Via ferrata: Zugspitze (2962 m)

Hódítsd meg velünk Németország legmagasabb csúcsát, a Bajor-Alpok ikonikus óriását!

Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 19.900 FtAz Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!
Tarts velünk e nyári hétvégén az Alpok egyik varázslatos szegletébe, hogy kedvenc sportodat, a via ferratázást itt is kipróbálhasd, és nem kevés kihívás árán feljuss Németország legmagasabb pontjára, a 2962 méteres Zugspitzére, majd másnap - levezetésképp - a "kistesóra", az Alpspitze 2628 méter magas csúcsára. Négy nap, két fantasztikus klettersteig, gleccserek, hegyes mészkősziklák és egy lélegzetelállító szurdok vár rád. Egyik útvonal sem gyerekjáték, de a megmászásukért kapott élmény sem lesz az! Ha túl vagy már kezdő via ferrata túráinkon, nagyon jó kondícióval, abszolút szédülésmentességgel rendelkezel, s láttál már közelebbről néhány C-D nehézségű szakaszt is, ne habozz sokat, itt a helyed!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. augusztus 06. -
2020. augusztus 09.
A jelentkezés lezárult
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk. (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.
B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.
C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.
D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.
E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek, mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség. Klettersteig szett kötelező. A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

Mivel a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságát a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentősen befolyásolják, fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni. Hosszabb-rövidebb várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek, bármennyire is igyekeztünk nagyjából hasonló időtartamú programokat egymás mellé válogatni! Megértéseteket köszönjük!
1

 
Hammersbach, Höllentalklamm, Höllentalangerhütte
 

Transzfer esetén találkozó 2020. augusztus 6-án 05:15 órakor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Indulás 5:30 órakor. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Helyszíni találkozó 14:00-kor, közvetlenül a Zugspitze lábánál. Egy gyors megbeszélés után összekészítjük kétnapi felszerelésünket, amivel majd ma beköltözünk a Höllental-völgyben álló, frissen épült menedékházba, ahonnan holnap hajnalban a nagy mászásra indulunk. Ezután együtt indulunk a gyalogtúrásokkal a Höllentalklammba, a Wetterstein-hegység egyik lélegzetelállító szurdokába. Hammersbach településétől egyre meredekebbé váló út visz fel a szoros bejáratáig, ahol az igazi kaland kezdődik. Egy kapun bejutva sziklába vágott lépcsők, alagutak és korlátok kísérnek végig a dübörgő patak mentén. A Höllentalklammot a gleccserek olvadékvize alakította ki, a víz most is jelen van mindenhol: folyik a mennyezetről, de átsétálunk vízesések alatt is, és gázolunk majd tócsákban. A szoroson áthaladva a patak völgye kiszélesedik, itt egy régi vízi erőmű romjai után a völgy meredek oldalán felkaptatva feljutunk a felső gleccservölgybe, amelynek kezdetén található a Höllentalangerhütte. Itt ebédelünk egy nagyot, megcsodáljuk a környező hegyeket. Felszerelésünket letesszük, szállásunkat elfoglaljuk, és rápihenünk a holnapi csúcslátogatásra, melynek célja Németország legmagasabb pontja, a "tiszteletbeli 3000-es" Zugspitze. Vacsoraidőben ismerkedési estet tartunk. Szállás: menedékházban. (Táv: kb. 6 km, szint 800 m fel, menetidő: 3-4 óra. A túrához fontos az esőkabát és a stabil, vízálló cipő vagy bakancs!)

2

 
Höllentalangerhütte, Zugspitze (2962 m), Oberau
 

Kora hajnalban kelünk. Szállásunkról elindulva eleinte egy kiszáradt folyómederben köves, törmelékes terepen gyalogolunk, míg el nem érjük a völgy végét jelző sziklafalat. Itt felvesszük a via ferrata felszerelésünket, és megkezdjük, amiért jöttünk: nekivágunk a B-C nehézségű Höllental Klettersteignek. Az első sziklafal nem túl magas, de annál kalandosabb: helyenként a lábunk alatt csak a falból kiálló vasrudak, kezünk ügyében csak a biztosítást adó vashuzalok vannak. Máshol létrák vagy kampók segítségével tudunk felfelé haladni. Miután feljutottunk a sziklafal tetejére, meredeken ível az ösvény felfelé. Itt ismét gyalogtúra következik, míg elérjük a Höllental-gleccsert. Felcsatoljuk a hágóvasunkat, és óvatosan végiggyalogolunk a kissé olvadt gleccseren. Ha ezzel a szakasszal is megbirkóztunk, jöhet az igazi ferrata egészen a csúcsig. A beszállástól eltekintve könnyű, ám annál látványosabb vasalt úton kapaszkodunk. Fent, 2962 méteren már nagy lesz a nyüzsgés, ugyanis a hegycsúcs az osztrák-német határon található, és három felvonó szállítja ide utasait. Kikerüljük a félcipős turistákat, elkészítjük a csúcsfotónkat, majd elfogyasztjuk a jól megérdemelt csúcscsokinkat és -sörünket. Felvonóval megyünk le az Eibsee partjára, ahol mászás után megfáradt testünket jól kiáztathatjuk a tó kristálytiszta, türkiz színű vizében, és csodáljuk a fölénk magasló Zugspitze és Alpspitze csúcsát. Túránk végeztével visszasétálunk járműveinkhez és szállásunkra utazunk, ahol két éjszakát töltünk.és szállásunkra utazunk, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda. Táv: kb. 7 km, szint: 1600 m fel, menetidő: 8-10 óra.

3

 
Oberau, Alpspitze (2628 m), Oberau
 

Reggel ismét összepakoljuk via ferrata felszerelésünket, majd elindulunk a következő alpesi klettersteig-túránkra. A mai napon az Alpspitze 2628 méter magas csúcsának megmászása a célunk. Felvitetjük magunkat a felvonóval a Kreuzeckhaushoz, ahonnan továbbsétálunk a közeli Hochalm felvonó állomásra. Innen pár perc alatt feljutunk az Osterfelderkopf (2050 méter) nevű kilátópontra, ahonnan remekbe szabott képeket készíthetünk az alattunk elterülő Garmisch-Partenkirchenről és a környező hegyekről. Innen jó negyed óra séta után érjük el az Alpspitze Klettersteig (B) beszállását. Kezdésként függőleges fal fogad minket, amelybe U alakú vaskampókat fúrtak. Ezeken felmászva érünk fel egy kisebb gerincre, ahonnan rálátunk a Zugspitzére és a Höllental völgyre. Innen az út egyre meredekebben vezet felfelé az északi gerincen. A gerincet követve egy kicsit technikásabb részen jutunk fel a csúcsra. Ott előkerülnek a csúcscsokik, majd némi pihenés, ámulás után felkészülünk a meredek leereszkedésre a Nordwandsteigen. Óvatosan haladunk a törmelékes, meredek, sziklás részen, mígnem lankásabbá válik az utunk. Bár helyenként lesznek beépített kötelek is, itt mindenképp fontos a megfelelő lépésbiztonság! Miután leértünk erről a szakaszról, harántolva folytatjuk az utat, és átkelünk két kisebb alagúton is. (Nem baj, ha van nálunk fejlámpa.) A másodikból kiérve feltűnik a már ismert Osterfelderkopf. A hüttében elfogyasztjuk a jól megérdemelt hideg sörünket és a felvonókkal visszatérünk a völgybe, majd a szállásunkra utazunk, ahol az éjszakát töltjük. Táv: kb. 7 km, szint: 800 m fel/le, menetidő: 6-7 óra.

4

 
Oberau, Chiemsee, Budapest
 

Reggeli, és búcsúzkodás után haza indulunk. Mivel nagy útra vállalkozunk, így egy rövid pihenővel megtörjük az Autobahn monotonitását. A kevésbé ismert, és Bajor-tengernek becézett Chiemsee habjaiban tudunk egy frissítő fürdést végezni. Ennél a gleccser által vájt, így sekély és könnyen felmelegedő tónál körülbelül 1,5-2 órát töltünk el vérmérséklet szerint. Ezután ismét vár az autópálya, folytatjuk utunkat Magyarország felé. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Az oldalon látható képeket Jeli Gábor, Kozma Attila és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés