. nap Cartagena

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azok elbúcsúznak Kolumbiától és a repülőgép indulásának függvényében megkezdik hazautazásukat.

  Akik maradnak a hosszabbításra is, azokkal egy belföldi járattal a karibi édenkertbe, San Andres apró szigetére repülünk. Cartagéna városából egy alig egy órás repülőúttal máris a Paradicsomban találjuk magunkat. A korallzátonyokkal övezett apró sziget nem csupán gyönyörű szegleteivel vonzza a látogatókat, de vámszabad terület lévén a belföldi turizmus az igazán jelentős, ami nagyon kedvezményes repülőjegy árakat eredményez. Szállásunk elfoglalása után megkezdjük ismerkedésünket a fővárossal. Szállás: apartman.
 • +1. nap San Andres: Johnny Cay

  Ma az igazi nyugodt kikapcsolódásé a főszerep. Ehhez nem is találhatnánk idillibb helyszínt, mint egy kirándulást Johnny Cay aprócska szigetére. A pálmafákkal borított apró sziget itt a legismertebb látnivaló, nem véletlenül. Kristálytiszta, a türkiz és a kék minden árnyalatában játszó partszakaszain csobbanhatunk a hűsítő habokban, a pálmafák árnyékában éttermek várnak, a szigeten garázdálkodó leguánok pedig remek fotótémát szolgáltatnak. Nem leszünk egyedül, de azért még ezen az apró kis szigeten is tudunk nyugodtabb szegleteket találni. A délutáni órákban aztán visszatérünk a fő szigetre, hogy este San Andres városában a kulináris élvezeteknek is hódoljunk, s a helyi éttermekben megismerkedhessünk a kreol konyha ízeivel. Szállás: apartman.
 • +2. nap San Andres: El Acuario, Haynes Cay

  A sziget másik legismertebb látványossága következik, Haynes Cay hasonlóan aprócska szigete és az El Acuario nevű homokpad. A kirándulóhajók általában a homokpad fehér homokfövenyes részén kötnek ki, innen indulhatunk gyalogosan, s áttúrázunk a sekély vízben a Haynes Cay szigetre, ahol reggae zene, karibi hangulat, éttermek és árnyékot adó pálmafák várnak. A fő látnivaló itt azonban kétségtelenül az El Acuario kristálytiszta, türkizkék vizében való úszkálás, sznorkelezés, ahol a rengeteg színes tengeri hal mellett szerencsés esetben rájákkal, vagy akár kisebb cápákkal is összeakadhatunk. Látványos programunk végén újra a főváros éttermeiben vagy a tengerparti sétányon zárjuk a napot. Szállás: apartman.
 • +3. nap San Andres town, Bogota

  A délelőttöt még a pihenésnek szentelhetjük a népszerű, fehér homokos városi strand, a Spratt Bight pálmafái alatt elheveredve, de a vállalkozó kedvűek akár motort is bérelhetnek, hogy búcsúzóul még teljesen körbemotorozzák az alig 12 km hosszú főszigetet. A délutáni órákban aztán a reptérre indulunk, hogy egy belföldi járattal visszarepüljünk Bogotába. Innen a már ismerős belvárosi szállásunkra utazunk, hogy este kedvenc éttermünkben megtartsuk búcsúestünket. Szállás: szálloda.
 • +4. nap Bogota

  A mai napon elbúcsúzunk Kolumbiától, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk.

Út ára tartalmazza

- az utazást taxikkal, távolsági és bérelt autóbusszal,
- a szállás Bogotában 2 éjszakára hotelben, 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a Tayrona Nemzeti Parknál 2 éjszakát egy hangulatos dzsungel szálláson, 4-6 ágyas szobákban reggelivel,
- 2 éjszakát Palominóban hangulatod szállóban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, reggelivel
- 3 éjszakát Cartagenaban egy hangulatos kertvárosi szállóban 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a túrát a Tayrona Nemzeti Parkba,
- a négy napos Ciudad Perdida-túrát transzferekkel, a túrán a szállást 3 éjszakára menedékházban, függőágyban, a helyi vezető és a szakács költségét, a túra alatt a teljes ellátást, 
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- a transzfereket a reptér és a szállások között,
- a kirándulást motorcsónakkal Johnny Cay szigetére,
- az El Acuario - Haynes Cay hajókirándulást,
- 3 éjszakára szállást San Andres Town-ban apartmanokban,
- 1 éjszaka szállást Bogotában szállodában, reggelivel,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a programban felsoroltakon kívüli étkezést, 
- az esetleges amerikai vízumot (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van), 
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat, 
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

hosszabítás során:
- San Andres turista kártya kb. 124,000 COP

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft/ 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára az alapprogram során (Budapest - Bogota, Cartagena - Budapest útvonalon) kb. 320.000 - 500.000 Ft.

A nemzetközi repülőjegy várható ára a hosszabbítással együtt (Budapest - Bogota - Budapest útvonalon) kb. 300.000 - 460.000 Ft.
A hosszabbításhoz szükséges Cartagena - San Andres - Bogota belföldi repülőjegy várható ára 45.000-60.000 Ft.

A Bogota - Santa Marta belföldi repülőjegy ára várhatóan 30.000 - 40.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal, illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrend szerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Az autóbuszok általában modern, komfortos járműveket jelentenek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A legtöbb kolumbiai túránk könnyű, hétköznapi erőnléttel teljesíthető. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Ez alól kivételt képez a négynapos Ciudad Perdida-túra, ahol nagyhátizsákos, folyamatos túrázásra kell számítanunk. Testben és lélekben érdemes felkészülnünk erre a négy napra: a magas páratartalomra, hőségre, rovarokra, és az olykor zsúfolt erdei tábori körülményekre. Cserébe a világ egyik legizgalmasabb, legautentikusabb romvárosába túrázhatunk el, a dzsungel mélyén megbúvó, titokzatos "Elveszett városba". Ezen a túrán a négynapos felszerelést nekünk kell vinnünk. Nem kell minden holmit magunkkal vinni, csak azt, amire a négy nap során szükségünk lesz, a többi a lenti szálláson maradhat. Fontos, hogy a Ciudad Perdida túrára valóban csak az jelentkezzen, aki túrázási gyakorlattal rendelkezik, s nem ijed meg a terep, a meleg, magas páratartalom és a nomád viszonyok okozta megpróbáltatásoktól!

Szállás

Szállásaink a városokban európai színvonalúak. Bogotában két éjszakára a belvároshoz közeli szállóban fogunk lakni, két ágyas szobákban. Cartagenában egy kertvárosi szállóban, 2 ágyas, saját fürdőszobával, tiszta törölközővel felszerelt szobákban szállunk meg. A Tayrona nemzeti park szélén található rendkívül hangulatos dzsungelszálláson egy hosztel jellegű szállás található, a 4-6 ágyas szobákhoz saját fürdőszoba jár. A négynapos Ciudad Perdida-túrán a program jellegéből adódóan természetközeli szállásokon, menedékházak közös hálótermeiben, matracokon, vagy függőágyakban fogunk éjszakázni. Itt nagyon egyszerű viszonyok, közös mosdóhelység, zuhanyzó áll csak rendelkezésre! A túra végén Palominóban egy hangulatos szállóban, 2 - 3 ágyas szobákban szállunk meg, saját fürdőszobával.

A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Egyes helyeken előfordulhat, hogy csak franciaágyas szobák állnak rendelkezésre!

Ország

Kolumbia korábbi rosszhírét felülírva az elmúlt évek során az egyik legbiztonságosabb, legvonzóbb latin-amerikai országgá lépett elő. Hatalmas területe, változatos természetrajza, gazdag őslakos kultúrája, gyönyörű építészeti látnivalói mind-mind arra ösztönöznek, hogy egyre alaposabban megismerjük ezt a lenyűgöző országot. Az alapvető elővigyázatosság természetesen nem maradhat el, ez különösen igaz a nagyvárosokra. Sötétedés után egyes városrészeket kerülni kell, az értéktárgyainkra napközben is ügyelni, csomagot nem hagyunk magára. A beszélt nyelv a spanyol, de egyre többen megértik az angolt is, a brazil határ közelében pedig a portugált vagy a kettő keverékeként kialakult portunyolt. Az elektromos áram hálózata amerikai szabvány, 110 Volt, 60 Hz, kétlapos dugaljjal, így átalakítóra van szükség! A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait a szállásokon van lehetőséged feltölteni. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk helyi szokásokhoz, bár templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. 

Időjárás

A hegyvidéki Bogotában 13-18 C fok körül van a hőmérséklet március-áprilisban, délutánra kicsit melegebb lehet. Cartagenaban és a Karib-tenger közelében ennél jóval melegebb időre számíthatunk, 24-33 fok, napsütés, igazi trópusi időjárás. A Ciudad Perdida-túra során fel kell készülni a magas páratartalomra, hőségre, valamint időnként a masszív, gyors lefolyású esőkre. (A száraz időszak nem jelenti azt, hogy sosem esik az eső, és az esős évszak sem jelenti azt, hogy állandóan esik!).

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül a napi túrákhoz kishátizsák, nyári hálózsák vagy könnyű takaró, esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett ajánlott egy jól záródó, vízálló és kényelmes bakancs vagy túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hűvösebb időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra (mobiltelefon), kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség szinte mindenütt van, ahol legalább két éjszakát eltöltünk. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet. Városnézéshez érdemes olyan öltözékről is gondolkodni, amivel jobban be tudunk illeszkedni a helyi környezetbe. A nagy csomagunk súlyhatára 15 kg, ami tekintve a gyakori mosatási lehetőségeket általában elegendő szokott lenni ehhez az utazáshoz. Nem szükséges tehát ennél többet pakolni, főleg mivel az út során az esetleges vásárlásokkal (pl. kávé, rum) a táskánk súlya inkább növekedni szokott.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet jó, Kolumbia területén az ivóvíz sem problémás, ennek ellenére inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt! Amennyiben odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Védőoltás tekintetében javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, sárgaláz, tetanus, veszettség. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni https://oltokozpont.hu/hu/kapcsolat. A malária esélye Kolumbiában és a környező országokban kicsi, alapvetően nem jellemző probléma. A malária elleni gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - javasoljuk, hogy konzultálj szakorvossal! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védekezni, s akkor nem történhet baj. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod, de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Latin-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Kolumbia területén a kolumbiai peso COP (1000 peso ~ 80 Ft) a fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni, figyeljünk arra hogy 2011. után kiadott címletek legyenek! Fontos, hogy az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják! Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az árak Kolumbia területén kicsit magasabbak az itthoninál. Költőpénznek így kicsivel több Ft-ot ajánlunk, mint amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Javasolt összeg kb. 250 - 500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 250-300 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

Tájékoztató árak:
- a repülőtéri transzfer megközelítő ára 15-20 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- Montserrat felvonó: 14 000 COP
- Aranymúzeum: 4 000 COP
- Tayrona Nemzeti Park: 57 500 COP
- borravaló a sofőröknek: 10 USD
- borravaló helyi vezetőknek a Ciuduad Perdida túrán: 30 USD
- hozzávetőleges főétel ár: 10 USD.

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!


Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan részletes tájékoztatás olvasható az alábbi oldalon: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. A Ciudad Perdida-túra során nem kell minden holmit magunkkal vinni, a felesleges csomagokat a szálláson tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 23.100 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 47.060 Ft/fő 

Alap-, és kiegészítő programon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 29.700 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 60.820 Ft/fő

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.