Bulgária (tél)

Hótalpazás Bulgária vadregényes magashegységeiben

A Balkán-félsziget középső és keleti részén található Bulgária kontinensünk egyik legérdekesebb országa, télen is! A fapados járatokhoz igazított utunk alatt felkapaszkodunk tengerszemek között a varázslatos Hét-tó völgyébe, majd a Rila Nemzeti Nemzeti Park újabb téli csodáit megismerve 2700 méter fölé emelkedünk a Muszala csúcsának hatalmas tömbje alatt. A Szófiához közeli Vitosha-hegység pazar panorámát kínáló fennsíkja már csak hab lesz a tortán, így három nap bejárjuk a fővároshoz közel eső legszebb téli túraösvényeket. Mindeközben ízelítőt kapunk a híres bolgár gasztronómia legjobb fogásaiból, megkóstolhatjuk az Európa szerte híres helyi borokat, és bepillanthatunk Bulgária örökké pezsgő fővárosának téli életébe is. Jó minőségű szállásunkon pedig kipihenhetjük napközbeni fárasztó túráinkat, akár egy szaunázás vagy egy medencés fürdőzés alkalmával.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Szófia, Szamokov
 

Érkezés késő este Szófiába, majd transzfer az alig 1 órára található szállásunkra Szamokov városába. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.

2

 
Szamokov, Hét-tó völgye
 

Kiadós reggelink és egy nagyjából 40 perces buszozás után máris a Rila-hegység nyugati nyúlványainak lábánál találjuk magunkat. A sífelvonó alsó állomásánál lerakjuk az autóbuszt, majd a jegyek megváltása után nagyjából fél óra alatt már a 2000 méter környékén fekvő Rilai Tavak menedékháznál leszünk. Itt felvesszük hótalpainkat és megkezdjük kaptatós túránkat amely közvetlenül a ház mellől fog indulni. Alig 1 óra alatt már el is érjük az első, a téli időszak alatt természetesen befagyott tavunkat, itt pedig rövid pihenőnk alatt egy kis frissítőt veszünk magunkhoz. A folytatásban több opció közül is választhatunk, melyeket a helyi időjárási viszonyok figyelemvételével a túravezető fog ismertetni a csoport tagjaival. Bármelyik körtúrát is választjuk majd, az alattunk elterülő tavak látványa és szép idő esetén a csodálatos panoráma egy sokáig emlékezetes túraélménnyel fog mindenkit megajándékozni. Túránk végén az utolsó sífelvonók egyikével lemegyünk a parkolóba, majd fáradtan, de élményekben gazdagon térünk vissza szállásunkra, Szamokov városába. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
(Táv: 10-16 kilométer, szint: 400-600 méter fel/le, menetidő: 6-8 óra)

3

 
Szamokov, Borovec, Jeges-tavi menedékház (2715 m)
 

A Szamokovtól alig 20 percre fekvő Borovecből egész napos túrára indulunk a Rila-hegységbe, célunk az ország egyik legmagasabban fekvő menedékháza. Utunk első szakaszát sífelvonóval tesszük meg. A felvonó pillanatok alatt 2369 méter tengerszint feletti magasságig repít minket, miközben sűrű, vadregényes fenyvesek felett haladunk. A Jaszterbec-turistaháztól komoly szintkülönbség leküzdése nélkül az erdőhatár felett túrázva érjük el a Musszala menedékházat. Itt rövid pihenőt tartunk, majd innen utunk egyre meredekebben vezet fel a 2715 méteres magasságban fekvő Ledeneto-tengerszemhez, melynek jelentése Jeges-tó. Az itt fekvő Jeges-tavi menedékházban forró teával vagy épp frissitő bolgár sörökkel csodálkozhatunk az előttünk magasodó, 2925 méter magas Muszala látványában, amely Bulgária és egyben a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsa! Rövid pihenő után a már ismert úton térünk vissza először a Jaszterbec menedékházhoz, majd Borovecbe. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (táv: 10 kilométer, szint: 400 méter fel/le, menetidő: 4-6 óra)

4

 
Szamokov, Vitosha-hegység, Cherni Vruh (2290 m), Szófia
 

Negyedik napunkra is igazi hótalpas kihívást tartogatunk. A reggeli órákban elhagyjuk Szamokov városát és Szófia érintésével a fővárostól alig néhány kilométerre fekvő Vitosha-hegység lábához tartunk buszunkkal. A Simeonovo-felvonó alsó állomásáról indul túránk, a rövid libegőzést követően így villámgyorsan az 1810 méteren fekvő Aleko menedékháznál találjuk magunkat. A fenyveseket elhagyva a kopár Vitosha-fennsíkra érünk, mely a téli túrázók egyik kedvenc kirándulóhelye egész Bulgáriában, nem véletlenül. Szép idő esetén a kilátást semmi sem zavarja, így a pazar panoráma részeként az északra fekvő Balkán-hegységet, a déli szomszédot a Rila-hegységet, és természetesen a behavazott fővárost, Szófiát is látni fogjuk. Bevállalós túratársainkkal egészen a Vitosha-hegység csúcsáig, a 2290 méter magasan fekvő szelíd Cherni Vruh-ig folytatjuk az utunkat, majd a csúcsélmény után visszatérünk a felvonó felső állomásához. A túránk után aztán irány Szófia, hiszen egy éjszakára beköltözünk a fővárosba, megismerve a télen is nyüzsgő nagyvárost. Szállás: szállodában, reggelivel. (Táv: 14 km, szint: 500 méter, menetidő: 5-7 óra)

5

 
Szófia
 

Reggelink után összepakolunk, majd elmehetünk egy utolsó sétára a téli arcát mutató fővárosban. A délelőtti órákban aztán már kimegyünk a reptérre és hazautazunk Budapestre. 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés