3666 m - Grossvenediger csúcstúra

Gleccsertúra az osztrák hegyek királynőjére, az ország negyedik legmagasabb csúcsára.

Itt a nagy lehetőség, hogy belekóstolj a hegymászás csodálatos világába, mindezt egy olyan csúcson, mely technikailag nem igényel előképzettséget. Szinte csak a kitartásodra van szükség, hogy a 3666 méteres magasságból tekinthess körbe és gyönyörködhess a magashegyek birodalmában. A Grossvenediger a Magas-Tauern második, Ausztria negyedik legmagasabb csúcsa, igen népszerű úticél a túrasíelők és a hegymászással ismerkedők számára. Sokaknak ez az első lépcsőfok a komolyabb magashegyi mászások és technikásabb csúcshódítások világába. Gyere velünk és hódítsd meg életed talán első háromezres hegycsúcsát.

Ez a programunk a Grossvenediger gyalogtúra programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. július 06. -
2017. július 09.
A jelentkezés lezárult

Grossvenediger programunk ugyan nem via ferrata, mivel azonban ugyanúgy technikai felszerelés használatot igényel (beülő, kötél, hágóvas, jégcsákány), s nehézségében, a szükséges túrázási tapasztalat, a szükséges erőnlét tekintetében is egy középhaladó, haladó ferrátához hasonlatos, javasoljuk, hogy előzőleg mindenképpen vegyél részt egyik alap ferráta utunkon (Rax, Hohe Wand)!

Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

1

 
Budapest
 

Találkozás 22.00 órakor a XI. kerület, Pázmány Péter sétány és a Magyar tudósok körútja sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi hídtól 5 percre, az A38 hajóval szemben). Indulás 22.30-kor. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Hinterbichl, Johannishütte (2116 m), Defreggerhaus (2962 m)
 

Reggel a technikai felszerelés kiosztásával kezdjük a napot. Rövid eligazítás után Venediger taxiba szállunk, amely megkímél minket 800 méter szint leküzdésétől, s alig 20-25 perc alatt felrepít egy fantasztikus panorámájú szerpentinúton a 2116 méteren fekvő Johannishüttéhez. Már itt incselkednek velünk a hatalmas hegyek, és innen megpillanthatjuk holnapi úticélunk, a Grossvenediger 3666 méteres csúcsát is. Miután felmálháztuk magunkat, elindulunk éjszakai menedékünk, a Defreggerhaus irányába. 840 méternyi szintet kell teljes menetfelszerelésben megtennünk, de szinte észre sem vesszük, mivel gyaloglás közben végig tátott szájjal a Hohe Tauern hatalmas hegyeit fogjuk csodálni. Igazi alpesi hangulatú völgykatlanban kaptatunk fölfelé, ahol ezer színben pompázó virágmezők mellett haladunk el. A menedékház alatt már kisebb-nagyobb hófoltokon kell átvágnunk, ami igen jó bemelegítés a másnap esedékes fél napos hótaposásra. A Defreggerhausba megérkezve csomagjainktól megszabadulunk, majd egy kiadós étkezés és némi szieszta után, ha időnkbe belefér, még egy kisebb akklimatizációs túrára indulunk a hegygerincen. Felkapaszkodunk a ház mögötti kisebb kaptatón egy csipkézett gerincre, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik nem csupán az osztrák hegyek Királynőjére, a 3666 méter magas Grossvenedigerre és a Rainer Horn (3559 m) alattunk elterülő jégfolyamára, de közel 30 másik háromezres csúcsot is megcsodálhatunk. Alaposan szemügyre vehetjük következő napi útvonalunkat egészen a csúcsig, majd a technikai felszerelések kipróbálása és használatuk begyakorlása után visszatérünk a menedékházba, hogy lélekben már a másnapi csúcsmászásra készüljünk. Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
(Menetidő: 4-5 óra, szintkülönbség: 840 méter föl.)

3

 
Defreggerhaus, Grossvenediger (3666 m), Johannishütte, Hinterbichl
 

Hajnali kelést és gyors reggelit követően fölcsatoljuk hágóvasainkat, kézbe vesszük a jégcsákányt, és elindulunk a csúcsmászásra. Az első óráknak nehezen felejthető különleges hangulatot varázsol a hajnali fények játéka a hegycsúcsokon és a hágóvasak csikorgása a firnes havon. Az előző napról már jól ismert hegygerinc meghódítása után leereszkedünk egy végtelennek tűnő hómezőre, ami tulajdonképpen egy hatalmas, hóval fedett gleccser. Mivel a hó miatt a kisebb gleccserhasadékok rejtve maradnak, a biztonság kedvéért kötéllel összekötve folytatjuk mászásunkat. Utunk erősen emelkedve a Hohes Aderl (3504 m) és a Rainer Horn (3559 m) impozáns hegytömbje között folytatódik, majd végre rátérünk a Venediger csúcsgerincére, mely a végére már csak egy igen keskeny kis él lesz. Innen már csak pár lépés, és megérinthetjük a 3666 méteres Grossvenediger csúcskeresztjét. A csúcscsoki elfogyasztása és a lélegzetelállító panoráma hosszas fényképezése után visszaindulunk a menedékházunkba. Lefelé már élményekkel telve könnyedebb az ereszkedés, ezért gyorsan leérünk a Defreggerhaushoz. Itt bepakoljuk a maradék csomagunkat, és meg sem állunk a Johanneshüttéig, ahol már vár ránk a taxink, amely lerepít bennünket Hinterbichlbe, szállásunkra. Szállás: panzió.
(Menetidő: 8-9 óra, szintkülönbség: 710 méter föl, 1540 méter le.)

4

 
Hinterbichl, Lucknerhütte / Galitzenklamm, Budapest
 

Júliusi programunk utolsó napján fájó szívvel hagyjuk el a Grossvenediger környékét, majd az összepakolást és a reggelit követően buszunkba ülünk, hogy még egy kisebb, de annál látványosabb túrára induljunk a Grossglockner lábához. Ausztria legmagasabb pontjánál teszünk egy fantasztikus levezető túrát. Az 1920 méteren fekvő Lucknerhaustól indul ösvényünk a Lucknerhüttéig (2241 m). Az egész út során remek rálátásunk nyílik Ausztria királyára, azaz a Glossglockner 3798 méteres csúcsára. Miután visszatértünk a Lucknerhaus vendéglőjébe, kipróbálhatjuk a ház specialitásait, majd kora délután elindulunk Budapest felé. Érkezés várhatóan késő este, 23-24 óra környékén. Ellátás: reggeli.
(Menetidő: 2 óra, szintkülönbség: 321 méter föl és le.)

Szeptemberi programunk utolsó reggelén egy látványos utazással (Magas-Tauern) Lienz városáig buszozunk, ahol a város határában emelkedő Lienzi-Dolomitok lábánál található Galitzenklamm szurdokába látogatunk. A szurdokban dübörgő hegyipatak fölött egy izgalmas, remek vonalvezetésű, C-D-s via ferrata vezet fel a völgyben, ahol egy levezető mászást teszünk. A kora délutáni órákban megkezdjük hazautazásunkat. 

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés