Bulgária (tél)

Hótalpazás Bulgária vadregényes magashegységeiben

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást.
Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria
A Balkán-félsziget középső és keleti részén található Bulgária kontinensünk egyik legérdekesebb országa. A fapados járatokhoz igazított téli utunk során hótalpainkkal feltúrázunk a Muszala csúcs alá 2700 méreres magasságig, bejárjuk a varázslatos Hét-tó kiterjedt völgyét, ahol a nemrég felújított menedékházban töltünk egy éjszakát. Meglátogatjuk a Rila-hegység legnagyobb vízesését, amely télen a jégmászók közkedvelt gyakorló terepének számít, majd az ország fővárosából felkeressük a Vitosha-hegység pazar panorámát kínáló fennsíkját is. Mindeközben persze ízelítőt kapunk a neves bolgár gasztronómia legjobb fogásaiból, megkóstolhatjuk az Európa szerte híres helyi borokat, és bepillanthatunk Bulgária örökké pezsgő fővárosának téli életébe is.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Szófia, Szamokov
 

Érkezés Szófia repülőterére, ahonnan programunk indul. Bérelt buszunkkal érkezünk meg Szamokovba, ahol elfoglaljuk a szállásunkat, majd a repülőgép menetrendjétől függően, amennyiben időnk engedi, egy rövidebb-hosszabb városnézést követően egy kedves kis helyi étterem asztalánál ülve mélyítjük el a bolgár gasztronómiával kapcsolatos ismereteinket. Szállás: szálloda.

2

 
Szamokov, Borovec, Jeges-tavi menedékház (2715 m)
 

A Szamokovtól alig 20 percre fekvő Borovecből egész napos túrára indulunk a Rila-hegységbe, célunk az ország egyik legmagasabban fekvő menedékháza. Utunk első szakaszát sífelvonóval tesszük meg. A felvonó pillanatok alatt 2369 méter tengerszint feletti magasságig repít minket, miközben sűrű, vadregényes fenyvesek felett haladunk. A Jaszterbec-turistaháztól komoly szintkülönbség leküzdése nélkül az erdőhatár felett túrázva érjük el a Musszala menedékházat. Itt rövid pihenőt tartunk, majd innen utunk egyre meredekebben vezet fel a 2715 méteres magasságban fekvő Ledeneto-tengerszemhez, melynek jelentése Jeges-tó. Az itt fekvő Jeges-tavi menedékházban forró teával vagy épp frissitő bolgár sörökkel csodálkozhatunk az előttünk magasodó, 2925 méter magas Muszala látványában, amely Bulgária és egyben a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsa! Rövid pihenő után a már ismert úton térünk vissza először a Jaszterbec menedékházhoz, majd Borovecbe. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (táv: 10 kilométer, szint: 400 méter fel/le, menetidő: 4-6 óra)

3

 
Szamokov, Hét-tó völgye, Rilai Tavak menedékház
 

Kiadós reggelink és egy nagyjából 40 perces buszozás után máris a Rila-hegység nyugati nyúlványainak lábánál találjuk magunkat. A sífelvonó alsó állomásánál lerakjuk az autóbuszt, majd a jegyek megváltása után nagyjából fél óra alatt már a 2000 méter környékén fekvő Rilai Tavak menedékháznál leszünk. Itt felvesszük hótalpainkat és megkezdjük kaptatós túránkat amely közvetlenül a ház mellől fog indulni. Alig 1 óra alatt már el is érjük az első, a téli időszak alatt természetesen befagyott tavunkat, itt pedig rövid pihenőnk alatt egy kis frissítőt veszünk magunkhoz. A folytatásban több opció közül is választhatunk, melyeket a helyi időjárási viszonyok figyelemvételével a túravezető fog ismertetni a csoport tagjaival. Bármelyik körtúrát is választjuk majd, az alattunk elterülő tavak látványa és szép idő esetén a csodálatos panoráma egy sokáig emlékezetes túraélménnyel fog mindenkit megajándékozni. Ha az időjárási körülmények és hóviszonyok is engedik, akkor felmegyünk az Ezeren csúcsra (2559 m) is, vagy még tovább a gerincre, ahonnan téli körülmények között csodálhatjuk majd meg a Hét-tó katlanának alattunk elterülő rendszerét. Az éjszakát a Rila Tavak menedékházban fogjuk eltölteni. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli. (Táv: 10-16 kilométer, szint: 400-600 méter fel/le, menetidő: 6-8 óra)

4

 
Rila Tavak menedékház, Skakavitsa-vízesés, Szófia
 

Menedékházi reggelink elfogyasztását követően hótalpainkkal visszaereszkedünk a parkolóhoz, majd a közeli, szomszédos völgy bejáratáig autózunk, ahol ismét felcsatoljuk a talpakat. Szépséges lucfenyvesben emelkedünk lassan, majd érintjük a Skakavitsa menedékházat, amelytől már csak 1,5 kilométer a Rila-hegység legnagyobb vízesése, a „Skakavitsa”. Télen a 70 méter magas befagyott vízesés a jégmászók közkedvelt játszótere, így könnyen lehet, hogy mi is találkozunk majd e sportág képviselőivel. Miután kigyönyörködtük magunkat a Skakavitsa katlanban, visszafordulunk és a közeli menedékházban elfogyasztjuk a késői ebédünket. Ezt követően vissza túrázunk a buszunkhoz és egyenesen Szófiába utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat. Este besétálunk a fővárosba és megvacsorázunk egy kellemes bolgár étteremben. Táv: 12 km, Szint: 920 m le és 410 m fel. Menetidő: 5-6 óra.

5

 
Szamokov, Vitosha-hegység, Cherni Vruh (2290 m), Szófia
 

Reggelink elfogyasztása után kisbuszunkba pattanunk és a fővárostól pár kilométerre lévő Vitosha-hegységig utazunk. A Simeonovo-felvonó alsó állomásáról indul túránk, a rövid libegőzést követően így villámgyorsan az 1810 méteren fekvő Aleko menedékháznál találjuk magunkat. A fenyveseket elhagyva a kopár Vitosha-fennsíkra érünk, mely a téli túrázók egyik kedvenc kirándulóhelye egész Bulgáriában, nem véletlenül. Szép idő esetén a kilátást semmi sem zavarja, így a pazar panoráma részeként az északra fekvő Balkán-hegységet, a déli szomszédot a Rila-hegységet, és természetesen a behavazott fővárost, Szófiát is látni fogjuk. Bevállalós túratársainkkal egészen a Vitosha-hegység csúcsáig, a 2290 méter magasan fekvő szelíd Cherni Vruh-ig folytatjuk az utunkat, majd a csúcsélmény után visszatérünk a felvonó felső állomásához és visszautazunk a mindig nyüzsgő Szófiába. Szállás: szállodában, reggelivel. (Táv: 14 km, szint: 500 méter, menetidő: 5-7 óra)

6

 
Szófia
 

Utolsó szófiai reggelink elfogyasztása után a repülőjárat indulásától függően egy rövidebb-hosszabb közös városnézésre indulunk és felfedezzük Szófia történelmi belvárosát, végül a repülési menetrend szerint megkezdjük hazautazásunkat.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés