Bejelentkezés

Erdély: Al-Duna, Herkulesfürdő, Kazán-szoros

Vadregényes túrák a Cserna-völgyében és a Kazán-szorosnál.

Egy különlegesen szép, vadregényes vidékre invitálunk pünkösdi túránk keretében. A történelmi Magyarország délkeleti csücskében járunk, melynek számos magyar vonatkozása van. Széchényi István gróf itt próbálta meg hajózhatóvá tenni a Dunát a Fekete-tengerig a Vaskapu szabályozásával, Herkulesfürdőn pedig, melynek neve kevesek fülében cseng ismerősen, az Osztrák-Magyar Monarchia idején a kor egyik leghíresebb és legpatinásabb fürdője létesült. A gazdag történelmi örökségen túl azonban mindenekelőtt a természeti környezet szépsége és érintetlensége az, ami mindenkit elvarázsol. A Kazán-szorosban az összeszűkülő, függőleges sziklafalak között hömpölygő Duna a vízről, és a környező kilátópontokról egyaránt pazar látványt nyújt, a Cserna-völgyében, sziklafalak lábánál megbúvó Herkulesfürdő patinás bája a mai, leromlott állapotában is üt, a környező hegygerincek és hegyvonulatok kínálta túralehetőségek pedig szinte minden igényt kielégítenek. Kis szervezéssel a híres hőforrásokat is kipróbálhatjuk, a környék kulináris specialitásait, a micset és a sült pisztrángot pedig ugyancsak vétek lenne kihagyni. Valóban érdemes ide útra kelni, túrabakancsot húzni, s megismerni ezt a rejtett gyöngyszemet!
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
 • 1. nap Budapest, Kazán-szoros, Dubova, Herkulesfürdő

  2
  Találkozó  5:20-kor, indulás 5:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolóból (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Romániába. Kora délután érkezünk a felduzzasztott Duna partján álló Orsova településre. A Vaskapu-erőmű építése során 30-40 méterrel megemelkedő vízszint több falut, többek közt Jókai: Az Aranyember című regényéből ismert Senki-szigetét is hullámsírba temette. A több száz méterre kiszélesedő folyam partján felépített új város sétányáról szemlélve úgy érezzûk, mintha tengerparton járnánk. Sokat nem időzünk ebben a szocreál és balkáni hangulatot remekül elegyítő városban, hanem továbbutazunk a történelmi Magyarország egyik legvadregényesebb vidékére, ahol a Kis- és Nagy Kazán-szoros meredek sziklafalai közt, az egykor veszedelmes zúgók, örvények, kiálló sziklazátonyok helyén most lomhán hömpölyög a megzabolázott Duna. Hogy ezt a rendkívüli természeti szépséget testközelből is átélhessük, a Kis-Kazán szoros bejáratánál kirándulóhajókba szállunk. A kikötőnél Decebál dák király sziklába vájt, 40 méteres arcképe néz le ránk, majd egy kis ortodox templom mellett suhanunk el, aztán áthaladva a Kis Kazán-szoros legszűkebb részein előbb újra kiszélesedik a Duna, s máris feltűnnek a Nagy Kazán-szoros festői, szürke sziklabércei. A mészkőszirt több barlangot is rejt, a nagyobb üreg, a Veterani-barlang a Duna felől nyíló bejáraton át meg is látogatható. A látványos hajókirándulás után egy talán még látványosabb túrára indulunk. Dubova település szélén egy meredek kaptatóval induló túraösvény vezet fel a hangulatos erdőségekkel, itt-ott ligetekkel tarkított fennsíkra, melynek szélére kiérve döbbenetes látvány tárul szemeink elé: a korábban víz felől megfigyelt sziklafalak szélén állunk, a meredek sziklabércek szinte függőlegesen szakadnak a mélybe lábaink előtt. Alattunk, előttünk a Kazán-szoros legszebb szakasza húzódik. Lélegzetelállító a látvány! A fennsíkon kanyargó túraösvény még további mesés kilátópontokat érint, mielőtt visszatúráznánk rajta autóbuszunkhoz. Innen már szállásunkra, a vadregényes Cserna-völgyben található Herkulesfürdőre utazunk. A szobák elfoglalása és vacsora után megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: panzióban, ellátás: vacsora igényelhető! (Túratáv: 3 km, szintkülönbség: 130 méter, menetidő: 1,5-2 óra)
 • 2. nap Herkulesfürdő, Inelet-körtúra (860 m), Cserna-hőforrások

  3
  Ma a Cserna-völgyének talán legszebb gyalogtúrájára indulunk, melyek a látványos panoráma mellett a helyiek életébe is bepillantást engednek. Kiadós reggeli után buszunkra szállunk, s alig fél óra utazás után meg is érkezünk túránk kiindulópontjára. Először egy ingatag hídon kelünk át a Cserna-patak fölött, s máris meredeken emelkedni kezd az ösvény előttünk. Egy szinte függőleges sziklafalhoz érve falétrákon kapaszkodunk egyre feljebb, majd hamarosan egy kilátópontot érintünk. Innen remek körpanoráma tárul elénk a környező erdőségekre, sziklagerincekre, a távolban a Retyezát csúcsai is feltűnnek már. Tovább emelkedve egy festői helyen létesített apró templomhoz, s temetőhöz érünk. Ösvényünk innen már nagyjából szintben halad, a hegyoldalban szétszórt apró tanyákat, magányos házakat érintve. Különös, világtól elzárt mindennapok folynak itt, számunkra szokatlan elszigeteltségben. Út ide nem vezet, nem csak az élelmiszert, de mindent gyalogosan, vagy öszvérháton kell felcipelni... Mielőtt elhagynánk e magányos vidéket, még érintünk egy pazar kilátópontot, ahol a szinte függőleges sziklafalak széléről tekinthetünk alá a mélységbe. Innen meredeken ereszkedünk vissza a Cserna partján parkoló buszunkhoz, több frissítő forrást is útba ejtve. De mielőtt hazaindulnánk, még megállunk csobbanni egyet a Cserna partján fakadó hőforrásoknál! Akik nem szeretnének fürdeni, azok kipróbálhatják a közeli vendéglő specialitásait. Mai napi utolsó látnivalónk Herkulesfürdő régi belvárosa, ahol közös sétát teszünk. A pazar természeti környezetben felépített egykoron patinás szállodák, fürdőpavilonok, kaszinó látványa még így, lepusztult állapotában is hordozza a letűnt, arisztokratikus korszak diszkrét báját... Ott sétálva az egykori központban ez rendkívüli mértékben átüt. Sétánkkal érintjük Herkules vas szobrát, a patinás, de omladozó Szapári-fürdőt, az Erzsébet-villát és a Kaszinót és a frissen felújított központi parkot a háromszáz éves, hatalmas mammutfenyővel. Kora esti órákban érkezünk a szállásunkra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli. Vacsora igényelhető! (Túratáv: Inelet-körtúra: 12 km, szintkülönbség: 600 méter fel / le, menetidő: 5-6 óra)
 • 3. nap Fehér-kereszt, Domogléd (1105 m), Herkulesfürdő, Budapest

  3
  Reggeli után összepakolunk, s mai túránk kiindulópontjához utazunk. Célunk a Herkulesfürdő fölé magasodó Fehér Kereszt kilátópont,  ahova egy órányi meredek ösvény-járás után jutunk fel. Cserébe a kereszttől valóban remek kilátás nyílik a monarchia korabeli fürdővárosra, s a Cserna-völgy felsőbb részeire. Aki komolyabb kihívásra vágyik, azokkal innen tovább túrázunk egy végig kaptatós, néhol enyhén kitett, sziklás szakaszokkal tűzdelt keskeny ösvényen a Domogléd 1105 méteres csúcsára. A meredek ösvényen felfelé kapaszkodva egyre jobb panorámát élvezhetünk a fekete fenyők közül kitekintve, míg a csúcsrégióban már az erdő övezetét elhagyva egy különösen szép gerincen vezet az utunk. A csúcsról egy másik, erdei ösvényen jutunk vissza autóbuszunkhoz. A Domogléd mászás combosabb, nehéz túra, aki kihagyná, azokat a Fehér Kereszt kilátó után a buszunk beviszi Herkulesfürdő központjába, s ott tölthetik el az időt. Délután indulunk hazza erről a vadregényes környékről, ami e három nap alatt jó eséllyel mindenki szívébe belopta magát. Érkezés Budapestre várhatóan a késő esti órákban. (Túratáv: Fehérkereszt-túra: 2 km, szintkülönbség: 200 méter fel / le, menetidő: 1,5-2 óra, nehézség: 2-3 bakancs, Domogléd-csúcstúra: 8 km, szintkülönbség: 890 méter fel / le, menetidő: 5-6 óra, nehézség: 4 bakancs!)
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást kisbusszal,
- a szállást panzióban, két-három ágyas szobákban,
- két reggelit,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a reggeliken kívüli étkezést (vacsora igényelhető: 6.000 Ft/fő/a két alkalomra!)
- a biztosítást.
- belépőket

Utazás

kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Közepes nehézség, de szükséges hozzá némi túratapasztalat. A Domogled csúcstúra azonban már nagyobb nehézséget jelent, a jó 850 méteres szintkülönbség, a sziklás, meredek, néhol kitett és kevéssé jelölt túraútvonal miatt. Ez a túra azonban opcionális, kihagyható!

Szállás

Herkulesfürdőn tiszta, rendezett panzióban fogunk megszállni. A szobák többsége kétágyas, saját fürdőszobával rendelkezik, de van néhány háromágyas szoba is. Ágynemű, törülköző van a szállásunkon, hálózsák nem szükséges!

A szállásunkon található étteremben van lehetőség vacsorát igényelni, 6.000.-Ft/fő a két alkalomra! Ha kérsz vacsorát, az erre való igényt legkésőbb a jelentkezési határidőig, kérjük jelezni! A vacsora háromfogásos: leves, főétel, desszert. Ha vegetáriánus vagy, kérjük tüntesd fel!

Időjárás

Általában melegebb időre számíthatunk, mint Magyarországon, a június / szeptember elején nem jellemző az eső, de egy zápor a hegyvidéken bármikor előfordulhat!

Felszerelés

Túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, valamint egy melegebb pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás ruházat. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű kényelmes hátizsákot is, az éppen nem szükséges holmid és a nagytáskád végig a panzióban hagyhatod. Ha belecsobbannál a Cserna-mentén fakadó, nagyon egyszerű viszonyokat felmutató, de rendkívüli gyógyhatású hőforrásokba, akkor a fürdőruhádat se felejtsd otthon! :)

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Az árak a magyarországinál valamelyest alacsonyabbak, különös tekintettel az éttermi étkezésre, italokra. Itthonról a túrázáshoz tervezett élelmiszereket érdemes magaddal hoznod, mert vásárlásra kevés lehetőségünk lesz. A szálláson hűtőszekrény nincs, úgyhogy lehetőleg tartós élelmiszerekkel készülj. A szálláson reggelit kapunk, és bőséges vacsora is igényelhető.

A részvételi díj tartalmazza a reggelit, és szállásunkon vacsora is igényelhető, ennek ára: 6.000 Ft/fő. Étkezési igényedet kérjük jelezd jelentkezéskor! 
 
Javasoljuk a vacsorát a szállásunkon elfogyasztani, mivel a belváros éttermei távolabb vannak, s nagyobb csoport kiszolgálása tapasztalataink szerint nehézségekbe ütközik.

Pénz-ügy

Javasoljuk, hogy valamennyi készpénzt, Román Lei-t hozz magaddal, itthon bankban, pénzváltónál könnyebben tudsz váltani!
Pénzváltásra a helyszínen nincs lehetőség, de tudsz felvenni pénzt bankautomatákból is.

Ha esetleg nem tudsz Leit-t váltani, ne Forintot, hanem Eurot hozz magaddal!

Belépők:
- hajókirándulás a Kazán-szorosban: kb. 10 Euro ( 45 Lei)
- Veterani barlang (ha nyitva van): kb. 10 Lei
- Vacsora két alkalomra: 6.000 forint. ( Ezt jelentkezéskor meg kell rendelned! )

Vám

Magyar állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrizhetik. A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.380 Ft/fő
Top: 1.815 Ft/fő
Top extra: 3.000 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 4.795 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 3.836 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Gábor

“Remek volt a program! Isteni szép tájon. Szívesen eljönnék sátrazni is ugyanide! Hova tetézzem!? Jövök még! Meg amúgy is utazom még veletek! :)”

Júlianna

"Az utazás várakozáson felül csodálatos élményt nyújtott számomra annak ellenére, hogy szomorú volt látni, hogy mennyire megy tönkre a régi herkulesfüdői városrész. A legnagyobb élményt a Vaskapu, a Kazán.-szorosban a hajókirándulás, majd a szoros feletti túrázás során a környék csodálatos látványa számomra felejthetetlen marad.  Mindenkinek javasolom, hogy ne hagyja ki ezt az utat."

Mónika

“Változatos túraútvonalak voltak, gyönyörű tájakon. Könnyen teljesíthető volt számunkra, de azért nap végére mindíg elfáradtunk. :-) Tökéletes feltöltődés volt :-) Attilát már ismertük korábbi túráink során... ezért garantálva volt a jó hangulat. Ildikót most ismertük meg, de fantasztikus személyisége van és szuper túravezető. Mindketten kellően lazák és komolyak ahhoz, hogy a tervezett útvonal teljesüljön és emellett mindenki jól érezze magát. Ezúton is köszönjük Nekik ezt a szupert hétvégét!”
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.