India - déli rész

Barangolás a színek, ízek és illatok földjén

Dél-India - ősi kultúrák és vallások bölcsője, mely évezredek óta mágnesként vonzza az utazókat, a különleges életérzés után vágyódókat. Egy más világ. Egy világ, ahol senki sem siet, ahol az emberek harmóniában élnek önmagukkal, isteneikkel és a természettel, ahol mindmáig élnek az ősi szokások és hagyományok, ahol a napfény és az itt élő emberek mosolya kíséri az ideutazót. A természet és a nők ruháinak vibráló színei, egzotikus fűszerektől, gyümölcsöktől és virágoktól illatos levegő, elomló, izgalmas ízek kavalkádja hat minden érzékünkre. A buja, mélyzöld trópusi erdőket fehéren-sárgán-vörösen villódzó partok választják el a tenger valószínűtlen kékségétől, az évszázados templomok, paloták, erődök tömbjeit nyüzsgő települések, smaragdzöld ültetvények fonják körül, az őserdők mélyén helyi törzsek kisebb-nagyobb csoportjai és ritka vadállatok élnek, a partok közelében a gigantikus metropoliszok mellett bájos kisvárosok, romantikus halászfalvak és zeg-zugos, titokzatos vízivilág várja az idelátogatókat. Mindez Dél-India. És még rengeteg minden más…

A március 15-i ünnepnapnak és hosszú hétvégének köszönhetően a 11 napos teljes programhoz most mindössze 6 nap szabadság szükséges! Kalandra fel!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. március 10. -
2018. március 20.
2018. március 09. -
2018. március 21.
A jelentkezés lezárult
2018. január 07.
Szereted a színeket? Mert most testközelből is átélheted a világ legszínesebb fesztiválját! Tarts velünk Indiába, és éld át a Holi ünnepét! Kapcsold össze Dél-India utazásodat Észak-India felfedezésével: a hinduk szent városa Varanasi a szent Gangesszel, az egész világ által csodált Taj Mahal, Jaipur és Rajasthan színes világa, Delhi lüktetése mind-mind India lelkét képezi. Ha a valódi Indiára vagy kíváncsi, ahol az élet zajlik, akkor nem lehet kérdés, ez a Te utad! Érdekel? Kattints a részletekért!
1

 
Goa
 

Érkezés Goára, a volt portugál gyarmatra, melynek múltjáról számtalan portugál stílusú templom és erőd is tanúskodik. Bár Goa Dél-India legkisebb állama, mégis az ország egyik legkedveltebb turistacélpontja. A 70-es évek során elsősorban hippiparadicsomként híresült el. A hippik mellett azonban számos hátizsákos turista is felkeresi, és manapság a régi „Goa-partyk” hangulatát kereső európai fiatalok körében is közkedvelt. Elfoglaljuk tengerparti szállásunkat, ahol három éjszakát fogunk eltölteni. Egy remek tengerparti vacsorával zárjuk napunkat, s megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: szálló.

2

 
Goa
 

A mai napunkat alapvetően strandolással, pihenéssel töltjük. A hazai télből kiszakadva jól esik élvezni a pálmafás tengerpartot, a napsütést, s kicsit töltődni az előttünk álló kalandos, izgalmakat tartogató napora, melyek során majd Dél-India legszebb látnivalóit fedezzük fel. Aki több aktivitásra vágyik, azok számára szabadprogram keretében lehetőség nyílik Old Goa közel 500 éves keresztény templomainak, valamint a partszakasz további eldugott részeinek felfedezésére - akár bérelt robogók segítségével. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

3

 
Goa
 

Ma a délelőtt folyamán lehetőségünk nyílik egy pár órás kirándulásra a méltán híres szerdai anjunai piacra. Délután strandolás, pihenés a tengerparton. Napnyugtanézés a pálmafák alól. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

4

 
Goa, Kochi
 

A mai napon elhagyjuk Goát, irány a reptér, hogy  néhány órás repüléssel a keralai Kochi városába tegyük át székhelyünket. Kerala, India egyetlen kommunista állama, a szubkontinens nyugati partjainál fekszik, lakossága nagy része keresztény. Indián belül itt a legnagyobb az iskolázottak aránya. Titokzatos vízivilága, trópusi környezete, idilli holtágai, évszázadok óta híres fűszerkereskedelme és ayurvédikus gyógyászata méltán tették ismertté. A repülőtérről egyenesen szállásunkra megyünk. Miután lepakoltunk, vacsora előtt megtekintjük a portugál gyarmati időket idéző erődöt. A tengeri herkentyűk kedvelői vacsorájukat a parton felállított kínai halászhálók friss fogásából válogathatják össze, amit helyben el is készítenek számukra. Szállás: szálló, ahol három éjszakát töltünk, ellátás: reggeli.

5

 
Kochi
 

A mai napot Kochi felfedezésével töltjük. Az Arab-tenger partján fekvő városka számtalan látnivalóval rendelkezik: koloniális belvárosa mellett zsidó negyede is van, itt található India legrégibb keresztény temploma és a portugál felfedező, Vasco da Gama sírja is. Közös sétánk során érintjük a holland palotát és temetőt, ill. az erődöt is. A parton felállított kínai halászhálók festőien illeszkednek a városképbe. Kerala egyik legjelentősebb városaként Kochi az ayurveda, India ősi orvostudományának egyik fontos központja is. Az ayurvédát, a szanszkrit nyelven „az élet tudományát” jelentő, különleges világszemléletű gyógymódot mi is kipróbálhatjuk egy frissítő masszázs vagy kezelés formájában. A nap végén megismerkedhetünk Kerala kultúrájának egy újabb szeletével, a Kathakali-val. Ez a klasszikus táncdráma műfaj látványos ízelítőt ad az indiai eposzok világából is. A táncelőadás előtt a rendkívül összetett, természetes anyagokból és festékekből álló maszkok és sminkek készítését is megfigyelhetjük. Szállás: szálló.

6

 
Kerala-i backwaters
 

A mai nap utunk egyik fénypontja lesz. Rövid buszozás után először hajókra, majd később kisebb kenukba szállunk, hogy közelebbről is megismerjük a Keralát többszáz kilóméter hosszan behálózó csatornarendszer világát. Keskeny holtágakon siklunk tova, körülöttünk jégmadarak rebbennek fel, a parton apró kunyhók sora, csónakjaikon munkába, iskolába induló emberek, mosó asszonyok, halászok, és a sekély vízben játszó gyerekek. Körülöttünk buja trópusi növényzet, pálma- és fűszerültetvények, melyekkel közelebbről is megismerkedünk. Megnézzük, hol terem a bors, a szerecsendió, a fahéj, a kardamom, hogyan hasznosítják a kókuszpálma minden egyes porcikáját kötélnek, olajnak, tüzelőnek, háztetőnek – vagy a kókusztejet hűsítő italnak, melyet mi is megkóstolhatunk. Ebédünket is e varázslatos vízivilágban fogyasztjuk el, mielőtt továbbindulunk e végtelen békességet sugárzó, smaragdzöld paradicsomból. Estére aztán visszatérünk a Kochiban található szállásunkra. Szállás: szálló.

7

 
Kochi, Munnar
 

Reggel buszunkkal „India Svájca”, Munnar felé vesszük az irányt. Felfelé kapaszkodunk a Nyugati Ghatok nyúlványain, mely már a teakertek hazája. Munnar 1524 m-es tengerszint feletti magasságával a világ legmagasabban fekvő teatermelő helyei közé tartozik. Látványos hegyvonulatok, szépen gondozott teaültetvények és kellemesen friss hegyi levegő jellemzik. Felkeressük a Teamúzeumot, mely a teakészítés rejtelmeibe avat be minket. Lehetőségünk nyílik a helyszínen termelt teafű vásárlására és kóstolására is. A délután hátralévő részében a környékbeli teaföldek mentén teszünk egy kellemes túrát, megismerkedtünk az itt dolgozók hétköznapjaival, majd egy vízesés peremén megpihenünk. Az éjszakát Munnar-ban, a brit arisztokrácia hajdan kedvelt üdülőhelyén töltjük. Szállás: szálló, ahol egy éjszakát töltünk.
(Gyalogtúra időtartama 3-4 óra, túratáv 5,5 km, szintkülönbség 320 méter.)

8

 
Munnar, Kumily
 

Reggel továbbindulunk Kumily-ba, a Periyar Nemzeti Park közvetlen szomszédságában fekvő kisvárosba. A Nyugati Ghatok trópusi erdejein átvezető út roppant látványos: a teakertek apró falvakkal és remek panorámát kínáló kilátókkal váltakoznak. Szállásunk elfoglalása után a délután folyamán ellátogatunk egy rövid túra keretében egy helyi ültetvényre is, ahol a bors, vanília, szegfűszeg, fahéj és más fűszerek mellett ananászt, kávét, mangót, cashewdiót és egyéb gyümölcsöket is termelnek hagyományos módszerekkel. A naplementét a közvetlenül Kerala és Tamil Nadu határán található hegygerincre felkapaszkodva nézzük meg. Visszaereszkedve a városba megismerkedhetünk a helyi specialitásokkal a hangulatos éttermekben. Kumily-ban egy éjszakát töltünk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

9

 
Kumily, Varkala
 

Bőséges reggelink után elhagyjuk Kumily-t és a Nyugati Ghatok hegyvidékét és visszatérünk a keralai tengerpart irányába. Egy jó fél napos utazás után, a délutáni órákban érkezünk meg Varkalaba, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. A varkalai strand messze földön híres a hirtelen leszakadó magaspartjáról, remek éttermeiről és persze a feledhetetlen naplementéiről is. Jórészt utazással töltött napunk további részében próbáljuk kipihenni az elmúlt napok aktivitásait. Szállás: magánszállás. 

10

 
Varkala
 

Hosszú utunk végére nem maradt más dolgunk, mint, hogy kipihenjük a mögöttünk álló 2 hét fáradalmait. Ismét Varkala meseszép tengerpartján ér minket a reggel, ahol aztán az utolsó két napon fürödhetünk, napozhatunk, vagy éppen kiélvezhetjük az utolsó helyi fogásokat. Fakultatív program keretében akár robogókkal, akár egyéb járművekkel a partszakasz további részeit is útba ejthetjük, aktívan kihasználva utolsó indiai napjainkat is. Második varkalai napunk végén egy hangulatos étteremben pedig megtartjuk búcsúesténket. Szállás: magánszállás. 

11

 
Varkala, Thiruvanthapuram
 

Transzfer Thiruvanthapuram városának repterére, majd hazautazás.