Chile, Bolívia (Húsvét-sziget)

Az Andok szívében: kaland az Altiplano döbbenetes vidékén, Húsvét-sziget hosszabbítással.

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- Chilében az utazást bérelt busszal, terepjárókkal
- Chilében 9 éjszakát szállókban és hosztelekben, 2 és 3 ágyas meleg vízzel, angol WC-vel ellátott szobákban,
- a Salar de Uyuni túrát az adott napi ellátással, bérelt terepjárókkal és sofőrökkel, magyar túravezetővel,
- a Salar de Uyuni túrán 2 éjszaka szállást helyi, több ágyas menedékházakban (fürdési lehetőség korlátozott vagy fizetős),
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a Cerro Toco mászást bérelt terepjárókkal és helyi magashegyi túravezetővel és magyar túravezetővel,
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a helyi vezetők tiszteletdíját, 
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbításon:
- a reptéri transzfereket, 
- az utazást bérelt autóval,
- 3 éjszaka szállást Rapa Nui-n helyi hosztelben 2-3 ágyas szobákan, reggelivel,
- 1 éjszakát Santiago, de Chilében, hotelben, reggelivel,
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a szervezést és magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát,
- a belépőket,
- a biztosítást,
- a felsorolt reggeliken és a bolíviai Altiplanón eltöltött napokon kívüli étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 290 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Tájékoztató repülőjegy ár a Budapest -Santiago de Chile – Budapest útvonalon: 300.000 - 400.000 Ft.- illetékkel
Tájékoztató repülőjegy ár a Santiago de Chile - Calama – Santiago de Chile útvonalon 25.000 - 50.000 Ft.- illetékkel.
Tájékoztató repülőjegy ár a Santiago de Chile-Húsvét-sziget-Santiago de Chile útvonalon: 250.000 - 300.000 Ft.- illetékkel.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Elképzelhető, hogy az USA-n keresztül repül a csoport, mert így találunk kedvező áron repülőjegyet. Ehhez azonban magyar állampolgároknak az új (bordó) útlevél mellett regisztrálniuk is kell, akiknek régi útlevele van, azoknak vízumot kell igényelniük. Erről részletes információt a következő linken lehet olvasni: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html

Utazás

Bérelt buszokkal, terepjárókkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A jelentős tengerszint feletti magasság fogja igénybe venni a szervezetünket. Egészséges szervezet ehhez idővel alkalmazkodik, de rossz közérzettel járó percei/órái/napjai mindenkinek lesznek, egyéntől függően. A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve, kivétel a Cerro Toco mászás! Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Magashegységi és sivatagi területen mozgunk, ahol a megszokottól eltérő, annál nehezebb körülményekre lehet számítani. A megfelelő, fokozatos akklimatizációra nagy figyelmet fordítunk. A fő nehézség a nagy magasság, az erős szél, az erős napsugárzás, nagy hőingadozás, és anagyon nagy az UV sugárzás! A terület extrém száraz magashegyi sivatag, de az Andok láncán átkelve a Salar de Uyuniban az éjszakai, reggeli mínusz fokokra / hidegekre is fel kell készülni!

Szállás

Utunk során hotelekben és helyi panziókban/hosztelekben szállunk meg. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák 2-3 ágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és - lehetőség szerint - korban megegyező utastársakkal. A Salar de Uyuni túrán helyi menedékházakban, általában 6 ágyas szobákban alszunk, közös fürdőszobával és WC-vel. Hálózsák szükséges, a nagy magasságodból adódó esti lehűlések, hidegek miatt!

A hosszabbításon a Húsvét-szigeten hosztelben töltünk 3 éjszakát 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával és angol WC-vel. Santiago de Chilében 1 éjszakát töltünk hotelben 2-3 ágyas, fürdőszobával és angol WC-vel felszerelt szobákban.

Terület

Chile Latin-Amerika legszárnyalóbb gazdaságú, meglepően gazdag országa (a gazdasági fejlődés a kínai nyomában halad). Minden területen igen gyors az átalakulás, ennek ellenére a vidéki helyek ugyanolyan romantikusak, elhagyatottak és érintetlenek, mint évtizedekkel ezelőtt. A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. Chile európaizált, modern ország, alapvetően biztonságosnak számít, sőt a vidéki részek országon belül is biztonságosabbnak tekinthetőek. Ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. Bolívia a kontinens legszegényebb országa, elmaradott agrárország, nagy arányban indián népességgel. A helyi lakosság zárkózott, magának való, egyáltalán nem ellenséges. A higéniai viszonyok messze alatta maradnak az európai viszonyoknak, itt még újdonság a vízöblítéses wc, ismeretlen a HACCP rendszer, de megfelelő elővigyázatossággal, nem lesz gond.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Latin Amerikában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Kétféle időjárásra kell készülnünk. Az Atacama sivatagban erős napsütés, magas UV, forró nappalok, hűvösebb éjszakák. Az Altiplanó a nagy magasságból adódóan hidegebb, szelesebb, de a sugárzás erősebb, hiszen vékonyabb a szűrőként működő légréteg. Esőre nem kell számítanunk az Atacamában, az Altiplanón még havazás is előfordulhat, illetve az esős évszak elhúzódhat. Fontos! Mindenképpen védekezni kell az erős napsugárzás ellen, minél magasabb faktorszámú krémmel, hosszú, de szellős könnyű ruhával, fejfedővel!

Felszerelés

Városban elegendő az utcai ruházat, Altiplanóra és a túrákhoz túraruházat ajánlott: kishátizsák (20-30 literes), meleg hálózsák -comfort 0 fok), felfújható nyakpárna, füldugó, vízálló túracipő és bakancs, fejfedő, túranadrág, rövidnadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, meleg ruházat és hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra. Fejlámpa, elemek a lámpába, napszemüveg, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs a zuhanyzáshoz. Kell még fürdőruha a hőforrásokban, lagunákban, óceánban történő csobbanáshoz, fürdéshez.

A Cerro Toco csúcsmászáshoz: kishátizsák, túrabakancs, túrabot, kesztyű, meleg sapka, túranadrág, meleg ruházat, csősál és aláöltözet (alsó és felső)! De speciális felszerelésre (saját hágóvas, jégcsákány, beülő) nincs szükség!

Higiénia

Az egészségügyi helyzet kiváló. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. Külön felhívjuk a figyelmet a nagy magasságra, és az ehhez való hozzászokás kellemetlen hatásait csökkentő gyógyszerekre!


Bolíviába belépéskor kötelező igazolni a sárgaláz elleni védőoltás meglétét! Javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, és hastífusz oltást is, mert sajnos ez még itthon is jól jöhet! Konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont vagy a Nemzetközi Epdemiológiai Központ szakembereivel! A Nemzetközi Epdemiológiai Központ címe: Budapest, IX. ker. Albert Flórián út 3/ a (régi nevén: Gyáli út). Nyitvatartási időben hívható telefonszám:+36 1 476 1364

Élelem

San Pedróban csak kis élelmiszerboltok üzemelnek, a mi garázsboltjainkra hajazva. Zöldséget, gyümölcsöt helyi indiánoktól tudunk vásárolni, ezenkívül vannak külön italboltok. Kifőzdékben nagyon olcsón tudunk vásárolni főtt ételt, illetve igen jó éttermek is rendelkezésre állnak. Az Altiplanón teljes ellátást kapunk, de extra nassolni valót a túra előtt Chilében is be tudjuk szerezni.

Pénz-ügy

Chilében a Peso az érvényes fizetőeszköz (1CLP= kb. 0,42HUF). Bolíviában a Boliviano (1Bs= kb.41 HUF). USD-t érdemes magunkkal vinni. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják. A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség Santiagoban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. San Pedróban is található automata, de néha rapszódikusan működik. Az Altiplanón, a Salar de Uyuni túrán semmilyen ilyen lehetőség nincs! Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Chilében az árak magasabbak az itthoninál, Bolívia olcsóbb.

Belépők, fakultatív programok árai (tájékoztató jelleggel):
- Laguna Cejar: 15000 CLP
- El Tatio-gejzírmező: 10000 CLP
- Yerbas Buenas sziklarajzok: 3000 CLP
- Szivárvány-völgy ( Valle de Arcoíris): 3000 CLP
- Valle de la Luna: 3000 CLP
- Laguna Tebinquinche: 2000 CLP
- Csillagászati Túra: 25000 CLP
- Kerékpárbérlés: 1000 CLP/óra
- Határátkelési illeték Bolíviába: 15 Bs
- Eduardo Avaroa Nemzeti Park /Altiplano/belépő: 150 Bs
- Incahuasi-sziget, Uyuni: 30 Bs
- Termas de Polques (termálfürdő): 6 Bs
- Nemzetközi Kilépési reptéri illeték Chilében (reptéren): 26 Usd
- Belföldi reptéri illeték Chilében:10 Usd/ irány
- Hosszabbítás esetében: Rapa Nui Nemzeti Park belépőjegyét: 80 Usd

Vám

Chilei vámszabályok kifejezetten tiltják (!!!) növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) bevitelét az országba. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják és kinyithatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után (!!!). Határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani.

Belépéstől számítva minimum 12 hónapig érvényes útlevél szükséges! Az országba belépéskor (mind Chilébe és mind Bolíviába belépéskor) minden utazó kap turisztikai adatlapot / Belépési engedélyt, amit szállodai becsekkolásokor és kiutazáskor kötelező bemutatni.

Csomag

Legyen egy nagy (kb. 60 literes) hátizsákod, vagy strapabíró utazótáskád és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes). A Salar de Uyuni túrán a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk San Perdo de Atacamában, és csak a 4 napra szükséges kis csomagokkal utazunk. A nagyobb poggyász a terepjárók platóján fog utazni, ahol meglehetősen poros lesz, ezért célszerű egy-két erősebb anyagból készült kukás zacskót is bekészítened, amibe a csomagodat majd bele tudod húzni a terepjárós utazások alkalmával!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
alapprogram:
Air & Cruise Outdoor: 22.230 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Outdoor: 29.070 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

alapprogram:
Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő  (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap- és kiegészítő program: 
Storno Kombi: 31.920 Ft/fő (önrész: 10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés