Marokkó (dél) szilveszter

Szilveszteri kalandozás Dél-Marokkó varázslatos tájain: az Anti-Atlasztól az Atlanti-óceánig

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/marokko
Közkedvelt Észak-Marokkó utazásunk mellé összeállítottunk az év végi, szilveszteri időszakra egy rövidebb dél-marokkói programot, amely Marokkó méltatlanul hanyagolt helyszíneire kalauzol Titeket! Utazásunkat az ország turisztikai fővárosából: Marrakeshből indítjuk el, ahol már az első esténken felkeressük az egyedi hangulatú, nyüzsgő éjszakai élettel teli „Holtak terét”, egy kifőzdében pedig megvacsorázunk. Elkövetkező napjaink során átsuhanunk az Anti-Atlasz hegyláncain, Essaouriában bejárjuk Marokkó legszebb medináját, majd a mezitlábas lábnyomainkat az Atlanti-óceán finom homokos partján hagyjuk, bakancsolunk Tafraout gránitvidékén, felfedezzük Ait Mansur pálmafákkal teli oázisát, hogy új élményekkel és tapasztalatokkal felvértezve búcsúztassunk az óévet, s köszöntsük az új esztendőt a „legnyugatibb kelet” országában, a varázslatos Marrokóban!

Kiemelt látnivalók és események az út során:
- Marrakesh nyüzsgő városa és medinája (UNESCO Világörökség)
- Essaouira hangulatos medinája és portugál erődje (UNESCO Világörökség)
- Tafraouti gránitvidék „boulderei”
- Ait Mansour vadregényes szurdokvölgye és oázisa
- Taroudant elragadó középkori városka az agyag városfalakkal.

Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. december 29. -
2023. január 05.
2022. december 28. -
2023. január 05.
A jelentkezés lezárult.
2022. november 27.
1

 
Marrakesh
 

Érkezés a marokkói Marrakesh városába, ahol a szállásunkon indul programunk. Itt két éjszakát fogunk eltölteni. Az esti órákat Marrakesh híres főterén, a “holtak terén” töltjük, melynek nemcsak szépségének, nyüzsgő nappali és éjszakai életének köszönheti népszerűségét. Miután a tűző nap lebukik a Djemaa el-Fna átalakul egy hatalmas szabadtéri étkezővé, ahol közel 100 kifőzdében kínálják a finomabbnál finomabb helyi specialitásokat. Aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, csücsüljön be a Djemaa körüli hangulatos kis kávéházak egyikébe, s gőzölgő feketéjét kóstolgatva figyelje a piactér történéseit. Énekesek, fakírok, gyógyítók és hosszan folytathatnánk a sort, ki mindenki köti le a hallgatóság figyelmét. Szállás: szálloda.

2

 
Marrakesh
 

Ma Marrakesh városával ismerkedünk meg. A több tízezer datolyapálmával körülvett oázis okkersárga, vert agyag városfalai között egész évben pezseg az élet. A reggeli elfogyasztását követően felkerekedünk és megtekintjük a város legnépszerübb látványosságának számító Majorelle kertet és a Berber múzeumot. A város medinája felé haladva megismerkedünk Marrakesh szimbólumának számító, a 12. századból fennmaradt Koutoubia mecset minaretjével, majd felkeressük az impozáns Bahia palotát. A bazár-negyed apró utcácskáiban pedig vég nélkül alkudozhatunk szőttesekre, táskákra, berber és tuareg ékszerekre. Szállás: szálloda.

3

 
Marrakech, Essaouira
 

A reggelink után elbúcsúzunk Marrakeshtől és a rendkívül hangulatos óceánparti kisváros, Essaouira felé vesszük az irányt. Itt, a karthágóiak által alapított Essaouira legendás városában búcsúzttajuk el az óévet! Miután elfoglaltuk szállásunkat a város központi részén, felfedezzük egy kicsit Marokkó legszebb medináját: ellátogatunk a városfal „ágyús falához” és a kikötő egyik kilátópontjáról gyönyörködünk a naplementében, s készülünk az esti szilveszteri vacsoránkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

4

 
Essaouira, Bordj El Berod
 

Ma kénylemesen kelünk, s reggeli után egy kellemes, óceán parti mezítlábolásra indulunk a várostól délre, ahol felkeressük „Essaouira homokdűnéit”, és a 6. századból fent maradt Bordj El Berod őrtorny romjait, amely állítólag Jimmy Hendrix “Castles Made of Sand” dalát is ihlette. Mi így köszöntjük az új évet! :) A délelőtti sétánkat követően szabad program keretében lesz lehetőség a város medinájában ajándékokat, szuveníreket vásárolni, megmerülni az Atlanti-óceánban, vagy akár szörfőzni egyet. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.  Gyalogtúra Essaouria homokdűnéihez: szintkülönbség: 60 m fel és le, táv: 9 km oda-vissza.

5

 
Essauiera, Tafraoute, Painted Rocks
 

Búcsút veszünk Essauire egyedülálló hangulatot árasztó és Dél-Marokkó különleges tájai, Tafraute kisvárosa és különleges szikalalakzatai felé indulunk tovább. Szállásunk elfoglalása után rögtön a  környék felfedezésére indulunk. Festői völgyek jellemzik ezt a vidéket, melyet rózsaszín gránit sziklák vesznek körül. Számtalan olajfa, narancsfa, citromliget és fügefa díszíti a tájat. A város egy igen magasan fekvő völgyben, 1000 méter magasan bújik meg. A gyalogtúra keretében közelebbről is megnézzük a város körüli gránit sziklák egy csoportját, majd egy természetes sziklaképződményekben bővelkedő, fantasztikus látványt nyújtó területre látogatunk, ahol megpillanthatjuk a Festett Sziklákat, melyeket egy belga művész 1984-ben pingált össze saját és mások örömére. Kevés gyönyörűbb piknikező hely van, mint a festett gránitsziklák háttérben az Anti-Atlasz láncával. Gyalogtúra Tafraoutból a festett sziklákhoz: szintkülönbség: 250 m fel, táv: 8 km. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

6

 
Tafraoute, Ait Mansour, Tafraoute
 

Ma innen egy hosszabb, ám annál látványosabb körtúrát teszünk Tafraoute környékén, ezért erre a napra ebédet csomagoljunk majd magunknak a hátizsákba. Buszunkkal a várostól mintegy 25 km-re fekvő Ait Mansour döbbenetes szurdokvölgyéhez utazunk, ahol több fotószünet abszolválása után gyalogosan folytatjuk az utat. A datolyapálmák hűsítő árnyékában túrázunk a piciny patak éltette oázisban, tekergünk a kidőlt pálmatörzsek és a berberek építette öntözőcsatornák között, s eközben persze kitekinthetünk a meredek sziklafalakra is, amelyek övezik utunkat. Túránk végén a már ismerős útvonalon visszatérünk buszunkhoz és hazaindulunk a szállásunkra. Gyalogtúra Ait Mansourban: szintkülönbség: 181 m fel és le, táv: 16 km (vissza busszal!) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

7

 
Tafraoute, Taroudant, Marrakesh
 

Búcsút veszünk Tafraute kisvárosától és visszatérünk Marrakechbe. A mai nap is tartogat azonban újabb látnivalókat, hiszen félúton megállunk Taroudant városában. Az elragadó középkori város megőrizte autentikus berber jellegét: azt mondják, hogy a falakkal körülvett Tarodaunt Marrakesh kicsinyített mása, amely a 16. században a Saadian dinasztia idején élte fénykorát, amikor a falak mellett megépült a nagymecset a minarettel. A marokkói királyi városokkal ellentétben Tarodaunt nem rendelkezik modern városrésszel, ami nagyban növeli hiteles régi hangulatát és báját. A közel 6 km hosszú, bástyákkal és kapukkal szegélyezett agyagfal a mai napig érintetlen. A kora délutáni órákban indulunk tovább Mararkech felé, már ismerős szállásunkra, ahova a kora esti órákban érkezünk. Utolsó marokkói esténket hol máshol is zárhatnánk, mint a Jeema el Fna örökké nyüzsgő terén és a bazár forgatagában. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

8

 
Marrakech
 

A mai napon búcsút veszünk Marokkótól, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás és Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés