Via ferrata: Hochtor (2369 m), Salza rafting, Wasserlochklamm

Gyönyörű csúcstúra kezdő via ferrata részekkel, izgalmas rafting a Salza folyón és a vízesések birodalma

Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 14.900 Ft. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!
Augusztus első hétvégéjén Ausztria csodálatos vidékére, a Gesäuse Nemzeti Park fantasztikus kulisszái közé hívunk titeket egyik legújabb utazásunkon. A festői Johnsbach településére érkezve már érteni fogjuk, hogy miért is törünk a Hochtor 2300 méter fölé magasodó csúcsára, hiszen az égig égő mészkőóriás pazar sziklavilágával minden túrázót igazi kihívás elé állít. Két napos csúcstúránk éjszakáját a környék egyik legszebb fekvésű menedékházában, a közvetlenül a Hochtor lábánál fekvő Hesshüttében töltjük 1699 méteres magasságban, ahonnan másnap korán indulunk a nemzeti park és egyben az Ennstali-Alpok legmagasabb pontjára. A kezdő (A/B) szakaszokkal tűzdelt Josefinensteig remek lehetőség a via ferraták világát megszeretőknek arra, hogy egy 2000 méter feletti csúcson kamatoztassák tudásukat, megérdemelt jutalmuk pedig a csúcskeresztről elénk táruló mesés panoráma lesz. A hegymászáson kívül túránkon más, adrenalintermelésre kifejezetten alkalmas aktivitás is vár még rád, hiszen az Európa szerte híres Salza folyón raftingozni nem mindennapi élményt jelent még a haladók számára is. Túránkat végül a Wasserlochklamm izgalmas szurdokvölgyében zárjuk majd vízesések és függőhidak társaságában. Ausztria, via ferrata, csúcsmászás, rafting és szurdoktúra. mi más kellhet még? :)

FIGYELEM! A Hochtor csúcsmászás során ugyan kezdőnek számító via ferrata (A/B) szakaszokon haladunk, ám a sikeres és biztonságos teljesítéshez elengedhetetlen az átlagosnál jobb fizikális erőnlét, szédülésmentesség, magabiztos mozgás, problémamentes koordináció!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. július 31. -
2020. augusztus 02.
A jelentkezés lezárult
2020. július 30.
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező. 

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
1

 
Johnsbach, Hesshütte (1699 m)
 

Találkozás Ausztriában, Johnsbach település parkolójában (47°31'53.0"N 14°36'53.9"E), 13:00 órakor. Rövid megbeszélés és készülődés után, két napi felszerelésünkkel a hátunkon magunk mögött hagyjuk a parkolót, és elindulunk csúcstúránkra. Mai célunk az 1699 méter magasan fekvő Hesshütte, ám odáig még több mint 1100 méter szintet kell majd megtennünk. Várhatóan nehéz hátizsákunk meglehetősen húzni fogja hátunkat, ugyanis erős kaptatókon, változatos terepen haladunk majd felfelé a Gesäuse Nemzeti Park csodálatos mészkő sziklavilágában. Fenyőerdők szegélyezik utunkat, majd egy-egy szakaszon már létrák és láncok segítségével haladunk egyre feljebb. Izzasztó túránk végén, a késő délutáni órákban érkezünk meg a Hochtor lábánál fekvő hangulatos, 150 férőhegyes menedékházba, a Hesshüttébe. Az Ennstali-Alpok egyik legszebb hüttéje lesz hát otthonunk egy éjszakára, ám mielőtt még álomra hajtjuk fejünket a korai csúcstámadás előtt, természetesen egy kiadós vacsorával és beszélgetéssel zárjuk majd első napunkat. Szállás: menedékházban, több ágyas szobákban. Menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 1140 méter fel.

2

 
Hesshütte, Hochtor (2369 m), Palfau
 

Korai reggelink után összekészülődünk, és csak a legszükségesebb felszerelésekkel indulunk el a Hochtor csúcsa felé. Túránk hamarosan aztán már a Josefinensteig via ferrata útvonalán fog haladni, amely egy A/B-s nehézségű, kezdőknek is bátran fogyasztható igaz élményferrata. Ahogy kapaszkodunk felfelé, egyre inkább kiteljesedik előttünk először a Hochtor-csoport, majd az Ennstali-Alpok egy-egy hegyóriása, még végül a gerincre érve már az egész Gesäuse Nemzeti Park a lábunk alatt hever majd. A várhatóan 2-3 órás csúcstámadás után miután kicsodálkozzuk magunkat a Hochtor tömbjéről még pihenünk egyet, majd a már ismerős úton térünk vissza a Hesshüttéig. Itt felkapjuk cuccaink maradékát, ebédelünk egyet, majd immáron egy gyönyörű panoráma útvonalon ereszkedünk le a Hochtor északi oldalára, az Enns folyó partjára. A logisztikai pihenő közben sofőrjeinkkel elmegyünk a Johnsbachban hagyott járműveinkért, majd miután összeszedtünk mindenkit, alig 40 perc alatt már Palfau településén találjuk magunkat. A nyüzsgő turistacentrum egyik kempingjében lesz szállásunk, egy hangulatos faházban. Az estét aztán közös főzéssel koronázhatjuk meg, miközben átbeszéljük csúcsmászásunk emlékezetes pillanatait. Jozefinesteig felfelé (A/B): menetidő: 2 óra, szint: 570 méter, teljes túrahossz: kb. 12 km, 700 méter fel, 1550 méter le, menetidő: 8-9 óra.

3

 
Palfau, Salza rafting, Wasserlochklamm
 

Ausztriai kalandtúránkat nem is zárhatnánk másképp, mint egy izgalmas rafting túrával a Salza folyón. Az Alpok vadregényes folyóihoz hasonlóan a Salza is gyors sodrásával, remek raftjaival és csodálatos környezetével csalogatja az adrenalinra vágyókat. A kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlható rafting ugyan fakultatív program, ám kihagyni semmiképp se javasoljuk. A fél napos raftingtúránk végén nem utazunk sokat, hiszen egy újabb látnivaló miatt érdemes lesz megállni a Gesäuse Nemzeti Park legszebb és leghíresebb szurdokvölgyében, a Wasserlochklammban. A parkolótól egy 65 méteres függőhídon indítjuk a túrát, amely 22 méter magasan ível át a Salza folyó türkizkék vize fölött. A csodálatos völgy után jól kiépített és könnyen járható úton folytatjuk túránkat, majd haladunk a szurdok gyomrába, hol a patak bal, hol pedig a jobb oldalán, majd hamarosan elérjük az első meseszép vízeséseket. Szűkre szabott, a szikla oldalában futó ösvényen folytatjuk túránkat, néhol pedig jól rögzített fapallókon kelünk át a kristálytiszta, erős folyású patak felett, míg végül el nem érjük az 5 darab nagyobb, 20-30 méter körüli magasságú, egészen fenséges látványt nyújtó vízeséseket. A szurdoktúra végén visszatérünk a parkolóba, majd friss élményekkel feltöltődve indulunk vissza Budapestre, ahova késő este érkezünk. (Wasserlochklamm túra: 2 óra, táv: 6 kilométer, szint: 250 méter le / 250 méter fel)


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés