Albán-Alpok

Élmények sokasága Európa egyik utolsó, rejtett magashegyi paradicsomában

Albánia, mint elmaradott és misztikus úti cél egyre inkább vonzza a felfedezni vágyókat. Tény, hogy Albánia rendkívül változatos utazást ígér, de mint látni fogjuk napjainkban Albánia korántsem annyira elmaradott vagy eldugott, mint gondolnánk. Rövid, ám kalandos utazásunk fő célja az Albán-Alpok hegyláncokkal ölelt varázslatos vidéke, ahol képet kapunk a nem is annyira régmúlt vérbosszúval átszőtt életéről és a természeti csodák sokaságáról. Vízeséseket keresünk fel, felkapaszkodunk a legszebb panorámát ígérő hágókra, túráink után pedig élvezhetjük a helyiek legendás vendégszeretetét, finom ételeit és borait is. Utazásunk végére az Albániáról alkotott általános sztereotípiák többsége le fog dőlni és egy új, nem kevésbé vonzó és misztikus kép fog kirajzolódni erről a csodálatos balkáni országról.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Albánia, Shkodra
 

Utazás Albániába, majd a reptérről transzfer Shkodrába. A hosszú utazás után megtartjuk ismerkedési esténket, ha marad kedv és idő felfedezzük az esti Shkodrát. Szállás: szállodában, reggelivel.

2

 
Thethi Nemzeti Park (Theth, Grunasi-vízesés)
 

Ma behatolunk az Albán-Alpok sejtelmes birodalmába. A fenséges hegyek közé zárt világ sokáig megőrizte hagyományait és szokásvilágát, köztük a vérbosszú intézményét is. A természeti szépségeket és a kulturális örökséget ma már két nemzeti park is őrzi az „elátkozott hegyvidéken”. Útközben megállunk a Terthores-hágón, hogy megemlékezzünk az egyik legkalandosabb életű magyar báróról, Nopcsa Ferencről, akinek itt, a hegyvidék kapujában állítottak emléket. Felfedezzük Theth szórványtelepülését, ami a térség központja: megnézzük a vérbosszú idején használt lakótornyát, túrát teszünk egy közeli vízeséshez és egy meseszép karsztforráshoz is. Visszaérve szállásunkra aztán már várni fog ránk több fogásból álló vacsoránk, melyeket a legfinomabb helyi borokkal öblíthetünk le az este folyamán. Szállás: Thethben, szállodában, 3 reggelivel. Táv: 14 km, szint: 350 m le és fel.

3

 
Thethi Nemzeti Park (Valbona-hágó)
 

Ma a Thethet ölelő egyik hegylánc hágójára kapaszkodunk fel. Az út meredeken vezet felfelé túránk egész hosszán, így kitartásra lesz szükség bőven. Ha szerencsénk van nyitva találjuk a mini turistaházat az emelkedő felénél. Az 1811 méter magas hágó hegycsúcsokat megszégyenítő panorámát kínál, a magasból beleshetünk a még Thethnél is rejtettebb Valbona Nemzeti Park vad szépségű területére. Visszaereszkedünk a faluba, ahol rövidebb sétákat tehetünk, vagy szocializálódhatunk a helyiekkel a kocsma körül. Táv: 12 km, szint: 1400 m fel és le. 

4

 
Thethi Nemzeti Park (Pejes-hágó)
 

Ma ismét egy hágó a cél, de nem akármilyen! Az Albán-Alpok alighanem legszebb túrája vezet a Pejes-hágóhoz (1710 méter), ami 2000 méteres sziklaóriások ölelnek körül, köztük a közvetlenül a hágó fölé magasodó Harape (2218 méter), de ráláthatunk a hegyvidék legmagasabb csúcsára a Jezercére (2694 méter) is. Kezdetben még a szórványtelepülés házai között gyaloglunk, majd utunk egyre lelkesebben kezd emelkedni az erdőben, hogy végül igazán meredekké váljon a sziklás hágó alatt. Nehéz túra a mai is, de a látványért megéri! Táv: 16 km, szint 1300 m le és fel. 

5

 
Hazautazás
 

Reggel összepakolunk és a nemzetközi repülőtérre utazunk, ahonnan hazarepülünk Budapestre.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés