India - déli rész

Barangolás a színek, ízek és illatok földjén

Dél-India - ősi kultúrák és vallások bölcsője, mely évezredek óta mágnesként vonzza az utazókat, a különleges életérzés után vágyódókat. Ez egy más világ. Egy világ, ahol senki sem siet, ahol az emberek harmóniában élnek önmagukkal, isteneikkel és a természettel, ahol mindmáig élnek az ősi szokások és hagyományok, ahol a napfény és az itt élő emberek mosolya kíséri az ideutazót. A természet és a nők ruháinak vibráló színei, egzotikus fűszerektől, gyümölcsöktől és virágoktól illatos levegő, elomló, izgalmas ízek kavalkádja hat minden érzékünkre. A buja, mélyzöld trópusi erdőket fehéren-sárgán-vörösen villódzó partok választják el a tenger valószínűtlen kékségétől, az évszázados templomok, paloták, erődök tömbjeit nyüzsgő települések, smaragdzöld ültetvények fonják körül, az őserdők mélyén helyi törzsek kisebb-nagyobb csoportjai és ritka vadállatok élnek, a partok közelében a gigantikus metropoliszok mellett bájos kisvárosok, romantikus halászfalvak és zeg-zugos, titokzatos vízivilág várja az idelátogatókat. Mindez Dél-India. És még rengeteg minden más…
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Hosszabbítási lehetőség az Dél-India alapprogram előtt. A vállalkozó kedvűek, az érdeklődők, akik több szabadnapot tudnak szánni erre a csodálatos országra, velünk tarthatnak egy 5 napos előhosszabíbtásra! A kiegészítő program felára 149.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 5 nappal korábban indul az utad. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend előtt, ahhoz csatlakozva indul 2019. február 25-én Mumbaiban, és  március 2-án ér véget Goában, ahonnan március 3-án az alapprogram folytatódik. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

Szereted a színeket? Mert most testközelből is átélheted a világ legszínesebb fesztiválját! Tarts velünk Indiába, és éld át a Holi ünnepét! Kapcsold össze Dél-India utazásodat Észak-India felfedezésével: a hinduk szent városa Varanasi a szent Gangesszel, az egész világ által csodált Taj Mahal, Jaipur és Rajasthan színes világa, Delhi lüktetése mind-mind India lelkét képezi. Ha a valódi Indiára vagy kíváncsi, ahol az élet zajlik, akkor nem lehet kérdés, ez a Te utad! Érdekel? Kattints a részletekért!
extra 1

 
Mumbai
 

Repülőjáratunktól függően megérkezünk Mumbaiba, az indiai filmgyártás fellegvárába és az ország egyik legsokszínűbb városába. Bollywoodi, viktoriánus és 21. századi high-tech arca mellett Mumbaiban található Ázsia legnagyobb nyomornegyede is. Elfoglaljuk a belvárosban található szállásunkat, majd rövid pihenés után a nyüzsgő dél-indiai metropolisz felfedezésére indulunk. Útba ejtjük a valaha Bombayként ismert város gyarmati emlékeit, és megkezdjük az ismerkedést India színeivel, illataival, ízeivel és szokásaival. Sétánk során érintjük a város egyik szimbólumát, az India Gate-et, melynél az utolsó brit tisztviselők elhagyták az országot, a Prince of Wales Múzeumot, a viktoriánus épületeket és a modern kor egyik fellegvárát a tőzsdét, ahol mellesleg isteni a street-food kínálat és ha időnkbe belefér a délutánt a Ghandi-ház meglátogatásával zárjuk. Szállás: szálló.

extra 2

 
Mumbai
 

Korán kelünk, hogy láthassuk a reggeli nyüzsgést a Mahalaxmi Dhobi Ghat-on, a város legnagyobb szabadtéri mosodájában, ahol fél Mumbai mosatja ruháit. Ezt követően visszautazunk a belvárosba, s hajóra szállunk, kirándulást teszünk a Mumbai-tól mindössze 9 km-re fekvő, a Világörökség részét képező Elephanta szigetre, ahol a Maharashtra sziklaszobrászat 5-8. századi, egyedülálló remekeit csodálhatjuk meg. Szállás: szálló.

extra 3

 
Mumbai
 

A délelőtt folyamán a világ egyik legnagyobb nyomornegyedébe Dharaviba látogatunk el. Dharavi város a városban. Milliós lakossága nagy szegénységben él, de az általuk generált gazdaság erős. A délutánt Mumbaiban töltjük, kipróbálhatjuk a helyi éttermek specialitásait, majd késő délután éjszakai alvós buszra szállunk, hogy másnap reggelre már Hampinál legyünk. Szállás: éjszaka a buszon. 

extra 4

 
Hampi
 

Kora délelőtt érkezünk Hampiba, Vijayanagar, az egyik legnagyobb Hindi birodalom volt fővárosába, Karnataka államba. Szállásunk elfoglalása után a délutánt a számtalan szentély és templom felfedezésével töltjük, bóklászunk a bazárban, a rizs-, banán- és pálmaültetvények között, majd este könnyű naplementenéző túrára indulunk a városkát körülölelő festői sziklákhoz. Itt két éjszakát töltünk. Szállás: szálló.

extra 5

 
Hampi
 

Kora reggel megnézzük Laksmi, az áldásosztó templomi elefánt folyóparti fürdetését és kifestését, majd biciklit bérelünk és bejárjuk a vijayanagari királyság legfontosabb emlékeit, ahol a számtalan templom mellett a királynő fürdőjét és a valamikori elefántistállót is megtekinthetjük. A nap második felét a Hampit átszelő folyócska két partját szegélyező hatalmas, gömbölyű sziklák közti túrázással töltjük. Utunk során számos szentély és templom mellett haladunk el, melyeket elsősorban a majmok uralnak, a nyájaikat legeltető pásztorok és az ültetvényeken dolgozó helyiek barátságos köszöntésétől kísérve. Az egész napos bringa túra befejezése képpen kipróbálhatjuk a helyiek különleges- furcsa kerek csónakjait is az egyik természetes víztározóban. Szállás: szálló.

extra 6

 
Goa
 

Kora reggel vonatra szállunk és egy közel fél napos utazás után a délutáni órákban érkezünk meg Goára, a volt portugál gyarmatra, melynek múltjáról számtalan portugál stílusú templom és erőd is tanúskodik. Bár Goa Dél-India legkisebb állama, mégis az ország egyik legkedveltebb turista célpontja. A 70-es évek során elsősorban hippiparadicsomként híresült el. A hippik mellett azonban számos hátizsákos turista is felkeresi, és manapság a régi „Goa-partyk” hangulatát kereső európai fiatalok körében is közkedvelt. Elfoglaljuk tengerparti szállásunkat, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

1

 
Goa
 

Repülőjáratunktól függően megérkezünk Goára a volt portugál gyarmatra, melynek múltjáról számtalan portugál stílusú templom és erőd is tanúskodik. Délután strandolás, pihenés a tengerparton. Este pedig egy remek tengerparti vacsorával zárjuk napunkat, s megtartjuk ismerkedési estünket. Itt három éjszakát töltünk el. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
.

2

 
Goa
 

A mai napunkat alapvetően strandolással, pihenéssel töltjük. A hazai télből kiszakadva jól esik élvezni a pálmafás tengerpartot, a napsütést, s kicsit töltődni az előttünk álló kalandos, izgalmakat tartogató napokra, melyek során majd Dél-India legszebb látnivalóit fedezzük fel. Aki több aktivitásra vágyik, azok számára szabadprogram keretében lehetőség nyílik Old Goa közel 500 éves keresztény templomainak, valamint a partszakasz további eldugott részeinek felfedezésére - akár bérelt robogók segítségével. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

3

 
Goa
 

Ma a délelőtt folyamán lehetőségünk nyílik egy pár órás kirándulásra a méltán híres szerdai anjunai piacra. A nap hátralevő részében tovább bóklászhatunk a tengerparton, felfedezhetjük a környék látnivalóit és élvezhetjük Goa egyedüli hangulatát. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

4

 
Goa, Kochi
 

Repülőjáratunktól függően irány a reptér, és egy kisebb kitérővel és átszállással a keralai Kochi városába tesszük át székhelyünket, ahol három éjszakát töltünk. Kerala, India egyetlen kommunista állama, a szubkontinens nyugati partjainál fekszik, lakossága nagy része keresztény. Indián belül itt a legnagyobb az iskolázottak aránya. Titokzatos vízivilága, trópusi környezete, idilli holtágai, évszázadok óta híres fűszerkereskedelme és ayurvédikus gyógyászata méltán tették ismertté. A repülőtérről egyenesen a portugál gyarmati időket idéző erőd területére megyünk, ahol szállásunk is található. A tengeri herkentyűk kedvelői vacsorájukat a parton felállított kínai halászhálók friss fogásából válogathatják össze, amit helyben el is készítenek számukra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

5

 
Kochi
 

A mai napot Kochi felfedezésével töltjük. Az Arab-tenger partján fekvő városka számtalan látnivalóval rendelkezik: koloniális belvárosa mellett zsidó negyede is van, itt található India legrégibb keresztény temploma és a portugál felfedező, Vasco da Gama sírja is. Közös sétánk során érintjük a holland palotát és temetőt, ill. az erődöt is. A parton felállított kínai halászhálók festőien illeszkednek a városképbe. Kerala egyik legjelentősebb városaként Kochi az ayurveda, India ősi orvostudományának egyik fontos központja is. Az ayurvédát, a szanszkrit nyelven „az élet tudományát” jelentő, különleges világszemléletű gyógymódot mi is kipróbálhatjuk egy frissítő masszázs vagy kezelés formájában. A nap végén fakultatív program keretében megismerkedhetünk Kerala kultúrájának egy újabb szeletével, a Kathakali-val. Ez a klasszikus táncdráma műfaj látványos ízelítőt ad az indiai eposzok világából is. A táncelőadás előtt a rendkívül összetett, természetes anyagokból és festékekből álló maszkok és sminkek készítését is megfigyelhetjük. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

6

 
Kerala-i backwaters
 

A mai nap utunk egyik fénypontja lesz. Rövid buszozás után először hajókra, majd később kisebb kenukba szállunk, hogy közelebbről is megismerjük a Keralát többszáz kilométer hosszan behálózó csatornarendszer világát. Keskeny holtágakon siklunk tova, körülöttünk jégmadarak rebbennek fel, a parton apró kunyhók sora, csónakjaikon munkába, iskolába induló emberek, mosóasszonyok, halászok, és a sekély vízben játszó gyerekek. Körülöttünk buja trópusi növényzet, pálma- és fűszerültetvények, melyekkel közelebbről is megismerkedünk. Megnézzük, hol terem a bors, a szerecsendió, a fahéj, a kardamom, hogyan hasznosítják a kókuszpálma minden egyes porcikáját kötélnek, olajnak, tüzelőnek, háztetőnek – vagy a kókusztejet hűsítő italnak, melyet mi is megkóstolhatunk. Ebédünket is e varázslatos vízivilágban fogyasztjuk el, mielőtt tovább indulunk e végtelen békességet sugárzó, smaragdzöld paradicsomból. Estére aztán visszatérünk a Kochiban található szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

7

 
Kochi, Munnar
 

Reggel buszunkkal „India Svájca”, Munnar felé vesszük az irányt. Felfelé kapaszkodunk a Nyugati Ghatok nyúlványain, mely már a teakertek hazája. Munnar 1524 m-es tengerszint feletti magasságával a világ legmagasabban fekvő teatermelő helyei közé tartozik. Látványos hegyvonulatok, szépen gondozott teaültetvények és kellemesen friss hegyi levegő jellemzik. Felkeressük a Teamúzeumot, mely a teakészítés rejtelmeibe avat be minket. Lehetőségünk nyílik a helyszínen termelt teafű vásárlására és kóstolására is. A délután hátralévő részében a környékbeli teaföldek mentén teszünk egy kellemes túrát, megismerkedtünk az itt dolgozók hétköznapjaival, majd egy vízesés peremén megpihenünk. Az éjszakát Munnar-ban, a brit arisztokrácia hajdan kedvelt üdülőhelyén töltjük. Szállás: szálló, ellátás: reggeli. (Gyalogtúra időtartama 3-4 óra, túratáv 5,5 km, szintkülönbség 320 méter.)

8

 
Munnar, Meesapulimala csúcsmászás (2640 m)
 

Mai napunkon végre felhúzhatjuk bakancsaikat, hiszen egy egész napos, kimerítő, ám minden bizonnyal felejthetetlen túrán India déli részének második legmagasabb csúcsát, a Meesapulimala 2640 méteres hegyét hódítjuk meg. Munnartól egy rövidebb buszozás után érkezünk meg túránk kiindulópontjához, ahol először teaültetvények között, majd később egyre inkább köderdőkön át haladva érjük el az erdőhatárt, és ahol, ha szerencsénk van, akár a dél-indiai vadvilág jeles képviselőit, nem ritkán vad elefántcsordákat is láthatunk. A csúcsmászás utolsó szakaszán pedig már a gyér aljnövényzetnek köszönhetően végig csodás panorámában tekinthetünk a lábunk előtt elterülő Tamil Nadu és Kerala tartományok gyönyörű vidékeire. Fárasztó napunk végén visszatérünk Munnar-i szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli. (Gyalogtúra időtartama 8 óra, túratáv kb. 18 km, szintkülönbség 1100 méter.)

9

 
Munnar, Kumily
 

Reggel továbbindulunk Kumily-ba, a Periyar Nemzeti Park közvetlen szomszédságában fekvő kisvárosba. A Nyugati Ghatok trópusi erdejein átvezető út roppant látványos: a teakertek apró falvakkal és remek panorámát kínáló kilátókkal váltakoznak. Szállásunk elfoglalása után a délután folyamán ellátogatunk egy rövid túra keretében egy helyi fűszerültetvényre (Abraham Spice garden) is, ahol a bors, vanília, szegfűszeg, fahéj és más fűszerek mellett ananászt, kávét, mangót, cashewdiót és egyéb gyümölcsöket is termelnek hagyományos módszerekkel. A naplementét a közvetlenül Kerala és Tamil Nadu határán található hegygerincre felkapaszkodva nézzük meg. Visszaereszkedve a városba megismerkedhetünk a helyi specialitásokkal a hangulatos éttermekben. Vacsora előtt fakultatív program keretében megnézhetünk egy helyi harcművészeteket bemutató előadást. Kumily-ban egy éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

10

 
Kumily, Varkala
 

Bőséges reggelink után elhagyjuk Kumily-t és a Nyugati Ghatok hegyvidékét és visszatérünk a keralai tengerpart irányába. Egy jó fél napos utazás után, a délutáni órákban érkezünk meg Varkalaba, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A varkalai strand messze földön híres a hirtelen leszakadó magaspartjáról, remek éttermeiről és persze a feledhetetlen naplementéiről is. Jórészt utazással töltött napunk további részében próbáljuk kipihenni az elmúlt napok aktivitásait. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

11

 
Varkala
 

Hosszú utunk végére nem maradt más dolgunk, mint, hogy kipihenjük a mögöttünk álló jó pár nap fáradalmait. Varkala meseszép tengerpartján ér minket a reggel, ahol aztán az utolsó napon fürödhetünk, napozhatunk, vagy éppen kiélvezhetjük az utolsó helyi fogásokat. Fakultatív program keretében akár robogókkal, akár egyéb járművekkel a partszakasz további részeit is útba ejthetjük, aktívan kihasználva utolsó indiai napunkat is. Napunk végén egy hangulatos étteremben pedig megtartjuk búcsúesténket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

12

 
Varkala, Thiruvananthapuram
 

Szomorúan búcsút intünk Indiának, s repülőjáratunktól függően transzferrel kiutazunk Thiruvananthapuram városának repterére, majd megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Kozári Karina és Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés