3666 m - Grossvenediger csúcstúra

Gleccsertúra az osztrák hegyek királynőjére, az ország negyedik legmagasabb csúcsára.

Itt a nagy lehetőség, hogy belekóstolj a hegymászás csodálatos világába, mindezt egy olyan csúcson, mely technikailag nem igényel előképzettséget. Szinte csak a kitartásodra van szükség, hogy a 3666 méteres magasságból tekinthess körbe és gyönyörködhess a magashegyek birodalmában. A Grossvenediger a Magas-Tauern második, Ausztria negyedik legmagasabb csúcsa, igen népszerű úticél a túrasíelők és a hegymászással ismerkedők számára. Sokaknak ez az első lépcsőfok a komolyabb magashegyi mászások és technikásabb csúcshódítások világába. Gyere velünk és hódítsd meg életed talán első háromezres hegycsúcsát.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő

Grossvenediger programunk ugyan nem via ferrata, mivel azonban ugyanúgy technikai felszerelés használatot igényel (beülő, kötél, hágóvas, jégcsákány), s nehézségében, a szükséges túrázási tapasztalat, a szükséges erőnlét tekintetében is egy középhaladó, haladó ferrátához hasonlatos, javasoljuk, hogy előzőleg mindenképpen vegyél részt egyik alap ferráta utunkon (Rax, Hohe Wand)!

Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

1

 
Hinterbichl, Johannishütte (2116 m), Defreggerhaus (2962 m)
 

Találkozás Ausztriában, Hinterbichl településen, a Bergkristall kemping előtti parkolóban, 13 órakor. A technikai felszerelés kiosztásával folytatjuk a napot, majd rövid eligazítás után Venediger taxiba szállunk, amely megkímél minket 800 méter szint leküzdésétől, s alig 20-25 perc alatt felrepít egy fantasztikus panorámájú szerpentinúton a 2116 méteren fekvő Johannishüttéhez. Már itt incselkednek velünk a hatalmas hegyek, és innen megpillanthatjuk holnapi úticélunk, a Grossvenediger 3666 méteres csúcsát is. Miután felmálháztuk magunkat, elindulunk éjszakai menedékünk, a Defreggerhaus irányába. 840 méternyi szintet kell teljes menetfelszerelésben megtennünk, de szinte észre sem vesszük, mivel gyaloglás közben végig tátott szájjal a Hohe Tauern hatalmas hegyeit fogjuk csodálni. Igazi alpesi hangulatú völgykatlanban kaptatunk fölfelé, ahol ezer színben pompázó virágmezők mellett haladunk el. A menedékház alatt már kisebb-nagyobb hófoltokon kell átvágnunk, ami igen jó bemelegítés a másnap esedékes fél napos hótaposásra. A Defreggerhausba megérkezve csomagjainktól megszabadulunk, s ha időnkbe belefér, még egy kisebb akklimatizációs túrára indulhatunk a hegygerincen. A technikai felszerelések kipróbálása után visszatérünk a menedékházba, hogy lélekben már a másnapi csúcsmászásra készüljünk. Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. (Menetidő: 4-5 óra, szintkülönbség: 840 méter föl.)

2

 
Defreggerhaus, Grossvenediger (3666 m), Johannishütte, Hinterbichl
 

Hajnali kelést és gyors reggelit követően fölcsatoljuk hágóvasainkat, kézbe vesszük a jégcsákányt, és elindulunk a csúcsmászásra. Az első óráknak nehezen felejthető különleges hangulatot varázsol a hajnali fények játéka a hegycsúcsokon és a hágóvasak csikorgása a firnes havon. Az előző napról már jól ismert hegygerinc meghódítása után leereszkedünk egy végtelennek tűnő hómezőre, ami tulajdonképpen egy hatalmas, hóval fedett gleccser. Mivel a hó miatt a kisebb gleccserhasadékok rejtve maradnak, a biztonság kedvéért kötéllel összekötve folytatjuk mászásunkat. Utunk erősen emelkedve a Hohes Aderl (3504 m) és a Rainer Horn (3559 m) impozáns hegytömbje között folytatódik, majd végre rátérünk a Venediger csúcsgerincére, mely a végére már csak egy igen keskeny kis él lesz. Innen már csak pár lépés, és megérinthetjük a 3666 méteres Grossvenediger csúcskeresztjét. A csúcscsoki elfogyasztása és a lélegzetelállító panoráma hosszas fényképezése után visszaindulunk a menedékházunkba. Lefelé már élményekkel telve könnyedebb az ereszkedés, ezért gyorsan leérünk a Defreggerhaushoz. Itt bepakoljuk a maradék csomagunkat, és meg sem állunk a Johanneshüttéig, ahol már vár ránk a taxink, amely lerepít bennünket Hinterbichlbe, szállásunkra. Szállás: panzió. (Menetidő: 8-9 óra, szintkülönbség: 710 méter föl, 1540 méter le.)

3

 
Hinterbichl, Galitzenklamm
 

Programunk utolsó reggelén egy látványos utazással (Magas-Tauern) Lienz városáig autózunk, ahol a város határában emelkedő Lienzi-Dolomitok lábánál található Galitzenklamm szurdokába látogatunk. A szurdokban dübörgő hegyipatak fölött egy izgalmas, remek vonalvezetésű, C-D-s via ferrata vezet fel a völgyben, ahol egy levezető via ferráta mászást teszünk. A kora délutáni órákban hazautazás, egyénileg.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés