Marokkó (dél)

Kalandozás Dél-Marokkó varázslatos tájain: az Anti-Atlasztól az Atlanti-óceánig

Ha már bejártad velünk Észak-Marokkó messze földön híres királyvárosait, a Rif-Atlasz természeti szépségeit, és szeretnéd megtapasztalni a déli országrész kevésbe ismert, de legalább ennyire különleges vidékét, akkor ez a Te utad! Marrakesh főterének: a Djemaa El- Fna-nak egyedi hangulatú éjszakai életét, nyüzsgését jó lesz újra átélni, azt követően pedig átsuhanunk az Anti-Atlasz rózsaszín sziklás vidékén, varázslatos kanyonokban megbújó berber falvakat keresünk fel, megmásszuk az Anti-Atlasz legmagasabb, legszebb kilátást adó csúcsát, Tafraout festett gránit boulderei között csavargunk, Taghazout környékén óceáni naplementével zárjuk a napot, végül Essaouira rendkívül hangulatos óceánparti kisvárosában bolyongva búcsúzunk. Éld át Te is! Kalandozz velünk 11 napig mindössze 6 nap szabadságot felhasználva és fedezd fel Marokkó ismeretlen arcát!

Kiemelt látnivalók az út során:
- Marrakesh nyüzsgő városa és medinája (UNESCO Világörökség)

- Tinmel mecset

- Tizi n'-Test-hágó

- Anti-Atlasz hegyvidéke

- Amtoudi berber hegyifaluja és vízesése

- Legzira sziklaívei

- Souss Massa és Tamri Nemzeti Park

- Essaouira hangulatos medinája és portugál erődje (UNESCO Világörökség)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. április 26. -
2019. május 06.
A jelentkezés lezárult.
2019. február 06.
1

 
Marrakesh
 

Érkezés Marrakeshbe. A repülőjárat menetrendjének függvényében érkezünk meg Marokkó turisztikai fővárosába, ahol elfoglaljuk a szállásunkat. Itt két éjszakát fogunk eltölteni. Az esti órákat Marrakesh híres főterén, a “holtak terén” töltjük, melynek nemcsak szépségének, nyüzsgő nappali és éjszakai életének köszönheti népszerűségét. Miután a tűző nap lebukik, a Djemaa el-Fna átalakul egy hatalmas szabadtéri étkezővé, ahol közel 100 kifőzdében kínálják a finomabbnál finomabb helyi specialitásokat. Aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, csücsüljön be a Djemaa körüli hangulatos kis kávéházak egyikébe, s gőzölgő feketéjét kóstolgatva figyelje a piactér történéseit. Énekesek, fakírok, gyógyítók és hosszan folytathatnánk a sort, ki mindenki köti le a hallgatóság figyelmét. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.

2

 
Marrakesh
 

Ma Marrakesh városával ismerkedünk. A több tízezer datolyapálmával körülvett oázis okkersárga, vert agyag városfalai között egész évben pezseg az élet. A reggeli elfogyasztását követően felkerekedünk és megtekintjük a város legnépszerübb látványosságának számító Majorelle kertet és a Berber múzeumot. A város medinája felé haladva megismerkedünk Marrakesh szimbólumának számító, a 12. századból fennmaradt Koutoubia mecset minaretjével, majd felkeressük az impozáns Bahia palotát. A délutáni szabadprogram keretében ellátogathatunk a Szadida dinasztia mór díszítésű síremlékéhez, vagy a város életét bemutató fotómúzeumhoz. A bazár-negyed apró utcácskáiban alkudozhatunk szőttesekre, táskákra, berber és tuareg ékszerekre. Este az előző nap megismert téren lacikonyhák és kifőzdék ínycsiklandozó illatai csábítanak, örömtüzek és dobzene vár, s szinte megelevenedik előttünk az 1001 éjszaka varázslatos világa. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.

3

 
Marrakesh, Tizi n' Test, Taroudant,Tafraoute
 

Hosszú, de rendkívül látványos utazás vár ránk. Búcsút veszünk Marrakesh egyedülálló hangulatot árasztó városától és a Magas-Atlasz gerincén átkelve az Anti-Atlasz hegyláncai felé igyekszünk. Első megállónk a hihetetlen hangulatú Tinmel mecset lesz, a casablancai Hassan II mecset mellett Marokkó másik olyan mecsete, ami látogatható nem mohamedánok számára is. Majd fantasztikus hegyvidéki tájon, közel Marokkó tetejéhez, a Toubkal lábánál, hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentinutakon jutunk fel a 2100 méter magas Tizi n'-Test-hágóra, ahol fotószünetet tartunk. Aztán a Magas-Atlaszból leérve a Souss-völgy szívében fekvő Taroudant városában nyújtjuk ki a hosszú út után megfáradt lábainkat. Az elragadó középkori város megőrizte autentikus berber jellegét: azt mondják, hogy a falakkal körülvett Tarodaunt Marrakesh kicsinyített mása, amely a 16. században a Saadian dinasztia idején élte fénykorát, amikor a falak mellett megépült a nagymecset a minarettel. A marokkói királyi városokkal ellentétben Tarodaunt nem rendelkezik modern városrésszel, ami nagyban növeli hiteles régi hangulatát és báját. A közel 6 km hosszú, bástyákkal és kapukkal szegélyezett agyagfal a mai napig érintetlen. Az esti fényekkel megfestett Anti-Atlasz vonulatai mellett autózva, egy rövid fotószünet erejéig megállunk Tizourgane erődjénél. Az esti órákban gurulunk be Tafraoutba, ahol négy éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

4

 
Tafraoute, Painted Rocks, Ait Mansour, Tafraoute
 

Délelőtt Tafraout felfedezésére indulunk. Festői völgyek jellemzik ezt a vidéket, melyet rózsaszín gránit sziklák vesznek körül. Számtalan olajfa, narancsfa, citromliget és fügefa díszíti a tájat. A város egy igen magasan fekvő völgyben, 1000 méter magasan bújik meg. A gyalogtúra keretében közelebről is megnézzük a város körüli gránit sziklák egy csoportját, majd egy természetes sziklaképződményekben bővelkedő, fantasztikus látványt nyújtó területre látogatunk, ahol megpillanthatjuk a Festett Sziklákat, melyeket egy belga művész 1984-ben pingált össze saját és mások örömére. Délután innen egy könnyebb, ám annál látványosabb körtúrát teszünk, ezért erre a napra ebédet csomagoljunk majd magunknak a hátizsákba. Kevés gyönyörűbb piknikező hely van, mint a festett gránitsziklák háttérben az Anti-Atlasz láncával. Buszunkkal innen indulunk tovább a mintegy 25 km-re fekvő Ait Mansour döbbenetes szurdokvölgyéhez, ahol több fotószünet abszolválása után gyalogosan folytatjuk az utat. A datolyapálmák hűsítő árnyékában túrázunk a piciny patak éltette oázisban, tekergünk a kidőlt pálmatörzsek és a berberek építette öntözőcsatornák között, s eközben persze kitekinthetünk a meredek sziklafalakra is, amelyek övezik utunkat. Túránk végén a már ismerős útvonalon visszatérünk buszunkhoz és hazaindulunk a szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
Gyalogtúra a Tafraoutból a festett sziklákhoz: szintkülönbség: 250 m fel, táv: 8 km oda (tovább busszal!)
Gyalogtúra Ait Mansourban: szintkülönbség: 181 m fel és le, táv: 16 km (vissza busszal!)

5

 
Tafraoute, Jebel el Kest (2359 m), Tafraoute
 

Az Anti-Atlasz hegység legmagasabb és kétségtelenül legszebb panorámájú, 2359 méter magasan fekvő csúcsának meghódítása lesz a mai napi célunk. Helyi taxikkal utazunk fel a kis faluba, ahol a túra kezdődik. Helyi hegyi vezetőnk segítségével indulunk el a fokozatosan emelkedő ösvényen, amit számtalan rózsaszín szikla ölel körbe, melyek közül néhol virágok, illetve argán fák kandikálnak ki. Az ösvényünk esetenként kitettebb szakaszokon halad, de kisebb gyakorlattal rendelkező túrázónak ez nem jelenthet akadályt! Az út során végig nagyszerű rálátás nyílik a közeli völgyekre, a csúcsról pedig tiszta időben az Atlasz hegység vonulata látható. A panorámafotók elkészítése és a jól megérdemelt ebéd elfogyasztása után a már megismert útvonalon túrázunk vissza. (szint: 1100 méter fel, 1100 méter le, táv: 13 kilométer, menetidő: 8-9 óra).

6

 
Tafraoute, Amtoudi, Igmir, Tafraoute
 

Ezen a napon kicsit hosszabb utazás és számtalan csoda vár minket. Elhaladunk Napóleon kalapjának nevezett hatalmas sziklatömb alatt, aztán a festett sziklák mellett, végül integetünk az Adrar Mkorn csúcsának, majd tovább haladunk délnek. Innét már Amtoudi a következő megállónk. A hatalmas völgyben megbújó berber falu (douar) igazi időtlen település, ahol a történelem mindenhol ránk integet: Amtoudi két végén két bámulatos agadir magasodik fölénk, völgyben ősi öntözőrendszer működik a mai napig. Megnézzük a varázslatos település fölé magasodó erődöt, ahonnan pazar kilátás nyílik a szurdok völgyben megbújó falura. Egy hosszabb túrát teszünk a vádi 15 méteres vízeséséhez, és akinek van kedve, feljebb egy gyönyörű szakaszon úszkálhat és ugrálhat is a kanyon hűsítő vizében. Visszafele megállunk a lenyűgöző l'Assif n'Mouguene kanyon peremén, amit Dél-Marokkó Grand Canyonjaként emlegetnek, majd hatalmas szerpentineken kanyargunk fel a mély szurdokvölgyből. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
Gyalogtúra az Amtoudi kanyonban: szintkülönbség: 125 m, táv: 8 km.

7

 
Tafraoute, Tiznit, Sidi Ifni, Mirleft
 

Tafraouteból egy nagyszerű utazásra indulunk az óceánhoz. Gyönyörű hegy- és dombvidéki tájon autózva jutunk el Tiznit nevű ősrégi településére. Ez a város volt hajdan az ezüstművesség fővárosa. Megnézzük az erőd falait, elsétálunk Tiznit medinájába, ahol a szukban nézegethetünk berber kézműves ezüstékszereket. Innen Sidi Ifni óceánparti üdülőváros mellé utazunk a Legzira partra, ahol felkeressük Legzira sziklaívét; a környék legszebb abráziós kapuját, majd megismerkedünk a pusztoló partok sajátos formakincseivel is. Óceánparti sétánk végeztével felkeresünk egy kifőzdét, ahol elképesztően finom tengeri halat sütnek. Szép zárása lehet a túrának egy késő délutáni kulináris élmény, az Atlanti-óceán hullámmorajlásait hallgatva. Napunk zárásaképp a Mirleft felett magasodó Tidli erőd romjait keressük fel. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

8

 
Mirleft, Sous Massa Nemzeti Park, Sidi R’bat, Tifnit, Taghazout
 

Mirleftből vágunk neki különleges partszakaszokat felfűző túranapunkra. Elsőként jön egy különleges útszakasz a Souss Massa Nemzeti Parkba a Massa völgye mentén. Az Agadir melletti, 1991-ben alapított nemzeti park méltán híres páratlan madárvilágáról: igazi feledhetetlen fotóparadicsom. A marokkói Souss-Massa Nemzeti Park olyan ritkaságok élőhelye, mint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által súlyosan veszélyeztetett fajnak minősített az addax vagy mendeszantilop. A nemzeti parkban bekukkanthatunk a halászok rejtett barlangzugaiba, gyűjthetünk különleges kagylóburkokat Sidi R'bat elszigetelt strandján, nézhetjük a hatalmas hullámok játékát és szebbnél szebb dűnéket mászhatunk meg. Tovább utazva megnézzük Agadir híres várát, Agadir Oufella-t, ahonnan páratlan kilátás nyílik az óceánparti városra. A 30 km hosszú partvonal Taghazout és Agadir között tele van remek szörfhelyekkel, és itt vannak a legjobb hullámok egész Marokkóban, amit a kezdők és a haladók egyaránt élvezhetnek. A táj itt mindent biztosít, ami a felhőtlen kikapcsolódáshoz szükséges: lenyűgöző óceáni panoráma, finom ételek és vagány szörfözők. Taghazoutban elfoglaljuk szállásunkat egy tengerparti szállodában, ahol egy éjszakát töltünk. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
Gyalogtúra a Sous Massa Nemzeti Parkban: szintkülönbség: 70 m, táv: 10 km.

9

 
Taghazout, Essaouira
 

A délelőtti fürdőzés után lassan elindulunk Essauria felé. Útközben gyönyörű kilátópontok, hangulatos halászfaluk és csábító strandok várnak majd minket. Essaouirába késő délután érkezünk meg, ahol elfoglaljuk szállásunkat belvárosi kis szállodában, ahol két éjszakát töltünk. A délután kalandjait egy könnyed gyalogtúra túra fokozza: Essaouria városától délre gyönyörű dűnék találhatóak, ide teszünk vagány kiruccanást. Essauriában a fehér házacskák, kékre festett ablakok, ajtók közt sétálunk az est folyamán. Szinte minden érzékszervünkre kihat a város: az óceán friss illata, a szukban található színkavalkád, a friss hal íze és a folyton mozgásban lévő lakosok látványa teszi oly egyedivé a hangulatot. A kikötő szinte kihagyhatatlan látványosság, a fa ladikok sokasága, az öreg óceánjáró hajók és a sirályok látványa, hangja igazán magával ragadja az itt időző turista képzeletét. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Gyalogtúra Essaouria homokdűnéihez: szintkülönbség: 60 m fel és le, táv: 9 km oda-vissza.

10

 
Essaouira
 

Számtalan hangulatos városkát számlál Marokkó, azonban szépségével kiemelkedik Essaouira, melyet gyakran emlegetnek Atlanti-Afrikai óceánpart gyöngyszemeként. Agadir látványosságokban viszonylag szegény, de strandolásra tökéletesen alkalmas modern városával ellentétben a tőle északra fekvő Essaouira minden sarkán valami csodára bukkanhatunk. Délelőtti programunk, a város középkori medinája teljes egészében az Unesco Világörökség részét képezi. Az Essaouira medináját körülvevő városfal homokkőből épült, míg a város belsejében és kikötőjében a fehér és a kék színek uralkodnak. Ebben a keleti hangulatban fogunk elvegyülni, majd a középkori erőd „bevétele” lesz a célunk, ahol megtekintjük a 200 méter hosszú, megemelt emelvényen elterülő ágyúsort. Érdemes megkóstolni a helyi halpiac széles választékát ebédre vagy vacsorára. A délutáni szabad programban kedvünk szerint lehet benne a napozás, szörf és kite, quadozás, tradicionális teázók, szőnyegárusok, bolyongás a hangulatos sikátorokban, tengeri herkentyűk kóstolgatása és történelmi látványosságok felfedezése. A végtelen homokos tengerparton hosszú sétát tehetünk és esténket csodálatos óceánparti naplementével zárhatjuk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

11

 
Essaouira, Marrakesh
 

A mai napon búcsút veszünk Marokkótól. Essaouirából a repülőgép indulását figyelembe véve indulunk útnak a Marrakeshi repülőtérre. 

Az oldalon látható képeket Radics Tamás és Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés