Indonézia: Bali, Nusa Penida, Komodo

Újabb kalandok Balin, csodálatos partok Nusa Penidán és hajókirándulás Komodón

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?indonezia
Ha kinyitod a nagy világatlaszt, akkor Ázsia és Ausztrália között biztosan megakad a szemed egy országon, Indonézián. Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy Indonézia a világ egyik legkülönlegesebb és több szempontból is a "legek" országa. Több mint 17 500 szigetből áll, ezzel Földünk legnagyobb kiterjedésű szigetvilága. Az ország területén található a legtöbb aktív vulkán és ez a Föld második legnagyobb biodiverzitású országa. A hatalmas szigetvilág minden szegletének bejárására és valamennyi természeti, kulturális titkának felfedezésére egy emberöltő is kevés, így mi sem vállalkozunk a lehetetlenre.

Klasszikus indonéz utunk mellé szerettünk volna egy olyan utat, mely lehetőséget ad azoknak, akik több kalandra, vízre, kisebb-nagyobb szigetre, tengeralatti élővilágra vágynak, és azoknak is szerettünk volna kedvezni, akiket Bali szigete az első találkozás óta visszahív! Ezen az úton Balit, Nusa Penidát és Floresz (Komodo Nemzeti Park) szigeteit fogjuk bejárni, ahol egyszerre fogunk megismerkedni a szigetek rendkívül sokszínű kulturális emlékeivel, gasztronómiájával, valamint a gazdag élővilágával és a páratlan szépségű természeti értékeivel. Balin a hinduizmus misztikus és csodálatos templomait látogatjuk meg, ahol mind a mai napig hívők ezrei imádkoznak és mutatnak be áldozatokat a nagy főisteneknek, Brahmanak, Visnunak és Sívának. Persze, a természeti látnivalók sem maradhatnak ki! Sétálunk a már-már valószínűtlenül élénkzöld rizsteraszokon, fürdünk a dzsungel mélyén lévő vízesés alatt, valamint egy hatalmas majomerdőben bandukolva megismerkedhetünk a játékos és ravasz majmok mindennapjaival. A festői homokos tengerpartokon pedig alámerülhetünk a kellemes hőmérsékletű türkizkék vízben vagy csak egy jó könyv társaságában élvezhetjük a trópusi napsütést. Mivel Bali a spiritualitásáról is világhíres, kipróbálhatjuk a meditációt, jógát, vagy éppen egy masszázs segítségével töltődhetünk fel.

Nusa Penidát most ismeri meg csak a világ, csodás eldugott tengerparti öbleit, égig érő, ezer szigetből álló partjait, barlangtemplomát, természetes sziklamedencéit neked is látnod kell! Floresz szigetére átrepülve aztán ismét más jellegű kalandok várnak ránk, hiszen egy két napos hajókirándulásra indulunk a Komodo Nemzeti Park kulisszái közé: napfelkeltét nézünk Padar aprócska szigetéről, manta rájákkal sznorkellezünk, hófehér homokos strandokon pihengetünk és egy kis szerencsével találkozunk a komodói sárkánygyíkokkal is. Kalandra fel!

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- misztikus hindu templomok: Tanah Lot, Ulu Watu, Gunung Kawi, Tirta Empul, Ulun Danu Bratan;
- a festői bali rizsföldek mentén található Subak-öntözőrendszer (UNESCO Világörökség);
- világhíres homokos tengerpartok (Kuta és Padang Padang) pálmafákkal, türkizkék vízzel és gazdag élővilággal;
- Ubud: Bali spirituális és kulturális központja;
- Nusa Penida legszebb öblei;
- a világ egyik leggazdagabb víz alatti élővilága;
- a Komodo Nemzeti Park csodái: sárkánygyíkok, manta ráják és csodálatos kis szigetek
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. július 15. -
2021. július 27.
2021. július 14. -
2021. július 27.
A jelentkezés lezárult.
2021. június 06.
1

 
Ubud
 

Megérkezünk az indonéz szigetvilág egyik legkedveltebb szigetére, Balira. Programunk Ubud hangulatos városkájában indul, ahol első szálláshelyünk lesz. Ezen a szállásunkon három éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

2

 
Ubud, Bratan-tó, Nung nung vízesés, Jetiluwih rizsterasz, Ubud
 

Reggelink után útnak indulunk s a Bratan-tó felé vesszük az irányt. Út közben megállunk a Nung nung vízesésénél, ahol a bátrabbak akár meg is mártózhatnak. Kis kitérőnk után a Bratan-tóhoz érve, ami a vele azonos nevű kalderában alakult ki, az Ulun Danu Bratan templomot nézzük meg. A tó partjára épült, Sivának szentelt templom körül mindig nagy az élet, valószínűleg lesz lehetőség a balinézek templomi szokásaiba is belepillantani. De van lehetőségünk egy csónakázásra is. A látogatás után megebédelünk, és desszert gyanánt betérünk a helyi "Eper Paradicsomban", ahol kipróbálhatunk mindent, amit csak a helyiek eperből el tudnak készíteni (palacsinta, jégkrém, turmix stb.). Elhagyva a Bratan-tavat Bali egyik legszebb rizsföldjére, a Jatiluwih rizsföldekre látogatunk el, ahol teszünk egy sétát a már-már valószínűtlenül zöld és nagy gonddal rendben tartott rizsföldön. Elhagyva a rizsföldet visszaindulunk Ubudba, ahová az esti órákban érkezünk meg. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

3

 
Goa Gajah, Gunung Kawi, Tirta Empul, kávéültetvény
 

Ha van jellegzetes balinéz nap a programban, akkor a mai feltétlenül annak számít. Első megállónk a közelmúltban felfedezett Goa Gajah templom lesz. Különlegessége, hogy maga a templom hindu, de van mellette egy buddhista szentély is. Innen a Gunung Kawi templomhoz utazunk. A misztikus, sziklába vésett templomcsoport gyönyörű rizsföldek és erdők között fekszik. Ebédet követően rövid buszozással érjük el az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templomot. Különleges élmény lehet a helyiekkel együtt a halhatatlanok táborába jutni a rituális fürdés során. Mindhárom templomot gyakran keresik fel csoportosan a balinézek, így ezek nem pusztán turistalátványosságok, hanem a vallási élet és szertartások fontos helyszínei is. A nap zárásaként egy kávéültetvényre látogatunk el, ahol különböző helyi teákat és kávékat kóstolhatunk meg. Természetesen a helyi üzletben meg is tudjuk vásárolni a legízletesebb italokat. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Ubud, Denpasar, Sanur, Nusa Penida
 

Reggelink után összecsomagolunk és ismét Denpasar felé vesszük az irányt, hogy a közeli kikötőből a szomszédos kis szigetre, Nusa Penidára költözünk át. Délelőtti transzferünk után egy rövid, de annál gyorsabb hajóutat követően érkezünk meg a szigetre, ahol a szállás elfoglalása után a medence mellett pihenhetjük ki magunkat vagy ellátogathatunk az egyik legszebb strandra fürdeni és naplementét nézni. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

5

 
Nusa Penida
 

Reggelit követően közösen fedezzük fel a sziget látnivalóit: a mesebeli, képeslapokról is hihetetlenül jól kinéző - és élőben még jobb - Angel's Billabong sziklamedencéjét, a sziklahídjáról ismert Broken Beach-t, és mind közül a leghíresebb, a Kelingking-öböl fantasztikus látványát sem hagyjuk ki. A vállalkozó kedvűekkel le is túrázunk a mesebeli homokos strandra. Aki búvárkodni, sznorkelezni szeretne, annak a délután utolsó programpontja a Crystal Bay fog felejthetetlen élményt nyújtani. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

6

 
Nusa Penida, Sanur, Tuban
 

Délelőtt folytatjuk Nusa Penida szigetének felfedezését, majd az utolsó hajók egyikével búcsút intünk a szigetnek és visszahajózunk Balira, ahol sétálhatunk a tengerparton, masszíroztathatunk, illetve felkészülhetünk lélekben a következő nagy kalandunkra! Szállás: hotel; ellátás: reggeli.

7

 
Denpasar, Labuanbajo
 

Reggelink után frissen, üdén összepakolunk és a repülőjáratunk függvényében kiutazunk Denpasar repterére ahonnét már a Floresz szigete felé tartó repülők egyikén leszünk. Érkezés Labuanbajo városába. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

8

 
Labuanbajo, Komodo Nemzeti Park, Rinca
 

Az örökzöld Bali után Indonézia újabb, az eddigiektől eltérő részét ismerjük meg a következő két napban. A száraz évszaknak megfelelően Floresz nyugati része és a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigetcsoportok kiégett, sárgás színben virítanak majd, a gyér vegetáció így alakul át a kevés csapadékhoz alkalmazkodva. Komodóra azonban nem is a vegetáció, hanem a világhírű állatvilág miatt utazunk el, természetesen a pazar strandok és lenyűgöző kilátópontok mellett. Az első napunk reggelén kifutunk Labuanbajo kikötőjéből, és a Floreszhez közelebb eső Rinca szigete lesz majd első célpontunk. Menet közben már gyönyörű partszakaszok kísérik utunkat, kikötés után pedig egy néhány órás sétára indulunk a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigeten. A vadőrök nem véletlenül lesznek velünk, a világhírű komodói varánuszok ugyanis vérszomjas ragadozók hírében állnak, így tisztes távolságból fogjuk megfigyelni a többször 3 méter körülire is megnövő sárkánygyíkokat. A túránk közben azonban találkozhatunk az állatvilág más képviselőivel is, hogy végül füves szavannák közt térjünk vissza hajónkhoz. Hajónkkal aztán továbbállunk, és lehűtve magunkat ezúttal már korallmezőket fedezünk fel a víz alatt. Egy kietlen öbölben lehorgonyozva ér majd minket az éjszaka. Szállás: a hajón, ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora a hajón.

9

 
Komodo Nemzeti Park, Padar, Labuanbajo
 

Második komodói napunkat a Rinca szigetéhez közeli apró Padaron kezdjük majd, a korán kelő utastársakkal egy kis csúcsról fogjuk megcsodálni a pazar napfelkeltét. Rövid túránk után visszatérünk hajónkhoz, s folytatjuk utunkat fehér homokos strandok és sznorkellező helyek felkutatásával, utóbbiakon pedig kis szerencsével akár találkozhatunk a szigetek másik emblematikus jószágával, a manta rájákkal. Napunk vége felé a délutáni órákban fut majd be hajónk Labuanbajo városába. Szállás: szállóban. Ellátás: reggeli és ebéd a hajón.

10

 
Labuanbajo, Denpasar, Tuban
 

Reggelinket követően összecsomagolunk és a belföldi repülőjáratunk függvényében kiutazunk Labuanbajo apró repterére s visszaröppenünk Denpasarba, hogy a maradék 2 napot még eltölthessük Bali csodálatos szigetén. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

11

 
Fakultatív programok: Batur-vulkán (1717 m), Ayung folyó rafting
 

A mai napunk pihenőnap, azonban fakultatív program keretében két aktív programra is készülhetnek a még több kalandra vágyók! A korán kelő csapattal a hajnali órákban indulunk el mai túránkra, hogy egy másfél órás buszozás után a Gunung Batur vulkánjának lábához érjünk kisbuszunkkal. A Batur vulkán Bali vulkánjai közül az egyik legaktívabb, hiszen csak a 20. században több, mint 5 kitörést regisztráltak, mai képét pedig egy 1917-es hatalmas kitörés után nyerte el. Némi készülődés után fejlámpáink fényénél haladva indulunk el a csúcs felé, ahova igencsak fárasztó út vezet fel. Meredek részeken és vulkáni hamutól csúszós terepen haladva nagyjából 2 óra alatt fogunk felérni a csúcsra, ahonnan szép idő esetén egy emlékezetes napfelkeltében lehet majd részünk. Visszatérünk kisbuszunkhoz, elfogyasztunk egy hangulatos ebédet valahol a tó partján, majd a délutánt egy vizes programmal folytajuk hiszen egy nagyjából két órás raftingtúra során belekóstolhatunk a Bali szigetét átszelő keskeny, ám annál gyorsabb folyású folyók izgalmas világába. Az Ubudhoz közeli Ayung folyón raftingolni még száraz évszakban is igazán nagy élmény, de leginkább a minket körülvevő csodás természet miatt kihagyhatatlan. Raftingunk végén átvesszük száraz ruhánkat és visszatérünk szállásunkra. (Batur vulkántúra távja: kb. 9 km, szint: 700 méter, menetidő: 4-5 óra) Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

12

 
Jimbaran halpiac, Ulu Watu templom, Tuban part
 

Utolsó programnapunkat Bali déli részének, a Bukit-félsziget természeti és kulturális látnivalóinak felfedezésével töltjük. Reggeli után rövid utazással érjük el első megállónkat, a Jimbaran halpiacot. Míg a homokos fövenyen számtalan harsány színekre festett halászcsónakot láthatunk, addig a parttól beljebb futó sétány mentén, illetve a fedett részen vízzel teli dobozokban árulják a halászok a legkülönbözőbb halféléket a legapróbb rákoktól kezdve a hatalmas polipokig bezárólag, amiket aznap hajnalban fogtak ki. A halpiacot elhagyva a félsziget délnyugati csücskén fekvő Pura Luhur Ulu Watu templomhoz utazunk. A hatalmas tengerbe leszakadó sziklafal peremére épített XI. századi templomegyüttes belső része kizárólag hinduk számára látogatható. Jellegében kicsit a kínai nagy falhoz hasonlítható panorámaútján azonban mindenki számára elképesztően látványos fotótémákat kínál. De vigyázat! A templom melletti erdőben és az ösvényeken aranyosnak tűnő, ám igen ravasz majmok tucatjai vadásznak az óvatlan turisták elcsenhető értéktárgyaira. Miután körbesétáltunk a szentélyben, egy közeli étteremben megebédelünk. Szállásunkra visszautazva pedig már csak a jól megérdemelt délutáni pihenés vár ránk, amit a Tuban vagy Kuta parton, illetve a szálláson tölthetünk el. Este megtartjuk a búcsúestet, majd összekészülünk a hazautazásra. Szállás: csomagszoba; ellátás: reggeli

13

 
Denpasar
 

A repülőgépünk indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Cseh Zsombor készítette, valamint Harry Ristinanto-tól származnak.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés