Oroszország: Kamcsatka

Vulkánok, érintetlen természet, hőforrások és medvék Oroszország keleti határvidékén

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
A szovjet időkben még a Szovjetunió polgárai is csak külön engedéllyel látogathatták ezt az egyedülálló vidéket, melyhez foghatót sehol a világon nem találhatunk. Földünk legaktívabb vulkáni területe. A zord körülmények miatt kevesen lakják, így állat és növényvilága mind a mai napig rendkívül gazadag. Több mint 160 tűzhányót fedeztek fel itt, melyek közül 29 most is aktív. A vulkáni tevékenység kísérő jelenségeinek, és a gleccsereknek köszönhetően rendkívül változatos tájakat találhatunk Kamcsatkán. Vulkánok, gejzírek, hőforrások, tűlevelű és lombos erdőkkel borított hegyláncok, sztyeppék, folyók, sziklás tengerpartok, gleccserek, bozótosok, mocsarak. A zord klíma nem könnyíti meg az életet, de ennek ellenére rendkívül változatos növény és állatvilágot találhatunk itt. A folyókban hemzsegnek a halak, melyekre medvék vadásznak, az erdőkben, mezőkön hatalmas jávorszarvasok kóborolnak, a tengerparti sziklákon madarak tömege neveli fiókáit.

Tarts velünk, fedezzük fel világunknak ezt a kevéssé ismert, vadregényes sarkát, ahol utunk során orosz anyanyelvű túravezetőnk segítségével megismerheted az itt élő emberek mindennapjait és az orosz kultúra sajátosságait.

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- a Kamcsatka-félsziget világhírű vulkánjai (UNESCO Világörökség),
- vulkáni tevékenység megnyilvánulásai, nyomai (fumarolák, megszilárdult lávafolyamok, és sok más,)
- különleges állatvilág: medvék, jávor- és rénszarvasok, tengeri madár kolóniák,
- a Kamcsatka-félsziget őslakosai,
- tutajozás a Bisztraja folyón, 
- lazulás és panoráma a gőzölgő hőforrásokban,
- vad, érintetlen természet.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. július 31. -
2022. augusztus 12.
2022. július 30. -
2022. augusztus 12.
A jelentkezés lezárult.
1

 
Petropavlovszk Kamcsatszkij, Paratunka
 

Megérkezünk a Kamcsatka félsziget legnagyobb városába, Petropavlovszk Kamcsatszkijba, és becsekkolunk a szállodába, ahonnan utunk indul. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá idő, sétálhatunk a környéken és természetesen lazíthatunk a kellemes meleg termálvízben. Akklimatizálódunk a hosszú repülőút után, próbáljuk szoktatni magunkat az időeltolódáshoz, valamint elkezdjük ismerkedésünket az orosz konyha kamcsatkai változatával. Szállás szállodában, két éjszakára.

2

 
Petropavlovszk Kamcsatszkij / fakultatív helikopterezés
 

A mai nap szabadprogram, akklimatizálódás. Aki aktívabb programra vágyik, két lehetőség közül választhat. Az egyik fakultatív program egy 6-7 órás helikopteres kirándulás a "Gejzírek völgyébe" és az Uzon vulkán kráterébe. A program során még körberepüljük a működő Karimszki vulkán kráterét és a Malij Szemjacsik vulkán kráter tavát. A "Gejzírek völgyében" két kilométeres séta a működő gejzírekhez, iszapfortyogókhoz. A félsziget közepén fekvő "Gejzírek völgye" az eurázsiai kontinens egyetlen ilyen képződménye, amely egy nagyjából 400 méter mély és 8 km hosszú kanyon. Ez az egyetlen kanyon Kamcsatkán, ahol több mint 40 gejzírt és rengeteg melegvizes forrást, iszapfortyogót és egyéb hidrotermális jelenséggel találkozhatunk. Végigsétálunk a völgy közepén egy pár kilométeres sétán, majd visszatérünk a helikopterhez. Visszaúton ebéd és fürdés melegvizes forrásokban a Zsupanov folyónál. A helikopteres kirándulás Mi-8 helikopterrel történik. A másik programlehetőség egy autóbuszos kirándulás Petropavlovszk Kamcsatszkijban és környékén, többek között a Csendes-óceán partjára. Szállás szállodában, ellátás reggeli (a fakultatív programon résztvevőknek ebéd).

3

 
Petropavlovszk Kamcsatszkij, Kozirevszk
 

Reggeli után egy személyszállító autóbusszá átalakított terepjáró teherautóval indulunk 500 km. hosszú utazásra, amely kb. nyolc-tíz órát vesz igénybe. Kamcsatka középső része a célunk, melyet megközelítve a Kamcsatka folyón is átkelünk. A félsziget többi résztől eltérően itt kontinentális klíma uralkodik, forró nyarakkal, és nagyon hideg telekkel. Útközben természetesen időt szakítunk fotózásra, és ebédre is Milkovo faluban. Délután érkezünk szállásunkra, ahol kipihenhetjük az egész napos hosszú utazás fáradalmait. Szállás turistaházban, egy éjszakára, 3-4 ágyas szobákban, ellátás reggeli, ebéd, vacsora.

4

 
Tolbacsik-völgy
 

Reggeli után, már jól ismert járművünkkel indulunk 4 órás utazásra a 100 km távolságban található Tolbacsinszki-völgybe. Itt először megnézzük egy 1975-ben történt repedés kitörés nyomait megnézni. Itt mind a mai napig érezhető a vulkáni aktivitás és csodálatos kilátás nyílik a mai napig aktív 3085 m magas Tolbacsinszki-vulkánra. Ez a vulkán a Kljucsevszki csoport (3 aktív, és 9 kialudt tűzhányó) egyik tagja. Ezek közül az egyik kráterhez feltúrázunk, ami 2-3 órát vesz igénybe. Láthatunk megszilárdult lávafolyamokat, és megfigyelhetjük az egykori és mai vulkáni aktivitás jeleit. A fantasztikus holdbéli táj szolgált valamikor a szovjet holdjáró próbaterepének. Következik a „halott erdő”, amikor az 1975-76-os években történ vulkáni tevékenység elpusztította ezt az erdőt, és a megkövesedett, elégett fák mind a mai napig állnak, emlékeztetnek az akkori kitörésre. Sétálunk a környéken, fotózunk, megnézzük a halott és az élő tájat, majd teszünk egy 4 km-es túrát, melynek során megnézünk pár lávabarlangot. Este érünk sátortáborunkba, ahol vacsora után nyugovóra térünk. Túratáv: 6-8 km Szint: 300 m fel, le. Szállás 2-3 személyes sátrakban, két éjszakára, ellátás reggeli, ebéd, vacsora.

5

 
Lapos Tolbacsik-vulkán (3085 m)
 

Korai reggeli után indulunk a Klesnja 1 626 méter magas salak(tufa)kúphoz, ahol megnézzük a Lapos Tobacsik vulkán 2012-2013-as kitörésének nyomán keletkezett megszilárdult lávafolyamokat, majd következik a 3 085 méter magas Lapos Tolbacsik vulkán megmászása. Hosszú gyaloglás vár azokra, akik el szeretnék érni a vulkán tetejét. Régi és újabb kitörések nyomait kerülgetve, megszilárdult lávafolyamokon, salakmezők mellett haladunk felfelé a kráter irányába. Érdemes kitartani és felküzdeni magunkat, mert közvetlen közelből láthatjuk a tűzhányó kb. 3 km átmérőjű, gleccserrel kitöltött kalderáját, melynek nyugati felén található a kb. 500 m mély működő kráter. Amikor körülnézünk, csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Lábunk előtt terül el a Tolbacsik-völgy, a távolban pedig láthatjuk a Kamcsatka folyót, és a végtelenbe nyúló vulkánokkal tűzdelt hegygerinceket. Miután kigyönyörködtük magunka és megebédeltünk, visszaindulunk táborunkba. Túratáv: 15 km, szint: 1700 m fel, le. Időtartam: kb. 12 óra. Szállás 2-3 személyes sátrakban, ellátás reggeli, ebéd, vacsora.

6

 
Malkinszki hőforrások
 

Táborbontás, majd hosszú, 430 km es útra indulunk. Az esti órákban érkezünk meg a Malkinszki hőforrásokhoz. Útközben ebédelünk, és kb. 6 órás utazás után érkezünk meg célállomásunkra. Elfoglaljuk szállásunkat egy vendégházban, majd vacsora után jólesik kiáztatni megfáradt tagjainkat a hőforrásokban, mielőtt sátrainkban elaludnánk. Szállás vendégházban, egy éjszakára, 3 – 4 ágyas szobákban, ellátás reggeli, vacsora.

7

 
Malkinszki hőforrások, Bisztraja folyó - tutajozás
 

Rövid utazást követően érkezünk meg a Bisztraja (magyarul – gyors) folyóhoz. Lepakolunk a parton, előkészítjük a tutajokat, átpakolunk és vízre szállunk. 64 km hosszú út vár ránk, amit majdnem két nap alatt teszünk meg. Aki szeretne, az fakultatív programként útközben megpróbálkozhat a horgászással is, akár a partról, akár menet közben a tutajról. Rengeteg halfaj él a folyóban, így némi szerencsével saját fogással változatosabbá tehetjük a napi menüt. Horgászni csak engedéllyel szabad és a kifogott halat vissza kell engedni, csak két példányt tarthatunk meg. Szállás 2 – 3 személyes sátrakban, ellátás reggeli, ebéd, vacsora.

8

 
Bisztraja folyó - tutajozás, Petropavlovszk Kamcsatszkij
 

Reggeli után bepakolás, és folytatjuk utunkat. A folyó egész utunk során nem érint lakott településeket, így zavartalanul gyönyörködhetünk az erdőkkel borított hegyekben, melyek utunkat kísérik. Némi szerencsével medvéket is láthatunk a parton, akik a folyóban bőséggel tenyésző halakra vadászva csillapítják éhségüket. A délutáni órákban véget ér a tutajozás, és miután átpakoltunk a jól ismert járműbe, kb. 4 órás utazás után visszatérünk Petropavlovszk Kamcsatszkijba. Elfoglaljuk szállásunkat, és a nap hátralévő részében kipihenjük magunkat. Szállás szállodában, egy éjszakára, 3 – 4 ágyas szobákban, ellátás reggeli, ebéd.

9

 
Petropavlovszk Kamcsatszkij, Avacsinszki öböl, Gorelij vulkán
 

A mai napon először hajókirándulást teszünk az Avacsinszki öbölben. Reggeli után kibuszozunk a kikötőbe, ahonnan kb. 5 órás hajózás vár ránk, de nem privát hajóval. Kihajózunk a Csendes óceánra, megtekintjük a „Sztaricskov” szigetet, ahol védett területen éltengeri madarak sokasága. Közelről megfigyelhetjük a madarak fészkelő helyeit a part menti sziklákon, majd továbbhajózva már messziről jól látható három különleges formájú szikla, a „három fivér”. Élvezzük a tengeri levegőt, a hullámokat, majd ebédre visszatérünk a városba. Kamcsatkán rengeteg a vulkán és ezt ki is használjuk, a mai délután megcélozzuk a Gorelij vulkán lábát, melyet négy órás utazással érünk el. Felállítjuk sátrainkat, megvacsorázunk, majd alvás. Szállás 2–3 személyes sátrakban, ellátás reggeli, ebéd, vacsora.

10

 
Gorelij vulkán (1829 m)
 

Reggeli után megmásszuk a Gorelij vulkánt. Meredek kaptatót leküzdve érjük el a krátereket, melyek rendkívüli látványt nyújtanak hatalmas méreteikkel, szabályos hengeres alakjukkal és mélységükkel. A mélyben türkizkék színű savas krátertavat és aktív fumarolákat pillanthatunk meg. 2010 tavasza óta és jelenleg a vulkán fokozott aktivitást mutat, és időről időre egy gőz-gáz keverék oszlopok jelennek meg a kráter felett a kráter belsejében lévő fumarolák aktivitása következtében. Járunk egyet az egyik kráter szélén, majd visszatérünk táborunkba, ahol kipihenjük a túra fáradalmait. Túratáv: 6 km, szint: 1030 m fel, le, időtartam: kb. 6 óra. Szállás 2–3 személyes sátrakban, ellátás reggeli, ebéd, vacsora.

11

 
Mutnovszki-vulkán (2322 m)
 

Kényelmes, nem túl kori reggeli után már jól ismert terepjáró járművünkön nagyjából egy órás utazást követően megérkezzünk a Mutnovszki vulkán lábához. Most nem állítunk fel sátortábort, hiszen ma Petropavlovszk Kamcsatszkijban fogunk aludni. Leparkolunk és elindulunk, hogy megmásszuk Kamcsatka egyik jelenleg is működő vulkánját. Utunk során hómezőkön kell átvágnunk és egy szűk kanyonon is átvágunk. Nagyjából öt órás felfelé tartó menetelés után megérkezünk a vulkán kráteréhez. A Mutnovszki vulkán kráterét csillogó türkizkék gleccserek, repedések és gőzfelhők töltik ki, hangos iszapfortyogók, zúgó fumarolák. Mindenütt élénk színű kikristályosodott kén és gőzoszlopok - ez a látvány a Gejzírek völgyére emlékeztet. A vulkán aktivitását az északi kráterben lehet a legjobban megfigyelni, ahol kénlerakódásokat, iszapfortyogókat és aktív fumarolákat figyelhetünk meg. Szép időben Petropavlovszk Kamcsatszkijt is megpillanthatjuk a távolban. Visszafele vezető úton megnézünk egy vízesést a vulkán oldalában eredő folyón. Túratáv: 12 km, szint: 700 m fel, le, időtartam: kb. 8 óra. Szállás szállodában, egy éjszakára, 3–4 ágyas szobákban, ellátás reggeli, ebéd.

12

 
Petropavlovszk Kamcsatszkij / Kuril-tó
 

A mai nap szabadprogram, de természetesen választhatunk két fakultatív program közül. Aki még szeretne helikopterezni és megnézni Kamcsatkán azt a helyet, ahol a legnagyobb az esély medvéket látni, azok elröpülhetnek a Kuril-tóhoz. A Kuril-tó a lazacok legnagyobb ívó helye Ázsiában. Minden évben több millió lazac gyűlik itt össze, miután felúsztak az Ozernaja folyón. A medvék számára kitűnő hely, hogy legkevesebb energiabefektetéssel a lehető legtöbb zsírt szedjék fel a téli álomra készülve. Kamcsatkán itt a legnagyobb az esély, hogy meglássuk földünk legnagyobb méretű barnamedvéinek példányait természetes környezetükben Visszaúton körberepüljük a Kuszdacs vulkánt, majd rövid látogatást teszünk Hodutkinszki hőforrásoknál, ahol természetesen fürdési lehetőség is van. A helikopteres kirándulás Mi-8 helikopterrel történik és 6-7 órás. A másik program lehetőség autóbuszos kirándulás egy vulkáni platóra 900 méteres magasságban, az Avacsinszki (2741 m) és a Korjakszki (3456 m) vulkánok lábához. Itt megteszünk egy összesen 6 kilométer hosszú könnyed gyalogtúrát a "Teve" hegyhez, ahol megebédelünk. Visszaúton meglátogatjuk a Zelenovszki hőforrásokat, ahol természetesen fürdési lehetőség is van. A délután folyamán szabadprogram, beszerezzük az elmaradt ajándékokat, nézelődünk a halpiacon, pihenés, pakolás, készülődés a másnapi hazautazásra. Szállás szállodában, ellátás reggeli (a fakultatív programon résztvevőknek ebéd).

13

 
Petropavlovszk Kamcsatszkij
 

A mai napon elbúcsúzunk Kamcsatkától, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés