India (Holi - a színek fesztiválja)

A kontrasztok hihetetlen világa - a Holi ünnepség színpompás forgataga alatt!

Észak-India csodálatos világra tárul elénk, ha végig látogatjuk az „Aranyháromszöget”, benne Delhivel, Jaipurral és Agrával. Mi azonban ennél többet akarunk megmutatni Neked! Nem csak e három pompás városba, hanem Varanasiba is el szeretnénk kalauzolni, hogy érts is, miért „Incredibel India”. Ha pedig szereted a színeket, akkor mindenképpen tarts velünk, hiszen túránkat a világ legszínesebb fesztiváljának idejére időzítjük, így te is átélheted a Holi ünnepét! Gyere velünk Indiába, és éld át a Holi ünnepét! Egy nappal kibővítettük India programunkat, hogy Te is részese lehess az utcai porfestékes „őrületnek”! Ünnepeld velünk a színeket, a hindu emberek legnagyobb ünnepét, és garantáljuk, hogy színesebben fogod látni a világot.

A fesztivál előtt-után pedig éld át Észak-India világát, mely garantáltan hatással van minden érzékszervünkre. Ragyogás és nyomor, nyugalom és őrület, finom illatok és orrfacsaró szagok folyamatos változásában lesz részünk. Egy színes, lüktető új világ felfedezésére indulunk, ami még a sokat látott utazó számára is tartogat érdekességeket, magával ragadó élményeket. A megfelelő feltöltődés véget szállásainkat különös gonddal és odafigyeléssel választottuk ki, ezzel megteremtve a lehetőségét a nyugodt pihenésnek. Észak-India több egy országrésznél, a hinduk szent városa Varanasi a szent Gangesszel, az egész világ által csodált Taj Mahal, Jaipur és Rajasthan színes világa, Delhi lüktetése mind-mind India lelkét képezi. Ha a valódi Indiára vagy kíváncsi, ahol az élet zajlik, akkor nem lehet kérdés, ez a Te utad! Érdekel? Kattints a részletekért.

India rendkívül gazdag UNESCO Világörökségi helyszínekben. Eddig 37 helyszín érdemelte ki ezt a címet, melyek közül 29 kulturális helyszín, amelyből 7-et túránk során mi is meglátogatunk!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Delhi vibráló metropolisza (UNESCO világörökség)
-
Holi, a világ legszínesebb fesztiválja
- Rajasthan központja a színpompás Jaipur (UNESCO világörökség)
- a világhírű amberi erőd
- Fatekpur Sikri ősi épületei (UNESCO világörökség)
- Agra városa benne a káprázatos Taj Mahallal (UNESCO világörökség)
- Varanasi szent városa és a Gangesz folyó elképesztő együttese 
- Sarnath, a buddhisták négy szent városának egyike
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. március 24. -
2021. április 05.
2021. március 23. -
2021. április 05.
A jelentkezés lezárult.
2020. december 20.
1

 
Delhi
 

Miután megérkeztünk Delhibe, India lüktető fővárosába, rögtön belvárosi szállásunk felé vesszük az irányt. Az első "kultúrsokk" után lesz egy kis időnk megnyugodni, megkóstolhatjuk az első helyi ízeket, majd rövid pihenő után elindulunk felfedezni a Nagy bazárt és környékét. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

2

 
Delhi
 

Reggeli után utunk először az UNESCO Világörökség listáján található Humayun sírjához vezet. A második Mogul császár által a 16. században emelt síremlék impozáns látványa és az azt körbeölelő kert hangulata felidézi számunkra India ragyogó történelmi múltját. Nem csoda, hogy a lenyűgöző márványfaragásokkal díszített épület ihlette egykoron a Taj Mahal építészeit is. Innen aztán átsétálunk egy teljesen más világba, és a muszlim negyed közepén álló síremléket, a Hazrat Nizam-uddin Dargah-t keressük fel. A nap további részében rövid látogatást teszünk az India-kapunál, valamint az Indiai Parlament Új-Delhiben található épületegyüttesénél, majd a Qutub Minar ősi épületegyütteséhez utazunk, hogy az esti órákban aztán visszatérjünk szállásunkra, és megtartsuk ismerkedési estünket. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

3

 
Delhi
 

A délelőtti órákban indulunk az egykori Mogul Birodalom központjaként szolgáló, ma pedig Ó-Delhiben a Yamuna folyó mellett elterülő Vörös Erőd megtekintésére, melyet méltán találhatunk az UNESCO Világörökség listáján. A Lahori-kapunál lépünk be a vörös homokkő falain belül található palota együtteshez, ahol aztán márványrácsozatok, az oszlopokkal tűzdelt paloták, színes motívumokkal tarkított falak ejtik rabul tekintetünket. Mielőtt a történelem színes világa megjelenne előttünk, a parkban szaladgáló mókusok sokasága csal mosolyt az arcunkra. A délután további részét az 1656-ban épített, és jelenleg is India legnagyobb mecseteként funkcionáló Masjid Jama megtekintésével töltjük, a nap további részében pedig szabadprogram keretében nyílik lehetőség Delhi további látnivalóinak megtekintésére. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

4

 
Delhi, Jaipur
 

A kora reggeli órákban kezdjük meg közel 200 km-es utunkat Jaipur városába, majd szállásunk elfoglalása után rögtön a színes forgatag felfedezésére indulunk. A bazárjairól, a palotáiról és a történelmi helyeiről méltán híres Jaipur Rajasthan tartomány egyik ékköveként vár minket. Elsőként a 18. század elején Jai Singh által építetett világhírű Jantar Mantar obszervatóriumához megyünk, ahol egymást érik a lenyűgöző és óriási középkori csillagászati "műszerek". A nap folytatásában felkapaszkodunk az Iswari Minar pompás tornyába, hogy madártávlatból is szemügyre vegyük Jaipur városát, majd naplementekor a közeli tó közepén fekvő Lake Palace palotáját tekintjük meg. Hangulatos jaipuri szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

5

 
Jaipur, Amber, Jaipur
 

Reggeli után a meseszép Szelek Palotáját keressük fel, mely méltán tükrözi Rajasthan hihetetlen gazdag történelmét, és ahol szinte felelevenednek a hosszú évszázadok hányattatásai. Ezt követően a napunkat a Jaipurtól alig 10 km-re található Amber erőd, illetve a környék felfedezésével töltjük. Elefánthátra pattanunk és kényelmes tempóban "cammogunk fel" a 11. századi erőd romjaira épített várpalota főterére. Közben, ha ügyesek vagyunk, 1-2 különleges szelfit is elkattinthatunk óriás teherhordóink tetején ücsörögve. Miután megválunk a békés óriásoktól, körbe pillantva csodálhatjuk meg az erődöt, ami már a 17. század óta magasodik a környék fölé és nyújt biztonságot marcona falain belül, melyek szinte érintetlen állapotban futnak végig az Ambert körülvevő dombokon. A falak csodás palotákat rejtenek, melyeket rendkívül gazdagon díszítettek, dekoráltak egykori építtetői. Miután belülről is körüljártuk Amber csodás palotáját, először egy rövid alagúton, majd egy 20 perces kaptatón közelítjük meg a palota fölé magasodó Jaigarh erődjét, ahol a csodás panoráma mellett többek közt az akkori világ legnagyobb ágyúját is megszemlélhetjük. Napunk vége felé egy rövid kitérőt teszünk Amber ma is lakott részében, s mielőtt visszaindulunk a piacon is körbe nézünk még.... Visszatérve szállásunkra kipihenhetjük sűrű, ám feledhetetlen napunk fáradalmait. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

6

 
Jaipur: Holi-fesztivál
 

A mai napunkat Jaipurban, a Holi fesztivál forgatagában töltjük! A fesztiválozók már korán reggel ellepik az utcákat, így nem tehetünk mást, hogy mi is részesei legyünk ennek a fantasztikus élménynek, így követjük a helyieket az utcai forgatagba. Egész délelőtt a Holiká szellem elűzését ünnepelhetjük, szemet gyönyörködtető, vibráló színű ember- és színes porfesték kavalkádban. A tavasz ünnepén magunk is bekapcsolódhatunk a helyi népszokásba, az örömöt és boldogságot kifejezhetjük úgy, ahogy minden indiai teszi ilyenkor: színes-poros kézzel kezet fogunk, megöleljük egymást, s boldog Holi-t kívánunk. A fesztivál az újjászületést jelképezi, a jó győzelmét a gonosz felett. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

7

 
Jaipur, Fatehpur Sikri, Agra
 

Kora reggel indulunk Jaipurból, hogy a közel 230 km-re lévő Agrába tegyük át székhelyünket. Hosszú utunk végét azonban megszakítjuk, és a késő délutáni órákban az UNESCO Világörökség részét képező Fatehpur Sikri ősi városába teszünk egy 2-3 órás kitérőt. A hindu és a muzulmán építészeti jegyeket tükröző egykori főváros különös hangulatával kápráztatja el az ide érkező utazókat. Az ősi romváros másik híres építménye a Jama Masjid, melyet a 16. században építettek a város fölé magasodó dombra. Az esti órákban aztán megérkezünk agrai szállásunkra, ahol egy éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Ellátás: önellátó.

8

 
Agra
 

Egészen korán kelünk és a hajnali fényekben a világ egyik leghíresebb épületének a felkeresésére indulunk. A Mumtaz Mahal emlékére 1632-47-ig épült síremlék mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan az utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor először megpillantjuk a valóban varázslatos Taj Mahal épületét. Ebédünk után Agra további látnivalóinak felfedezésére indulunk: először bejárjuk az agrai Vörös Erődöt, amely szintén elvarázsolja az ide látogatókat. Paloták, termek, udvarok ma is pompásan ragyogó világa mutatja, hogy valaha milyen gazdagság és ragyogás jellemezte ezt a várost. Méltán lett a Vörös Erőd és a Taj Mahal is 1983-ban az UNESCO Világörökség része. Ezek után, ha belefér időnkbe, meglátogatjuk Akbar Mauzóleumát Sikandrában, és a "Baby Taj' csodás épületét a Yamuna folyó partján. Napunkat a folyó közelében a Taj Mahal naplementében tündöklő látványával zárjuk. Miután kigyönyörködtük magunkat, felkészülünk az éjszakai utazásra, majd bérelt buszunkkal megkezdjük utazásunkat Varanasi városába. Szállás: bérelt buszon. Ellátás: önellátó.

9

 
Varanasi
 

Várhatóan a reggeli órákban érkezünk Varanasiba, a Gangesz partján elterülő szent városba. A napi szertartások sokaságától és a folyó mellett zajló élettől hangos és oly egyedi, közel 3000 éves múltra visszatekintő Varanasi merőben más képet mutat Indiáról, mint ahogy azt Delhiben láthattuk. A zegzugos utcácskák labirintusszerű hálózatában bolyongva az ember egy elvarázsolt világban érezheti magát, a ghátak mellett sétálva pedig betekintést nyerhetünk a hindu emberek életébe, és néha egészen megrendítő temetkezési szertartásaiba. Miután felfedeztük a belvárost, napunk záró akkordjaként lehetőségünk nyílik a szent Gangesz folyón csónakázni, illetve átkelni a túlpartra, és innen átélni a naplemente egyedi pillanatát. Szállás: magánszálláson, ahol három éjszakát töltünk el. Ellátás: önellátó.

10

 
Varanasi, Sarnath, Varanasi
 

A kora hajnali órákban indulunk mai napunkra, hiszen a közel 6 km hosszan elterülő ghátak minden napszakban más és más arcukat mutatják. Hajónkból nézve, a Gangesz szent folyóján ringatózva érezhetjük át azt a semmihez sem fogható érzést, amit Varanasi (régebbi nevén Benáresz) nyújt az ide utazóknak. Ezután tovább indulunk az ókori India kulturális központjába, a Varanasitól alig félórányira található Sarnathba. A buddhisták számára ma is különös fontossággal bír Sarnath, ugyanis i.e. 528-ban Buddha itt indította el a Tan kerekét. A megmaradt romok közt számtalan gyönyörű kis kolostor, illetve sztúpa vár arra, hogy felfedezzük, és ezek közt az egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb a Dhamekh-sztúpa. Késő délután érkezünk vissza Varanasiba, ahol az utolsó apró zugokat is felfedezhetjük, vagy épp kedvünkre vásárolhatunk szuveníreket a sikátoros utcák sűrűjében. Szállás: magánszálláson, ellátás: önellátó.

11

 
Varanasi
 

A mai napot egy az egyben Varanasira szánjuk. Az eddig felfedezett utcákon újra sétálhatunk egy nagyot, részt vehetünk egy autentikus jógaórán vagy egy aromaterápiás masszázson, csináltathatunk magunknak hennát, elmehetünk inni egy isteni lassit vagy csak merenghetünk a ghatokon az élet értelmén... Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

12

 
Varanasi, Delhi
 

A mai napon Delhibe utazunk. Indulás előtt szabadprogram, mely során még egyszer utoljára átélhetjük akár a napfelkelte egyedi pillanatát, csónakázhatunk a Gangeszen, vagy épp csak leülhetünk a kedvenc ghatunk egyikére, hogy az előttünk bóklászó teheneket kerülgető helyieket, a ruháikat mosóasszonyokat, vagy épp a különböző szertartások egyikét végző szent embereket kémleljük tekintetünkkel. Belföldi repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a reptérre, majd egy rövid utazás után már ismét Delhiben találjuk magunkat. Itt még megvásárolhatjuk az utolsó ajándékokat és természetesen az búcsúvacsoránk megtartására is ekkor kerül sor. A már ismert delhi-i szállásunkon még egy utolsó éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

13

 
Delhi
 

Hazautazás.

Az oldalon látható képeket Kozári Karina és Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés