Bejelentkezés

Albánia, Montenegro, Bosznia-Hercegovina

Kiscsoportos, terepjárós kalandozás az Albán-Alpokban, szakvezetéssel

Utunk a Földgömb TerepJáró útjaink közé tartozik.

A régebbi TerepJáró utakkal kapcsolatos cikkeket, írásokat találsz a Földgömb honlapján.

 

Utazásunk egy hozzánk közeli, mégis a világtól elzárt, alig ismert területet, Albániát tűzte ki céljául. Sajnos, sokan szinte semmit nem tudnak erről a csodálatos, természeti értékekben bővelkedő országról, ráadásul az évtizedekig tartó elszigeteltség miatt számos előítélet is sújtja ezt a gyönyörű területet és vendégszerető lakóit. Gyere velünk és fedezzük fel együtt Albánia rejtett kincseit!

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)
Terepjáró utunkat kétévente hirdetjük meg! Következő időpont várhatóan 2012.augusztus!
Időpontok
A terepjárók helykapacitása miatt az útra felvehető utasok száma korlátozott. Így a csoportokat 5 fős blokkokban tudjuk csak indítani.
 • 1. nap Budapest, Horvátország, Bosznia-Hercegovina: Sutjeska Nemzeti Park

  Hajnali indulásunkat követően a kora délutáni órákban érkezünk Bosznia legrégibb nemzeti parkjába, melyet a Sutjeska-folyóról neveztek el. Az estét táborhelyünk kialakításával és ismerkedéssel töltjük.

 • 2. nap Sutjeska Nemzeti Park, Maglič-csúcs, Skakavac-vízesés

  4

  A kora reggeli órákban terepjáróinkkal útnak indulunk a Sutjeska Nemzeti Parkban. A mai egész napos gyalogtúránk célja  Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsának a Maglič-csúcsnak meghódítása (2386 méter). Utunk fenyvesen, majd törpefenyvesen visz keresztül. Körülbelül egy óra múlva érjük el a nap legnehezebb és egyben legszebb szakaszát. 2-3 órát küzdünk a sziklás szakaszon felfelé, mire sikerül elérni a hegygerincet, innen már csak félóra séta a csúcs, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. Tiszta időben megpillanthatjuk a csodálatos Trnovacko-tavat, a környező hegycsúcsokat és a Durmitor hegycsúcsait is. A csúcsot elérve utunkat a gerincen folytatjuk tovább, majd leereszkedünk a Trnovacko jezero tengerszemhez, mely a Maglic és a Volujak gerincei által közrezárt cirkuszvölgy tövében, egy csodálatos kárfülkében található. Ezt követően megtekintjük az ország egyik legnagyobb és legszebb vízesését, a 70 méter magas Skakavac-vízesést. Visszatérve autóinkba még egy fél órás utazás vár ránk. Kellemesen elfáradva a délutánt ismét a táborhelyünkön töltjük.

 • 3. nap Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Tara rafting, Durmitor Nemzeti Park

  2
  Az egész napot a Durmitor Nemzeti Park (UNESCO Világörökség része) területén töltjük. Piknik-reggeli után terepjárókkal utazunk fakultatív programunk helyszínéhez, a Tara-folyóhoz. Európa második legmélyebb szurdokában helyenként 1300 méteres sziklafalak között vagyunk. A 18 km-es rafting a Tara legvadabb szakaszán kerül megrendezésre. A vízitúra folyamán kikötünk egy gyönyörű vízesésnél, a végén pedig délutáni közös ebédet tartunk a parton. Az estét Zabljak falucskában töltjük.
 • 4. nap Durmitor Nemzeti Park

  4
  Egész napos gyalogtúrát teszünk a Durmitor Nemzeti Parkban, a Dinári-hegység legmagasabb részén. Utunk többek között elvezet a Fekete-tó (Crno-jezero) jég által kialakított tengerszem mellett, egy szintén a jég által kivájt cirkuszvölgyben, valamint meglátogatjuk a Ledena pecina jégbarlangot. A jégbarlangba egy meredek hóval fedett lejtőn jutunk le. Szavakkal nehezen leírható látvány tárul elénk, jég sztalagmitek és sztalaktitek különböző alakzatai, némelyik embernagyságú. A lecsöpögő víz az oszlopban gyönyörű üregeket alakított ki. Körülbelül fél órát töltünk a barlangban, majd túránk folytatódik a Durmitor és egyben Montenegró legmagasabb csúcsára a 2523 méter magas Bobotov Kuk-ra. A törpefenyvest elhagyva előbb egy óriási törmeléklejtőn küzdjük fel magunkat a nyeregbe, ahonnan még egy óra gyaloglással érjük el a csúcsot. Az estét kellemesen kifáradva a Nemzeti Park központja mellett felállított sátrainkban töltjük.
 • 5. nap Nevidio- szurdok

  2
  Aki még bírja energiával, azoknak a mai napra egy egyedülálló fakultatív programot kínálunk: a Zabljak-tól 50 kilométerre fekvő 3,5 kilométer hosszú Nevidio-szurdokot járjuk be.  A szurdokot 1965-ben montenegrói hegymászók tárták fel. Neve azt jelenti, hogy „Sosem látott”, való igaz, hogy látogatottsága mind a mai napig elenyésző, s eddig kevesebben látták, mint ahányan megmászták az Everestet. A szurdok bejáratától 100 méterre található egy gyönyörű vízesés, a Grabovina. A kanyonra meredek esés, számtalan vízesés és mindössze 50 cm-es átjárók jellemzőek. A kanyon feltárása egy napot vesz igénybe, szakképzett vezetők irányításával, neoprén ruha, védősisak és kötéltechnika használatával. Aki szívesebben pihenne a további izgalmak helyett, lehetősége van arra, hogy kihagyja ezt a fakultatív programot és a szállás közelében található Fekete-tó partján, napozással, fürdőzéssel üsse el az időt. Éjszakára ismét visszatérünk Zabljak településre.
 • 6. nap Montenegró, Shkodrai-tó, Albánia, Albán-Alpok

  2
  A mai napunk utazással telik: Átkelünk a Đurđevica Tara-n, amely Montenegro leglátványosabb völgyhídja, s mint neve is mutatja, a Tara felett ível át, majd a Morača szűk szurdokában haladunk egészen a XIII. században alapítottott Morača-kolostorig. Tovább utazva a Skhodrai-tó partján található Rijeka Crnejovica halászfalucskában teszünk egy rövid sétát, ezt követően pedig csónakázásra indulunk a Skhodrai-tavon, mely csodálatos tavirózsáiról és gazdag madárvilágáról híres. A határátkelést követően az Albán-Alpok északi részén táborozunk le. 
 • 7. nap Skhodra, Száraz-patak szurdoka, Theti

  2
  A mai délelőtt a Száraz-patak impozáns szurdokát járjuk be, majd a régió központjába, Skhodra településére utazunk, ahol meglátogatjuk a Skhodrai várat és helyi gasztronómiai különlegességekkel kényeztetjük testünket és lelkünket. A délután folyamán rettenetes utakon, néhol kukorica és vadkender ültetvények mellett zötykölődve, de feljutunk az Albán-Alpokba,  Theti hegyi falucskába, ahol egy helyi család vendégszeretetét élvezzük.
 • 8. nap Albán-Alpok

  3
  Kora reggel búcsút intünk a helyi családnak és két napra elegendő élelmiszerkészlettel, sátorral és hálózsákkal felszerelkezve útnak indulunk. Utunk gyönyörű hegygerinceken és szurdokokban vezet, a Balkán egyik leglátványosabb területén keresztül. Számos bunkert magunk mögött hagyva, a mai nap legküzdelmesebb szakasza emelkedik előttünk. Utunk meredek és szinte árnyék nélküli kaptatón vezet, csak a zászlófenyők nyújtanak némi menedéket. A nyeregbe felérve megpihenünk. A nehezén már túljutottunk. Innen már csak fél óra séta és elérjük a táborhelyünket, ami egy csúcs előterében lévő gyönyörű füves rét. A délutánt pihenéssel és az esti tábortűzhöz szükséges fa összegyűjtésével töltjük. A közeli forrásnál lehetőségünk nyílik arra, hogy lemossuk magunkról az út porát és feltöltsük ivóvíz készletünket.
 • 9. nap Albán-Alpok, Popluqes csúcs (2569 méter)

  4

  Hajnalban fejlámpákkal felszerelkezve, még a sötétben útnak indulunk a csúcs meghódítására. Maga az út nem különösebben nehéz, nagyrészt törmeléklejtőn haladunk, néhol kitett gerinceken. A csúcsra felérve lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Tiszta idő esetén még a Durmitor Nemzeti Parkig is ellátni. A csúcson elfogyasztjuk szendvicseinket és a csúcs-csokikat, majd ugyanazon az útvonalon visszatérünk táborhelyünkre a délelőtti órákban.  A tábor lebontása után továbbindulunk Tethibe, ahol a nap hátralévő részében tovább élvezhetjük az albán család vendégszeretetét. 

 • 10. nap Albán tengerpart

  Reggel összepakoljuk hátizsákjainkat, majd a rettenetes albán hegyi utakon zötykölődve fáradtan, de gazdag élményekkel érkezünk meg Albánia tengerpartjára a Velipoja Beach-re. A nap hátralévő részét strandolással töltjük. Az estét egy kellemes tengerparti vacsora mellett töltjük.
 • 11. nap Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szarajevó

  A mai napunk már a hazautazásról szól, összepakolunk és egy egész napos autózásnak nézünk elébe. Utazásunk egyhangúságát megszakítva, meglátogatjuk a csodálatos sziklafalba épített Osztrog kolostort, mely a pravoszláv egyház legjelentősebb központja. Szarajevó külvárosában található kempingünkbe a késő délutáni órákban érkezünk, majd az estét egy kellemes vacsora mellett az óvárosban töltjük.

 • 12. nap Szarajevó, Budapest

  Túránk során utoljára pakoljuk össze csomagjainkat, majd a délelőtti órákat még Szarajevóban töltjük városnézéssel. Ezt követően észak felé fordulunk és elhagyjuk a Balkán-félszigetet. Várható érkezésünk Budapestre a kora esti órákra tehető.

Az oldalon látható képeket Kőszegi Levente készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.