India, utazás a Dekkán déli felén

Barangolás a színek, ízek és illatok földjén

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)
Dél-India - ősi kultúrák és vallások bölcsője, mely évezredek óta mágnesként vonzza az utazókat, a különleges életérzés után vágyódókat. Egy más világ. Egy világ, ahol senki sem siet, ahol az emberek harmóniában élnek önmagukkal, isteneikkel és a természettel, ahol mindmáig élnek az ősi szokások és hagyományok, ahol a napfény és az itt élő emberek mosolya kíséri az ideutazót. A természet és a nők ruháinak vibráló színei, egzotikus fűszerektől, gyümölcsöktől és virágoktól illatos levegő, elomló, izgalmas ízek kavalkádja hat minden érzékünkre. A buja, mélyzöld trópusi erdőket fehéren-sárgán-vörösen villódzó partok választják el a tenger valószínűtlen kékségétől, az évszázados templomok, paloták, erődök tömbjeit nyüzsgő települések, smaragdzöld ültetvények fonják körül, az őserdők mélyén helyi törzsek kisebb-nagyobb csoportjai és ritka vadállatok élnek, a partok közelében a gigantikus metropoliszok mellett bájos kisvárosok, romantikus halászfalvak és zeg-zugos, titokzatos vízivilág várja az idelátogatókat. Mindez Dél-India. És még rengeteg minden más…
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2013. január 31. -
2013. február 18.
2013. január 30. -
2013. február 19.
A jelentkezés lezárult
1

 
Mumbai
 

A kora reggeli órákban érkezünk Mumbaiba, az indiai filmgyártás fellegvárába és az ország egyik legsokszínűbb városába. Bollywoodi, viktoriánus és 21. századi high-tech arca mellett Mumbaiban található Ázsia legnagyobb nyomornegyede is. Elfoglaljuk a belvárosban található egyszerű szállásunkat, majd rövid pihenés után a nyüzsgő dél-indiai metropolisz felfedezésére indulunk. Útba ejtjük a valaha Bombayként ismert város gyarmati emlékeit, és megkezdjük az ismerkedést India színeivel, illataival, ízeivel és szokásaival. Sétánk során érintjük a város egyik szimbólumát, az India Gate-et, melynél az utolsó brit tisztviselők elhagyták az országot, a Prince of Wales Múzeumot, a viktoriánus épületeket és a modern felhőkarcolók által övezett Marine Drive-ot, majd ellátogatunk a Mahalaxmi Dhobi Ghat-hoz, a város legnagyobb mosodájához. A Ghandi-ház meglátogatása után a naplementét a mumbaiak egyik kedvenc esti találkahelyéről, a  Chowpatty Beachről nézzük meg.

2

 
Mumbai
 

A délelőtt folyamán hajós kirándulást teszünk a Mumbai-tól mindössze 9 km-re fekvő, a Világörökség részét képező Elephanta szigetre, ahol a Maharashtra sziklaszobrászat 5-8. századi, egyedülálló remekeit csodálhatjuk meg. A délutánt Mumbaiban töltjük, kipróbálhatjuk a helyi éttermek specialitásait,  majd délután alvós busszal Hampi-ba utazunk.

3

 
Hampi
 

Kora délután érkezünk Hampiba, Vijayanagar, az egyik legnagyobb Hindi birodalom volt fővárosába, Karnataka államba. Szállásunk elfoglalása után a délutánt a számtalan szentély és templom felfedezésével töltjük, bóklászunk a bazárban, a rizs-, banán- és pálmaültetvények között, majd este könnyű naplementenéző túrára indulunk a városkát körülölelő festői sziklákhoz. Itt két éjszakát töltünk.

4

 
Hampi
 

Kora reggel megnézzük Laksmi, az áldásosztó templomi elefánt folyóparti fürdetését és kifestését, majd biciklit bérelünk és bejárjuk a vijayanagari királyság legfontosabb emlékeit, ahol a számtalan templom mellett a királynő fürdőjét és a valamikori elefántistállót is megtekinthetjük. A nap fáradalmait a számos hangulatos családi kisvendéglő egyikében pihenhetjük ki, indiai és – a néhány itt élő tibeti családnak köszönhetően – tibeti specialitásokat kóstolgatva.
(Kerékpártúra időtartama 4-6 óra, túratáv 15-25 km.)

5

 
Hampi
 

A nap első felét a Hampit átszelő folyócska két partját szegélyező hatalmas, gömbölyű sziklák közti túrázással töltjük. Utunk során számos szentély és templom mellett haladunk el, melyeket elsősorban a majmok uralnak, a nyájaikat legeltető pásztorok és az ültetvényeken dolgozó helyiek barátságos köszöntésétől kísérve. A könnyű túra végén még egy lélegzetelállító panorámával búcsúzunk Hampitól, majd este hálókocsis vonatra szállunk és Goa felé vesszük az irányt.

6

 
Goa
 

A délelőtti órákban érkezünk meg a volt portugál gyarmatra, melynek múltjáról számtalan portugál stílusú templom és erőd is tanúskodik. Bár Goa Dél-India legkisebb állama, mégis az ország egyik legkedveltebb túristacélpontja. A 70-es évek során elsősorban hippiparadicsomként híresült el. A hippik mellett azonban számos hátizsákos túrista is felkeresi, és manapság a régi „Goa-partyk” hangulatát kereső európai fiatalok körében is közkedvelt. Elfoglaljuk tengerparti szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A nap hátralevő része a pihenésé és a strandolásé.

7

 
Goa
 

Szabadprogram. A mai napot strandolással, pihenéssel és a környék látnivalóinak felfedezésével töltjük.

8

 
Goa, Kerala (Kochi)
 

Repülőnk menetrendjétől függően a kora délutáni órákban érkezünk meg „Kerala kapujá”-hoz, Kochi-ba. Kerala, India egyetlen kommunista állama, a szubkontinens nyugati partjainál fekszik, lakossága nagy része keresztény. Indián belül itt a legnagyobb az iskolázottak aránya. Titokzatos vízivilága, trópusi környezete, idilli holtágai, évszázadok óta híres fűszerkereskedelme és ayurvédikus gyógyászata méltán tették ismertté. A repülőtérről egyenesen a portugál gyarmati időket idéző erőd területére megyünk, ahol szállásunk is található. A tengeri herkentyűk kedvelői vacsorájukat a parton felállított kínai halászhálók friss fogásából válogathatják össze, amit helyben el is készítenek számukra. Kochi-ban három éjszakát töltünk.

9

 
Kochi
 

A mai napot Kochi felfedezésével töltjük. Az Arab-tenger partján fekvő városka számtalan látnivalóval rendelkezik: koloniális belvárosa mellett zsidó negyede is van, itt található India legrégibb keresztény temploma és a portugál felfedező, Vasco da Gama sírja is. Közös sétánk során érintjük a holland palotát és temetőt, ill. az erődöt is. A parton felállított kínai halászhálók festőien illeszkednek a városképbe. Kerala egyik legjelentősebb városaként Kochi az ayurveda, India ősi orvostudományának egyik fontos központja is. Az ayurvédát, a szanszkrit nyelven „az élet tudományát” jelentő, különleges világszemléletű gyógymódot mi is kipróbálhatjuk egy frissítő masszázs vagy kezelés formájában. A nap végén megismerkedhetünk Kerala kultúrájának egy újabb szeletével, a Kathakali-val. Ez a klasszikus táncdráma műfaj látványos ízelítőt ad az indiai eposzok világából is. A táncelőadás előtt a rendkívül összetett, természetes anyagokból és festékekből álló maszkok és sminkek készítését is megfigyelhetjük.

10

 
Kochi, Kerala-i backwaters
 

A mai nap utunk egyik fénypontja lesz. Buszunkkal egy közeli falucskába utazunk, ahol hajóra szállunk, hogy közelebbről is megismerjük a Keralát többszáz kilóméter hosszan behálózó csatornarendszer világát. Keskeny holtágakon siklunk tova, körülöttünk jégmadarak rebbennek fel, a parton apró kunyhók sora, csónakjaikon munkába, iskolába induló emberek, mosó asszonyok, halászok, és a sekély vízben játszó gyerekek. Körülöttünk buja trópusi növényzet, pálma- és fűszerültetvények, melyekkel közelebbről is megismerkedünk. Megnézzük, hol terem a bors, a szerecsendió, a fahéj, a kardamom, hogyan hasznosítják a kókuszpálma minden egyes porcikáját kötélnek, olajnak, tüzelőnek, háztetőnek – vagy a kókusztejet hűsítő italnak, melyet mi is megkóstolhatunk. Ebédünket is e varázslatos vízivilágban fogyasztjuk el, mielőtt továbbindulunk e végtelen békességet sugárzó, smaragdzöld paradicsomból. Az éjszakát Kochi-ban töltjük.

11

 
Munnar
 

Reggel buszunkkal „India Svájca”, Munnar felé vesszük az irányt. Felfelé kapaszkodunk a Nyugati Ghatok nyúlványain, mely már a teakertek hazája. Munnar 1524 m-es tengerszint feletti magasságával a világ legmagasabban fekvő teatermelő helyei közé tartozik. Látványos hegyvonulatok, szépen gondozott teaültetvények és kellemesen friss hegyi levegő jellemzik. Felkeressük a Teamúzeumot, mely a teakészítés rejtelmeibe avat be minket. Lehetőségünk nyílik a helyszínen termelt teafű vásárlására és kóstolására is. A délután hátralévő részében a környékbeli teaföldek mentén teszünk egy kellemes túrát, megismerkedtünk az itt dolgozók hétköznapjaival, majd egy vízesés peremén megpihenünk. Az éjszakát Munnar-ban, a brit arisztokrácia hajdan kedvelt üdülőhelyén töltjük.
(Gyalogtúra időtartama 3-4 óra, túratáv 5,5 km, szintkülönbség 320 méter.)

12

 
Kumily
 

Reggel továbbindulunk Kumily-ba, a Periyar Nemzeti Park közvetlen szomszédságában fekvő kisvárosba. A Nyugati Ghatok trópusi erdejein átvezető út roppant látványos: a teakertek apró falvakkal és remek panorámát kínáló kilátókkal váltakoznak. Szállásunk elfoglalása után a délután folyamán ellátogatunk egy rövid túra keretében egy helyi ültetvényre is, ahol a bors, vanília, szegfűszeg, fahéj és más fűszerek mellett ananászt, kávét, mangót, cashewdiót és egyéb gyümölcsöket is termelnek hagyományos módszerekkel. A naplementét a közvetlenül Kerala és Tamil Nadu határán található hegygerincre felkapaszkodva nézzük meg. Visszaereszkedve a  városba megismerkedhetünk a helyi specialitásokkal a hangulatos éttermekben. Kumily-ban két éjszakát töltünk.
(Gyalogtúra időtartama 3,5 óra, túratáv 4,5 km, szintkülönbség 300 méter.)

13

 
Kumily, Periyar Nemzeti Park
 

Már hajnalban bakancsot húzunk, és helyi vezetőnkkel egész napos dzsungel-túrára indulunk a Periyar Nemzeti Parkba. A kora reggeli órákban sok bivaly, vaddisznó és medve jár a parkban található mesterséges tóhoz inni, Periyar leghíresebb lakói, a tigrisek azonban csak ritkán mutatkoznak. Túránk során azonban jó eséllyel találkozhatunk számos madárfajjal, malabári óriásmókusokkal, szambarral, antiloppal, esetleg néhány vadon élő elefánttal, és természetesen a mindenhol jelenlévő majmokkal. Délután hajóra szállunk, és a víz felől próbálunk szerencsét. A vízhez inni érkező állatok mellett megfigyelhetjük a cölöpökön fészkelő kormoránokat és egyéb vízimadarakat, de vidrák is gyakran mutatkoznak. Amennyiben időnk engedi, lehetőség van az elefántlovaglást is kipróbálni.

14

 
Madurai, Tamil Nadu
 

Reggel buszra szállunk, és Keralát elhagyva Tamil Nadu tartomány központjába, Madurai-ba utazunk. Dél-India legnagyobb városa, a dravida civilizáció bölcsője egyben jelentős zarándokhely is: a város legfőbb látnivalója a hat hektáron elterülő Sri Meenakshi templomváros, melyet a számos hindu zarándok mellett mi is felkeresünk. Cipőnket a kapu előtt hagyva lépünk be a templom területére. A dél-indiai templomokra jellemző gopuramokat Maduraiban többezer rikító színű szobor díszíti, melyeket mezítlábas sétánk során mi is közelről szemügyre veszünk. Elhaladunk az Arany Lótusz medence mellett, melyben a buzgó zarándokok fürdenek, az ezeroszlopú csarnok a hindu istenségek valódi tárháza – bámulatba ejtő a templom minden szegletét, zegét-zugát borító faragott és festett alakok tömege. Ellátogatunk a Tirumalai Nayak palotához is, melyet valaha gazdagon borítottak az elefántcsontdíszek, fafaragások és ékkövek. Bár ezek java része eltűnt az évszázadok során, mindazonáltal Dél-India egyik legimpozánsabb világi építménye. Az esti szertartás után még bóklászhatunk a helyi boltocskákban és üzletekben, mielőtt nyugovóra térnénk.

15

 
Madurai, Kanyakumari
 

Reggel ismét buszra szállunk, és elindulunk a „Világ vége”, India legdélibb pontja felé. Itt, Kanyakumari-ban szórták meggyilkolása után a Mahatma hamvait is a tengerbe. A naplementét az Indiai-óceán, az Arab-tenger és a Bengáli-öböl összefolyásánál nézzük.

16

 
Kanyakumari, tengerpart
 

A napfelkeltét a híres zarándokhelyről, a Kumari Amman templomból nézzük meg. A nap első sugarai számos meditáló, vagy a szentként tisztelt vízben éppen reggeli rituális fürdését végző hindut is a parton találnak. A templom mellett található az az emlékmű is, ahol Gandhi hamvait tárolták, mielőtt a tengerbe szórták volna őket. Reggel továbbutazunk Padmanábhapuramba, ahol meglátogatjuk Ázsia legnagyobb fa palotakomplexumát. A tiruvitánkúri hercegek valamikori rezidenciájának minden terme lenyűgöző gazdagsággal faragott, többek között itt látható egy XVI. századi, 64 különböző fából készült különleges gyógyágy is. A kora délutáni órákban érkezünk meg Kerala egyik legszebb tengerpartjára. A selymes homokú, part menti sétányon számos kellemes éttermet, kávézót, üzletet találunk, melyek teraszáról az általunk kiválasztott, frissen fogott tengeri herkentyűkből készített vacsora elfogyasztása után, egy pohár itallal a kezünkben nézhetjük, hogyan bukik a nap korongja a horizont mögé.

17

 
tartalék nap, tengerpart
 

Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembevételével terveztük meg, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosul az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelmebevételével. Ha – normál esetben – erre nem lesz szükség, akkor ezt a napot pihenéssel, strandolással, napozással töltjük.

18

 
tengerpart, Trivandrum, Mumbai
 

Reggel még egy utolsót csobbanunk a tengerben, majd Thiruvanthapuram repterére indulunk, ahonnan helyi járattal Mumbai-ba repülünk. Búcsúzóul még kiélvezzük a nyüzsgő indiai metropolisz kínálta lehetőségeket, elköltjük utolsó rúpiáinkat, beülünk egy garantáltan felejthetetlen bollywoodi mozira, vagy ha kedvünk tartja, belevetjük magunkat Mumbai éjszakai életébe.

19

 
Mumbai, Budapest
 

Kora hajnalban búcsút veszünk Indiától, repülőre szállunk, a kora délutáni órákban megérkezünk Ferihegyre.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés